Odstavení a přechod na umělé mlíčko, pár otázek

anulis
3. čer 2015

Ahoj holky, dcerka ma rok a za 3 mesice budu nastupovat do prace, kde budu muset byt obcas i pres noc pryc. S UM nemam vubec zadne zkusenosti a tak bych vas pozadala o par rad 🙂 Nyni dcerku kojim pred spanim a 2x v noci. Vim, ze odstaveni bude slozite, ale musim...prso nez na jidlo ma myslim, spis na uklidneni. V noci se vzbudi, sedne si a vetsinou jinak nez prsem ji nedonutim si znovu lehnout. Zkousim nabizet vodu, tu si nekdy vezme nekdy ne, ale stejne to nepomuze.
A ted par otazek k UM: je potreba ho davat nebo uz mam davat kravske? Kdyz uz zvolim umele, tak jakou znacku? A zvolit uz rovnou 12+? Kolik se ho tak pripravuje? A kdy ho vlastne davat-rano nebo vecer? Kdyz se v noci vzbudi pripravit UM nebo uz v noci vydrzi do rana? Diky 🙂

sariky
3. čer 2015

Nekojila jsem, mam zkusenost jen s UM. Nam nejvic vyhovoval nutrilon a beba. Ze sunaru mely decka prujem. Dala bych UM 12+, muzes pripravit dopredu a dat do lednice a v noci jen ohrat v mikrovlnce. Mnozstvi je napsany na krabici kazdeho UM. Zkusila bych dat pred spanim a kdyz se v noci vzbudi, tak znovu.

zo_ja
3. čer 2015

Nerozumím - z práce nebudeš doma večer a v noci? Pokud jo, můžeš kojit dál, mlíko budeš mít i takhle.
Osobně bych UM už nedávala, ale normální kravské - spíš koupit nějaké to Selské, Bio nebo tak něco živého než krabici.
Potřeby mlíka u různých dětí jsou různé, takže to záleží hlavně na Tvojí volbě a dcerčiných potřebách. Naši kojenci ca v roce vypili k MM (kojili se hodně) ca litr mlíka kraskýho, a kojili se spokojeně dál další rok, MM a kravský mlíko. Pili vždy průběžně celý den. Kdyby ho nechtěli, tak by jim ho nikdo necpal, asi bych nabídla ráno a večer.
Pokud ho chtít nebude, tak mlíko za každou cenu cpát nemusíš - nabídni jogurty, sýry atp.

vrabcak0007
3. čer 2015

já tedy ti s tímhle asi moc neporadím, nepovažuju se za takovou zdatnou rádkyni v tomhle..jen bych se chtěla zastat sunaru...my jsme od začátku na UM a v porodnici malej dostával automaticky nutrilon jako všichni...měl strašný průjem a z toho velký opruzeninky z podrážděný prdleky..tvrdilimi, že je to tím porodem a než se střeva přizpůsobí a tak...byli jsme v porodnici skoro 16dní a pořád to samé..po příjezdu domů jsme měli připravený sunar (manžel studoval různé zkušenosti a recenze na netu a vyšel z toho nejlépe) a okamžitě hned po něm krásná stolička - klasická míchaná vajíčka 🙂) a od té doby bez problému...tak jen, že bych ho úplně nezavrhovala..ono každý děcko je trošku jiný...a sedí mu něco jinýho...my v současné době budeme najíždět a postupně nahrazovat kravské za UM...v noci se mi na jídlo nebudí od 5téh měsíce, co jsme večer před mlíčkem začali dávat kašičky na zasycení...teď už není samozřejmě jenom na kašičkách 🙂

anulis
autor
3. čer 2015

@zo_ja budu chodit do prace normalne pres den, ale 2x do mesice pojedu na skoleni, ktere trva 3 dny...takze si myslim, ze takto laktaci neudrzim a hlavne tam nebudu mit prostor odstrikavat

sariky
3. čer 2015

@vrabcak0007 jasny, kazdymu sedi neco jinyho. Sunar nezavrhuji, jen jsem napsala svou zkušenost co se osvedcilo nam🙂

ludmilad
3. čer 2015

Když budeš ty 3 dny pryč, tak to je podle mě nejlepší doba na odstavení - bude tam jen manžel, takže dítě prostě žádné prso nebude moct dostat tak jako tak 😉 To mi kdysi radila i doktorka odjet pryč.

