Barva očí miminka

anya18
1. led 2017

Ahoj holky 🙂 od příštího měsíce se budeme s přítelem snažit o první miminko. Já mám světle modré oči a přítel středně hnědé. Jaká je šance, že budu mít modrooké dítě? vím že by měla pravděpodobně převládnout ta hnědá barva,jaké jsou vaše zkušenosti? díky za odpovědi 👶

luj89
1. led 2017

Dej si to do googlu, jsou tam prehledne tabulky.

lady5
1. led 2017

Někde jsem četla, že se barva očí tolik nedědí. Moje rodiče mají modro-šedé a zeleno-šedé a já mám hnědé. Přítel má modro-šedé a náš Kubík má zatím taky takové modro-šedé. Takže bůh ví jak to je.

lady5
1. led 2017

Tady je to vysvětlené.
Dědičnost barvy očí opravdu není jednoduchá a bohužel ji tak pro rychlé určení otcovství použít nelze. Když má dítko jinou barvu očí než rodiče, netřeba z toho cokoliv vyvozovat. Jedinou výjimku tvoří modrooké páry, které by měly mít světlooké děti. Ale světlooké znamená různé odstíny od modré, po šedou a zelenou, tak pozor na ukvapené závěry!

editah222
1. led 2017

Ja jsem modrooka a moje rodiče a sestry také. Můj manžel je hnedooky po mamince, tatinek měl oči zelené. A obě naše děti jsou hnedooke😃

trilien
1. led 2017

ide o genotyp🙂 dúfam, že si to z genetiky pamatám správne, ak je priateľ nositeľom recesívnej alely, tak áno, můžete mať dieťa s modrými očami
ešte niečo málo: http://genetika.wz.cz/forum/read.php?f=2&i=620&...

nininka23
1. led 2017

U nás jsou všichni hnědoocí - jak z mojí, tak z manželovi strany, jen manželova sestra má oči modré, po jejich babičce a náš syn zelené. Po pra pra rodiče nikdo zelené oči neměl, takže se nevíme jakou kombinací se k zeleným očím dostal 🙂

lv
1. led 2017

Já mám oči zelené, tmavší, muž výrazně hnědé, tmavé a starší dcera je modrooká a mladší má modro-zelené 🙂.

trilien
1. led 2017

@nininka23 u syna ide o recesívny gén, ktorý sa může prenášať po generácie, ale fenotypicky sa neprejavuje, prejaví sa dominatný gén t.j. hnedý, ak sa skombinujú dve recesívne alely od každého rodiča (nositelia zelenej farby) vtedy sa fenotypovo prejaví zelená farba očí 😉

neeva
1. led 2017

Ahoj. Ja mam hodne tmavé hnědé oči, muz tmavé modré. Dcera ma svetle modré az do zelena a oba synove hnědé ale uplne jine nez mam ja. Světlejší taky trochu do zelena.

nininka23
1. led 2017

@trilien děkuju za vysvětlení, to jsem vůbec netušila, to je zajímavé.

luj89
1. led 2017

Pridavam tabulku z webu.

tahejhula
1. led 2017

@luj89 Genetika cloveka je drobet slozitejsi, takze ta tabulka neplati 100%.

kariii
1. led 2017

Já modrý oči, přítel hnědě, sny se narodil s modrýma a ted už v 16 měsících převládá hnědá, trocha modrý tam je, má je zajímavě zbarvené, tak uvidím, jestli to vydrží nebo zhnědnou úplně

luj89
1. led 2017

@tahejhula ano, to jsem zapomnela dodat, dekuj za doplneni 🙂

luj89
1. led 2017

@kariii skoro vsichni belosi maji po narozeni modre oci 😉

ivular
1. led 2017

@anya18 Jakou barvu očí mají partnerovi rodiče? Pokud aspoň jeden z nich má oči modré, je docela pravděpodobné, že potomek bude mít modré oči. Pokud ale oba prarodiče mají hnědé, pravděpodobnost modrých očí u vašeho dítěte razantně klesá..

kariii
1. led 2017

@luj89 přítel se právě narodil a měl hnědé 🙂

junkka
1. led 2017

My mame oba hnede oci, ja svetlejsi, manzel uplne tmave a dcera ma oci modre jak studanky 😉

slunickova123
1. led 2017

Modrou ma v cechach skoro kazdy, modre oci mi priadaji takove...chladne. Ostatni variace jsou zajimavejsi, originalni. Nech to prirode😎

elinkal
1. led 2017

Ja mam oci temer cerne, manzel hodne tmave hnede a nas ctyrmesicni lump je zatim modrooky...

palomitacheca
1. led 2017

@anya18 ja mam tmave hnede oci, muj manzel ma sedo-zelene a vsechny 3 nase deti mely hned po narozeni tmave oci, ktere se jim brzy vybarvily do krasne hnedych 🙂

zuzapra
1. led 2017

My mame s partnerem oba zeleno-hnede a syn ma modre a dcera hnede. 🙂

sanylangova
1. led 2017

Ahojky,tak ja mam oči tmave hnědé az černé,přítel zeleno-sede a nas syn ma svetle modre oci jako studánky..tot příroda 😊

lukza
1. led 2017

Manžel má modré oči světle, ja mam hnědé oči a děti první syn má modré oči tmavrjai jak manzel ,druhý ma takové mícháne spíš zelenou šedé a dcera te se teprve zbarvuji na světle vypadají ze jdou do modrá a když se pořádně zadívam vidím hnědé zihance tak stále čekám jaké nakonec budou

babanci
1. led 2017

Máme vnučku,její otec má tmavě modré oči a naše dcera hnědé. Naše vnučka zelenošedé,zvláštní.

nininka23
1. led 2017

@babanci Tuhle barvu měl syn, teď je z toho zelená

babanci
1. led 2017

@nininka23 Tak to je prima,zelená se mi líbí. Asi,že jí mám taky.😊

addels
1. led 2017

Já mám oči oříškově hnědé, partner modrošedé a syn má oči stejné jako on 😉

berblin
1. led 2017

@anya18 manžel a celá jeho rodina jsou hnědoocí, mají vysloveně tmavě hnědé oči. Já jsem z rodiny samých modro/šedookých a naše dvě holčičky jsou obě modrooké.

blecha94
1. led 2017

@babanci Takový oči měla dcera do 6 měsíců, teď je má hnědé.

Záleží i na tom, jaké oči mají prarodiče, pra-prarodiče atp., nelze soudit jen podle očí rodičů.