Dobrý den, maminky, chtěla bych poprosit o nějaké tipy na aktivity v období adventu i Vánoc🙂. Máme dvě dcery 4 a 2 roky a jednak je potřebuju nějak zabavit do Ježíška a druhak ani o vánočních tradicích, co by mohly bavit děti, nemám moc představu. Samozřejmě spolu pečeme nějaké cukroví, vánočku, trochu ozdobíme byt a vyrobíme něco na stromeček, máme věnec, pálíme svíčky, ale to je tak všechno... o Vánocích krájíme jabko, posloucháme koledy, ale jinak je to bída, budu ráda za inspiraci🙂.
mrkni na pinterest, tam jsou různé inspirace, jak trávit advent a připravit se na vánoce-jsou i knížky v češtině
https://www.databazeknih.cz/knihy/vanoce-putova... , my jsme jako děti měli adventní kalendář -ale ne sladkosti, ale každý den nějaký "dobrý skutek", aby Ježíšek přišel i k nám..
http://deti.vira.cz/kalendar/advent/
Ja mam moc hezke vzpominky z detstvi, jak jsme na Stedry den chodili cela rodina do lesa davat chleba a jablka zviratum. Nejlepsi bylo, kdyz jsme se vraceli uz za tmy s baterkou. Asi to byl plan, jak malym detem zkratit cas pri cekani na vecer, ale fungoval skvele. Bohuzel poslednich x let byva na Stedry den osklive a bez snehu, ale doufam, ze az budou moje deti ve veku, kdy to oceni, tak zase snih na Vanoce bude 😍
@doelzalova Dceři byl loni na Vánoce rok a dva měsíce a hrozně se jí líbily skořápkové lodičky se svíčkou. Letos jsem jí udělala nalepovací adventní kalendář - namalovala jsem stromek a ozdobičky a pomocí oboustranné lepící pásky jsem vyrobila nálepky. Dneska jsme lepily první ozdobu a dcera byla nadšená, nejradši by všechno nalepila hned. Příští rok bych ráda adventní kalendář s úkoly. Jinak hodně chodíme ven za tmy, dceru baví pozorovat světýlka. Něco tvoříme - teď mám třeba doma připravený polystyrénový kužel a na něj budeme lepit krepák a uděláme si stromeček. Dcera začíná vystřihovat, tak spolu zkusíme nějaké ty vločky, taky plánuju namalovat sněhuláka a budem na něj lepit vatu. Cukroví taky budem péct spolu, už jsme to trénovaly na sušenkách 😀 Nejsou to přímo tradice, ale takové předvánoční tvoření. Můžete si třeba koupit vystřihovací betlém a sestavit si ho. Nebo roztlouct křídu, smíchat s vodou a malovat na okno. Teď jsem třeba ve výtvarných potřebách viděla kulaté ozdobičky z papíru a prodavač mi doporučoval, že to hodně kupujou maminky a děti na ně prstovými barvami malují, takže pak mají od dětí ozdobičky na stromek.
@konidana Já jsem v krámě narazila na toto: https://www.knihydobrovsky.cz/vanocni-sada-na-o...
Ještě mě napadá, že chodíme prskat prskavkama, trháme si barborky. Letos na Mikuláše a na Štědrý den budeme dávat do okna lucerničku, aby k nám Mikuláš a Ježíšek trefili. Mikuláše si zatím nezveme, nevím, jak by dcera reagovala. Ale půjdeme se podívat do města, protože vím, že tam bude akce s Mikulášem pro děti, tak aby se podívala.
Jako deti jsme dopoledne zpivali koledy a stavely pod stromeckem Betlem. Odpoledne jsme chodili davat zviratkum do krmelcu, pak byla vecere s prvni hvezdpu, tp jsem vzdycky odbihala koukat ven ze dveri, jestli uz se objevila, zatimco se smazili kapri rizky. Pak klasika, pantofel, krajeni jablek, lodicky. No a jeste jeden stary zvyk, ktery asi malokdo dnes dela, ale je to staroceska tradice, spise pozehnani a to ze po veceri, ldyz zbyli zbytky, jako kosti, slupky od pomerancu, proste zbytky od vecere, se nosi zakopavat pod ovocne stromy na zahradu. To aby dalsi rok byla uroda. Hodne me to bavilo s tatou chodit ve snehu po zahrade po tme s rycem 🙂 a u svych deti se budu snazit, aby si tradice vychutnavaly stejne
Pouštění skořápkových lodiček se svícičkou, lití olova... To 1. děláme na to druhý nemám sílu shánět olovo, ale jako dítě mne to strašně bavilo:D a taky se bojím jak by to bavilo moje děti - ty by pak olovo chtěli lejt furt 😅