3 děti a 4 děti. Velký rozdíl?

renulkka
12. zář 2020

Dobrý den maminky 😊 Chtěla jsem se prosím zeptat, kolik je tu mamimek, co má 4 děti? Popřípadě má 3 a plánuje ještě 4.? Jak to jde zvládat finančně? 🙈 Budu moc ráda za vaše postřehy a zkušenosti... Máme doma 3 děti s tím, že je to náš strop 😊 Ale upřímně mě někde hluboko uvnitř ještě vrtá myšlenka 4.děťátka... Ale jediný důvod, proč do toho nejít je představa, že nebudeme moci všem dát to, co bychom chtěli po finanční stránce... 🤷 Teď jsou ještě malé, ale až nastoupí do škole, tak ty peníze se budou točit dle mého mnohem víc 🙈 Popřípadě jak jste se smířily s tím, že další dítě už prostě nelze? 😐 Mockrát všem děkuji za zkušenosti 😊

lolam10
12. zář 2020

Manzel je z 5 deti.a ano nemeli vse,treba more alpy apod.ale vystudovali vsichni a sourozenci pri sobe drzi.myslim ze to je vic nez hory kazdy rok.ja jsem jedinacek a klidne bych vsechny hory a cestovani v detstvi vymenila za partaka do zivota...

sebinka123
12. zář 2020

Já mám 4 děti. Zvládnout to jde. 2 větší děti už si privydelavaji na brigadach, ale i když byly jen sami 2, tak nikdy neměly, na co si ukázaly. Buď si ušetřily z peněz za různý pomáhani, z narozenin, z kapesneho. Dárky dostávaly vždy jen za něco nebo k něčemu. Vždycky jsme se o penězích bavili, co je potřeba pro peníze udělat, později, když byly už větší, tak šly třeba nakoupit, aby věděly, co kolik stojí a jak dlouho musíme na to pracovat. Pak po delší době přišly malé děti. No, musíme všechno dobře spočítat, ale myslím si, že mají všichni vše podstatné a nikdo vyloženě nestrada. No a až budou mít i malé děti větší finanční potřeby, tak už budu v práci i já. Na hory nejezdime, jsme teplomilove, ale na dovcu se dá ušetřit. Na tábory starší taky jezdí. Na výlety taky. Jde to i s hypotékou, ale musí se vše dobře naplánovat a rozpocitat. A děti vezt od mala ke skromnosti.

renulkka
autor
12. zář 2020

@lolam10 Tak upřímně já jsem ze 2 dětí a na horách ani u moře jsem v životě nebyla 🤷🙈 Zrovna toto jsem namysli neměla, ale spíše mi šlo o to, jestli se da vycházet s penězi a prostě neotáčet každou korunu, když třeba děti nutně potřebují něco koupit (věci do škole, oblečení, boty atd.)... A přece jen bychom i rády něco dcerám ušetřili do budoucna 🤔

renulkka
autor
12. zář 2020

@sebinka123 To je super, my máme skorotrojčátka (4 roky, 3 roky a 1,5 roku), tak u nás zatím nějaký velký šetření u dětí neprojde 😀 Sice s penězi je seznamujeme už teď, občas dostanou pár drobných, co si skovávají... Ale moc rozumu z toho zatím nemají, max se jdou zeptat, jestli už mají na dobrotu 😊 Za co si pak třeba vyberou zmrzlinku nebo lízátko... Máme hypotéku, teď vycházíme dá se říct suprově, ale strašně jsem na vážkách, jak by to bylo se 4.děťátkem 🙈 Nerada bych třeba počítala každou korunu, když by potřebovaly něco akutně třeba nový boty nebo něco zaplatit ve škole 🤷🤔 Třeba by to tak nebylo, přece jen než by byly všechny ve škole, já bych už byla v práci 😊 Ale to je to, čeho se celkem bojím....

