Veganské umělé mléko. Je na trhu?

radjusa
2. črc 2023

Ahoj holky, nevíte zda je na trhu něco jako vegan Sunar? 🙂
Jsem veganka a pokud by nešlo kojit, chci být připravená 🙂 Děkuji za případné odpovědi.

boruvkovykoblizek
2. črc 2023

@radjusa proč nepoužít normální UM? Pokud nemá miminko alergii na mléčnou bílkovinu, tak ho budeš ochuzovat o důležité živiny, které potřebuje k růstu a zdravému vývoji.
Pokud bys i tak byla přesvědčena, že rostlinná náhražka UM je pro tvé dítě to nejlepší, co můžeš poskytnout, zde jsem našla článek matky, která o rostlinných UM pro nejmenší píše: https://www.pajafitlife.com/inpage/umm-rostlinn...

radjusa
autor
2. črc 2023

@boruvkovykoblizek Mám k tomu své důvody, děkuji za odpověď jdu mrknout na článek 🙂

sinicka
2. črc 2023

Jak plánujete ve veganské stravě pro dítě doplňovat např. železo, vápník, zinek a omega 3 mastné kyseliny?

lichozroutsudy
2. črc 2023

Ty woe, bud tak laskava a zkus netyrat sve dite nejakymi vegan srackami. Tvoje dite potrebuje MATERSKE mleko. A pokud nemuzes kojit, tak novorozenecke a pote pokracovaci MLEKO, ne vyluh ze sojovych bobu.

Zadne tvoje duvody nemuzou ospravedlnit to, ze bys drzela sve dite v podvyzive.
🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

ai30
2. črc 2023

@lichozroutsudy Zklidni hormon, prd o tom vis, tak se tu nerozciluj a proste diskusi preskoc. 🤐

1pomnenka
2. črc 2023

Nemám nic proti veganské stravě, ale měj na paměti, že rostlinné mléko je zdravé jen pokud si ho vyrobíš sama. Ta kupovaná jsou vyrobená chemickou cestou, nikdy bych ho nepozřela. Kdybych byla vegan, nechala bych své dítě, ať se jednou samo rozhodne. Pro správný vývoj a růst je živočišná bílkovina strašně důležitá. Já se vyhýbám chemii, takže domácí vejce je pro mne top bílkovina. Udělej vše pro to, abys mohla kojit, když to nepůjde, zavolej laktační poradkyni. Přeji ti, ať kojíš bez problémů.

ai30
2. črc 2023

@1pomnenka Kdyz si ho vyrobi sama, tak to bude jenom odvar. Dite nemuze krmit jen rostlinnym mlekem, ve veganskem (nebo nemlecnem) UM jsou doplnene vitaminy a mineraly, aby z toho byla kompletni vyziva. Normalni UM je taky vyrobeny chemickou cestou. To, ze je neco vyrobene chemickou cestou jeste neznamena, ze je to spatne...

limali
2. črc 2023

@radjusa áno, na trhu je aj vegan mlieko. Miminko na takomto mlieku musí byť pod prísnejším strážením pediatra. Ale predpokladám, že si troll, ktorý hodil do pléna tému, ktorej 98% ľudí proste nerozumie a vyvolá to tu akurát plamennú diskusiu o týraní detí. A ako viem, že si troll? Vegani totiž vedia o stravovaní úplne všetko a nemajú potrebu sa dožadovať rady na takýchto fórach.
#nekrmtetrola
PS: ľudia, ak sa už chcete vyjadrovať k vegánskej tematike, doplňte si vzdelanie, inak zo seba len budete robiť buranov 🫶

ai30
2. črc 2023

@radjusa Zvaz, jestli je nutne veganske nebo staci bezmlecne. V tom bezmlecnem je vitamin D3 z lanolinu, proto neni veganske, lip se ale shaneji, jsou levnejsi a je jich vic na vyber. Zcela veganske UM taky jsou, ale malicko a drahe. Kazdopadne se ale porad s nejakou osvicenou doktorkou, clovek se musi mit na pozoru a vegansky UM neni vhodny pro vsechny deti (napr. ne pro predcasne narozene). S tim kdyztak pocitej, ze ta varianta mlecneho UM muze byt nutna. Pokud bude dite zdrave a bude mu to vyhovovat, klidne muze mit veganske UM, je to plnohodnotna strava.
Nejjednodussi je ale to kojeni, poradila bych si predem sehnat laltacni poradkyni a domluvit se na navsteve hned v porodnici, se spravnou instruktazi to snad klapne, i kdyz to kojeni musi obcas matka i dite trochu vybojovat. A kdyz ne kojeni, tak treba alespon odsavani.

michaela666
2. črc 2023

@1pomnenka Souhlasím, nejím x let maso, ale dceři ho připravuju a nabízím od malička. Zatím ho také nechce, ale má možnost volby a je na ní jestli bude chtít jít mojí cestou nebo bude masožravka po tatínkovi.
Nepřijde mi úplně rozumné "nutit" dětem svoje stravovací návyky, ale když si případné zdravotní komplikace rodič sám před sebou obhájí, je to jeho věc.

