Zdravím, zařizuji svatbu mojí ségře, která je v zahraničí, ale vdávat se bude tady v ČR. Přeje si svatbu bez alkoholu a příbuzné to strašně udivuje. Strašně se toto téma v rodině řešilo, tak jsem to už jednou nevydržela a řekla, že beztak alkohol způsobuje rakovinu a ta nám v rodině nadělala neštěstí až až...No a nikdo nechápal co to plácám, že prý je to nesmysl, ale není, je to prostě pravda, stačí si to ověřit třeba na wikipedii, je to stejně škodlivý jak cigára, azbest apod. Moc takových látek o kterých je to narvrdo prokázané není. Překvapilo mě kolik lidí to překvapilo tak se chci zeptat - víte, že je prokázané, že alkoholické nápoje způsobují rakovinu nebo je to pro vás také novinka? A překvapuje vás to nebo je vám to jedno? Pokud o tom víte, tak kde jste se to dozvěděli? Díky za jakoukoli reakci. ( tu svatbu moc neřešte, víme že je to netradiční)
vím, riziko rakoviny jater, mnohonásobně vyšší než bez nadužívání alkoholu, jícen, žaludek, ústní dutina..mozek. Jde o množství, pokud si někdo dá jednotku /2dc vína, 1malé pivo/ 2x do týdne, neublíží si, ale je to jed, o tom není pochyb. Vím, protože čtu.
Společenský problém je, že někdo nepije, víc než když pije nadmíru - viz chystaná svatba je nepochopitelná, divná, vyvolává otázky, stigmatizující..
O tom že způsobuje rakovinu slyším poprvé. Je jasné že nebude prospěšný, ale nevím jestli tomuhle věřím. Wikipedii neberu jako důvěryhodný zdroj - může si tam psát kdo chce co chce.
@michaelamalak Nikdy jsem neslyšela o tom, že by příležitostné pití alkoholu bylo rakovinotvornejsi než pití vody. Spíš bych věřila, že pivo/vino bude zdravější než barevné nealko limonády🙂
@michaelamalak Kazdy je zodpovedny sam za sebe a zalezi, co clovek pije. Ono v dnesni dobe je to hodne diskutabilni, co je a neni skodlive, vino, si myslim, neni vubec na skodu a preci zalezi na kazdem, jestli se bude chtit napit. Tohle mi prijde celkem spatna volba na svatbu.
No tak když to psali na Wikipedii, je to určitě pravda ;)
@lv Otázkou je, zda zvyseny výskyt u alkohol pozivajicich je opravdu způsoben alkoholem nebo komplexním životním stylem, tj. vysedávání po hospodách (a nebehani po lese), nic moc jídlem, cigaretou k tomu.. svést to jen na alkohol je podle me blbost. Je zase spoustu výzkumů o pozitivních účincích alkoholu. Pochopitelne je nutno konzumovat kvalitní alkohol a střídmě🙂
Je to jinak - na wikipedii je odkaz na primární zdroj a to je Mezinárodní agentura pro výzkum onkologických onemocnění v Lyonu, která odhaluje mechanismy, jakými ty látky na organismus působí. Je součástí Světové zdravotnické organizace! Opravdu to není nějaký bulvární titulek. Některé země na doporučení WHO zavedli zadávání etiket na alkoholické nápoje jako jsou na cigaretách - tj. že způsobují rakovinu. Alkoholické nápoje jsou v té nejnebezpečnější skupině! A riziko se zvyšuje i při malém podávání alkoholu. To co se dnes doporučuje - malé množství pomáhá, to je pravda, ono to určitě na kardiovaskulární systém pomáhá, ale některé orgány to vystavuje extrémně vysokému riziku, které za tu "dobrotu" prostě nestojí, tedy podle mě. Myslím si, že za několik let, až se vymyslí strategie jak to lidem sdělit, bude alkohol na stejně černé listině jako cigarety - nebudou zakázány, ale ...