marti89
13. zář 2020

Pokud na to máš zázemí (bude kde mít složit hlavu) a máte auto na převoz 4 dětí (zatím jsou malé, ale když bude kamkoliv potřeba, musíš myslet na to, že může být nutnost je vzít všechny s sebou), máte finanční rezervu (aby když odejde pračka jste neprali jak ve středověku, rozbije se auto, bylo na opravu..) a nežijete už teď od koruny ke koruně (výdaje se ve škole podstatně zvýší, děti můžou být talentované a chtít na kroužky - ideálně každý jinak a jinam a budete muset i logisticky zajistit). A pak je samozřejmě otázka, jestli se na dalším miminku shodnete s partnerem, nebo je přání pouze na jedné straně - vychovávat budete mrňousky vy oba..

pasiba
13. zář 2020

Já mám tři a taky mě vnitřně pořád hlodal pocit, že chci ještě další. Máme hypotéku a vycházíme dobře. Čtvrté bychom úplně v pohodě zvládli. Ale pořád jsem čekala a čekala a nebyla si jistá, až ten pocit, že chci další dítě přešel v pocit, že už ho vlastně nechci. Jsem takhle spokojená a mám pocit, že čtvrté by možná už bylo moc. Teď mám spíš pocit, že je na čase se soustředit i na sebe. Šatník (který byl vždy až na posledním místě)
Cestování (chci pár míst navštívit bez dětí)
Sport ( sice běhám, ale ráda bych cvičila víc)
Takže je to asi o tvých pocitech. Já mám posledního 2 půl roku starého a je mi 35. Než vyroste do nějaké samostatnosti tak mi bude víc jak čtyřicet a to už bude moje 11leta dcera dospělá a zralá na vnoučata takže z těch dětí pomalu ani nevyjdu 😁

konidana
13. zář 2020

@renulkka jen tak pro představu ... každé září začátek školy co dítě to min. 2tis. To v 1.tride skoro stoji jen aktovka🙄 Nebo taky klidně 5 i 10 tis. .... kroužky, Obědy, družina, boty na tělocvik+backory (dá se sehnat i levné z 2.ruky nebo deti dedi) , učebnice, sešity...

sebinka123
13. zář 2020

@renulkka jistotu práce a financí nemáme nikdy. Pokazit se může vše z minuty na minutu, ale pokud bych takhle přemýšlela, tak bych děti neměla asi nikdy. Ani když by byly velký úspory, protože vlivem různých okolností jsou i ty úspory během minuty pryč. Já to mám jiný v tom, že moje 2 starší děti už jsou velký. Jasný, finančně potřebují zatím pořád podporovat. Nejstarší jde dokonce za týden na vysokou. Starám se hlavně o ty dvě malé děti. A malé děti toho moc nepotřebuji. Pro ty je důležité zázemí, láska, mazlení, apod a to není o penězích. Co teda u vás obdivuji, je to, že máme takový prtata a přibylo by k nim další. To já nevím, jak bych zvladala.

irmamala
13. zář 2020

Ja se rozhoduju sice zda sve nebo tri, ale myslenkove pochody mame podobne 🙂 Taky si myslim, ze ty dve jsou nas strop. Samozrejme by porad bylo kde usetrit, ale zase taky si nechci nasekat deti a sedet s nima doma, protoze na nic nebudoi penize. Jak pro nas nejsou dulezite materialni veci, tak nejvic investujeme do spolecnych aktivit a zazitku a z toho bych nechtela slevit. Mam deti na 1.stupni a jen za krouzky jsem tohle pololeti dala pres 13 tisic, za tabory v lete 17 tisic.... A kazde dalsi dite navic se pocita....Urcite nekdo namitne, ze by prece nemusely mit tolik krouzku, ale ja nekupuju znackove obleceni ani drahe hracky, ale chci aby travili cas aktivne, sportovali a delali je co je bavi. A to zkratka stoji penize. A kdyz pominu penize, tak ja normalne pracuju, manzel je OSVC, takze pro me je docela masakr skloubit full time, peci o domacnost a jeste se detem dostatecne venovat. Takze i kdyz bych treti docela brala, musim si priznat, ze by to uz bylo nad nase limity, jak financni tak casove.

