Bojím se mít dítě do téhle doby. Je tu někdo, kdo má podobné myšlenky?

28. únor 2022

My už jedno dítě máme, za nedlouho ho čeká školka a mě návrat do práce. Manžel by rád druhé, aby nebyl sám. Vzhledem k tomu, jaká je doba, už dítě nechci. Bojím se, že ho nuživíme. Zvedne se inflace a bude to průser. Jsme ekonomicky, ve středu, možná i slabším středu, co jsem na rodičáku. Byt na hypotéku, jedno auto, žijeme v Praze.
Je tu někdo, kdo má podobné myšlenky ? Srdce by i chtělo, ale rozum říká NE?

fazolkazuzka
28. únor 2022

Ja teda upřímně mit dite a žít v ČR mám jen jedno. A dopreju mu to co si dokážeme dovolit na maximum. Vím, že láska se penězi koupit nedá ale čas taky ne a vím, že žít v ČR by znamenalo se sakra otáčet aby jsme měli jako rodina to co chceme a i volný čas na užívání s detma. Jen můj názor.

lenkalubina
28. únor 2022

Zeptám se bráchy.. má 6 dětí..nejmenší má 3 měsíce.. pracuje ve fabrice,postavil barák,takže dluží a přesto mají ještě 2 auta🤔 tak nevim. Je pravda,že na dovolenou jezdí po ČR a oblečení dětí dědí. Žijí skromně, ale spokojeně 😉

malanoha
28. únor 2022

Sourozenec dá dítěti do života tisíckrat víc, než životní komfort, drahé dárky a dovolené u moře dohromady. Tomu se nemůže nic vyrovnat. Neříkám nasekat kupu dětí bez rozmyslu, ale pokud chce srdce druhé dítě, na nějakou ,,dobu" bych se neohlížela. Budeš toho za pár let litovat.

blondynka400
28. únor 2022

@fazolkazuzka takové řeči mám fakt ráda... Ono je to hodně o tom, kdo dokáže co nabídnout a ne v jaké zemi je. Klidně bych dokázala dát i 5 dětem to tvé maximum troufám si tvrdit, že i to samé, co třeba Němec v DE.
A jinak souhlas s
@malanoha mít sourozence je mnohem víc, než nějaké materiální maximum. Dvě děti je do budoucna mnohem víc, než jedno sebelépe materiálně zajištěné.

ee.liska
28. únor 2022

@blondynka400 neřeš ji. Profil z tohoto měsíce a tak silné řeči? Jasný troll

vh1610
28. únor 2022

Ja bych ale rekla, ze mit sourozence je i takove zajisteni, vzajemna pomoc. Jak pro rodice tak pro ty sourozence vzajemne. Pokud rodina tahne za jeden provaz. Kdyz na to koukame spis tak ekonomicky a rozumove. Laska a co to da vyvoji tech decek, to je vec druha.

nazka
28. únor 2022

Kdybyste chtěli 4.,5., dítě, tak bych řekla, že je to moc. Ale druhé? To ne. Věřím, že pokud se chce, všechno jde. Sousedi jsou fakt nemajetni, nemají nic a mají 3 děti. A přesto zijou spokojeneji než někdo, kdo má miliony, tudíž možnosti a 1 dítě..

mandala
28. únor 2022

Já jsem teda nikdy neuvažovala, že bych kvůli financím neměla dítě. Nemáme extra příjmy a i tak si myslím, že žijeme slušně. Máme 4 děti a poslední, co mě trápí jsou peníze. Holt se trochu uskromníme, hlavně když budou šťastní a zdraví...

andelka
28. únor 2022

Někdy je potřeba mít trochu víc víry a odvahy,než obav a strachu. Dvě děti nejsou žádný nadstandard ani luxus. Mít jen jedno dítě bych nechtěla. Mám tři. Majetní nejsme nijak extra, taky spíš nižší střední. Se snížením příjmů člověk musí počítat. Ale radši si odepřít něco jiného,než dítě ( zvlášť teprve druhé, neříkám čtvrté třeba)

veruuu_kubesovic
28. únor 2022

Typicky alibismus...
Prostě buď dítě chceš nebo ne, neřeš jaká je doba, inflace a spoustu podobných blbosti... přece zítra nerodis 🤦 a když k tomu pripočtu nějakou dobu snažení + 9 měsíců těhotenství... Jsi vědma, že už teď víš co bude za rok???