radjusa
autor
2. črc 2023

Tak chci všem moc poděkovat za super rady, jen k tomu chci dodat, že pokud k tomu nemáte co říct a chcete mi jen radit a říkat co mám a co nemám tak radši přeskočte tuhle diskuzi 🙂 Taky nikomu neříkám co má jíst a co ne, tak to samý očekávám od druhých. Hezký den, a děkuju Vám, už se dlouho zase na nic nezeptám.

me_druhe_ja
2. črc 2023

@michaela666 To je jediný rozumný názor. 🙂 Nechat to na dítěti, at si samo zvolí. Nabízet vše, neodpirat, nenutit. 🙂 Kéž by všichni vegetariáni/vegani měli podobné smýšlení.🙂

ai30
2. črc 2023

@me_druhe_ja Ja myslim, ze by bylo fajn, kdyby podobne smysleni meli vsichni rodice, co zerou jenom smazene hotovky a zalivaji to kolou, ale tak svet neni perfektni no... Kazdopadne zakladatelka se ptala na rady, ne na nazory... 🙈

mama_mila
2. črc 2023

@michaela666 asi tak, já třeba skoro nejím zeleninu, ale dětem jsem ji dávala od malička a minimálně dcera ji jí a má ráda, až na některé druhy. Syn je zatím malý, má půl roku, ale to co jsem mu dala, vždycky alespoň ochutnal. Jenže veganství je často (pozor, často, ne vždycky) spíš o něčem jiném, než normálním rozumu (opět, proti veganům nic extra nemám, pokud mají rozum) 🙂

me_druhe_ja
2. črc 2023

@ai30 To máš pravdu, svět bohužel perfektní není. Tvůj příklad je úplně stejně špatně jako nedobrovolné vege. 🙂 Ale jsou horší věci no. 🙂
Já teda vege nejsem, ale pokud je vegetariánské jídlo dobře ochucené, ráda si ho dám. 🙂

ai30
2. črc 2023

@me_druhe_ja No nevim no, jestli je nedobrovolne vege stejne spatne jako nedobrovolne junk food, to asi mame to vnimani posunute nekam jinam. Vyvazenou vege stravu asi nepovazuju za takovou ultimativni tragedii jako jini :D :D

michaela666
2. črc 2023

@me_druhe_ja Takhle jsem to měla nastavené už od střední školy, protože mám osobní zkušenost s malými dětmi veganů, kdy mi jich bylo opravdu líto.
Já si tenkrát nesla zmrzlinu, potkali jsme známé co byli dost přísní vegané ( před 25 lety fakt považováni za exoty) a když prosili mamku taky o zmrzlinu, tak se jim jen vysmála, že oni přece zmrzlinu nemají rádi. Děti cca 5 let, takže šli s brekem domů.
Do dnes si pamatuju jak mě mrzelo, že se na mě dívali když jsem ji jedla... Nicméně si myslím, že málokterá babička bude rodiče respektovat a na tajňáka nebude cpat vnoučatům čokolády, Lipánky a podobně. Jen to bude "a hlavně to neříkej mamince."

1pomnenka
2. črc 2023

@ai30 Jasně, že doma vyrobeným mlékem nemůže krmit mimino, chtěla jsem tím jen říct, že pokud si vegani i nevegani myslí, že kupované rostlinné mléko je zdravé, tak není.

lichozroutsudy
2. črc 2023

@ai30 Hmmmm... Ne?

fouskovi
2. črc 2023

@radjusa ale proč k tomu nutit dítě když se ještě nemůže bránit a říct svůj názor ty si jež co chceš ale dítěti dej normální umělé mléko kde je vše potřebné

ivkasolavova
2. črc 2023

Jestli jsi veganka tak to je tvá věc ale dítě nemůže za to že ty chceš mít jinou stravu ,pokud ho k tomu nevedou zdravotní důvody rozhodně bych nedávala vegan mléko které nemá nic co miminko potřebuje . Myslela jsem že nebudu komentovat ale tohle mě zvedlo ze židle . At se rozhodne samo až bude mít rozum co mu vyhovuje ,ale teď musí dostat vše pro jeho správný růst .

lichozroutsudy
2. črc 2023

@ivkasolavova Proste dalsi sobecka nana, no. 🤦‍♀️

michaela666
2. črc 2023

@lichozroutsudy Ono to nebude tak horké. V momentě kdy opravdu budou muset přejít na UM ( držím palce ať jde kojení), tak se do toho vloží i tatínek dítěte. Už vidím jak bude nadšený, že do něj chce cpát něco, z čeho bude mít prcek případně bolení bříška, často ublinkávat a podobně.
My víme, že je to normální, protože není dostatečně vyvinutý trávicí trakt, ale chlap většinou první co udělá začne řešit, že se koupí v lékárně něco jiného. K tomu tlak okolí a celá vegan srágora poletí do koše.... Jediný průser by byl kdyby otec byl stejného smýšlení jako matka.