Mléko bych do 2 let dávala umělé, klidně už 12+. Co se značky týče, tak bohužel ti nezbyde asi nic jiného než zkoušet - každému dítěti sedí něco jiného, po některém mléce mají děti průjem, některé jim nechutná. Synům vyhovovalo UM z DM Babylove nebo Sunar. U prvního jsem jich vyzkoušela několik přes Nutrilon, Bebu, Sunar a skončili jsme u jednoho, které se už nevyrábí. Připravovala jsem 250 ml a postupně snižovala, aby se v noci už na mlíko nebudili - mladší se však budí doteď 😅

Dávala jsem večer před spaním, pak když se budil v noci nebo nad ránem, pak už ráno snídani.
V noci už by dítě mělo teoreticky vydržet se nebudit, když budeš mít dost sil, můžeš zkusit nabízet vodu nebo chovat, aby nechtěl nic. Nám se to zatím nepovedlo.

anulis
autor
3. čer 2015

@ludmilad diky za rady 🙂. Hlidat bude manzel...jen prave z toho odjizdeni mam nejvetsi strach. Zatim nikdy jindy nez se mnou neusinala a vecer k ni vstavam taky ja. Uz jsem parkrat zkousela nedat prso, vstanu, dam vodu a sednu si s ni a nekdy se ji porari usnout a nekdy ne...ale zatim to vzdy na 2x kojeni vychazi...
A mam treba zkouset kupovat ty vzorky, at nekupuji cele krabice, kdyz by to pak nechtela? A 250 ml si myslim bude moc...vecer sni kase max. 100

ludmilad
3. čer 2015

@anulis naši měli kaši a pak ještě na spaní mlíko za cca 1-2 hod. po kaši

evulina77
3. čer 2015

@anulis po roce by jsi laktaci udržela, pokud už kojíš jenom večer a v noci. Snažila bych se uchovat večerní kojení a až pokud by se nevedlo, pak bych teprve odstavovala. Na školení si večer třeba ve sprše lehce odstříkáš a hotovo. Když budeš mimo domov, bude dávat manžel umělé mlíčko, třeba z hrnečku, nebo lžičkou, flašku bych už nezaváděla. Malá si zvykne a bude vědět, že táta dává něco jinýho, ale mamča má mlíčko. Ale pokud chceš kojení utnout a hotovo, tak to je něco jinýho...

anulis
autor
3. čer 2015

@evulina77 no ja si prave rikala, ze uz ji odstavim a bude a diky nastupu do prace nebudu mit dilema, zda odstavovat uz nebo jeste pockat. Zaklad pro me byl kojit do roka a to se povedlo 🙂

evulina77
3. čer 2015

@anulis já být tebou tak to nehrotím, zkusila bych odbourat noční kojení a večerní kojení bych zatím nechala a uvidíte, jak to půjde. Ať to na malou není moc...

anulis
autor
3. čer 2015

@evulina77 a v noci mam teda davat UM?

ludmilad
3. čer 2015

@anulis já to měla stejné, chtěla jsem kojit do roka a pak postupně odbourat kojení. Hlavně je nutné fakt postupně, jak píše @evulina77, máš na to dost času, 3 měsíce 😉

anulis
autor
3. čer 2015

@ludmilad ja si prave rikam, ze 3 mesice na pomale odnauceni je dost 🙂 zkusim koupit nej#ke UM a pomalu zacnu 🙂

majdalenka87
4. čer 2015

@anulis Když už se tu psalo o zkušenostech s UM, tak za mě teda Hami. Cenově je hodně rozumné a kvalita je srovnatelná s dražšími značkami. A nemá žádný přidaný cukr, můžeš se podívat na testování Hami mlík ted v jednom projektu: http://www.trnd.com/cz/projekty/hami-2/faze-akt... Hodně štěstí, to zvládnete 🙂

anulis
autor
4. čer 2015

@majdalenka87 dekuji 🙂 ja prave zvazuji mazi Hami a Sunarem...od techto dvou znacek kupuji i kase, takze si rikam, ze i to UM treba zvladne, kdyz uz tu chut aspn trosku zna.
A jinak mi dnes vecer udelala obrovskou radost...jako by to vedela a kojila jsem jen jednou. Vim, ze to byla nahoda...ale jde videt, ze kdyz ji nic netrapi, tak dokaze i celkem pekne spat a MM tolik nepotrebuje 🙂

ludmilad
4. čer 2015

@anulis Sunar je dost sladký, my ho ale měli, seděl nám

evicka844
5. čer 2015

syn má dva roky a stále dostává hipp junior combiotik, kravské mu zatím nedávám, abych zbytečně nezatěžovala ledviny. Přes noc už tak od roka nepije, u postýlky má vodu, když chce, napije se sám.