chrystyanna
28. únor 2022

Musíš si ujasnit, sama v sobě zda dítě teď a nebo vůbec nechceš a jen hledáš důvody, proč ne.
Pokud to chybí práce, vlastní výdělek, tak lze dělat nějakou zkrácenou dobu, brigádu a u toho nechat věci osudu nebo pak s malým. Se k tomu vrátit.
Nikdo té přece nenutí být v kuse 6/7 let doma. Pokud to sama nechceš.

la_amanita
28. únor 2022

@veruuu_kubesovic to není alibismus. Důvody,. proč a kolik mít dětí jsou u každého jiné a u každého hrají jinak závažnou roli. Pokud tazatelka pochybuje, jsou to její oprávněné pocity a její volba bude taky oprávněná.

emamaira
28. únor 2022

V každé době je něco, proč nemít děti. Teď je to inflace a klimatická změna, ještě nedávno to byl islamismus a migrace, před tím kriminalita devadesátých let, předtím komunisti... Ale pořád platí, že žijeme v nejbohatší části světa, fakt, že v Německu mají lepší auta je marginální. Máme de facto "bezplatné" zdravotnictví i školství, kvalitní sociální system. A to se v nejbližší době nezmění.

me_druhe_ja
28. únor 2022

Není povinnost mi 2 děti. Dokonce ani jedno. Záleží na rozhodnutí vás dvou.

PS: žádná doba není ideální.

lenkalubina
1. bře 2022

@veruuu_kubesovic přesně. Pořád bude něco 😉

veronicka89
1. bře 2022

Me prijde normalni se nad tim zamyslet..
Jako presunu to na sebe ...
Chci abychom s detma lyzovali ...chci jit do kina i na bazen....
Chci si zajet k mori a chci ....
Proste jsou urcite veci ktere jako rodina chceme ...
Ne ze potrebujem nejnovejsi auto a znackove hadry , ale tak nejak chceme zazitky ...clovek tolik hodin ze zivota pracuje , ze se pak fakt nespokojim s tim kdyz budou ve vsech volnych chvilich decka behat okolo baraku a ze kdyz budou chtit jet na lyzak ze jim reknu ze na to nemam penize ...

Takze ja to nemam argument do " tehle doby " ale vseobecne ...

Chci tolik deti ktere dokazu financne utahnpu v jakemkoliv veku ...nejen v tom kdy potrebuje jen plinky a prso ...

martulka88
1. bře 2022

Před dvěma týdny jsem porodila druhého syna, přičemž o prvního jsme před rokem přišli v 9.měsíci. Po šestinedělí mě čeká návštěva mého porodníka a budeme řešit operaci, jelikož při CS jsem hodně krvácela a museli mi tam nechat přirostlou placentu. Co jsem četla ve zprávě, je možné, že nakonec už děti nebudu moci mít. A řeknu to takto - ať je doba jaká je, kdybych mohla mít ještě jedno, aby Matýsek nemusel být sám, jdeme do toho. Mám dva sourozence, muž ségru a jsem ráda, že se máme o koho opřít, protože rodina je to nejvíc. A to jsem v invalidním důchodu, takže opravdu nemáme peněz přehršel. Ale víme, co v životě je důležité a i s tím "málem" umíme našetřit peníze a dopřávat si - výlety, párkrát v roce pizza nebo kino. Ale třeba my nepotřebujem drahé dovolené, značkové oblečení, jídla v restauracích, nepijeme, nekouříme atd...

nazka
1. bře 2022

@martulka88 jee, držím Ti strašně palce, aby to dopadlo dobře a věřím tomu. Tohle měla moje máma se mnou ještě před spousty lety, jestli to aspoň trochu povzbudí

ee.liska
1. bře 2022

@martulka88 mám to úplně stejně!

marimanta
1. bře 2022

Před dvanácti lety, když jsem měla první, mi jedna bezdětná kamarádka řekla, že neví, zda je rozumné si do téhle doby pořizovat dítě. Dneska, když naše třetí má dva měsíce a k tomu jsme dali domov dvěma, které takové štěstí jako milující biologické rodiče nemají, už mi takovou blbost nikdo neříká.
Jasně, že člověk si nemůže bezhlavně nasekat hromadu dětí, ale kdyby takhle přemýšleli všichni, lidstvo dávno zašlo na úbytě.

izz76
1. bře 2022

@fazolkazuzka A v jaké zemi žiješ, že děláš z ČR takovou chudobu? Já bych třeba zase nechtěla děti vychovat v zemi kde běžné je brzy soupnout do jeslí a jít pracovat.