@japona No tak ty toxikologické studie se dělají na zvířatech a i u nich se ten efekt potvrdil. A krysy po hospodách moc neposedávají...
@jamia Se podívej jaký je primární zdroj, z kterého wikipedie v tomhle případě čerpala - Světová zdravotnická organizace a Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny v Layonu. Co chceš víc?
@michaelamalak znam pripad rakoviny u abstinenta....
@roozenka No protože alkoholické nápoje nejsou jediným karcinogenem, to je snad jasný! Těch látek co způsobují prokazatelně rakovinu zas tak tolik není, ale alkoholické nápoje tam prostě patří.
@lv Podle mě opravdu příležitostné napití v rozumném množství - tj. sklenka max. dvě mohou být ještě v nějakých mezích. Ale chronické užívání malých dávek každý den, tak jak se to propaguje, to bude hodně brzy překonáno. Je to podle mě nesmysl.
@michaelamalak Takže jedna, slovy JEDNA! studie tvrdi, že alkohol je silne rakovinotvorny a z toho vychazite? Studií na cokoliv, které tvrdi všechno mozne je mraky a ke jedno z jakého grantu se to platí. Existují i jiné podobné studie? Nebo je to jako "studie" kolem autismu a očkování? To byla taky jedna jedina studie na pochybnem vzorku a co to způsobilo za hysterii..
@michaelamalak ale tuším, že to je vesměs tvrdý alkohol ve velkém.
@michaelamalak Že je alkohol škodlivý, nijak tajné není, ničí moznové buňky a není šokující ani to, že v některých případech může přispívat riziku rakovinotvorných onemocnění. Důležité je ale to V NĚKTERÝCH PŘÍPADECH a PŘISPÍVAT RIZIKU. To, že je tvoje sestra nebo ty jste abstinenti, je váš životní styl, na který máte právo. Udělat svatbu bez alkoholu je asi výstřední, ale je to svatba tvojí sestry a může ji mít, jakou chce. Je to ale tak neobvyklé (pokud nejste adventisti), že se údivu příbuzných nemůžeš divit, a když to budeš zdůvodňovat tím, že můžou dostat rakovinu, budou si klepat na čelo ještě víc.
@roozenka Já taky. Bylo mu 34 let, když umřel.
@japona To není jedna studie. To je metanalýza who. Dělá se každých 20 - 30 let. To je jako kdyby who varovala před epidemií cholery v nějaké zemi a vy byste tomu nevěřila, protože to říká jenom jedna nějaká organizace a nikdo jiný to dřív neřekl.
Jaj, ja bych se do tohodle tematu ohledne svatby vubec nepoustela. Nepreji si alkohol, tecka, zadne vysvetlovani, obhajovani, vymluvy a podobne nesmysly. Myslim, ze je normalni, ze se budou ptat, ale pokud tebe (a sestru) respektuji, prijdou a budou se bavit bez piti.
Jakmile do toho budes tahat to, ze alkohol udajne zvysuje riziko rakoviny, tak se dostavas do situace, kdy nemuzes podavat zadne limonady, celou sirokou radu jidel, zadne cigarety, zakaz mobilu a treba i radia a podobnych veci, protoze vyzkum na to, co je rakovinotvorne se provadi snad naprosto u vseho a skoro uplne u vseho, vcetne i zdravych potravin, to riziko najdou. Navic si myslim, ze do zdravi kazdeho z hostu nemas co mluvit, to je kazdeho zodpovednost. Zakazat alkohol na svatbe, to naprosto respektuji, nemam s tim sebemensi problem, ale probuh, ne kvuli rakovine, ale treba z duvodu vedeni zabavy (nabozenskych duvodu, respekt ke stravovani novomanzelu, apod.)
@jamia Ach lidi. Ale to opravdu není látka, která - přispívá k riziku -. Je zařazena mezi látky, která rakovinu způsobuje. Když obklopíš laboratorní myši azbestem, tak prostě to rakovinotvorné bujení dřív nebo později propukne u všech, ne jen u některých a stejně tak je to s alkoholickými nápoji a prokázalo se to u všech toxikologických skupin jinak by tam ta látka zařazena být nemohla. Jasně, že někdo má tu imunitu lepší, ale přeci fajn to o alkoholu vědět.
