Dobrý den jaké máte zkušenosti s mluvením u 21mesicniho dítěte. Mala mi rekne jen pár slov vůbec se ji nechce mluvit mám strach aby nebylo něco špatně. Prosím jak jste na tom vy. Ma někdo stejne problémy. Děkuji
Chce to cas.Ditko se rozmluvi.Logoped nejdrive ve třech.
Dceři je 22 měsíců a taky nemluví. Resp. pár slov umí, ale nespojuje, v zásadě skoro nesděluje, neoslovuje, nevolá. Umí říct máma, táta, bába, ví, kdo je kdo. Ale nezavolá na nás, když něco chce, ukazuje a říká to příšerný h, h, h! 😣 Aktivně a nadšeně (a krásně) říká ÁUTOO, jinak odpoví, že se jde spinkat, co jde dělat? HAJÍ (nebo teda spíš hajjjj, protože neumí "i", což je další třešinka). Nebo když řeknu, jdeme koupat, tak kýve hlavou a přitakává TÁKN TÁKN. Umí mraky zvuků zvířat, něco víc čistě (psa, kočku, slepici, husu, krávu, ovci, prase, medvěda, vránu, lva...), něco zmatlaně (kohout, osel, kůň - tam je i, takže to prostě nedá). Jinak ale prostě nemluví, taky už mi to leze na mozek. Nová slova přidává pomalu a je problém je vůbec odhalit. Naposled mi ukazovala při oblíkaní na stehna a opakovala KAOTN, KAOTN. Takže na kalhoty si troufá, ale mami z ní nedostanu ani heverem 🙄 Jinak dcera má vadu sluchu, kterou korugujeme sluchadly, s nimi slyší perfektně, ale protože tam ta vada je, bude hlídaná na logopedii, kam jdeme někdy v dubnu. Tak vám pak můžu dát vědět, v čem problém vidí a v čem naopak ne.
Nám syn taky nemluvil. Školka ho rozmluvila . A mala má 2 roky a mluvi už dlouho ale ta tu pusu nezavře 🙂
Můj syn má v březnu 3 rozumět mu stále není, používá hlavně citoslovce a až teď má jakž takž tendenci snažit se opakovat a učit se nová slova. Ptala jsem se na to doktora a ten mi řekl, že nejdůležitější je, že on rozumí mě a že po třetím roce to řeší lohoped, ale že to snad nebude nutný..
Mala ma dva a ctvrt roku a mluvi si nejspis cinsky :D
@drahuska1977 je to individualni, nas syn 20m ma jen par slov, vypada to, ze rozumi, co mu rikam, ale mluvit proste ne a ne. Spolupracovnik manzela ma o mesic mladsi holcicku a ta zase pro zmenu mluvi pry uz krasne
@priefi já mám právě strach aby vůbec mluvila tak jste mě trochu uklidnila mám ještě syna a ten už mluvil v roce
@pajounek tak to jste mě potěšila
@drahuska1977 a to ještě se ji nechce vůbec na nočník.
@pajounek to u nás je pár slov a bráchovi říká kó na co se jí líbí říká pa a na nočník nechce vubec
Dcera zacala mluvit jakz takz, ze se "domluvila" (trislovne vety) zhruba ve 2,5letech. Do te doby jen jednoducha slova. Definitivne se poradne rozmluvila kolem 3,5let ve skolce. A i tak to neni zadna ukecana zenska, jako jine decka, coz mi samozrejme vuuuubec nevadi. 😀
Mají čas, můj dvouletý také pár slov a ještě špatně. Ale rozumí perfektně i docela složitým větám. Hlavu si s tím nedělám, za život se toho napovídá dost. Jestli s tím začne o pár měsíců později tak se nic neděje. Od roka také slýcham od babek v autobuse o mluvení ( no jo když před 50 lety se rodilí dokonalé děti co v roce recitovali básně, chodili na záchod, dokázali kultivovaně sníst menu o 5 chodech, .... 😂).
Nas starsi v tomhle veku jeste nemluvil vubec, nerekl ani mama, s tim zacal az po 2. narozeninach. V 2,5 letech mel pet slov. Bylo mu 2r 10m kdyz najednou zacal pouzivat nekolik novych slov denne a na 3. narozeniny uz mluvil uplne normalne, ve vetach.
Dulezite je, jestli slysi a rozumi, jinak ma na rozmluveni jeste dost casu 🙂
Já mám dva kluky. Oba do 2 a třičtvrtě měli podobný vývoj v řeči. Rozdíl byl až kolem 3 roku,kdy se starším už jsem začala řešit foniatrii,v 3,5 logopedii a nakonec má vývojovou dysfazii, blbě mluví doteď,bude mu 8. Pokroky jsou pomalé a vydřené. Mladší v tom věku kolem 3 let se rozmluvil a pokroky byly plynulé, obrovský rozdíl oproti prvnímu. Teď mu bude 6, půjde do školy a mluví dobře a bezchybně. Ve 2 letech bych nedělala závěry a nelekala se. Největší rozvoj bývá před 3 rokem.
