Čas jen pro sebe. Máte? Jak často? 😊

makkyv
6. únor 2022

Hezký večer maminky, tak mě tak zajímá jak často máte samy na sebe čas na trochu “odpočinku” a relaxace? 😊
Já to slovo za ten skoro rok a čtvrt absolutně neznám 😁 ale chci začít dávat víc malou našim a zajít si třeba jen na kafe, i když nedávno jsem byla 3 hodiny pryč, šla jsem na úřad zařídit nějaký věci a pak nákup.. samozřejmě v glóbuse jsem houpala nákupní vozík, na úřadě jsem se houpala a říkala si v hlavě “šup, ať malá nebrečí” 🙃😅 už ani nevím co to je chodit sama? Celou dobu kočárek a teď bez? Já se motala a vůbec nevěděla kam dát ruce, všude ozvěny.. že to prejde, žejo?😀

izzylka
6. únor 2022

Čas sama na sebe nemám už přes 5 let 🤣 teda kecám...večer syn spí, a zatím i mimčo, takže večery mám volno a většinou můžu dělat co chci....povětšinou usnu na gauči, nebo si jdu lehnout 🙈

michaelarousova
6. únor 2022

@makkyv mam dve deti (necele 4 roky a 5 mesicu) a volno pro sebe kdyz nepocitam vecery kdy oba uz v 7 spi tak i 2x do tydne…manzel hlida a ja vetsinou nakup,kafe,masaze …vikendy je dost casto starsi syn u babicky takze ja si na volny cas nestezuji☺️Mame i dost hlidaci babicky ..i s manzelem si najdeme dost casto chvilku pro sebe☺️

lachipie
6. únor 2022

Já mám času pro sebe hodně málo, navíc to mam o ho náročnější, že syn má zdravotní postižení, takže hlídání je málo, navíc pořád lítáme po doktorech, terapiích apod. Takže když už já mám čas pro sebe, tak si to plánuju dlouho dopředu, abych stihla zmobilizovat a zařídit všechno co je třeba. Takže už od teď plánuju, že 1. dubna jedu ke kamarádce, přespím a druhý den se vrátím.

mirilis
6. únor 2022

@makkyv to už přes šest let nemám🤣 hlídání nemáme. Jedna babička je daleko. Druhá blízko, ale ta zas nejeví moc zájem... Odpočinu si, jen u mamky na Moravě když tam dojedeme. Ale manuální prací 🤣

kamino
6. únor 2022

Já od dvou let platila soukromou školku alespoň na dva dny v týdnu, abych se mohla dále vzdělávat a psychicky si orazit 🙂 Skvěle investované peníze 🙂 Hlídací prarodiče nemáme a partner má dvě práce, tak se doma moc neukazuje...

alexovka
6. únor 2022

U nás hlídání nemáme, babičky pohlídají max 2x do roka. Čas pro sebe si dělám když jsou děti ve školce ( i když třeba v lednu to byly cele 4 dny) a pak případně chodím 1 týdně večer cvičit, tak hlídá manžel. Minulý týden jsem byla dokonce na večeři a v kině s kamarádkou, to se stává asi 1x za rok.

Po večer pracuji nebo spím. Občas zkouknu seriál.

ee.liska
6. únor 2022

Každý den 🙂 Vlastně kdykoliv potřebuji. Každý večer mám čas na čtení, když se potřebuji zavřít do koupelny, manžel to chápe a dopřeje mi času kolik potřebuji.

makkyv
autor
6. únor 2022

Jste šikulky, že to takhle zvládáte🙏🏻 Určitě si brzy více odfoukneme😁😍

@lachipie Velký obdiv, jste silná žena!🙏🏻

@ee.liska To je super 😊

intonace
6. únor 2022

Máme prarodiče plně pracující,ale pohlidají když mají volno. Ale já když zůstanu doma sama,na ten úklid třeba,tak pořád hledám syna. Čekám kdy přiběhne a vypne vysavač,chce sám vysávat,chce pomáhat 🤣🤣 Když jdu na návštěvu nebo na kafe mám pocit, že musím domů 🙈Asi blbnu😂 Také doufám, že to přejde,ale myslím, že to už máme v sobě 😉 Jinak volno sama pro sebe na cokoliv mám když jde večer spinkat pak vím, že je v bezpečí a já můžu třeba hodit nohy na stůl 🙂

jjasmina
7. únor 2022

@makkyv u nás babičky nefungují, takže čas jen pro sebe minimálně

martiniquest
7. únor 2022

Kazdy den si pro sebe najdu chvili. Ostatne i to, ze zevluji tady, znamena, ze zrovna nic jineho nedelam 🙂 Takze pokud nekdo do takove diskuze napise, ze cas pro sebe nema uz x let, přijde mi to usmevne. Kazdy mame cas, je jen na nas, jak ho vyuzijeme. Vetsi casovy usek mam kdykoli, kdyz je manzel doma. 2-3x tydne chodim hodinu behat. Kdyz chci zajet do obchodu, prostě jedu. Kdyz chci na kafe s kamoskou, jdu. Loni jsem po vecerech malovala, letos dodelavam disertaci a tesim se na dalsi malovani.

