Bydlení na Moravě. Jaké máte zkušenosti, recenze, rady?

viera321
2. zář 2024

ahojte,
chcem poprosiť o rady, tie z vás, ktoré bývate na Moravě, či už južnej alebo severnej, ako ste spokojné s bývaním, kde je najväčší kľud, a pokojné bývanie? Či už na trvalé bývanie, prípadne na rekreačné bývanie. Uvítam vaše rady, recenzie, skúsenosti. Môj synovec býva na Morave, ale nie dlho, takže nejaké skúsenosti, či rady z tej strany očakávať nemôžem. Preto volím túto cestu a vopred ďakujem za tipy.❤

drzticka81
2. zář 2024

Ziju v Opave, 60 tis obyvatel, male mesto, ktere jde projit pesky, ale krasne, kulturni, sportovni, do prirody skok, na dvoje hory taky, kousek Polsko, Ostrava. Velmi baby friendly - skoly, skolky, jesle, stredni a vysoke skolstvi, pres prazdniny zajistene pokryti stridajicimi se MS i druzinami, primestske tabory. Plno krouzku pro deti.
Za me krasne mesto k ziti - nechtela bych zit jinde 🙂))

andelka
2. zář 2024

Já miluju Nový Jičín. Počítám,že na stará kolena tam skončíme. Teď jsme v Ostravě, já jsem patriot. Opava je taky bezva, studovala jsem tam.
Jižněji mám ráda Brno, Mikulov, Kroměříž, Olomouc.. východněji Jablunkov třeba.

mimco
2. zář 2024

@viera321 koukni na Hlučín❤️

lv
2. zář 2024

Žiju v Brně, pro mě ideální, z míst pro rekreaci mám ráda Vranovskou přehradu, Beskydy, Bílé Karpaty, Chřiby.

herminka
2. zář 2024

Bydlím v Beskydech (konkrétnější být nechci) a jinde bych bydlet asi neuměla.

prejeta_zaba
2. zář 2024

Žiju na Moravě celý život, řekla bych kromě Ostravska jsem vyzkoušela všechny směry a je to moc široká otázka. Jak kdybych se zeptala, jak se žije na jihu nebo severu Slovenska, taky tam přece máš větší města, samoty, různá místa...zkus specifikovat. Jako žije se skvěle, ale nevidím v podstatě žádný rozdíl od Čech nebo od nejbližších států. 😁

barumrallyebum
2. zář 2024

Mne se tady bydli dobre..nejakou konkretnejsi otazku by to chtelo, at se mame ceho chytnout.

viera321
autor
2. zář 2024

Ďakujem všetkým za podelenie sa so svojimi skúsenosťami a pohľadmi na bývanie. Možno môj dopyt bol naozaj moc všeobecný, ale to kvôli tomu, že okrem Brna, ktoré som v minulosti navštevovala xy krát, iné miesta , či mestá na Morave nepoznám takmer vôbec. Hľadám, či obzerám sa po kľudnejšom, peknom prostredí, zatiaľ na rekreačné bývanie, ktoré sa možno neskôr môže stať aj trvalým bývaním /dom, chalupa/. A určite ma "dostali" tie hory, príroda, kultúra, pamiatky a pod.
A ako tak čítam vaše komentáre, tak ma veľmi zaujalo, že prečo práve to mesto, obec, ste si vybrali, na bývanie, alebo prečo by ste nemenili. Čím vás to miesto, kde bývate, dostalo? Ďakujem ešte raz, skutočne si to veľmi cením, že ste mi trochu priblížili mestá, či miesta na Morave. ❤ Nemám totiž žiadne vodítko,ktoré by mi pomohlo v mojom hľadaní.

linusha
3. zář 2024

@viera321 me se líbilo na Slovácku kde jsem 3 roky bydlela.
Ale každý může být spokojený jinde. Osobně bych volila takové bydlení kde je občanské vybavení typu obchod, lékárna, doktor a zubař a pro děti škola nedaleko. Další co by bylo pro mě důležité jak daleko bych z místa bydliště jezdila do práce.

uzivatelkapetra
3. zář 2024

Pokud město, tak Frenštát pod Radhoštěm. Je to pidiměsto, krásné, v horách.
Jestli vesnice, tak ty se dají najít klidné kdekoliv.

