Zdravim,
byla jsem se synem u doktorky, má teď půl roku a osm kilo. Vypije 210ml um po čtyřech hodinách, místo jednoho mlíka má příkrm a v noci jí po 6,5h a po pěti. Dle doktorky má váhu v pohodě, neváží ani moc, ale sestřička mi dala zase přednášku jak bude syn vyžranej, že má v půl roce mít třeba jen 120ml mlíka po třech hodinách, ale že v noc ho už krmit nemám. Přitom i teď by jedl víc, pravidelně se na krmení budí.Dostala jsem doporučení snížit ml, dávat častěji a dávat dva prikrmy, že se to tím srovná. Říkám si, je to opravdu hodně? Vážně mu tím tak hrozně roztáhnu žaludek, že bude mít zaděláno na obezitu? Syn má 74cm, gynekolog mě připravoval na to, že bude dlouhej po tátovi, uz na ultrazvuku měl delší nohy nad tu hranici, nemá ani nějaký velký faldíky, že by byl jako kulička, říkala jsem si, že prostě bude velkej pravděpodobně, sní toho třeba víc, ale jede mi to v hlavě, protože já sama jsem menší a obézní a celej život se trápím s vahou a nechci aby to prožíval někdy kluk. Navíc takhle jela jenom sestra, doktorce to přišlo v pohodě, nejsem si jistá jestli teda “poslechnout” sestru, nebo takhle krmit dal, když přibírá úplně normálně. Díky moc za zkušenosti.🙂
Někdy si sestřičky myslí, jak nejsou důležité 🙄 náš malý ráno vypije 240 ml a ještě se vzteká, že by chtěl ještě. Ale spí mi celou noc a je hladový. Pak dostane dopoledne 210 ml, pak na oběd příkrm, odpoledne ovoce a na večeři zase 240 ml a spí celou noc. Příští týden bude mít půl roku. V 5 měsících měl 70 Cm a vážil nějakých 8 kg. Starší syn byl to samé, pořad jsem ho měla na koze nebo se chtěl něčím cpát v prvním roce a teď ve 2,5 letech je jak žížaly. První rok mají největší progres ve vývojí, tak potřebuji hodně energie. A doktorka mi říkala, ať mu klidně dám poradně najíst, když mu chutná. Jen mám dbát na to, aby jedl zdravě.
To bych měla obézní obě děti, což nemám... Taky tak nějak v půl roce pili...
@pampeliska1313 kazde dite jine, me treba dcera nevypila nikdy vic jak 180-190ml 🤷🏻♀️😂 ale jidla snedla vzdy hodne. Podle me se miminka dobrovolne neprejidaji a kdyz nechteji tak preci nepijou uz dal 🤔 ale treba se mylim.
@pampeliska1313 Mi v 6 měsících vypije 200ml co 3-4 hodiny, s tím,že v době oběda má zeleninu+ třeba 100 ml UM, podle toho, kolik měla příkrmu, takže za den má 4,5 dávky. V noci většinou spí, když tak dám vodu. Na plechovce je psané dávkování 4.-5. ukončený měsíc 5x 200 ml. Má Nutrilon Allergy care 1 (dobere to a přejdeme na 2). Na kontrolu jdem v pátek, takže váhu momentálně nevím.
Nekrmit v noci půlroční dítě? To ho máš jako nechat řvát hlady?
@mamikry jako prej kojený dítě se nepřejí, to hrozí na um jenom, že po mm nemůže bejt dítě obézní... Já jsem tlustá jen díky celoživotním mindrákům, buď jsem nejedla, nebo se přežírala, myslím, že jsem si tím i zhoršila štítku, pak mi s ni přišli na problém prave. Ale když jsem jedla normálně a hejbala se, byla jsem hubená, takže doufám, že když Kilián (syn) bude po mně, takže pokud bude mít zdravej vztah k jídlu, tlustej prostě nebude. Jako ta sestra má někdy zvláštní rady, jednou už do mě hučela, jak bude syn vyžranej, dávala jsem mu tolik ml a takovou frekvenci, jak mi řekla a nakonec mě sprdla doktorka, že Kilda přibral málo a že je pod hranicí a muselo se přidávat. Jenže tyhle řeči mívá snad na každý kontrole.)
@levandule_k to mi taky proběhlo hlavou. Přitom jako vydrží hezky a probudí se opravdu až po těch 6,5 hodinách, takže se celkem vyspime. Ale to je proste ono no… sestra stará, minule mi frkla do ruky recept na ryzovej odvar z roku 1867 nebo tak nějak. Ptala se mě, jak ho dělám, syn měl totiž prujmy, tak jsem říkala co a jak (poradila mi doktorka po telefonu) a sestra se jen usmala ze takhle teda ne, ze tady má tohle a tamto a ze je to sice starý, ale účinný. Tehdy jsem se na ni vykašlala, dělala to proste podle toho co mi rekla doktorka a bylo.
@zuzroko jako on když už nechce, nedávám, občas takhle bojkotuje večer, když je unavenej, ale jinak by snědl i nás kdyby mohl.:D
@martinau5 no! Taky si říkám, vyvíjí se a potřebuje a když má hlad, nenechám ho se trápit. Jako doktorka je s tím v poho, ale proste stará sestra si jede svoje..
@pampeliska1313 kašli na ní! To samé měla kamarádka. Kojila a doktorka se setřičkou do ni jely, že překrmuje apod…
@martinau5 já nekojim, syn je už plně na um, bohužel asi od tří týdnů, ale taky si myslím, že při kojení se prostě dítě nemůže přejídat.🙂
Máme to stejně, nechala bych to na miminku😊
@pampeliska1313 Já už jsem to tady kdysi psala, kravské mléko je primárně určeno pro tele, které musí hned stát na všech 4, je trochu jiné než mateřské mléko od člověka, proto se váha u plně kojených dětí neřeší, ale na UM se to víc hlídá, aby se nepřekrmovaly a nezadělala jim na obezitu. On je to problém, když dítě váží tolik, že se nemůže ani otočit.
