Pomalý nástup na UM. Jak to řešit?

leny733
1. lis 2024

Ahoj, chtěla bych se zeptat na tip/radu. Mám 7 měsíční holčičku (druhou 😊) a je plně kojená a nemá vůbec dudlík prostě ho nechce. A já bych už pomalu sem tam ráda začlenila UM protože mi přijde, ze pije málo a kojím dost často. Od malinka pije max 5minut a nechce hned další prso až třeba za 45 minut takže mi přijde že kojím dost často 🙈. No a teď už teda začínáme pomalu jogurty a presnidavky na svačiny a na oběd příkrm. Ale i tak vždy doplníme ještě mlékem zatím toho nesní tolik a vždy si o mléko řekne. Já bych chtěla aby ji pokud možno mléko vydrželo na déle a doufám, ze mi v tom UM pomůže, ale máme doma 3 typy láhvi a 2 typy UM a ona nic nechce 😂🙈, máte někdo zkušenost a jak to řešit? Děkuji 😊

kristyn86
1. lis 2024

Myslim,ze neni treba nahrazovat materske mleko umelym. Kojit 5 minut neni chvilka,oni toho staci za tech 5 minut vyzunknout dost 🙂Obe deti jsem kojila a do roka jsem je vzdy po prikrmu dokojovala. To je normalni. Prijde mi skoda,davat UM. Jinak syn se odstavil sam hned kolem toho roku a UM v zivote nechtel. Vyzkousela jsem snad vsechny znacky a proste ne. Navic nikdy nemel dudlik,tak jsem myslela,ze mu vadi ty savicky,ale ani v zadne jine lahvi,hrnicku UM nechtel. S dcerou jsem presla po roce na UM,to uz jsem davala jen na noc. Zacala mi odmitat jedno prso a ja nechtela kojit jen z jednoho.Ale byt vami,takze jeste kojim.

leny733
autor
1. lis 2024

@kristyn86 děkuji, za zpětnou vazbu 😊

fidorka86
1. lis 2024

No tak 7mi měsíční dítě je ještě dost malé a pokud kojíš plně, máš mléka dost, je spokojená a šťastná, tak proč kupovat zbytečně předražené umělé mléko? A jestli se chce kojit častěji, tak to je také normální. My také nepijeme podle hodin, ale podle toho, zda máme žízeň. 😉 Evidentně nemá ničeho nedostatek, přibírá v pohodě viď?. To bych si raději za ty peníze koupila něco na sebe nebo jela na výlet, než vydat nehorázné prachy za UM 😀 Ne vážně, jestli je nástup na UM jen důvodu toho, že si myslíš, že pije málo, tak jí zkoušej třeba husté zeleninové polévky nebo jiné příkrmy pomaloučku a normálně u toho prostě koj. Ze začátku toho nesní hodně, jen lžičky. A může se chtít kojit klině i 2x za 30 min, je to normální. Kojení oceníš při různých nemocech, je to přirozené probiotikum, když by zvracela, měla virózu, můžeš pořád klidně kojit a mléko pomáhá v žaludku uzdravit prostředí od bakterií a jiných breberek.. Kojení je uklidňovák při pláči, když se cítí nesvá v cizím prostředí, není jí dobře, je to citová vazba. Není to jen o krmení, ale o pocitu bezpečí, intimní vazba mezi matkou a dítětem, ujištění, že tu jsi pro dítě. Všimni si, jak je u kojení spokojená. Jsi pro ni středobod vesmíru, skvělá máma, u které se cítí v bezpečí. Pokud nechce flašky ani UM, tak ji nenuť, ona ví, co je pro ni nejlepší. Kojení je období, které rychle uteče, je to pro ni ta nejlepší potravina. Užij si to, nebude to dlouho trvat a vyroste. Moje druhá dcera nechtěla nic, jen kojit asi do 9 měsíce a pak vzala na milost jiné potraviny. Kojila jsem na požádání i několikrát za hodinu, po chvilkách. I jsem kojení sama nabízela, když jsem viděla, že jsou děti rozmrzelé, špatně se vyspali, dokojovala jsem na uklidnění. Žádnému z mých třech dětí jsem nikdy žádné UM nedávala. Držím palce a užívej mateřství. ❤

leny733
autor
2. lis 2024

@fidorka86 děkuji za zpětnou vazbu, první jsem kojila jen 3 měsíce, pak mi přišlo, že mám málo mléka…..nevím možná zapracovala psychika a mléko se prostě vytratilo, ale s touhle cácorkou je to pro mě takové “nové” kojit tak dlouho. Je to s ni jiné, jsme si nějak blíž a všechno, akorát teda ty noci kdyby byly lepší. Vstávání každé dvě hodiny nebo každou hodinu to je trošku za trest 😊🙈

kristyn86
2. lis 2024

@leny733 Kojene deti bohuzel takhle v noci spi,ze se casteji budi na kojeni. A neni to jen o hladu,je to o kontaktu...Po odstaveni mi deti zacly spat lepe. Z