emillyhk
7. únor 2022

Nemáme hlídací prarodiče, takže čas pro sebe mám, když "hlídá" manžel. Minimálně pár hodin o víkendu a v týdnu aspoň dvě odpoledne. Na kafe s kamarádkou bych musela jet do města, po porodu jsme se přestěhovali a tady u nás nic není. Ten čas pro sebe zatím využívám ke spánku nebo čtení, pro mě největší relax. Malému je rok a řekla bych, že toho času pro sebe mám dost. Bývalo to lepší, když se ti moji kluci sbalili a jeli na pár hodin k prarodičům a já měla celý dům pro sebe 😂

konidana
7. únor 2022

@makkyv cas na sebe jsem si zacala delat, kdyz jsem sla po 3 letech do prace. Za tu dobu jsem byla uz uplne na dne. Nastesti na rodicak sel na zbyvajici dva roky muz. Nabijela me uz jen ta cesta 🤣. A 1x tydne jsem chodila na volejbal do prahy a prespala tam u mamky. Jinak s casem pro sebe furt bojuju ucim se a snazim se obhajit aspon trochu. Horko tezko se mi dari 1 den za mesic, kolikrat ani to ne. Ale jak jsou deti větší tak uz si ukradnu hodinku dve denne, kdyz mne nepotrebujou.

konidana
7. únor 2022

@emillyhk to je uplne nej, kdyz vsichni vypadnou na cely vikend😁

sorboni30
7. únor 2022

@makkyv mám 7 leté syny dvojčata.. byl to fakt zahul, protoze kdyz se narodili, bylo to pro me fyzicky i psychicky velmi narocne. Mam za sebou transplantaci jater takze jsem byla casto hodne vystavena, unavena.. Exmanzel nepomahal, vetsinu casu byl v praci,na služebních cestach a kdyz prijel domu, buzeroval me, proc neperu na nocni proud abychom ušetřili (pritom mel dva tajne účty jak jsem se pozdeji dozvedela a na nich milion). Víceméně ex nefungoval vubec a pomahala mi moje maminka kdyz prisla z prace domu a ja potrebovala alespoň do obchodu nebo na urad. Každopádně jsem kluky naucila samostatnosti a dnes to velmi ocenuji, protoze po obede kdyz uz sice nechodí spavat jako ve skolce, chodi do pokojicku a tam hodinu a pul odpocivaji (hraji si nebo koukaji na pohadku).Ja vzhledem k tomu, ze jsemv 7 mesici těhotenství s pritelem ( s ex spolu nejsme 2roky), mam cas pro sebe. Vecer kluci chodi do postele v 19:30 a pak mam taky cas pro sebe. Kdyz mi neni někdy dobre, přítele vezme kluky, zavre se s nima na hodinu a hraje s nimi hry (fotbal, hokej). Hodne mi timto pomaha a kluci ho zboznuji.. Brzy se ma narodit miminko takze zacne byt vse narocnejsi, ale zvladneme to. Jsme rodina a mame se radi 😊

kakba
7. únor 2022

Po praci, krouzcich, mam prostor pro sebe kdyz chci. 1x do mesice vikend jedeme s muzem. Nebo mam akci ja nebo muz. Proste je to jen na nasi domluve. Me deti maji otce a naopak. Jen se musime domluvit kvuli detem.

felixfelicis
7. únor 2022

1x tydne pravidelne + cca 3x rocne vikend konicek, kdy ja jsem pryc. Prala bych si byt nekdy pres noc doma sama, aby jela misto me pryc rodina, ale to se mi zatim nepodarilo. Uz jsem asi narocna a to, ze si muzu dat vanu a precist si knihu, nepovazuju za cas pro sebe 🙂

cilkat
7. únor 2022

Záleží, co jako "čas pro sebe" berete. Že jsem jinde, než děti, je u mě hodně vyjímečné a vždy je to tak, že si předem naplánuju program (obvykle doktoři, nebo školení) a teprve pak řeším, s kým budou kluci. Je to tak třikrát za půl roku.
Že jsem s dětmi ve stejném bytě, ale každý si děláme své, mám tak 4-5 hodiny denně (dopoledne, když je starší ve školce, tak jsme hodně na PC... občas pracuju, občas zevlím na Koníku a pod. A pak večer, když přijde manžel, se obvykle uklidím do jiné místnosti a "schovávám se před dětma".)
Příští rok je ale v plánu, že půjde do školky i mladší a já zůstanu ještě rok doma, neb chci dodělat školu, tak to toho času bude víc. Zas tam bude i víc práce, kterou chci dělat bez vyrušování.