miryp
2. črc 2023

Existují UM na bázi rostlinných aminokyselin pro dětské potravinové alergiky. Samozřejmě obsahují vše, co malý kojenec potřebuje, syn na něm byl ze zdravotních důvodů. Jen se připrav na to, že pokud k tomu není zdravotní důvod, pojišťovna ti ho proplácet nebude a jedna pixla stojí v průměru 1600 Kč. Jde o Neocate, popř. Alfamino.

radjusa
autor
3. črc 2023

@miryp Děkuji za odpověď 🙂

veru181
3. črc 2023

@michaela666 Máme to stejně, s manželem jsme oba vegetariáni, ale synovi (a za chvilku i dceři) připravuju maso. A syn zatím rozhodně na vegetariána nevypadá, minulý týden hledal maso i v žemlovce 😀

cherie24
3. črc 2023

@radjusa doporučuju tohle opravdu řešit přes odborníky a doktory. Sama jsem vegetarián a vzhledem k tomu, že moje dcera má alergii na vejce i mléko, včetně kozího, i na sóju, tak je naše strava v mnohém směru veganská. Partner je v tomhle naštěstí taky takový, že kdybych maso neuvařila za celý měsíc, vůbec by mu to nevadilo, ALE děti maso jedí. Je dokázáno, že batolata a malé děti prostě nejsou schopné získat bílkoviny z rostlinné stravy. Neumí to strávit a vzít si z toho co potřebuji a ta nestrávená strava jim navíc dělá bordel v bříšku, tudíž to dělá mnohonásobně více škody než užitku. Věř tomu, že chápu všechny důvody veganství, ale děti by měli být vždy na prvním místě a i když je mi nepříjemné s masem pracovat a opravdu nerada podporuji celý tenhle koncept velkochovů, tak si nezmrzačím děti. 😉 Lze třeba odebírat od místních farmářů nebo přímo od chovatelů, ale tady už jde o hazardování se zdravím. Sama jsme měla známé vegany, jako úplně malé děti maso jedli, později přešli na veganství i u dětí, ale každý půl rok, chodili s dětmi na krevní testy, aby si byli jistí, že jim nic nechybí a stravují se správně. Jak už se tu psalo, existují UM, která jsou dělá pro extra alergické děti jako je třeba ta naše, ale počítejte, že je to raketa. Za jednu pixlu se platí kolem 1500 a potřebuješ zhruba 2 týdně.

cherie24
3. črc 2023

@limali bohužel ne každý vegan je při smyslech a vzdělaný. 🙂 Já si tenkrát velmi pohrávala s myšlenkou veganství, byla jsem na celo víkendovém semináři veganství, kde se řešilo, co to všechno obnáší, řešili tam i téma těhotenství, dětí, sportu. Velmi se mi to líbilo, nicméně jsem se v tom pak trochu plácala, tak jsem se přidala do jedné skupiny, v domnění, že se tam třeba dozvím nějaké typy na recepty, podporu apd. No hned na uvítanou jsem dostala čočku, že jsem tyran koní a že nemůžu být vegan, dokud prý rajtuju koni na zádech, trhám mu hubu, mlátím ho bičem a u toho ho kopu do slabin. Jasně, protože takhle jezdectví vypadá.🤦🏼‍♀️ A pak mě úplně dorazilo, když se tam nějaká mladá holčina ptala, jestli je v pořádku, že sportuje a po přechodu na veganskou stravu přišla o MS a kupa lidí jí tam začala psát, že je to naprosto přirozené a důkaz toho, že sportuje správně a intenzivně. V tu chvíli jsem se odhlásila a řekla si, že s tímhle nechci mít společného. Takže asi tolik k té vzdálenosti všech veganů. 🙂

orchidis
3. črc 2023

@radjusa A ani bio etické kozí nepřipadá do úvahy?

orchidis
3. črc 2023

@radjusa Obecně mám s vegany jednu zkušenost a tu raději nebudu rozepisovat, ale obecně poradím. Hlavně kvalitně jez ty, ať můžeš kojit. U těch mých bývalých známých považuji vlastně za komplikaci č. jedna, že ona matka striktní etická veganka jedla po porodu tak málo a tak blbě, že nejen, že se to dítko neustále svíjelo v křečích (pže jedla pořád jen samou syrovou zeleninu), ale o mléko taky raz dva přišla. Hlavně si dobře nakup a naplánuj co budeš jíst po porodu - výživné ořechové dezerty, vývary ze zeleniny, olivový olej, semena... ať kojíš a nemusíš to řešit.

Jinak ona story byla fakt neuvěřitelná a poprvé v životě jsem uvažovala o udání na OSPOD. Neudělala jsem to. A možná jsem měla. Možná je někdy neudat větší hřích než udat. Asi tak. Víc o tom psát nebudu.