Bydlení u dálnice. Máte s tím zkušenost?

rejalin
18. kvě 2021

Ahoj,

potřebovala bych se zeptat na vaše zkušenosti. Máme již nějakou dobu koupený pozemek, na kterém jsme plánovali stavět. Nicméně zde schválili stavbu silnice první třídy. Bude to cca 300m od našeho pozemku, terén je rovina a mezi námi jsou ještě dva domy. Silnice by měla být vyvýšená. Odhad je myslím 11tis aut denně, takže frekventovaná.
Máte někdo zkušenosti s bydlením v takovéhle blízkosti u takovéto větší silnice? Popřípadě pomohlo vám vystavení nějaké protihlukové stěny nebo třeba vysazení tůjí nebo tak? Orientace domu?
Momentálně bydlíme v Praze kousek od letiště a nějaký hluk od aut nebo letadel nám nevadí, tak si říkám jak moc velký to bude rozdíl.

Moc děkuji za odpovědi ❤️

barumrallyebum
18. kvě 2021

@rejalin ahoj. My bydleli asi 1km (nevim presne) od dalnice D1 u Prahy a bylo to tedy docela v poho. Jen takovy šum..zkusila bych se projit nekam k dalnici do te vzdalenosti a sla si to poslechnout v realu. Za me lepsi dalnice nez bezny provoz ve meste nebo stavebni hluk.. urcite cim vic listnatych keru a stromu tim lip to pohlti hluk a prach.

fyii
18. kvě 2021

@rejalin ahoj rodice maji dum primo u silnice 1.tridy (Českobrodská) Praha-Kolin. Provoz je tam teda velky, ale clovek si zvykne. Kazdopadne, me to treba vadi na spani musim zavrit okno, ty,auta tam jezdi celou noc. Jakmile mam otevrene okno pripadam si, jak kdyz lezim mezi dalnicnimi pasy.. kdyz jsem tam jako dite bydlela, vubec jsem to nevnimala, po tom co jsem se odstehovala a odvykla si, tak me to opravdu rusi a spatne se mi spi. Takze pokud jste zvykli, asi to prezijete.

marti89
18. kvě 2021

Rozhodně bych si směrovala ložnici a dětské pokoje ideálně na druhou stranu domu, aby se daly v noci v létě nechat otevřený okna. V ostatních částech domu se pohybujete aktivně, je tam provozní hluk, tak to ani člověku nepřijde. Jestli máte známé v podobném bydlení, navštivte je a otestujte si u nich. Kdyby vadil ten šum, můžete odhlučnit bližší strany domu (jako se to dělá u koupelen vedle ložnic).

biciklissie
18. kvě 2021

Ještě bych se zamyslela nad případnou prašností, to asi bude hodně zalezet na terénu a překážkami mezi silnici a vaším domem. A pak taky nad výfukovými plyny. Známí bydlí kousek od d1 a prý, když to jede, tak dobrý. Ale když je kolona (a to je na d1, jak známo, často), tak ty stojící ci popojizdici kamiony se zapnutým motorem, to prý je dost smrad.

jancazao
18. kvě 2021

@rejalin bydlela jsem s manželem mezi dálnicí a železniční dráhou. Okno ložnice bylo v úrovni vlakové zastávky. V létě jsme měli otevřené okno a tak mi "brzdil" vlak u hlavy. Zvykla jsem si a spala. Z druhé strany byl dálniční most, bylo slyšet jak auta jezdí přes tu spáru. Taky nám to nevadilo, ani dětem, pokojíček měl okno na tu stranu.

zelenaesmolda
19. kvě 2021

@rejalin nesla bych do toho.Bydlela jsem v byte skoro u hlavni cesty a prach jsem mohla utirat 2x denne.Pri otevrenem okne nebyla slyset televize.