Pokud Dr. nic neříkala neřešila bych to, kdyby byl mimo tabulky, už by to řešila. Očividně sestra chce řídit ordinaci a možná i celou zeměkouli.
Protože mě to zaujalo, tak jsem hledala nějaké tabulky, jak to s tou hmotností vlastně je https://www.philips.cz/c-e/mo/clanky/vaha-mimin... Syn má normální váhu a porovnání váhy s výškou, tak to patří mezi hubeňoury, gynekolog měl pravdu asi bude dlouhán.
Řídila bych se potřebou syna, dávat tolik mléka kolik potřebuje a i v noci. Jako půl roční dítě v noci bez jídla, je kravina.
@levandule_k já si jako říkám, když není obézní, tak kde je problém? Zase se mi nechce kecat v ordinaci, že ho krmim jak mi řekla sestra, i když to dělat nebudu. Sestra to vysvětlovala tak, že přece normální člověk jí častěji po menších dávkách a že jak mu dávám tolik a po čtyřech hodinach a ne po třech, roztahuju mu moc žaludek a bude pak tlustej.
@pampeliska1313 Já měla obě dvě děti na UM obézní nebylo ani jedno. Já jsem to tenkrát resila u mladšího s dr. kdy mi občas také pil větší dávku. Tenkrát říkala, že to nevadí, ale ať si hlídám celkovou denní dávku, abych ji moc neprekračovala, že by to mohlo pak způsobit zdravotní komplikace. Takže pokud nepřekračujes denní dávku, tak by to mělo být ok.
@martt podle krabice nepřekračuju. Což mi prave sestra ale namítla, když o tom byla řec predtim, že na krabicích to uvádí špatně, protože tam dávají víc ml, než je realne potřeba…🙂)
@pampeliska1313 Nechci tě nijak navádět🙂, ale já jsem se několikrát přesvědčila, že sestry nemivaji vždy pravdu. Takže za mne pokud není nijak tlustý bych to neřešila. A dávala bych mu mléko když bude chtít. Můj starší syn ještě v 6 letech bojoval s podvahou a byl od narození na UM. Mladšímu je 5 a je to take chodící reklama na hlad. Je pravda, ze do 6 měsíce pribiral hodně , jenže tam to bylo o způsobene tím, že ho v nemocnici nechali hodně vyhladovet a on se pak podvědomě bál, že jídlo nedostane. Každopádně se pak s váhou zastavil a na roce mel "podtabulkovou" vahu🤣. Kdyz jsme přišli k dr tak jsem se jí ptala, že mám strach kvůli UM, aby nebyl tlustý a ta mi tenkrát odpověděla, že to hodně pak závisí na nás jakou stravu mu budeme dávat a kolik pohybu bude mít apod.. A znám pár obézních děti a některé byli plně kojené😉.
@pampeliska1313 myslela jsem to tak, že je jedno jestli se kojí nebo ne, prostě někde hledají problém kde není. Náš malý je na Neocate a v receptu a ve zprávě z gastra má napsán, že dávkování dle chuti. A prcek má teda chuť 🤣
@pampeliska1313 můj sedmiměsíční pije 210 po 3 hodinách, příkrmy skoro nejí, takže to vychází na 5 dávek a v noci spí...jedli takhle všichni, dva byli hubený, jedno oplácaný...neni to jen o jídle🙂
@martt no tak hlavně, že se to spravilo! Pro mě byla teda um dobra v tom, ze syn konečně snad poprvy od porodnice začal fakt přibírat, do ty doby nervy, ze nic a hubne. Asi se na to fakt vykaslu. Jako beru to tak, ze ta sestra má takový… starší rady a asi bude lepší ji to odkejvat. Jako brala jsem to, ze ona ví, protože … je to sestra. Ale tohle je proste blbost. Není tlustej, nebudu ho trápit hlady.
@avital no jasný, určitě tam nějaká genetika je. Jen doufám, že třeba za pět let u doktorky nebudu dal poslouchat, že je syn tlustej, i když bude jist normálně.:D
@pampeliska1313 možný je všechno, někomu se nezavděčíš😀 taky jsme měli takovou sestru, která do mě vždycky někde bokem hustila, ale před Dr. si netroufla... už máme čtvrtou Dr. a přestože tříletá až teď začala padat ze svýho 97 percentilu, tak nebyl problém.
@avital tahle je taky před doktorkou mírnější. Když tam jednou doktorka nebyla, už jsem se bála, že nikdy od toho výkladu neodejdeme.:D to jsem si prvně vyslechla o vyžranosti, ale před doktorkou sestra ani náznak toho, že by mi řekla, ať krmim min, když syn nakonec skoro nepribral.:D
@pampeliska1313 Kojim, takze se v UM nevyznam, ale nas drobek mel na pul roce 8,5 kila kojeny. Neresil to nikdo, protoze uz je treti a jeho brachove byli oba stejni. 🙂 Proste geny, muj muz ma skoro dva metry... prednasku jsem dostala taky od sestry u prvniho, ze pry ho prekrmuju, nevim teda, jak se da MM prekrmit. 😀 Kluci jsou dneska oba vysoci a stihli. Burtici byli nez zacali poradne behat. Pokud ma syn obezitu v genech, tak s tim moc nenadelas, ale kdyz ho budes motivovat k pohybu a nastavis mu spravne jidelnicek, fakt bych se nebala, ze z nej vyroste stuclik. Rozhodne ne z vesteni z vahy v pul roce. 😉