Tekutiny při umělém mlíčku. Kolik může denně vypít 3týdenní mimi vody?

laloogrey
26. led 2020

Holky, mám dotaz - malá je na umělém mlíčku (Nutrilon). Paní doktorka nám řekla, že v takovém případě musíme doplňovat i tekutiny a doporučila převařenou kojeneckou vodu. Zapomněla jsem se však zeptat, kolik denně může vody vypít. Mám koupený i fenyklový čajík, ale nevím, zda mohu již podávat - malá se narodila 8. 1., takže ve středu bude mít 3 týdny. Zítra mám v plánu zavolat doktorce a ještě se jí pro jistotu zeptat, ale chtěla jsem se zeptat i vás, jestli nemáte s tímto zkušenosti u tak malého miminka? Děkuji vám za reakce...

lora1987
26. led 2020

Syn byl na UM od 2 tydnu a vodu jsem zacala davat az s prvnim prikrmem. Vsak UM je prece z vody.

amazonkajanik
26. led 2020

Jak píše @lora1987 . Tekutiny navíc se mají dávat jen když je horko,nebo je dítě nemocné (zvrací,má průjem). Ten fenykl můžeš dávat kvůli prdikum, ale u některých dětí je naopak prý může způsobovat.

martt
26. led 2020

Jak tady píšou holky. Ja jsem syny měla hned na UM a vodu jsem jim nedávala. Začala jsem jim je dávat až s prvními příkrmy. A ani doktorka mi nerikala, že bych vodu měla dávat dřív.

laloogrey
autor
26. led 2020

Hmm, tak to je mi divný, proč mi to teda říkala, že je to nutné... Každopádně díky moc za odpovědi...

brookmichaela
26. led 2020

Moje mala je na um od zacatku. Caj fenyklovy i hermankovy jsem davala hned. Ted uz jsou ji 6.mesicu s vypije tak 100ml caje za den.

denca033
27. led 2020

@laloogrey ahoj syn teď má dva měsíce na um jsme skoro od začátku a čaj si jen tak občas cucne. Ale že by vypil třeba 10ml denně to ne. Ani doktorka mi o pití nic neříkala. A jak píšou holky můžeš dávat pít cajik fenyklovy na prdiky nebo hermanek

laloogrey
autor
27. led 2020

@denca033 Děkuji moc. No, dneska jsem jí volala, tak říkala, že čaj fenyklový mám dávat max 50 ml. Tak to vyzkoušíme a uvidíme... Mně to právě ta doktorka řekla takovým stylem, jako bych něco zanedbala, tak jsem měla strach, abych malé nijak neublížila. Protože když jí dám napít, tak ta by byla schopná vypít snad půl litra...

magdadunajova
27. led 2020

@laloogrey při UM není třeba dávat další tekutiny. Až když začneš prikrmovat po ukončeným 6 mesicu. A fenyklovy čaj by se dětem nemělo podávat. Obsahuje karcinogenni látku. Tady je článek na toto tema: https://bolavebrisko.cz/fenyklovy-caj/

denca033
27. led 2020

@laloogrey není zač.
@magdadunajova fenyklovy čaj jsem dávala i staršímu synovi a dceři a nic jim není. Kdyby se člověk měl řídit vším co je škodlivý a není tak děti jsou hlady 😂

laloogrey
autor
27. led 2020

@magdadunajova Děkuji vám za odpověď. Takové miminko však vypije trošilinku toho čaje, tak si myslím, že nějaké riziko je tam minimální. Každopádně ještě jednou díky 🙂

tehulinka91
28. led 2020

Tak malé miminko se nemá zatěžovat vodou ani čajem, namáhají se tím zbytečně ledviny. Když má UM není třeba dávat pít vodu nebo jiné. To až s prvními příkrmy se začíná. Když přestává pít tolik mlíka a pás příkrmy, tak aby měl i tekutiny

veronikav31
28. led 2020

@laloogrey dcerka i syn byli na Um skoro od narození a dávala jsem jim vodu i čaj.ani jeden netrpěl tím že by ho to poškodilo,vždy sem dávala s časovým odstupem od Um,přeci jen je Um dost sladké a sice zasytí,ale žízeň nezazene