orangutan123
2. lis 2024

Já jenom podám pohled mámy co měla/má oba prcka na UM, první byl na UM od druhého měsíce+prso..od třetího sme začali pomalu zavádět příkrmy. Od 5 měsíce už byl plně na UM..a budil se klidně hodinu, dvě snad až do roku 😀 ono každé má svoje pro a proti, ale někdy prostě nemusí pomoct nic

leny733
autor
2. lis 2024

@orangutan123 děkuji za vaši zkušenost s první to bylo prostě trošku jednodušší, tak budu doufat ze snad od roka třeba naspime v noci o něco déle času 🍾😂

orangutan123
2. lis 2024

Každé miminko je jiné..první totální nespavec zato jedlík 😀 a druhý to má přesně naopak pokud teda nerostou zoubky nebo něco takového. Takže Vám naprosto rozumím. Prvního sem cca od 5 do 8 měsíce v noci pořád jenom houpala v kočárku aby se aspoň trošku vyspal a manžel taky. Já byla v limbu a ruka mi ještě houpala s kočárkem 😀 Pokud malá přibírá a je jinak spokojená, tak bych asi nadrámec UM nedávala, i když chápu...člověk dělá i psí pokusy aby se aspoň trošku vyspal 🙂

fidorka86
2. lis 2024

@leny733 rozumím. Tím jak kojíte častěji, máte více mléka. U kojení platí: Kde je poptávka, je i nabídka. Moje první dcera se také budila, kolem půl roku, co hodinu/ dvě hodiny. A to, že se budí, není známka toho, že máte málo mléka, nebo mylně označovaného "slabého mléka". Jen potřebují dětičky kontakt, být u maminky, zpracovat si třeba to, co prožily za uplynulý den. A je to také důležité pro tvorbu mléka, které se tvoří hlavně v noci při nočním kojení. Bylo to náročné a vím, jak je to vyčerpávající. Nejdříve byla malá v postýlce, a musela jsem k ní vstávat, já nevyspalá, při vstávání jsem se hodně probrala a než jsem zase pořádně zabrala, opět byla malá vzhůru. Prostě nebylo to ono. Pak jsem narazila na tip, oddělala jsem jednu bočnici od dětské postýlky, a přirazila k manželské, vytvořil se tzv. "balkónek", miminko spalo u sebe, já také a když se začlo dítko budit, nebo jen vrtět, natáhla jsem se k postýlce v leže, hned nabídla prso a kojila, aniž bych vstala. Pro mě obrovská pomoc. Protože jsem měla malou u sebe a vlastně v noci ani neplakala, vzbudila jsem se současně s ní, v momentě, kdy začala hledat prso a vrtět se, já hned kojila. Bez pláče, klidné noci. Já odpočatá. Manžel se nemusel stěhovat mimo ložnici. :D A takhle jsem odkojila v noci všechny tři děti. Kojení byla pro mě láska a udělala jsem všechno proto, aby jsme já i malé byly u kojení spokojené. ❤ A ještě, když jsem měla opravdu náročné období a noci, tak mi pomohlo si říct, že je to jen období a jednou skončí a bude líp. 🙂

leny733
autor
3. lis 2024

@fidorka86 taky jsem už postýlku dala k posteli protože jsem si malou dala do postele a byla jsem celá okopana 🙈 dekuju všem za podeleni se o názor a zkušenost. Já mám v okolí maminky jen co budto kojily velmi kratko anebo vůbec, takže nemám nikoho s kým bych si o tom mohla nějak popovídat. Jsem rada, ze nedělám nic špatně a očividně je vše v pořádku, protože malá je peknej macik 😂 a jsem rada, ze je to všude skoro stejne 😊 ještě jednou děkuji 😊

nikyliz
15. lis 2024

@leny733 lahvicku mame nuk perfect match a syn po ni hned skocil, um nitrolon nebo babylove, oboje mi chitna- ale asi to chce zkouset. Napada me zlusit ji dat zatim zm v noci v polospanku, to by ji nemuselo vadit- a mozna by mohl tatinek, aby necitila to normalni 🙂. Taky se ale teprv ucim, dcera treba nemela um nikdy a a i z kojeni nebyla nijak unesena.

leny733
autor
16. lis 2024

@nikyliz u nás lahvička neuspěje, zkouším dávat vždy po obědě napít a okusuje to dásněmi než aby se přicucla 😊 zkouším to přes dudlík neboť ten taky nemá. Tak ji ho dávám večer když jdeme uspávat, tak už ho docela udrží, ale žádná sláva. V polospánku ji zkouším dávat dudlík aby spinkala, ale ona to odmítá a chce prší, takže nevim zda by mi lahvička prošla 😂🙈 je to tvrdá zkouška tahle druhá cácorka 😊😨 ale děkuji za názor 😉👍