zuzineckah
13. zář 2020

@renulkka tak to nezáleží na počtu dětí, ale od příjmu rodiny. My máme děti tři, (MŠ, ZŠ, SŠ) , a počínaje autem až po běžné výdaje to lítá průběžně furt. Pořád je něco potřeba, s průměrným platem bychom to zcela jistě neutáhli. Do čtvrtého bychom nešli, jednak kvůli věku, ale také už i kvůli pohodlí. Ono je to i časově náročné, každé dítě vyžaduje pozornost. Finanční stránka ovšem také není zanedbatelná, my dětem rádi dopřáváme výlety, moře i hory.

colik
13. zář 2020

@renulkka Koukám že máš 3 holky.Už jen proto bych šla do toho čtvrtého.Asi bych chtěla k těm 3 holkám i toho kluka.

loylii
13. zář 2020

@renulkka jsem ze 3 dětí a naši sice měli finance vše utáhnout, velký dům, každý svůj pokojíček (sourozence v pokoji by nedal v pubertě nikdo z nás) a stejne jsem trpěla. Mama měla posledního v 32 letech a přišlo mi, ze na nás nemají energii. Tři deti, každý chtěl něco jiného, zájmy, výlety, jeden k babičce na návštěvu, druhy na kola, třetí nejmenší na návštěvu ke známým a dětem, táta chtěl odpocivat doma a mama z nás hlavu jak pátrací balon. Zároveň na nás byli prisny a vychovávali nás ve skromnosti, ale mám z toho trauma teda.. Z výchovnýho hlediska jsme měli vše kvalitní třeba jednou, zbytek poděděný (kola napr), k moři jsme nejezdili, stačila prý chalupa atd. Ale za mě je teda nejvíc, zda mate na ty 4 deti energii. Nemyslím teď, ale až jim bude třeba 10 let. A začnou se poradně prosazovat😉 Já mám deti dvě a vzhledem ke zkušenostem z dětství, u toho i zůstanu. A jsem tak trochu sobec a chci byt občas sama s chlapem a 3-4 deti nám nikdo nepohlida.

me_druhe_ja
13. zář 2020

Asi fakt nejvíc záleží na vaší konkrétní finanční situaci. Pokud oba makaji za 20 hrubyho, tak už ty tri děti jsou až moc. 🙂 Taky jde o váš životní styl: některé rodiny jsou prostě zvyklé na výlety a dovolené (nemusí to být hned cizina, i v ČR to leze do peněz) a chtěj to dopřát svým dětem, proto raději volí 1-2deti než mít 4 a nikam se nepodívat. Některým rodinám zas tohle nevadí: děti se vyřadí spolu, v lese, za zahradě, s kamarády....Tohle je asi dost individuální....Jinak myslím, že každý člen rodiny navíc je zásah do rodinného rozpočtu: čím starší, tím víc.

Jinak přítel bude mít děti 5, ale on má teda vyšší příjem a až i já budu pracovat, bude to úplně v pohodě. 🙂

corry21
13. zář 2020

Tak těžko ti někdo řekne jestli budete otáčet kazdou korunu, ale jestli teď vycházíte s rezervou, tak bych čekala že to utáhnete? To posoudite jen vy dva... Já sama finanční situaci neřeším, já bych se bála že se jim nezvládnu věnovat a soustředit se na každého zvlášť, my plánujeme dvě děti, možná za pár let třetí. Ale jestli toto neřešís, za mě je škoda to dítě nemít když to tak cítíš a špatně na tom nejste 🙂 já mám kamarádku která opravdu už první dvě děti oblikala jen po sekacich a na dovolené nikdy nebyli, i na opravu auta si musí půjčit... A i tak sli do třetího v rámci jedné mateřské. Pro mě je to nepochopitelné, ale oni jsou fakt spokojení 🙂