evka_slovenska
28. led 2020

@laloogrey Ja davala asi od mesice- i kdyz byla na UM tak byla letni miminko a myslela jsem ze ma zizen.Cucla max 3x a stacilo ji.Delat vzdy kvuli tomu davku UM by bylo zbytecne.Tim se krasne nastavilo 3 hodinovy interval krmeni( kdyz si mezitim cucla na zizen).Takze trosinku klidne dej pro pocit ale zas ne moc.

luciklim
28. led 2020

@laloogrey ahoj,syn byl tez na nutrilonu a take nam bylo receno podavat caj/vodu, max tech 50 ml. Nabizela jsem vzdy nejak mezi tim mlikem. Myslim si, ze je to fajn i z hlediska toho, ze si proste zvykne pit (znam deti, co v roce temer nepiiou) a pak si taky myslim, ze proste mlika se nenapije, ja si taky neumim predstavit ze bych se napila mlika 🙂 nevyvracim, ze to treba opravdu neni nutne, ale tak nejak pocitove a selskym rozumem mi prijde fajn nabidnout i neco k "piti" 😊😉

mariegroth
29. led 2020

https://m.maminka.cz/clanek/kojenec-a-pitny-rez...

Tohle je dobry clanek, ktery mluvi o intoxikaci kojence vodou. Do 6 mesicu nedavam nic.

veronikav31
29. led 2020

@mariegroth tam je psáno,že kojícím dětem nepodávat nic jiného než MM...a nekojenym dětem dávat Um častěji-ale to je blbost,všichni výrobci Um doporučují nedávat Um dřív jak po 2,5hodinach, někteří po 3hodinach,upozorňují na to na krabicích Um i internetových stránkách.Takze za mě ano,dávat i nekojicim dětem vodu nebo caj

mariegroth
29. led 2020

@veronikav31 Rekla bych, ze v tomto pripade je to asi o tom, co je mensi zlo. Ted jsem se koukala na krabicku moji UM. Je vyrabena v EU, ale zadne takove upozorneni tam nemam. Tim nerikam, ze nemas pravdu s podavanim UM.

veronikav31
29. led 2020

@mariegroth už jsem tady někde na Mk fotku dávala,měl to Nutrilon,Sunar,dohledam

mariegroth
29. led 2020

@veronikav31 Ja ti verim 🙂 Tipuju, ze kazda zeme to musi delat podle soucasnych doporuceni mistni asociace pediatru. Tak se to asi lisi.

veronikav31
29. led 2020

@mariegroth to nevím,žiju v ČR,tak řeším jak je to u nas

misel027
29. led 2020

My tekutiny nedávali, nám doktorka řekla,že to je v tom umělém mléku. Taky Nutrilon.

kejt29
29. led 2020

Taky jsem nedavala, az s prikrmy a rozhodne dehydrataci netrpela 😊

normalnimatka
29. led 2020

zvláštní věta doktorky. jsi si jistá, že jsi to pochopila správně? vodu se přidávat doporučuje leda v létě, když bybyl třicítky, a to ještě po lžičkách!

laloogrey
autor
29. led 2020

@normalnimatka Jojo, jsem si jistá. Řekla to přesně tak, že když se začalo s umělým, tak že se musí dávat i tekutiny už. A to jsem jí ještě volala v pondělí a ptala se, kolik toho může vypít denně, tak mi řekla, že max 50, může normálně z lahvičky a vodu nebo fenyklový čaj...

normalnimatka
29. led 2020

@laloogrey hmm zvláštní, to jsem fakt neslyšela ještě...mlíko samozřejmě je pití, jen hodně tučný, žejo.

brookmichaela
30. led 2020

Me bylo taky receno ze s um davat pit. Um je hutnejsi nez mm. Um je jako by temer jedla tuhou stravu, a um dokaze mimco taky pekne “ucpat”. Proto se podavaji tekutiny.