Zdravím maminky, prosím o zkušenosti rodiny s více dětmi a pořízením štěňátka. Máme doma tři děti ve věku 11,7 a 3 roky a nejstarší dcera by si přála pejska. Stále řeším jak to vše časově budeme zvládat. Výhodou je, že bydlíme v domě se zahradou. Zvažujeme border kolii, ale chceme aby žila s námi v domě. Zvládají se tak staré děti u vás postarat aspoň částečně o psa? Nebo to většinou vše skončilo na vás? Jsme jinak dost aktivní rádi chodíme po horách a každé jaro začínáme běhat 😀
@lugier
Pocitej s tim,ze borderku je treba zamestnat jak fyzicky tak mentalne.Jenom vypustit na zahradu ji stacit nebude.
Neodpovídám úplně na dotaz, ale prosím zvažte plemeno. Zrovna borderky jsou hodně náročné na pohyb a na "zaměstnání hlavy". Jinak my jsme pořídili dceři psa když dceři bylo 12, po dlouhém a výrazném naléhání 🙂)) . Zvládla hodně malou část péče, dost toho zůstalo na mne. I tak nelituju.
Máme 3 děti a borderku. Péče je na nás dospělých, ale mi nepočítali s tím, že se děti budou starat. Pořizovali jsme ho, když jsem byla těhotná se třetím. Už jsme měli borderku předtím, tak jsme věděli, do čeho jdeme. Na cvičák jsem s ním začala chodit ještě v šestinedělí. Je to super parťák pro děti. Má lítačky, tak si může vybrat, zda chce být doma nebo venku.
@zelenaesmolda jj všichni mě od tohoto plemene odrazují, jen nějak nemůžu vybrat jiné. a já se do těch borderek zamilovala.
Jací milovníci psů jste vy jako rodiče? Co si budeme, pes je závazek na 10 a více let a děti té péče asi moc nezastanou... Jak máte případně pořešeno hlídání, pokud byste jeli někam, kam pes nemůže? Máš nějaké kamarádky, sousedy, či rodiče, kteří by byli schopni pohlídat? A přidám se k tomu výběru plemene, nevím, jaké máte zkušenosti a časové každodenní možnosti, ale bordery jsou fakt dost aktivní, zahrada fajn, ale pořádně vylítat potřebují..
@zelenaesmolda já ji právě vypouštět nechci těším se, že budu mít parťáka na běhání a na hory.
@lugier
Ale borderky jsou super,jenom je treba pocitat s tim,ze vyzaduji trenink a zamestnat jak telo tak hlavu
Tohle plemeno je náročnější, chce hooodne pohybu a zábavy. Většina bude na tobě, na cvičiště budeš muset ty, na dlouhé procházky asi taky nebudou chodit děti samy, vypustit na zahradu nestačí. Plus teda je to komplikace při cestování, vyletech apod. Segra ji má a vše se podřizuje psovi :D
@krisstina93
tak zrovna pri vyletech do prirody nebo cestovani borderka problem neni
Nevím jaké máte se psi zkušenosti. Já si pořídila fenu retrívra teď k miminku, mám ještě 3 letého syna. Jsou super parťáci a musím říct, že se hodně unaví spolu 😁 fena ho miluje. Border kolie je hodně chytrá a hodně akční. Je potřeba s tím počítat. Každý den bude potřeba se jí věnovat. Já také hodně zvažovala plemeno, vždy jsem měla NO, malamuty, křížence NO a voříška teď jsem šla do zlatého retrívra, dokud děti nebudou trochu větší. Je lepší počítat s tím, že péče o psa bude na tobě, ale děti k tomu vést. Nejtěžší jsou první dva roky než psa vychovas, pak už je to fajn parťák. Já měla psi vždy a když jsem ho chvíli neměla tak mi prostě chyběl. Zvažuj dobře, pes je na 10-15 let.
Jinak nám se o zvířata stará mamka, když jedeme pryč. My se jí zase staráme o ty její, když potřebuje. Také sousedům se staráme o psi, když jedou na dovolenou. Je fajn mít někoho takhle v záloze.