izzylka
19. kvě 2021

Bydlíme u silnice kde jezdí auta, tramvaje i vlak....dá se na to zvyknout, ale v noci v létě nemůžu mít otevřený okno, a prach bych mohla utírat každý den , nekolikrát 🤣

dandaa
19. kvě 2021

Nebála bych se toho. Schopný projektant navrhne dům tak ,aby se dalo bezproblémů a plnohodnotně bydlet. Samozřejmě je potřeba zvolit i vhodné materiály pro výstavbu. Stejně tak plot je ideální vysoký a gabion ,který hluk odvádí nejlépe.

konidana
19. kvě 2021

@izzylka bez otevřenýho okna v noci bych chcípla, takže pokud bych si na hluk nezvykla, tak bych tam nemohla bydlet.

@rejalin ale asi furt lepší 300m (s tím se dá pracovat), než mít okna přímo do rušné silnice ve městě

codal
19. kvě 2021

Bydlela jsem u přímo u tramvajových kolejí a člověk si zvykl. Už jsem to pak ani nevnímala, ale slyšet to bylo hodně.

izzylka
19. kvě 2021

@konidana tak pro mě to není důvod, opouštět byt 140m2 za pár korun 😂 mě zavřené okno nevadí a v létě stejně nepomůže 🤣 když je nejhůř, pouští se větrák, který stejně po chvilce vypínám, protože mě ten zvuk štve 🤣

sigyn
19. kvě 2021

Byli jsme se podívat na pozemek, u kterého vedl asi 100m vysoký most s rychlostní silnicí a ten hluk nám dost vadil, ale my jsme na hluk dost citliví, takže pro nás by to bylo za trest, ale pro někoho jiného to může být jen otázka zvyku.

kopulkaa
19. kvě 2021

Na kravál od silnice bych si nechtěla zvykat, dost to ovlivní i vítr jak zanáší zvuk.

kattyd
19. kvě 2021

Dnes uz se domy stavi s rekuperaci, tak nepotrebujes mit v noci otevrene okno jak tu mnoho komentaru zminuje, a pokud jste zvykli na letiste, nebala bych se toho

missbufy
20. kvě 2021

@kattyd rekuperace ale neni samospasna 🙂 hodne odvlhcuje, takze pak porad v dome dychate suchy vzduch, rekuperaci v zadnem pripade nedoporucuji, lepsi je otevrit okno 🙂

verdos
20. kvě 2021

@missbufy Zajímavé, máme novostavbu s rekuperací a museli jsme po 8 letech pořídit vysoušeč a občas ho musíme zapínat, jinak nám vlhkost leze klidně k 60%... Takže tohle bych si o rekuperaci netroufla říct. Jede nám většinu dne na normální režim a ráno a v podvečer 2 hodiny intenzivního větrání. Tak nevím.

orisek56
20. kvě 2021

@verdos špatně zvolena a nainstalována rekuperace. O tom by mohl můj muž vyprávět (je z oboru)

alubif
20. kvě 2021

Pokud jsi z města, zvykneš si. Záleží hodně na vlhkosti vzduchu, směru větru... Někdy je tu ticho jak na vsi a někdy fakt brutus, ale nijak to nevnímáme. V domě je to slyšet minimálně.

konidana
20. kvě 2021

@kattyd chápu ,ale já prostě pocitově potřebuju okno. V Americe, kde jsem byla jako aupair, ze mne nemohli, když jsem jim v plne klimatizovaném baráku otevírala okno (do 40st a 90% vlhkosti venku) 😅 né , přes noc 40 nebylo, jen asi 25 😂

leneee
20. kvě 2021

@rejalin my meli byt kus od prazskeho okruhu a i pres zeminovy val/stromy a orientaci oken to proste bylo slyset. Kdyz se okna zavrely, tak ok, ale v lete to bylo dost blbe. Navic prach, ze ani pradlo nemuzete dat ven. Takze za mne u takove silnice bydlet ne.
A to jsem vyrustala v Praze, kde bylo slyset tramvaje a doprava bezne pod okny.