Ahoj holky 🙂 od příštího měsíce se budeme s přítelem snažit o první miminko. Já mám světle modré oči a přítel středně hnědé. Jaká je šance, že budu mít modrooké dítě? vím že by měla pravděpodobně převládnout ta hnědá barva,jaké jsou vaše zkušenosti? díky za odpovědi 👶
Někde jsem četla, že se barva očí tolik nedědí. Moje rodiče mají modro-šedé a zeleno-šedé a já mám hnědé. Přítel má modro-šedé a náš Kubík má zatím taky takové modro-šedé. Takže bůh ví jak to je.
Tady je to vysvětlené.
Dědičnost barvy očí opravdu není jednoduchá a bohužel ji tak pro rychlé určení otcovství použít nelze. Když má dítko jinou barvu očí než rodiče, netřeba z toho cokoliv vyvozovat. Jedinou výjimku tvoří modrooké páry, které by měly mít světlooké děti. Ale světlooké znamená různé odstíny od modré, po šedou a zelenou, tak pozor na ukvapené závěry!
Ja jsem modrooka a moje rodiče a sestry také. Můj manžel je hnedooky po mamince, tatinek měl oči zelené. A obě naše děti jsou hnedooke😃
ide o genotyp🙂 dúfam, že si to z genetiky pamatám správne, ak je priateľ nositeľom recesívnej alely, tak áno, můžete mať dieťa s modrými očami
ešte niečo málo: http://genetika.wz.cz/forum/read.php?f=2&i=620&...
U nás jsou všichni hnědoocí - jak z mojí, tak z manželovi strany, jen manželova sestra má oči modré, po jejich babičce a náš syn zelené. Po pra pra rodiče nikdo zelené oči neměl, takže se nevíme jakou kombinací se k zeleným očím dostal 🙂
Já mám oči zelené, tmavší, muž výrazně hnědé, tmavé a starší dcera je modrooká a mladší má modro-zelené 🙂.
Ahoj. Ja mam hodne tmavé hnědé oči, muz tmavé modré. Dcera ma svetle modré az do zelena a oba synove hnědé ale uplne jine nez mam ja. Světlejší taky trochu do zelena.
Já modrý oči, přítel hnědě, sny se narodil s modrýma a ted už v 16 měsících převládá hnědá, trocha modrý tam je, má je zajímavě zbarvené, tak uvidím, jestli to vydrží nebo zhnědnou úplně
My mame oba hnede oci, ja svetlejsi, manzel uplne tmave a dcera ma oci modre jak studanky 😉
Modrou ma v cechach skoro kazdy, modre oci mi priadaji takove...chladne. Ostatni variace jsou zajimavejsi, originalni. Nech to prirode😎
Ja mam oci temer cerne, manzel hodne tmave hnede a nas ctyrmesicni lump je zatim modrooky...
@anya18 ja mam tmave hnede oci, muj manzel ma sedo-zelene a vsechny 3 nase deti mely hned po narozeni tmave oci, ktere se jim brzy vybarvily do krasne hnedych 🙂
My mame s partnerem oba zeleno-hnede a syn ma modre a dcera hnede. 🙂
Ahojky,tak ja mam oči tmave hnědé az černé,přítel zeleno-sede a nas syn ma svetle modre oci jako studánky..tot příroda 😊
Manžel má modré oči světle, ja mam hnědé oči a děti první syn má modré oči tmavrjai jak manzel ,druhý ma takové mícháne spíš zelenou šedé a dcera te se teprve zbarvuji na světle vypadají ze jdou do modrá a když se pořádně zadívam vidím hnědé zihance tak stále čekám jaké nakonec budou
Já mám oči oříškově hnědé, partner modrošedé a syn má oči stejné jako on 😉
Dej si to do googlu, jsou tam prehledne tabulky.