Děkuji za podporu
@barumat určitě dejte vědět děkuji za odpověď
do tří času dost syn také moc nemluví a ten tedy bude mít už tři roky takže uvidíme co nám řekne DR a my tedy asi už logopedie, ale i když ns tam dr nepošle tak jsem se schodli s manželem že někam zajdeme
Pokud dítě rozumí a postupně přidává slova, tak bych vydržela do 3 let. Náš syn do 2 let říkal 1 slovo a měl chabé porozumění. Ve 3,5 letech (po 1,5 roce logopedie) začíná trochu víc mluvit. Ve 3 letech používal 30 slov (z toho 15 citoslovcu).
Kamarádky chlapeček taky do 2 let nemluvil, ve 2,5 letech mluví lépe jak náš o rok starší.
@verunka11221 chodíme na logopedii od 2 let syna, takže logoped vezme. Ale chce to hlubší problém. Syn v té době ani pořádně nerozuměl. Smysl to má. Logoped naučí, jak s dítětem pracovat. Logopedie není je o správné výslovnosti.
@drahuska1977 ten nas na nocnik taky jeste nechodi, max si na nej sedne v obleceni. Jednou se do nej vycural, jinak nehody.... ted jsem to vzdala a pockam, az bude tepleji
@priefi asi to také zkusím v létě. Jsem ráda že tady holky odpovídáte
@drahuska1977 ja bych ted i zkousela, ale jak zmouset bez hole dupky a to je potom z prcka maly ledovec
@billi Pisu o tom kdyz dite rozumi a neni jinaci problem. Jestli nerozumi tak to je vec jina a resi se to hned. Ja sama i bratri jsme prosli logopedii a ten nejmladsi chodil do logopedicke ms a tet i do zs vim co to je a obnasi.
Brácha měl svůj slovník, rozuměly jsme mu jen já a mamka, ostatním jsme překládali. Jeho kamarád se rozmluvil snad až ve 4 letech. Syn ve 2 letech zvládl pár dvouslabičných slov, o 4 měsíce mladší kamarádka mluvila pomalu, jak dospělá. Děti jsou individuálně jedinečné, neustále nám to omílají v pedagogice a psychologii 🙂 Co se nočníku týče, skoro to období syn přeskočil a chodil na záchod, ale až po 2.roce. Což bylo podle babi a mamky pozdě, protože já chodila na nočník přece už v půl roce (známe ty pohádky, že :D)
@drahuska1977 tak mala ma 20mesicu a taky nemluvi, slova co poziva bych spocitala na prstech ruky ale uprimne me to nenapadlo nijak resit...chytra je jak opica a vsemu rozumi moc dobre kdyz ji neco reknu, ale mluvit proste ne, ma to na haku...a nocnik samozrejme taky ne (slovicko NE umi nejak podezrele dobre 😀)
Známých holčička neřekla téměř do 3 let nic, hotový partyzán, chvilku měla období, kdy používala slova severského přízvuku 😀 Něco jako "Jákn, Dákn, Tákn" A pak najednou ve třech letech buch a začala se bavit. Taky se chvilku báli sluchové vady, ale nic se neprokázalo. A moje sestra do dvou let taky nemluvila, pak mluvila příšerně a dneska je z ní vystudovaná doktorka, takže bych se ještě zbytečně nestresovala 🙂
@drahuska1977 jo a jestli chcete treba pro srovnani tak pouziva mama, tata, deda, babi, teta, mimi, bac, jo/ne, toto, papa a pak umi zvuky zvirat ale zadny vety nebo opakovani slovicek se nekona
Jo a od zname syn uz ve stejnem veku mluvi vicemene ve vetach...kazdy dite je proste jinaci
Synovi je 26 mesicu a nic. Rozumi tedy vsemu. Umi par slov ale nepouziva je. Zvuky zvirat a jine jako masinku a auto taky zvladne. Hodne ho bavi cist i si pro sebe dost mluvi tak uvidime. S nocnikem to vypadalo ze uz to da. Pak mu zacly rust spicaky a dalsi stolicky a ma zas pleny. Jeden den vydrzi druhy den pocurano vse co muze. Na jare chystam druhy kolo a to uz musi dat. V cervnu cekame druhy a neminim latkovat oba🙂
Syn ma dva roky a taky odmita mluvit.Jeho slovnik ma asi 5 slov.Jestli jinac rozumi co se ji rika tak se to resi az ve trech letech.Driv jak ve trech to pry k logopedovi nema smysl a ani dite nevezme.