Přechod na UM v 6 měsících. Kolik z vás to tak udělalo, aniž by muselo?

vero987nika
15. srp 2023

Ahoj, chci se zeptat kolik z vás přešlo v 6m na um aniž byste musely? Mléka mám dost, kojení nám jde, ale mě to strašně ubíjí... malý se kojí furt, strašně dlouho a často. Mám v sobě takovy vnitřní konflikt, najednu stranu si toho kojení strašně vážím a nechci přestat, na druhou si připadám jak otrok, nemůžu nikam, pořád musím hlídat co jím protože po spoustě věcí řve... mám tu nachystané umělé mléko že si někam zajedu a manžel nakrmí, ale stejně mu ho nakonec nedáme a já honem spěchám domu abysme stihli kojení ...Připadám si provinile že bych mu to chtěla vzít když k tomu není pádný důvod, ale na druhou stranu je to pro mne taková psychická i fyzická zátěž. Bojím se abych toho nelitovala, ale přitom jsem vždy měla představu kojit 6 měsíců a pak na UM... první syn musel být na UM už od narození kvůli těžkým zdravotním komplikacím a právě strašně vnímám ten velký rozdíl oproti neustálému kojení teď ... a to ani nemluvím o tom že ani nemůžu dvouleťáka nikam vzít ven, protože furt jenom kojíme 😵‍💫

klokanka31
15. srp 2023

@vero987nika Já už nevím přesně v kolika měsících jsem přestala (ale bylo to nějak do 6.měsíce). Ze začátku jsem měla výčitky, ale nakonec jsem za to byla ráda. Lepší UM a spokojená maminka = spokojené mimčo, než kojení a nervy na pochodu.

jaja01k
15. srp 2023

@vero987nika Já se přiznám, že pro mě bylo kojení utrpení, takže u obou dětí jsem vybojovala těch 6 měsíců a pak jsme přešli na UM. Pro mě to byla obrovská úleva a i děti tím pádem byly mnohem spokojenější.

zmrzlinka
15. srp 2023

Skus mu dát nejdříve UM jestli ho bude chtít.Nektere kojene děti flasku nechtějí .

veronika111111111
15. srp 2023

@vero987nika přestala jsem 8/9mesic, chtěla jsem . U druhého to vidím na půl roku. Kojila jsem pořád a často, každou hodinu klidně, brala jsem to, teď ale na to nějak nevzpomínam s nadšením. Chápu vás úplně

vero987nika
autor
15. srp 2023

@veronika111111111 ono by to bylo možná snesitelnější kdyby byl jediné dítě, ale takhle to prostě nejde se cely den věnovat jen miminku když mám ještě dvouletého 😔 je fakt že teď jak jsou ty vedra tak je to zase horší, má častěji žízeň a já jsem splavená tak je mi to i víc nepříjemné, tak až začne nějaké příjemnější počasí tak to třeba neuvidim zas tak černě a ještě to treba vydržíme, ale uvidíme no ... jinak dnešní první pokus z lahve stejně nedopadl, a to kojíme s kloboučkama tak jsem myslela že to nebude problém 🙈

veronika111111111
15. srp 2023

@vero987nika taky jsem kojila přes kloboučky. A netrapte se, to nejlepší ste miminku určitě dala. Jak tu někdo psal.. spokojená máma spokojené dítě. Nemusíme ze sebe dělat superhrdiny každý den 🙂 mě malá flašku vzala protože už byla zvyklá na flašku s vodou , zkusit nejdřív to?

