Ahoj hollky máte některá zkušenosti s bulkou v prsu????
Já si našla bulku v 19 letech,vzhledem k tomu že máme rakovinu v rodině,poslala mě doktorka na vyšetření,naštěstí to byla jen tuková bulka.tak jestli sis nějakou našla,raději si dojdi,nemusí to nic být,ale budeš mít jistotu a klid.
Ahoj ségra si našla bulku v prsu ve 23letech, dělali jí vzorky a zjistili, že to není zhoubný, ale nádor to je, sledovali jí, chodila každé 3měsíce na kntroly, po roce se bulka zvětšila ze 3cm-na 5cm, tak šla na operaci. Operace byla v pohodě, brali jí to bradavkou, nemá tam vůbec nic vidět, jako by se tam ani nehrabali 😉 dnes jí je 28 a má pokoj-naštěstí. Jinak moje další sestra, které je jen 19-měla již několikrát zánět prsa, aniž by kojila....vždy dostala ATB, ale ta teda na to chudák trpí ☹
Určitě je dobrý si zajít k doktorovi. Najdi si mammologickou poradnu - často bývají třeba na chirurgiích, že to tam nějaký doktor pár hodin v týdnu dělá. Je spíše pravděpodobné, že to nic nebude (sama jsem měla několik nezhoubných bulek - fibroadenomů), ale je dobré to sledovat. Tak neváhej a objednej se v místě bydliště.
mám, poprvé jsem měla ve 14ti, byl to asi zánět, protože mi dali višňák, pak asi ve 22, to jsem mazala na onkologii, tam mi řekl doktor, že to zatím nic není, tak jsem chodila každoročně na utz až do porodu, pak už mudra nenašla nic zajímavého 🙂
jestli něco máš, tak radši zajdi na kontrolu, já měla hrůzu, protože tatkova máma onemocněla rakovinou prsu v 28 a za deset let na to umřela...takže raději jdi jednou zbytečně, ju
ja som si nasla hrcky v oboch prsnikoch v 20-tke a to bolo uz pred 12 rokmi, mam ich tam stale, chodim poctivo na kontroly - ci sa to nahodou nejak nemeni, ale vsetko je ok, su to len zdurene zlazy a stvrdnute vazivo...
v kazdom pripade, ak si nieco nahmatas, treba okamzite ist na vysetrenie, aby bolo jasne o co presne ide a podla toho postupovat...
Já jsem si našla bulku před 6.lety a od té doby jsem byla už 3 krát na ultrasonografii.Zatím se to podle dr. jeví jako zarostlý kořínek chloupku,ale pro jistotu se nechávám každé 2 roky zkontrolovat,protože z tatínkovi strany na toto onemocnění zemřely všechny příbuzné v přímé linii. 😖
Zatím se to nezvětšuje,tak jsem v klidu. 😎
V 17-ti letech jsem byla s bulkou na operaci-naštěstí byla tuková velikosti 5x5 cm.od té doby chodím na pravidelné kontroly (teď už jsem ale nebyla 5 let,musím se objednat).Takže určitě je lepší připadat si jako hypochondr a chodit na prohlídky než něco zameškat. 😉
Rada bych věděla k jakému dr s tímhle problémem zajít-gynekolog,nebo chirurg?
já bych šla ke gynekologovi-můj tam má a mamografii
Terry2: Rozhodně gynekolog a ten Tě pošle dál 😉 . Je sice pravda, že drtivá většina gynekologů prsa nijak nevyšetřuje (ačkoliv by měli), takže to samotný vyšetření pak vypadá ,že "to" drží poprvý v ruce 😅 , ale v náplni práce to maj.
Já jsem si našla bulku ve 22, šla jsem ke svýmu tehdejšímu gynekologovi, kterej mě vyšetřil, řekl, že se mu to moc nelíbí 😖 a poslal na sono - ale dopadlo to dobře, bylo to jen zhrublý vazivo a za nějaký dva roky se mi to ztratilo 🙂 .
petua-moc děkuji,zajdu a dám vědět 😝
Určitě na gynekologii 😉
Ke gynekologovi a ten tě pošle dál
Tak jsem byla u gynekoložky a ta mě naštěstí ujistila,že to nic není 😝 😵 Děsně se mi ulevilo a jsem ráda,že jsem tam zašla-za ten klid to fakt stálo
To to je dobře,že je vše ok.
Ahoj - jsem ráda, že v této diskuzi zatím dopadlo vše dobře. Zkusím ji oživit. V tomto týdnu jsem si rovněž nahmatala vcelku velkou a na pohmat trochu bolestivou bulku - hned jsem se objednala jak ke gynMUDrovi, tak do mammární poradny, nicméně těch 14 dní čekání.. ☹ Preventivní prohlídky nezanedbávám, tedy si říkám, že snad.. Manžel je jediný, s kým jsem se o tom bavila - snaží se mě povzbuzovat. Já nechci nikoho plašit - zejména rodiče ne - může se jednat o něco banálního - ale mluvila bych o tom ráda. Jak jste prožívaly první dny po nálezu a co jste dělaly proti tomu, abyste nemyslely na hrůzy hrůz? Díky za veškeré názory.