@guliii Mame take takto možnost hlidani, jak tchani, tak sousedka.. nez nich bych si psa nikdy nedovolila, nikdy nevis, jaka nastane situace, i kdyby vyhodna rodinna dovolena nekde, kam si psa vzit nemuzes,.nebo se stane treba úraz.. kdyz jsem byla v nemocnici, mela.jsem o starost mene
@kamino
tak co se dovolene tyce tak jsou psi hotely
@zelenaesmolda S temi nemam vubec dobre zkusenosti, do toho bych nesla.par.znamych vyzkoušelo a je to velka sazka do loterie, nehlede.na.to, ze bordera je akcni pes a psi byvaji dost casto v omezených prostorech.. Ano, je to reseni, ale je to krajni nouze
Mame deti 7 a 4 roky, muz poridil nemeckeho ohare. Pes je to krasny, co mi ale vadi ze ma opravdu silu a deti nemohou jej same vzit na voditko a vencit. Kdybych porizovala psa pro deti, tak nejake male plemeno ktere nema takovou silu aby to dítě někam odtahlo. S velkym psem je ta péče převážně na rodičích. U malého si dovedu představit že by část péče mohla být na dětech.
Pokud chcete psa i vy dospělí, tak bych se nebála jít do toho. Pes vás obohatí.
Ale přikláním se tu k většině, o psy se zajímám celoživotně a to plemeno bych fakt uvážila. Je takové množství plemen, určitě byste vybrali k 11 lete slečně a ne úplně zkušeným rodičům něco vhodnějšího.
Pokud je dítě opravdu hodně motivované, nějakým hlubším způsobem se zajímá, těší se že se psem bude chodit na cvičák, čte si o tom, tak asi proč ne, v 11 letech si myslím, že klidně způsobilé být může. Ale pokud je to taková ta obecná tužba bez hlubšího povědomí, tak se fakt děti nepostarají ani omylem, specielně teda o štěně. V prvním případě štěně klidně, ale asi bych zvážila plemeno, velmi šikovný chytrý parťák může být třeba pudl. Ve druhém případě (dítě si přeje pejska, rodina není proti, ale nějaká konkrétní představa o aktivitách není) bych ustoupila od toho štěněte a vzala z nějakého slušnějšího útulku dospělého, ne úplně mladého ,,hotového" psa, který bude super parťák na procházky a v těch ostatních ohledech nebude ani zdaleka tak náročný jako štěně borderky. My si třeba vzali už x psů na dožití, nikdy ne pod deset let. Různé útulkové stálice apod, tři psy jsme měli slepé. A super. Pejskové vděční, hodní, na prochajdy v pohodovém tempu, na pomazlení. Za hnusného počasí prostě doma a klídek, žádná nutnost někde házet dvě hodiny tenisák, žádné sežrané boty. Zkrátka žádné zásadní ovlivnění chodu rodiny, podřizování všeho psovi, a to jsme třeba měli 2 děti a k tomu 3 psy. Miluju psy, ale ze štěněte borderky by mě jeblo, na rovinu :D Pokud běháte a chodíte po horách, tak bych šla s tím věkem o něco níž než u nás, ale není-li konkrétní ambice provozovat třeba agility, ale jde primárně o toho společníka k aktivitám co už děláte, objela bych útulky a vzala bych dospělého parťáka plemene předem neurčeného, u kterého přeskočí jiskra; a na to štěně bych se úplně vykašlala...
Mame uz druheho westa, partak fajn, vylety parada, jen tedy na to behani zas tolik neni (tedy ti nasi nejsou, ale v aktivnejsi rodine mozna by se rozhybali) dite venci v pohode, udrzba take v klidu, neni to uplny prcek, ale je skladny, povaha bajecna, obcas tvrdohlavy, ale neni to zadna tragedie..
Ak borderku NAOZAJ chcete, nebála by som sa toho... Len je treba pochopiť toto plemeno a od úplneho začiatku s ním pracovať tak ako treba.. Tj. úplný základ je naučiť borderu oddychovať a určit jej režim práce a oddychu.. a odbúrať hneď v náznakoch pokusy o nežiadúce pasenie..
Áno, borderka je akčný pracovný pes, ale to neznamená, že teraz treba hodiny a hodiny denne s ňou lietať. Dlhé prechádzky, výlety, turistika, to všetko je super, ale hlavne jej treba riadne "potrápiť" mozog.... Úplne najlepšie je s ním robiť nejaké psie športy - agility, obedience, canicross, dogdancing, dogpuller, dogfrisbee, a rôzne iné. Vybrať si čo vás baví a športovať s ním. To ho unaví psychicky, aj fyzicky,... Do toho občas nejaký kliker tréning...
