Ahoj je to asi úplně blbá otàzka. Ale informací je na intednetu strašně moc a jà nevím co si z toho vybrat....
Já jsem teoreticky "nevěřící" ( nevěřím v boha, nechodím do kostela , ale něco někde možná existuje...). Asi tak bych se popsala...
Jednomu velmi dobrému ( věřícímu ) kamarádovi mého manžela se narodil chlapeček. A oni se ještě před porodem zmínili že ho pojmenují podle mého muže aby mu mohl jít za kmotra. Manžel je nevěřící ale je pokřtěný -to já ne. Vím jen to 6e kmotr je ten kdo se o mrňouse postará kdyby se rodičům něco stalo-možná si to myslím blbě.
Proto vás prosím o radu a informace:
☆ Co vlastně obnáší být kmotrou?
☆ Jak to probíhá/nebo co se při tom děje?
☆ Můžeme tedy jít malinkému za kmotry když nejsme věřící?
☆ Vadí u toho nebo je důležité jestli jsem křtěná?
☆ Kdy se vlastně mrňous křtí? A jak je to s křtěním, když je narozený předčasně a je v inkubátoru?
+ prosím o jakékoliv další info.
Moc děkuju.
Po pravnej stranke to nie je ziadny vztah, takze ak by sa rodicom nieco stalo, tak rozhodne aj tak sud a vezme do uvahy celu rodinu. Funkcia krstnych rodicov stratila svoj historicky vyznam, teraz by mali viest dieta k viere, zaujimat sa onho, na Slovensku nosit dary na vsetky sviatky 😉
Dieta moze byt pokrstene kedykolvek, takze asi az po tom, co bude prepustene z nemocnice. Co aa tyka sviatosti, na Slovensku je to prisne a krstni rodic musi mat vsetky, ale dost zavisi od farara (vynimka je vzdy mozna). Krstni rodicia su na krste pritomny a su uvedeny v krstnom liste.
Jo a meno dietata vibec nehra rolu.
Aha moc děkuju
@misaadeni Podle kanonického práva může být kmotrem v katolické víře pouze věřící katolík,samozřejmě ve víře pokřtěný,který přijal svaté přijímání a je biřmovaný. Pokud žije v manželství,musí být uzavřený církevní sňatek. Pokud jste tedy vdaná,ale svatba proběhla na úřadě a nejste křtěná,v žádném případě nemůžete být kmotrou. Kmotři ale nemusejí být dva,stačí jeden, praktikující katolík(chodí do kostela,přijímá eucharistii,žije podle křesťanských zásad...). Dítě může být pokřtěno kdykoliv,nejlépe co nejdřív 🙂 Velmi záleží na knězi,jestli povolí kmotrovi výjimku třeba pod podmínkou,že v budoucnu přistoupí ke svátosti biřmování. U nás v kostele byste ani jeden kmotry být nemohli,máme v tomto ohledu velmi přísného kněze. Ale jak říkám,je to hodně v lidech... i když u vás nevím,nevím...když se veřejně hlásíte k tomu,že jste nevěřící... a jméno nehraje roli.
@misaadeni Ještě pro doplnění: Úloha kmotra spočívá v tom,že bude po celý život kmotřence dohlížet na to,aby byl vychováván v křesťanské víře,aby se z něj stal praktikující katolík a v tomto duchu se choval a žil. Kmotři tedy mají být zárukou toho,že to tak bude. Proto nemůže být kmotrem nevěřící člověk,který měl svatbu na úřadě,není pokřtěný,není praktikující katolík...tam ta záruka křesťanské výchovy kmotřence prostě není...