Tak ono taky neznamená, že pokud by to bylo třeba v restauraci a novomanželé odmítli platit alkohol, že si ho sami hosté ze svého nezaplatí. Stejně to vyzní tak, že se Vám ten alkohol nechce platit, protože to bývá dost velká položka na svatební účtence. Já nepiji skoro vůbec, ale skleničku vína, nebo malé pivo k jídlu si dám ráda a taky by se mi asi nechtělo na svatbě sedět na suchu, ale to je každého věc.
@kacca11 Tvůj názor je zcestný, házíš všechny jedy do jednoho pytle. Pokud se něco dostane do skupiny "prokazatelný lidský karcinogen", tak je to vážné a je třeba o té látce přemýšlet jinak než o červené limonádě, která v sobě má barvivo, které způsobuje alergii. Prostě už nevidíš ten rozdíl, protože v tom máš guláš.
@michaelamalak Nechceš se uklidnit? Určitě máš vše vědecky podložené, ale téma zařadit neumíš.
@michaelamalak prosim, aby ses nevyjadrovala o mych nazorech timto zpusobem. Pokud jsi z meho prispevku zachytila jen to, ze existuje cela rada karcinogennich latek, tak jsem svuj prispevek psala uplne zbytecne.
Zjisti si, co za latky limonady obsahuji, co zpusobuji a pak muj nazor nazyvej zcestnym.
@kacca11 Jo jinak já jim do zdraví nechci mluvit, ale pokud řeknu, že alkohol je prokázaný lidský karcinogen, stejně jako azbest a rodina se na mě seběhne, že jsem blázen, tak mě to trochu překvapí a o tom diskutuju. Víte, on to není zas tak známý fakt, potvrdilo se to teprve v roce 2012, tak prostě zatím spousta lidí neví. Ale ono se to časem roznese, to se nebojím. Jen se to musí marketingově nějak zvládnout.
@michaelamalak a co konkrétně je v alkoholu karcinogenní? Už teď moc nechápu teda tvůj záměr tvého příspěvku
Cetla jsem i studii o tom, ze na svete je moc studii 😀 Kdyz budete chtit, najdete studii o tom, ze alkohol je neskodny, ze je prospesny i o tom, jaky je to zabijak... Vetsina studii dospeje k tomu, k cemu potrebuje, jelikoz si da jako vychozi presne ty parametry, ktere se ji hodi...
Budete mi svatbu i bez jidla (nebo jen ze superbio vlastniho skleniku s cistickou vzduchu a zalevane prevarenou vodou) a podavat pouze pramenitou vodu, nejlepe predtim otestovaniu v nejake certifikovane zkusebne? Mozna byste meli mit svatbu v nejake uzavrene bubline, normalne jsem cetla studii, ze i ze spatneho vzduchu muzete dostat rakovinu 😉 Prijde mi, ze nekdo fakt uz nevi co by... Chapu, ze nekdo chce mit i svatbu bez alkoholu, ale jako duvod rakovina mi prijde uhozenej... Svatba je oslava a chodit na oslavy bez alkoholu je urcite velka zabava. Ps. Doufam, ze zadna moje kamaradka nebude mit takovy napad.
@kacca11 Není pravda, že skoro u všeho se najde rakovinotvorné riziko natož aby se opravdu potvrdilo. Těch látek, u kterých to je prokázané bylo do roku 2012 pouhých 20!
Hlavně se nenechat "vytrollit" 😀
nedávno jsem slyšela nezávisle mluvit několik doktorů, kteří tvrdili, že alkohol v malé míře denně je zdravý.. ženy 2dcl vína denně.. Neříkám, že denně, ale podle mě střídmost jako ve všem. Můj děda je vinař, pije víno celý život, skoro dle těch doktorů a letos mu bylo 90 let. .. myslím, že každý extrém škodí.