Bojím se povodní. To, co teď všude hlásí,mě děsí. Vítr, zvedání hladiny řek. Bože . Bydlím na Strakonicku.
@mourovatakocka ano. Máme dvě pole mezi to přijde k nám .
Je lepší být připraven - balená voda, sbalené evakuační zavazadlo atd. Držím palce, ať nic z toho nepotřebuješ.
Můžeš zkusit odstěhovat třeba drahé přístroje z přízemí, koupit pytle a pískem před vchod, zabezpečit domácí zvěř. Jinak buď zásoby (bez elektriky) a vodu, nebo pokud máš kam, tak odjet.
@mourovatakocka Také mě to napadlo. Mám z povodní hrozný strach.
Ja bych to brala realne.Ted sice jsou nějaká rizika,ale situaci vyvolávají momentalne média 😏.
V roce 2002 byly povodně,ale fakt prselo hodne dni pred tim,ted tohle neplatí.Věřila bych,ze si s tim příroda poradi.Přívalové deště taky můžou napáchat škody a to kdekoli a kdykoli.
Udělejte nějaká možná opatření a snažte se byt v klidu - klid je síla 🍀
@berynka Pravdu máte. Koukala jsem na dnešní svolání ministrů a bylo to jako z hororu co popisovali.
Rozumím, taky mám strach. Ne o sebe, ale o tchánovce, kterým jediná příjezdová cesta vede přes malý potok, který když se vylije, tak jsou totálně odříznutí a dostanou se k nim leda vrtulníkem. Bydlí fakt na dost blbým místě.
Z horní strany mají les, takže velká možnost, že něco spadne pokud bude opravdu velký vítr.
Udělej všechno co se dá, abys byla připravená na nejhorší a pak už zbývá jen doufat, že nic nebudeš potřebovat.🍀
Boj se, ale jenom trochu. Je to přirozené a je fajn, že se dělají opatření (protože kdyby se nedělala, zase to bude špatně, že to zanedbali) Je to prevence. správně. Vláda musí být vidět, že jo... taky máme na pozemku potok. A není mi to jedno, nad ním svažité pole. Asi bych si zabezpečila komunikaci, powerbanku, nabít telefony, pro případ, že byste museli pryč. Utěsnit možné přístupy vody do domu. Možná bych si připravila nejnutnější věci na odjezd z domu.
A vůbec - bude to dobrý. Určitě🙂
Pro mě oheň a voda jsou živly kterých se opravdu bojím. Mám z nich respekt.
V mediich a na sockach se vsechno strasne ale strasne nafukuje. Vlastne uz jsme vsichni umreli na chripku a mame tu valku, takze klid 🙂
Já myslím že obavy jsou na místě
Já myslím že nejsi jediná kdo se bojí a že obavy jsou na místě. Hůř to vnímají lidé co povodně už zažily na vlastní kůži či jsou blizko u vody. Mám z toho obavy také, bydlíme na Moravě a povodně jsem zažila. Myslím že kdyby nehrozilo takové riziko tak nebudou už předem zasedat povodňové komise, nebudou se upouštět přehrady v takové míře jako se upouští, nebudou se preventivně chystat pytle s pískem.
Nebojím se sama o sebe ale hlavně o rodinu ať už mé rodiče, kteří mají ze 2 stran domu potok (a i když je koryto široké a 2 metry vysoké tak v 1997 i 2002 se vylil z břehů, protože je zarostlý) nebo o tchany kdy pokud se vylije z břehů potok u nich (což v 1997 bylo) tak je odřízne od světa. U nás se hlavně v souvislosti s vodou bojím podmáčení vykáceného kopce a případného jeho sesuvu a nasledneho bláta.
I já se bojím, vypláchla nás řeka v roce 2006, voda sahala do výšky 1,6m. Dnes už bychom byli chytřejší a v žádném případě neomlátili omítku až na cihly. Beru to pozitivně, vše se opravilo, zbavili jsme se nepotřebných věcí. Hodně mě tehdy mrzel 400l mrazák plný masa, byla jsem vynervovaná, tak jsem brečela, když jsem ho vyhazovala do konťasu. Je to nepříjemné, protože elektřinu zapnou, až když klesne voda ze zatopených domů. My jsme připraveni, po nás je důležité, aby zůstal dům na svém místě, abychom měli střechu nad hlavou.
Jak píší holky, udělej max pro to, aby případné škody byly co nejmenší. Z toho pole hrozí spíš riziko z bleskové povodně. Tohle vypadá na dlouhodobější déšť. Jestli to jde, dej věci do patra, zazálohuj si fotky, ulož dobře doklady. Udělej si evakuační zavazadlo a spíš než na zprávy koukej přímo na weby, které dávají konkrétní informace. Musím říct, že ze včerejších zpráv mi bylo také ouzko. Zase na druhou stranu je lepší, že dělají opatření již nyní i když třeba budou zbytečná.
Autorko, tak jak?
@mourovatakocka Zatím klid.🙏🏼 Ale všude staví protipovodňové stěny.
Podělte se s ostatními o průběh či důsledky povodní ve vaší obci. Řekněte si o pomoc. Materiální, finanční i psychologickou. V krizových situacích se Češi dokáží skvěle semknout a věříme, že právě letošní povodně toho budou důkazem.
Bydlis u vody?