skarol
15. srp 2023

Tak dej nejdřív UM ochutnat, moje kojené děti UM v životě nepozřely, měla jsem doma nějaké vzorky různých značek, bylo líto mi je vyhodit, tak jsem je zkusila dětem podstrčit a obě děti řvaly a před flaškou zdrhaly. Chápu, že je to zdlouhavé a vyčerpávající, ale přes zimu bych na tvém místě vydržela. Za chvíli přijde podzim, rýmičky a různé nemoci a to se pak kojení sakra hodí. Když mi dítě zvracelo obloukem a kojení byla jedina věc, která nás ochránila před hospitalizací kvůli dehydrataci, nebo mělo 40 horečky a vodu jsou do dětí nebyla schopna dostat, když se děti celou noc budily kvůli rýmě a kojení byl jediný způsob, jak dítě rychle zase uklidnit a uspat. Samozřejmě je to tvoje rozhodnutí, jen píšu, jaké jsou praktické stránky kojení. Já teda chodila s dětma všude kde se dalo, kojola jsem kdykoliv a kdekoliv a nemám pocit, že by mě to omezovalo, takže úplně nechápu, v čem máš problém. Zkusila jsi třeba kojit v nosítku? To je hodně diskrétní a pohodlný způsob.

alice180
15. srp 2023

@skarol myslím, že praktické stránky kojení zná, ne každý chce kojit venku na veřejnosti. Ještě s klobouckama. A tady už asi delší dobu převyšují negativní pocity před těmi pozitivními.

mdch91
15. srp 2023

Vis, co si myslim, ze je primarne dulezity, abyses v tom citila dobre ty. Kojeni mi prijde naprosto perfektni, nikdy bych neodstavila kojence a co? Dava mi to obrovskou svobodu, protoze mam prsa vsude s sebou a bere mi to svobodu, protoze vim, ze tak min. Do dvou let neodjedu od kojeneho ditete na noc. Budes kvuli tomu kojit, kdyz to nesnasis? Nebo naopak odstavis jen proto, ze tady je takovych, ktere odstavily vic? Kasli na ostatni.

skarol
15. srp 2023

@alice180 myslím, že je dobrý připomenout si všechna pro a proti. Já myslím, že každá máma totiž někdy zažila tuhle kojící krizi a je dobrý slyšet názor i od těch, co to ustály

vero987nika
autor
16. srp 2023

@skarol výhody kojení znám, protože kojím. Ale také znám výhody nekojení, protože první syn kojený nebyl, takže porovnání mám naopak lepší než někdo kdo jenom dlouhodobě kojil, ten rozdíl je obrovský. Zajímají mne spíš odpovědi maminek které nekdy v tom půl roce přecházely na UM

merope
16. srp 2023

@vero987nika Já jsem někdy kolem půl roku z UM+kojení přešla na výhradní kojení a teda ten rozdíl značný (v kladném smyslu). Ale měla jsem mléka stejně méně a malému flaška nevadila, takže když jsem šla např. na dopoledne do práce (učím, tak šlo chodit do práce 1x týdně), normálně dostal UM a pohoda, no stress.

Asi bych počkala chviličku na příkrmy, jakmile dítě začne více jíst jídlo, tak se tam i snižuje ta potřeba mléka a postupně mu můžeš zkusit "vnutit" i tu flašku (mně teda přišlo nejpraktičtější to, že jsem mlíko pak tahala s sebou a když se mi v roce a půl odstavil, tak to byla spíše komplikace kolem neustálého řešení lahví a sterilizace někde venku pod stanem...).

kristusr
1. čer 2024

Já mám 2mesicniho chlapecka a Kojim, ale večer mu dávám flašku s umělým mlékem, jelikož ty večery byly šílené, nechtěl se kojit, dlouho brečel, x hodinové trvání to mělo. Teď jsem rozhodla že do toho půl roku bych chtěla kojit a pak uvidím jak to půjde. Klidně prejdu na flašku. Je to třetí dítě a už to vše tak nehrotim.
První dítě bylo na um, druhé plně kojené -ten nesnesl flašku a třetí bude asi mix 🤣

vero987nika
autor
8. srp 2024

teda musím takhle zpětně říct že jediné čeho lituji je že jsme nepřešli na UM dřív a že jsme se tak dlouho trápili 🫣 u nás to byla fakt záchrana ikdyž mléko bylo …