To fakt stačí pár minút (10-15) intenzívneho tréningu a pes spokojný unavený... Super pomôckou sú aj rôzne hlavolamy, čuchacie hry, čuchacie koberčeky, lízacie podložky, plniace hračky,....
Veľa z tohto by zvládla aj najstaršia dcéra. Neviem či sleduje viki obetkovú (akosopsom) alebo se psy podle veroniky na sociálnych sieťach, ale decká v jej veku aj vďaka sociálnym sieťam často dokážu zázraky s tými psami 😊 Fakt len otvorené ústa mám niekedy.. 🙂 A to sama trénujem psov.. Takže nepodceňovala by som dcérku - teda ak má naozaj záujem o psa a naozaj má záujem sa mu venovať.
Nepročítám prispevky, jen má zkušenost. Máme holky 13 a 10 let a 18 měsíců, fena ovčáka má dva roky, brala jsem si ji v těhotenství. Já rozhodně nelituju, ale pes je to můj. Vzhledem k velikosti s ní holky třeba nemůžou samy ven, ale jinak se s ní parádně vyblbnou, akorát já holt nejsem na malá plemena. Takže za mě menší rasa klidně k dětem i s větším zapojením těch dětí, v tom věku už zvládnou samostatně vyvenčit, vyčesat, podat žrádlo... Pokud máte všechno promyšlené, dostatek času a chuti, tak doporučuji, dětem to dá strašně moc 😍
Zvolila bych menší plemeno, aby ho zvládla i prostřední. Já měla psa od 6 let. Od 7 let mimo večerního venčení jsem zvládala péči sama. Za mě super volba knírač malý. Je vhodný i na agility, inteligentní, nelíná, miluje děti, nekonfliktní 😉
@lugier máme doma 2 děti (12 a 10 let). Máme doma 2 borderky, vyloženě z pracovního spojení. Bydlíme v bytě a je to úplně v pohodě. Spousta lidí má představu, že borderky jsou blázni, který musí pořád něco dělat, ale není to tak ... Už jsem měla 4 borderky a všechny byly v pohodě.
Máme tři děti 8,6 a 3 a psa máme dva roky..je to jak čtvrté dítě. Je to samozřejmě náročné. Děti se nepostraraji. Máme bernskeho salasnickeho psa. Byla to úžasná volba. Klidný na pohyb nenáročný pes. Miluje děti a naši rodinu. Všude s ním chodím bez vodítka. Poslechne na slovo, mame ho v Praze v domě se zahradou, ale většinu času je s nama doma vevnitř. Prvních pár měsíců týdnu k němu a s ním vstávás, Výchova a cvicak je náročnější, ale vyplatí se mu věnovat. Nese to pak ovoce. Bohužel nás pes je ale hodně nemocný a léčba je velmi náročná finančně i časově. Nikdy bych ale neměnila. Je to moje čtvrte dítě...neskutečně ho miluju a myslím, že blížící se konec budu hodně těžko snášet 😢
I malá čivava s Vámi bude moct chodit běhat, na hory, atd. Zvažte plemeno. Velkého psa dítě nezvládne. Borderka tak těžká není, ale na dítě dost. Pokud není dítě 100%zapálené do psa a je "jeho", tak pes bude vždy na rodičích. Obohatí Vás, ale je to závazek. Ale nádhernej. My máme víc psů a i zvířat, ale jsem ráda, že děti jsou s nima v pohodě, nepotřebuju, aby vzali péči za mě nebo manžela. Dovolené, apod., pokud nebude s vami též zvažte, kdo ji ochotně pohlídá. Plus štěně může dost ničit než dostane rozum. Držim pěsti, ať se správně a srdcem rozhodnete 🙂
@lugier nemáme psa i z toho důvodu, že děti (naše děti min. do 10let) se o zvíře typu pes určitě nepostarají. Výcvik, cvičák, venčení, vše by bylo na mě. Pokud myslíš částečně, že mu občas někdy dají nažrat, když jim řekneš, a že s nim jdou ven, když jim řekneš, tak asi ano. Dcera se od 10 let stará o svého zakrslého králíka, ale teda kompletně si to sedlo až tak za rok, dva.
Se psem je pak náročnější plánovat dovolené a delší výlety, aby tam vůbec mohl, nebo abyste pro něj měli hlídání. Jinak kamarádka si takhle ke 3 dětem pořídila psa, a to je jako další čtvrté dítě😅 Jsem jí říkala, co blbne, že další dítě už nechtěla ani omylem😂