Ahoj holky, dcerka ma rok a za 3 mesice budu nastupovat do prace, kde budu muset byt obcas i pres noc pryc. S UM nemam vubec zadne zkusenosti a tak bych vas pozadala o par rad 🙂 Nyni dcerku kojim pred spanim a 2x v noci. Vim, ze odstaveni bude slozite, ale musim...prso nez na jidlo ma myslim, spis na uklidneni. V noci se vzbudi, sedne si a vetsinou jinak nez prsem ji nedonutim si znovu lehnout. Zkousim nabizet vodu, tu si nekdy vezme nekdy ne, ale stejne to nepomuze.
A ted par otazek k UM: je potreba ho davat nebo uz mam davat kravske? Kdyz uz zvolim umele, tak jakou znacku? A zvolit uz rovnou 12+? Kolik se ho tak pripravuje? A kdy ho vlastne davat-rano nebo vecer? Kdyz se v noci vzbudi pripravit UM nebo uz v noci vydrzi do rana? Diky 🙂
Nerozumím - z práce nebudeš doma večer a v noci? Pokud jo, můžeš kojit dál, mlíko budeš mít i takhle.
Osobně bych UM už nedávala, ale normální kravské - spíš koupit nějaké to Selské, Bio nebo tak něco živého než krabici.
Potřeby mlíka u různých dětí jsou různé, takže to záleží hlavně na Tvojí volbě a dcerčiných potřebách. Naši kojenci ca v roce vypili k MM (kojili se hodně) ca litr mlíka kraskýho, a kojili se spokojeně dál další rok, MM a kravský mlíko. Pili vždy průběžně celý den. Kdyby ho nechtěli, tak by jim ho nikdo necpal, asi bych nabídla ráno a večer.
Pokud ho chtít nebude, tak mlíko za každou cenu cpát nemusíš - nabídni jogurty, sýry atp.
já tedy ti s tímhle asi moc neporadím, nepovažuju se za takovou zdatnou rádkyni v tomhle..jen bych se chtěla zastat sunaru...my jsme od začátku na UM a v porodnici malej dostával automaticky nutrilon jako všichni...měl strašný průjem a z toho velký opruzeninky z podrážděný prdleky..tvrdilimi, že je to tím porodem a než se střeva přizpůsobí a tak...byli jsme v porodnici skoro 16dní a pořád to samé..po příjezdu domů jsme měli připravený sunar (manžel studoval různé zkušenosti a recenze na netu a vyšel z toho nejlépe) a okamžitě hned po něm krásná stolička - klasická míchaná vajíčka 🙂) a od té doby bez problému...tak jen, že bych ho úplně nezavrhovala..ono každý děcko je trošku jiný...a sedí mu něco jinýho...my v současné době budeme najíždět a postupně nahrazovat kravské za UM...v noci se mi na jídlo nebudí od 5téh měsíce, co jsme večer před mlíčkem začali dávat kašičky na zasycení...teď už není samozřejmě jenom na kašičkách 🙂
@vrabcak0007 jasny, kazdymu sedi neco jinyho. Sunar nezavrhuji, jen jsem napsala svou zkušenost co se osvedcilo nam🙂
Když budeš ty 3 dny pryč, tak to je podle mě nejlepší doba na odstavení - bude tam jen manžel, takže dítě prostě žádné prso nebude moct dostat tak jako tak 😉 To mi kdysi radila i doktorka odjet pryč.
Mléko bych do 2 let dávala umělé, klidně už 12+. Co se značky týče, tak bohužel ti nezbyde asi nic jiného než zkoušet - každému dítěti sedí něco jiného, po některém mléce mají děti průjem, některé jim nechutná. Synům vyhovovalo UM z DM Babylove nebo Sunar. U prvního jsem jich vyzkoušela několik přes Nutrilon, Bebu, Sunar a skončili jsme u jednoho, které se už nevyrábí. Připravovala jsem 250 ml a postupně snižovala, aby se v noci už na mlíko nebudili - mladší se však budí doteď 😅
Dávala jsem večer před spaním, pak když se budil v noci nebo nad ránem, pak už ráno snídani.
V noci už by dítě mělo teoreticky vydržet se nebudit, když budeš mít dost sil, můžeš zkusit nabízet vodu nebo chovat, aby nechtěl nic. Nám se to zatím nepovedlo.
@ludmilad diky za rady 🙂. Hlidat bude manzel...jen prave z toho odjizdeni mam nejvetsi strach. Zatim nikdy jindy nez se mnou neusinala a vecer k ni vstavam taky ja. Uz jsem parkrat zkousela nedat prso, vstanu, dam vodu a sednu si s ni a nekdy se ji porari usnout a nekdy ne...ale zatim to vzdy na 2x kojeni vychazi...
A mam treba zkouset kupovat ty vzorky, at nekupuji cele krabice, kdyz by to pak nechtela? A 250 ml si myslim bude moc...vecer sni kase max. 100
@anulis po roce by jsi laktaci udržela, pokud už kojíš jenom večer a v noci. Snažila bych se uchovat večerní kojení a až pokud by se nevedlo, pak bych teprve odstavovala. Na školení si večer třeba ve sprše lehce odstříkáš a hotovo. Když budeš mimo domov, bude dávat manžel umělé mlíčko, třeba z hrnečku, nebo lžičkou, flašku bych už nezaváděla. Malá si zvykne a bude vědět, že táta dává něco jinýho, ale mamča má mlíčko. Ale pokud chceš kojení utnout a hotovo, tak to je něco jinýho...
@anulis Když už se tu psalo o zkušenostech s UM, tak za mě teda Hami. Cenově je hodně rozumné a kvalita je srovnatelná s dražšími značkami. A nemá žádný přidaný cukr, můžeš se podívat na testování Hami mlík ted v jednom projektu: http://www.trnd.com/cz/projekty/hami-2/faze-akt... Hodně štěstí, to zvládnete 🙂
@majdalenka87 dekuji 🙂 ja prave zvazuji mazi Hami a Sunarem...od techto dvou znacek kupuji i kase, takze si rikam, ze i to UM treba zvladne, kdyz uz tu chut aspn trosku zna.
A jinak mi dnes vecer udelala obrovskou radost...jako by to vedela a kojila jsem jen jednou. Vim, ze to byla nahoda...ale jde videt, ze kdyz ji nic netrapi, tak dokaze i celkem pekne spat a MM tolik nepotrebuje 🙂
syn má dva roky a stále dostává hipp junior combiotik, kravské mu zatím nedávám, abych zbytečně nezatěžovala ledviny. Přes noc už tak od roka nepije, u postýlky má vodu, když chce, napije se sám.
Nekojila jsem, mam zkusenost jen s UM. Nam nejvic vyhovoval nutrilon a beba. Ze sunaru mely decka prujem. Dala bych UM 12+, muzes pripravit dopredu a dat do lednice a v noci jen ohrat v mikrovlnce. Mnozstvi je napsany na krabici kazdeho UM. Zkusila bych dat pred spanim a kdyz se v noci vzbudi, tak znovu.