My je teda evangelici, a v kostele nikdo nezkoumal kdo bude kmotry. My jsme teda vybirali peclive 🙂 a treba svagr je neverici a sam to odmitl, ze neni ten spravny, byla jen svagrova a ta je praktikunici katolicka pro zmenu 🙂 hodne zalezi na danem kostele- cirkvi
moc děkuju vidím že nejsme vhodnými kandidáty... myslela jsem že jde hlavně o tu pěči a celoživotní blízoskost jako přítel a podpora .... Poradily byste mi prosím jak tedy odmítnout a neurazit je? Velice děkuji
Tak sem si zkusila nacbystat cestu k tomu rozhovoru ze nejsme vhodní a pobavila jsem se s maminkou malého... Zkoušela jsem vysondovat její pohled na věc Proč si vlastně vybrali nàs... A bylo mi řečeno že : Malinky ma skoro vse po nasem malem, celou dobu sem byla u ruky a na telefonu jako podpora 24hodin denne kdyz maleho cekali.Ze muj muz je nejlepsi kamarad jejiho muze a ze vzdy se ve vsem podporovali a mockrat si overili ze se na sebe muzou 100%spol
( omlouvam se odeslalo se mi to necelé)
... Spolehnout, ze i ted kdyz se maly narodil o 2mesice driv sme jim velkou oporou ( doprovazim ji kdyz za mrnouskem chodi) ze sama je hodne spatna z toho jak to bude kdyz ma maly 1 kg a ze tim ze ji furt podporuju a hledam pribehy kdy to dopadlo dobre tak ji hrozne pomaham a ze si mysli ze jsem ja a manzel naprostoperfektni volba protoze pry vi ze buh vidi kolik toho pro ne delame a ze urcite ocenuje to ze sme jim oporou v teto jeho zkousce a plno dalsich takovych zduvodneni... zkousela sem trvat na to ze nejsem vhodna a z novu mi zopakovala ze trva na tom ze jsme nejvhodnejsi ze nezna nikoho kdo by byl ochotny se tolik obetovat a zajimat se.
@misaadeni To je pěkně napsané,je fajn mít takové kamarády,kteří o vás ještě k tomu takto mile smýšlejí... 🙂 Chápu,že chtějí,abyste byli kmotry jejich chlapečka,jen si nejsem jistá,zda se v tom až tak vyznají...neberte to prosím zle 😉 Já jen,že nevím,zda najdou kněze,který by byl ochotný dovolit vám křtít dítě... jedině,že by se na nic neptal a vy byste všechno zatajili a nerozpitvávali to. Ale co potom vaše svědomí? Já osobně bych do toho být vámi nešla,ale jako nevěřící to jistě berete jinak. Já jsem zcela určitě velmi ovlivněná tím,že jsem věřící,děti jsou křtěné,chodili do církevní školky,ve škole do náboženství atd... ale mi samozřejmě nepřísluší moralizovat nebo soudit,to vůbec ne,nejlepší by jistě bylo probrat to s knězem a vše mu na rovinu říct.Vysvětlit mu,jak to máte s vírou vy,ale zároveň,proč byste všichni tak moc chtěli,abyste mohli být kmotry. Jistě vám to vše obsáhle vysvětlí,určitě si na vás udělá čas a nijak ho to nebude obtěžovat. Zkuste s ním promluvit,třeba najdete schůdné řešení. Každopádně přeji hodně štěstí a maličkému zdraví a jen to nejlepší v životě 🙂
@misaadeni A ještě,opravdu velmi záleží na knězi. Někteří jsou prostě neoblomní a striktně se drží kanonického práva (což jim ale nikdo nemůže mít za zlé,protože oni jsou prostě duchovní),někteří jsou ochotni udělit výjimku. Možná zkuste více kostelů,dívám se,že jste z Ostravy,tam ty možnosti jsou. Určitě vám řeknou,že by to správně mělo být tak a tak,ale pod určitými podmínkami a přísliby budoucího chování,popř.přijetí svátostí a věcí kolem...kdo ví 🙂
neuneslo naprosto toleruji daná pravidla a myslím si že by to nebylo správné ani vůči malinkému nevím zda bych po takovém podvodu byla vhodný vzor... Zkusíme se poptat na tu podmínku ... jak už jsem psala v úvodu já v něco věřím jen to nějak nemám specifikovàno třeba i jà přehodnotím svůj postoj. Ale pokud usoudí že nejsme vhodnými kandidáty tak jelikož chci pro malinkého to nejlepší tak ať skutečně posoudí ti kteří jsou tím pověřeni. Moc vám všem děkuji za informace. Pak napíšu jak jsme dopadli
Ja verici jsem, deti krtene mame. Nejsem si tedy uplne jista, zda napr. V katolickem kostele muzete byt kmotry, pokud neverite a nejste ani krteni. Ale to nevim. Jinak ano, kmotr by se mel o dite postarat, pokud by se s rodici neco stalo. Je to takovy " zalozni" rodic. Mel by mit o diteti trochu prehled, zajimat se o zdravi napr. A pozdeji jestli chodi do skoly, v puberte nedela kraviny atd. " sledovat z povzdali" a treba se nabidnout v pripade poteeby, pokecat, pokarat, vest spravnym smerem. Krti se libovolne, nenj dan vek. Synove meli 4 r a druhy 6m kdyz jsme je krtili zaroven. A krest probiha v kostelw a podepisuje se krestni list nakonec 🙂