leniczka23
7. únor 2022

Každý den večer, obě děti nejdýl v 8 spí, to jsou tak dvě hodky s manželem, tak jednou za dva měsíce máme úplně volno, děti jdou k babičce na noc a čas jako že úplně sama pro sebe ani moc nepotřebuju a když jo, stačí říct a manžel si vezme děti. Ale já si to moc úplně sama neužívám. Stačí mi, že manžel má odpolední tak jeden týden mám večery sama pro sebe a to už se ve středu těším až bude zas doma.

konidana
7. únor 2022

@cilkat ja treba cas, kdy krom me je doma i kdokoli jiny nepocitam, protoze proste neumim vypnout, kdyz kazdou chvili bud neco jen zaslechnu nebo se s chlapem musim vyhybat i kdyz jeden chce jen nekam projit. To je nevyhoda maleho bytu... a dale mam smulu , ze ja jsem z nasi rodiny ten, co ma nejvetsi potrebu spanku , a to odjakziva, minimalne tak jako deti, ted uz vetsi😅

felixfelicis
7. únor 2022

@konidana jo presne, nemuzu si s jistotou rozdelat nejakou delsi cinnost, ktera se blbe prerusuje nebo kterou potrebuju i dokoncit, protoze nikdy nemam jistotu, ze nekdo odvedle neprijde a nebude po mne neco chtit. Cas pro me je, kdyz muzu vypnout a nic a nikoho neresit.

marimanta
7. únor 2022

Přesně jak stojí výš - co je vnímáno jako dostatečný čas pro sebe? Mám pět dětí (7 týdnů - 12 let), nemáme nikoho na hlídání, navíc jedno z dětí je postižené, takže i kdyby hlídání bylo, moc by to nešlo. Čas na sebe ale mám, mně stačí si zacvičit nebo šít. A nebo jen sedět a hledět 😆 Nepotřebuju nikam jezdit, to mě nebaví (máme hospodářství na vsi, není tu ani hospoda). Tuhle jsem byla u kamarádky, má taky pět dětí, takže byť se mnou jela jen část našich, byla to divočina. Ale bylo to super. Pak každý večer, když dětí spí (teď to teda občas shodí miminko), máme s mužem čas pro sebe / na sebe. Ale sama doma jsem nebyla tak od roku 2018.

konidana
7. únor 2022

@marimanta tak pokud ti to takto staci a vyhovuje, tak to je fajn. Mas cas pro sebe, kdy si odpocines. Kazdy to potrebuje jinak...

marimanta
7. únor 2022

@konidana No právě, že "čas pro sebe" je pro každého něco jiného. Jako já si dovedu představit i jiný možnosti, ale to bych jen seděla a brečela, že to nejde. Takže teď je to takhle, časem třeba zase jinak 🙂

marimanta
7. únor 2022

Ale teď jsem si vymínila, že budu tak třikrát týdně chodit sama s kočárkem na velký procházky. Jednak kvůli kilům a kondici po těhotenství, ale i vyčištění hlavy je super bonus 🙃

baleale
7. únor 2022

Taky nemám hlídaní, takže jediný čas co mám pro sebe je večer u telky. Někdy jsi teda jedu zaběhat. Jinak nikam moc nechodím a teda ani mi to moc nevadí.

aspie83
7. únor 2022

@makkyv mám kluky - 3 roky a 15 měsíců... Hlídání nemáme, manžel věčně v práci (většinou i víkendy dopoledne), takže čas pro sebe nemám cca 3 roky 🙈 v dobe cca od 22 hodin do 6 hodin, kdy většinou konečně OBA spí, tak maximálně udělám, co hoří, pokecáme s manželem a snažím se vyspat 😆 občas je to na zblazneni a dala bych nevím co za to, kdybych měla alespoň někdy chvíli hlídání, ale nedá se nic dělat... ale miluju je 🥰

ee.liska
7. únor 2022

Když to tak dočítám, tak vidím, že to každá bere jinak 🙂 naštěstí máme hlidací babičku, takže jednou za měsíc si bere děti na celý víkend, jednou za rok na dva týdny k moři a párkrát do roka na prodloužené víkendy.

me_druhe_ja
7. únor 2022

@ee.liska to je sen.....

terka_37
8. únor 2022

@makkyv času pro sebe mám tolik, kolik potřebuji🙂 S manželem si vycházíme maximálně vstříc, někdy si vezme kluky na celý víkend na chalupu a já jdu na výlet, spím, čtu, v klidu si poklidim byt. Někdy si je vezme babička, třeba i přes noc. Když chci na masáž, na tanec, kamkoli, tak jdu, manžel je s dětma. Zas když on chce jet s chalapama na víkend na sněžnice, jít hrát (je muzikant), jezdit na kole ...tak prostě jde. Vždycky se domluvíme. Však děti jsou nás obou. Chápu, že u maminek, které ještě kojí, je tohle jiné. Já měla obě děti na odsavanem mléku do více jak roku, takže manžel byl schopen se o ně postarat už od malička. Nedovedu si vůbec představit ten prostor pro sebe nemít. Jo a 5x do měsíce dělám 12ky, mám zkrácený úvazek jako zdravotní sestra. Klukům je 5 a 2,5 roku.