Ahoj holky, můj dvouletý kluk doteď nepil žádné UM mléko, kojila jsem ho do roka a půl, pak UM odmítal.
Jí teda mléčné výrobky, ale vzhledem k tomu, že si až moc snadno zlomil stehenní kost, bojím se, že má slabé kosti a málo vápníku.
Teď ochutnal sunar a chutnal mu, takže už by asi UM pil... ale...
Trpí na zácpu a sunar mu ještě více zavařil! Nevíte, jaké by pro něj bylo vhodné mléko, které by nestavělo?
A myslíte, že stačí tolik ml. výrobků:
ob den trochu tvrdého sýru
denně: jeden velký jogurt + malý, nebo pribiňáček apod.
denně: 200-250 ml mléčné kaše.
Jinak vařím dost omáčky se zakysanou či normální smetanou.
@shaula Jééé, tak to jsi mě moc potěšila, že myslíš, že má vápníku dost! Všichni příbuzní na mně tlačí, že není možné, že z tak malého pádu, si zlomí tak silnou kost, že mu jistě chybí vápník. Už jsem z toho zoufalá, a taky nahlodaná.
Ale říkám si, na druhou stranu, do roka a půl jsem ho kojila, tak snad za tu dobu kosti dost zpevnily, ne?
On má sklon k ekzému, ale mírnému, tak snad by tedy mohl plnutčné normální mléko, viď?
Taky jsem o tom uvažovala.
@mikulka pokud mu UM chutná, tak je Nutrilon comfort, ale to není pro tak staré děti. Můj syn pije Nestlé bifidus junior. A určitě ho nestaví, přijde mi to divné aby stavělo mlíko. takhle velký děcko. Ale pokud máš pocit že má málo vápníku tak bych se poradila s mudrou a nasadila nějaký potravinový doplněk, nebo tak něco 😉 jinak mléčných výrobků má určitě dost
@ygreen Ten Nutrilon Comfort mi poradili na proktologii, kde se malý léčí se zácpou a ten nechce ani omylem. Nestle bifidus jsme taky zkoušeli a to taky nechtěl. Ale bylo to před půl rokem, kdy nechtěl ani ten sunar, tak teď by ho třeba pil...
Ale já asi fakt zkusím normální plnotučné, kravské...
můžeš zkusit i alernativní mléka - my pijeme (celá rodina) rýžové mléko z DM Drogerie, je i obohacené o vápník - jmenuje se Reis Drink Calcium, mají i bez vápníku Natur. Jinak si myslím, že tvůj syn má mléčných věcí až dost. Já dceři denně ani mléčné nedávám, vápník je i v mnoha jiných potravinách, některé sýry jej neviděly pomalu ani z rychlíku 😀 . Kravské mléko dost zahleňuje a už se mu takový význam nepřisuzuje 😉
@mikulka to nevím, my s tím problém nemáme, ale nebála bych se toho...jinak kvůli vápníku nemusíš nutně malému dávak pít mléko, vápník je i jinde, moje dcera má ráda oříšky, mandle, tam je hodně vápníku, koukni např. "alternativní potraviny s vápníkem" : http://www.potravinova-alergie.info/clanek/vapn... nebo sem: http://www.vegetarian.cz/mineral/vapnik.html
jinak k tomu stavění bych řešila jestli má hodně vlákniny - ovoce, zelenina, příp. můžeš dávat probiotika...
Podle mě má mléčných výrobků rozhodně dostatek, moji kluci nesní ani tolik a nehrotím to. Jestli máš pocit, že má málo vápníku, konzultovala bych to s pediatričkou, ono se v poslední době mluví o tom, že význam mléka není zas tak dramatický, využitelnost vápníku z něj prý není tak velká...
Ale UM bych nedávala, pokud mu to způsobuje problémy. Proč trváš na UM? Pokud nemáte v rodině žádné alergie nebo dispozice k nim, dala bych místo UM už normální mléko, ve dvou letech to už není problém. 😉