prejeta_zaba
1. bře 2022

A víš co, já jsem většinu života byla jedináček, sourozenec mi přibyl v pubertě, kdy už jsem měla svůj život. Člověk by řekl, jak jedináček má vše, že... Přestože jsme nikdy neměli peníze nazbyt, materiální věci mi nějak nechyběly. Ale pozornost se mi stejně nikdy nedostala. Není to o žádné době, situaci, postavení. Je to o osobním nastavení těch 2, co dítě mají. Buď chci, vezmu na sebe tu zodpovědnost a většina věcí jde. A nebo mám stále plnou pusu výmluv, jak to nejde, jak nejsou peníze a jsem unavená a není to možné... Jasně, pořizovat si 6. dítě, když nemám ani na zimní boty nedává smysl. Pořídit si jedno nebo dvě je prakticky nastejno. Ale je to o tvém nastavení, jestli jim chceš ten čas a úsilí obětovat. Protože, přiznejme si, kolikrát za život člověk na ty lyže nebo k moři jede...20x? A kolikrát za život musíš k těm dětem vstát, něco jim říct, vymyslet, podat, zařídit....ten vlastní čas prostě obětovat Fakt to není o pár tisícovkách za kroužek nebo dovolenou. 😉

krisstina93
1. bře 2022

My máme teď čerstvě třetí dítě a i kdybych věděla, že bude válka a inflace a kdesi cosi, tak do něj pudu. Taky nemáme peněz na rozhazování, ale vždy se to zvládlo a máme rezervy, doteď sme byli dost rozezrany, peníze lítaly za blbiny, tak když bude třeba, je kde skrouhnout rozpočet. Určitě bych svoje dítě neochudila o sourozence, protože je teď blbá situace a mám strach.

eliza1984
1. bře 2022

Tak my druhé chceme, měla jsem ovulaci a k tomu nechráněný záměrný sex v den útoku na Ukrajinu🙂ale zakladatelku chápu. Bála jsem se dřív spíš kovidu, když to začínalo, kvůli tomu jsem to odkládala, protože se tehdy nevědělo, co to je za nemoc a co to způsobi a nyní je mi to líto, to ale už nevrátím. Takže já už na vše kašlu a zkoušíme. Jinak zakladatelku cháopu hlavně v tom že člověk ani nemusí být vnímavý a vidí, jak příroda jde do řiti, všude je sucho, binec, lesy umírají, ovzduší zněčištěné, spíše v tomto ohledu se s manželem bojíme, co je čeká po stránce životního prostředí. Finančně se to vždy nějak zvládne, my teda jsme střední třída, peníze máme, ale bohatí nejsme, asi tak normální lidé

eliza1984
1. bře 2022

@la_amanita souhlasím s Vámi.

maxulekapcule
1. bře 2022

Já jsem sama se dvěma dětmi, mladší má 3 měsíce, alimenty na nej nemám. Za chvíli přejdu na rodicak, a extrémní obavy nemám, mam byt s hypotékou, auto... A nesomruju na socialce. Neplas zbytečně ;)

veroniqess
Autor odpověď smazal
Zobraz
veroniqess
1. bře 2022

No hlavně neposlouchej tady nějakou Fazoli, mám zkušenosti s cizími zeměmi bohaté a s čistým svědomím můžu říct, že se tady máme výborně😉 Prožila jsem si s bratry svoje, tragicky nám zemřela maminka například, a kdybych na to byla sama, asi bych naše neblahorecila, že mě hlavně vzali na dovolenou na Zanzibar 😉.
Ale pokud máš oprávněnou obavu, že další dítě neuzivite, počkala bych 😊. Ono to nebude tak divoký, neboj.

autor
1. bře 2022

Mockrát dekuju za vaše odpovědi. Jsem skoro 3 roky doma a z toho vetsina doby byl Covid. Ráda bych měla zase něco odpracovano, ale to opět zvýší věkový rozdíl. A mate pravdu, je to pokaždé něco, co se dá najít, jako důvod nemít děti. Já hodně přemýšlím i do budoucna, s věkem ty výdaje ještě porostou, a mám celkem obavy, abychom to fakt utáhli x2. Sportovní vybavení, kroužky, budou chtít jezdit k moři, na hory. I ty aktovky do prvni třídy stojí 5 tisíc. A jestli vzroste nezaměstnanost, ceny, a něco se stane.

chrystyanna
1. bře 2022

Ale v době školky/školy už budete třeba dělat oba, sníží se jiné náklady/je rozdíl dělat 3 jídla denně doma nebo mít obědy zajištěné v práci a skole například.