viera321
autor
4. zář 2024

ďakujem aj vám za odpovede, deti mám už veľké, takže tieto služby ako škola a pod. už pre mňa nie sú rozhodujúce. Na Slovensku viem zhodnotiť celkom dobre, ktoré mesto, či obec spĺňa aké také kritériá, v Čechách však vôbec. Napr. niektoré obce sú rozložené popri hlavnej ceste, u nás je takých veľa, prípadne zasa je blízko nejaká priemyselná oblasť, alebo je tam zasa nejaká "atrakcia", a chodí tam veľa turistov. Ja hľadám vyslovene pokojné bývanie bez takýchto väčších rušivých vplyvov, nemusí to byť zasa niekde osamotený domček v horách, ale aby to bol samostatný dom a naozaj, radšej menšie mestečko, obec, ako "ruch veľkomesta". Ďakujem. Prípadne, na akých stránkach u vás je najlepšie hľadať reality? Na SK tieto realitné portály skúpila všetky jedna firma, takže je totálne jedno, kde človek hľadá, u vás veru neviem, kde sa oplatí hľadať. Ešte raz ďakujem za váš čas a vaše cenné rady.❤

andelka
4. zář 2024

Tak z malých obcí a měst by se mi líbil ten Jablunkov ( Těšínské Beskydy, kousek na Slovensko a do Polska), nebo třeba Bílovec, Frýdlant nad Ostravicí, Fulnek..

mirecka.jaroscakova
4. zář 2024

Zdravím z chudého Valašska😉 vrátili jsme se sem po deseti letech v Praze, máme tu rodinu, je tu klid, krásná příroda.

brunetka11
4. zář 2024

@viera321 Chatu nebo byt na odpočinek bych si pořídila v Beskydech - Rožnov pod Radhoštěm, Štramberk, Příbor nabízí o dost kulturních akcí. Nový Jičín, Kopřivnice či Hranice mi už přijdou jako jedno velké sídliště.
Jinak já mám ráda okolí Mikulova, Hodonín, Slavkov u Brna, krásné místo jsou Křtiny.

eloise02
4. zář 2024

Žijeme na vesnici kousek od Hranic na Moravě, ale místo, kde mě to celý život táhne a kde to opravdu miluji jsou Luhačovice. Tam je opravdu nádherně a kdybych mohla přestěhovala bych se tam.

fifinka2020
4. zář 2024

@viera321 není to čistokrevná Morava, ale nám se moc líbilo ve Zlíně.❤️ I tak smýšlení lidi, vztahy... jsme z Prahy a tohle nám sedlo víc, takový větší zájem o to trávit spolu čas. Jinak řekla bych, že pokud bylozene nehledas nějaké město, tak nějaká poklidna vesnice se dá najít prakticky kdekoli...to třeba i hned za Prahou takové jsou.

prejeta_zaba
4. zář 2024

Za mě - Zlín je srdcovka, ALE, všude okolo jsou kopce, krajina je velmi clenita a obce jsou převážně obydlené silnice. Čili pokud třeba rádi jezdíte na kole, není to zrovna ideální terén. Zlín je šílený v dopravě, sama jednosmerka a nekonečná oprava hlavního tahu. 😀 Valašsko i Slovácko jsou nadhera, pokud vám nevadí dojíždět dále autem třeba za službami (v zimě může být problém), proč ne, dobře se tam i lyžuje, turistika paráda... Příroda - dokonalost, lidé srdeční. Prostředek - Haná, dost opak - všude rovina, příroda velmi málo, spíš malá města, lidé asi jak kde, ale říká se "lakomý Hanák", srdečnost menší než na jihu. Ale zas mírné zimy, dobrá dostupnost, protože tu není tak clenitá krajina. Od Olomouce severně, Jeseníky. Drsný kraj, drsní lidé 🤭. Některá města (Mohelnice, Šumperk) jsou nádherně spravená, je tu dost kulturního vyžití a hory máš za rohem. Severněji už je to opravdu chudý horský kraj s pár turistickými oblastmi. Řekla bych, že Beskydy jsou takové kopečky, Jeseníky už víc hory, takové méně přívětivé, ale taky si k nim člověk najde vztah (to platí i o lidech). A naposled Brněnsko, Brno buď miluješ nebo nenávidíš. 😁 okolí jsou směs brněnské naplavy a původních vesniček. Všude je potřeba počítat s vyšší koncentrací lidí a turistů, to jižní Morava prostě tak má. Mirne zimy, terén od každého něco, spíše roviny, v létě obrovské horko, fakt klidně o 10 stupňů víc než na severu...ve vsehx zmiňovaných oblastech jsem několik let žila, samozřejmě je to všechno subjektivní pohled, každý to bude vidět zase jinak. Kdyby tě něco víc zajímalo, klidně se ptej. 😊

viera321
autor
5. zář 2024

ahojte, ste neskutočne milé a veľmi ďakujem za vaše príspevky❤👍, plánujem sa za tými miestami, či mestečkami vybrať, popozerať sa tam,lebo ich skutočne vôbec nepoznám a rada by som spoznala zákutia a krásy, toho ktorého mestečka na Morave, ale aj v ostatných častiach krajiny. Teraz píšem aspoň takto narýchlo, aby som vám všetkým poďakovala, budem sa určite pýtať, trochu sa tam najskôr "popozerám" virtuálne. Pekný deň všetkým zatiaľ!😉

lenkalubina
6. zář 2024

@uzivatelkapetra nebo Rožnov ♥️

jizanka2423
17. zář 2024

Já mám ráda Pálavu. Krásná příroda., kousek Lednicko- Valticky areál.