Ahoj holky,
též jsem si tím ted procházela, strach neuvěřitelný. Našla jsem si pohyblivou hladkou bulku v pravým prsu. Já jsem se teda objednala hned na mamodiagnostiku, dneska ráno jsem tam byla (vzali mě hned druhý den), a je to jen nezhoubný fibrom (shluk žláz). Dr. mi říkala, že pokud je bulka pohyblivá a hladká, a žena je mladá, je to na 90% ten fibrom, ale chce to samozřejmě hlídat a chodit na sono.
Na kontrolu jdu za tři měsíce, pokud fibrom nebude růst (zatím ho mám 1,5*1,8cm), tak mi ho budou jen hlídat, pokud ano, tak půjdu na odstranění. Na sono jsem se objednala sama, stálo 350Kč, trvalo to ani ne 10 minut, takže si to budu fakt hlídat.
@sisstin já chodím na sono 1x za rok pravidelně už x let, pokud si to necháš napsat na gyndě jako prevence, tak to máš zdarma.
Jinak doporučuji koupit kapky Mastodynum a alespoň 14dní užívat-je to sice hnus, ale pomáhá to. Je to prvávě na ty shluky žláz, což je běžná věc snad u 80% žen od 30.roku. A bohužel se toho nedá moc zbavit ☹ Chce to hlídat, chodit na pravidelné sono a to je tak vše. Nic na to není, max. ty kapky. Trpím na to taky + x dalších problémů s prsy a už jsem se tak nějak s tím smířila ☹ Nicméně to Mastodynum mi moc pomáhá, alespoň mě ty prsa tak nebolí a nemusím tolik myslet na to, jestli se v nich něco neděje.
@lendy1 Leni, kolik ty kapky baj voko stojí? Zkusim je 😉 a ještě někdo radil dělat si teplé obklady, tak to taky zkusim 😕
a ještě dotaz, zakázal někomu Dr. kvůli tomu brát HAK? 😕 Já si to jako bez ní fakt představit neumím 😖 vím, že to je hormonální svinstvo, ale furt pozitiva u mě převažují negativa. Mně se jen Dr. ptala, jak dlouho je beru v kuse (pět let), a že když se mi ten fibrom udělal až ted, že to souvislost mít nebude. Že se dělá, když někdo HAK (či jinou hormonální léčbu začne brát).
@blabola Měla jsem, asi před 2 lety... pěkně jsem se vyjukala. Ale po par dnech (nebo tydnech, uz nevim) jsem do toho pri koupani drbala a drbala... a nakonec mi z toho vytekla fura hnisu a od te doby ok.
@sisstin asi kolem 200,-Kč, ale vydrží dlouho. Má se to brát myslím 2 nebo 3 měsíce v kuse a pak ještě ten efekt pár měsíců vydrží. Ale já je brala jen 14dní a pomohlo mi to tak na cca 3měsíce, kámoška s tím má ty samé zkušenosti.
Já právě HA nebrala od těhu no a kvůli těm prsoum jsem je před 1/2 rokem zase začala brát, mě všichni říkali, že by se mi tím měla vyrovnat hormonální hladina a mělo by to pomoci, ale efekt moc nevidím.
Ahojky je fajn vedet ze tohle nemam jen ja zrovna predvcerem jsem si nahmatala dve u jednoho prsu a tri u druhyho a do vcerejska se me jedna bulka trochu zvetsila tak premyslim jestli s tim mam nekam jit jestli to nebude jen neco banalniho. Co myslite je me 23
Dnes mi našli bulku - fibroadenom. Byla jsem na první kontrole s tím, že jsem se objednala hlavně kvuli prevence vzhledem k mé rodinné anamnéze. Hlavně jsem absolutně neočekávala žádný problém. Před dvěma měsíci jsem přestala po 12 letech užívat HA a první měsíc jsem byla pěkně hormonálně rozhozená, bylo to jak na houpačce. Mám přikládat vznik té cysty tomu? Měl někdo podobnou zkušenost? Je nějaká šance že to samo zmizne (i když vím, že se ptám jen pro útěchu, sám doktor mi řekl že je to méně pravděpodobné). Za rok mám jít na kontrolu, odstraňovat mi to prý nebudou. Navíc se snažím otěhotnět, jsem z té komplikace rozladěná a přiznám se, že i pěkně v šoku... 😒 ☹
Ahoj chtěla bych se zeptat před 3rokama jsem si nahmatal bulku v prsu je pohybliva nebolí jen přes menstruaci když to mám mít neroste mám velký strach jít ke gynekologovi když si sahnu na bulku tak mi podkluzuje nevím co to je mám velký strach když si nato sahnu tak mám jako by pořád stejnou neroste mito je mi 20let
Ahoj, já si našla bulku v prsu asi před 2 lety, nakonec se ukázalo, že to není nic vážného - jen řádně zduřené žlázy. Dostala jsem jen nějaké mazání a za pár dní to přešlo.
Ale vždy to nemusí být taková blbost, pokud si něco ještě někdy najdu, opět půjdu ihned k lékaři. Je to jistější.