Odmítání UM. Poradíte, prosím?

bibiniky
23. říj 2021

Dobrý den maminky, prosím o radu. Mám 5ti měsíční dcerku. Po měsíci kojení jsem musela přejít na UM. Dlouho trvalo, než jsme našli to správné. Nakonec jsme přišli na alergii na BKM, takže jsme měli Nutrilon Alergy Care. Poslední měsíc ale malá úplně mlicko odmítá. Vždy to nějak vypila, v polospanku, pak v úplném spánku, později jsme do toho míchali kašičky, aby se změnila ta hořká chuť, ale to skončilo. Už týden do ni nemůžeme mlicko dostat, malá dokázala nic nejíst třeba i 10-12 hodin. Když jsme s tím byli u PL řekla nám, ze nám to nevěří. Nakonec nám doporučila Sunar, protože je chutnějši, ale ani ten neprošel. Jediný co malá spapá je bobik ( vím ze je na to malá ale opravdu už jsme byli zoufalí a bezradny) žádné prikrmy Mrkvička, pyré nebo kašičky taky nechtěla. Dokonce ani čajík. Ze všechno se ji zvedal žaludek. Teď stridame bobiky s ovocnymi přesnídávkami a občas si trochu cucne čaje, ale dnes jsem objevila ve stolici hlen. Muže to být s toho bobiku? (Nějaká alergie na mléčné výrobky? Já i manžel alergici jsme) Má s tím někdo zkušenost? Nechci to řešit s DR. ta nám zatím nikdy nepomohla :(

mdch91
23. říj 2021

Vzdyt pises, ze jste zjistili alergii na BKM,tak jak te napadlo ji dat zrovna tohle?

bibiniky
autor
23. říj 2021

@mdch91 to jsme si zjistili sami s pomoci lekarnice, ta nám řekla, ze něco takového existuje ať zkusíme ten Nutrilon a zabral. DR. nám jen řekla, ze dítě v takhle malém věku alergie nemá a nedají se zjistit na co všechno by mohla ještě alergii mít. A když ji přece jen má, že sama kolem 4.-5. měsíce vymizí

bibiniky
autor
23. říj 2021

@mdch91 a ten bobik dáváme cely týden a stolice byla normální, až dnes se v ni trochu hlenu ukázalo. Ale malá, je po očkováni a má horečky , nevím jestli to muže mít na tu stolici nějaký dopad

mdch91
23. říj 2021

Alergie samozrejme v tomto veku odhalit jde vysetrenim na alergologii. Kamaradka by ti mohla vypravet, co vsechno si kvuli tomu v prvnich mesicich zkusili. A ano, muze pozdeji vymizet, ale neznamena to, ze kdyz dite nechce mliko, tak mu misto nej das smetanu, tvaroh a cukr nebo co je vlastne v tom bobiku.

mdch91
23. říj 2021

Asi se porozhlidni po jiny doktorce, protoze aby te takhle poslala do haje a nechala te delat nesmyslny rozhodnuti. Ja chapu, ze po x hodinach bez jidla se tonouci stebla chyta

emillyhk
23. říj 2021

@bibiniky Pokud je podezření na ABKM, tak dávat Bobíky a podobné věci je nesmysl. To že ji tím krmíš už týden a až teď se objevily problémy (hlen ve stolici) taky není až tak neobvyklé, protože i pokud je tam nějaká intolerance, ta reakce se může objevit i později. Další nesmysl je krmit takhle malé dítě sladkým tvarohem - nedivím se, že ti potom odmítá hořké UM nebo ne tak sladkou zeleninu... Co s tím ti asi neřeknu, nejsem pediatr a pokud dítě vůbec nic nejí, tak by to podle mě pediatr řešit měl 🤷‍♀️ Jinak kolem toho 5. měsíce můžou růst zoubky a dítě může jídlo dočasně odmítat (vlastní zkušenost).
V první řadě si přečti něco o ABKM, na netu se dá najít i dotazník/test. Je to pár otázek, odpovědi jsou obodované a podle počtu bodů máš představu, jestli se o ABKM jedná nebo je pravděpodobná příčina jinde. Dál pokud máš pocit, že dítě nejí a nepije, určitě to není v pořádku a pediatr by to měl vědět. Pokud ti malá nepřibírá nebo dokonce hubne, tak to je problém. Pokud to pediatr úplně odmítne řešit, hledej jiného.

emillyhk
23. říj 2021

@emillyhk Ještě koukám, že píšeš, že je malá po očkování a má horečky. Jak vysoké? Kdy a co jste očkovali? Jak dlouho horečka trvá? Jak ji malá snáší, je v pohodě nebo je utlumená? Snižuješ ji něčím? Pokud má horečku, tak tekutiny bys do ní dostat měla...

jjasmina
24. říj 2021

@bibiniky ty blaho, já teda podle tabulek nejedu, ale v 5 mes bobika by bylo moc i na mě.. Najdi si jiného lékaře a začni to řešit, dávat tohle dítěti týden to nee proboha. Osobně s temahle problemama bych se zkusila rozkojit, pro mě to byl i důvod kojit a kojit, abych se vyhnula těmto problémům

mdch91
24. říj 2021

@jjasmina kamaradka prave kvuli alergiim musela prestat kojit, protoze zjednodusene jediny, co diteti nevadilo bylo maso a ryze. Ale melo alergii opravdu vic, coz teda zakladatelka vzhledem k tomu, jak se na ni pediatra vykaslala, nevi

jjasmina
24. říj 2021

@mdch91 to bych i pochopila, ale alergie a Abkma pak začnu podávat Bobika mi moc hlava nebere, pokud teda dr na mě už sere hledam jinou nebo řeším na alergologii

mdch91
24. říj 2021

@jjasmina tak ja jsem psala hned v prvnim prispevku, ze je to blbost.

bibiniky
autor
24. říj 2021

@jjasmina vzhledem k tomu, ze mi doktorka už před měsícem řekla ať vymenim Nutrilon Alergy za obyčejný Nutrilon jsem myslela ze to tedy odeznělo. A když po 10hod odmítání všeho možného vidíte že babička zkouší na lžičku bobika a malá mlaská, zahřeje vás u srdce a nejradši by jste běžela vykoupit cely obchod bobiku aby byla malá spokojena

emillyhk
24. říj 2021

@bibiniky No, babičky rády zkouší ledasco... 🤦‍♀️ A že si malá mlaská, to se ani nedivím. Ale ty se potom nediv, že ti nejí nic jiného než sladké. Já tě chápu, že jsi na nervy, když dítě nejí. Ale tohle opravdu není dobré řešení. Nejsem žádná ekobio lesana, ale Bobík nedávám ani svému malému, a to má 9m. Jako malá jsem taky dostávala všechno slazené, i čaj. A v dospělosti jsem se toho fakt hodně těžko zbavovala.
Píšeš, že ti před měsícem dr. doporučila změnit Nutrilon Alergy na normální. A že ti zhruba stejně dlouho odmítá pít UM. Jaké jí teda teď aktuálně nabízíš? Pokud ten Alergy pila, tak se vrať k tomu.

mdch91
24. říj 2021

Ony ty deti nejsou hloupe. Alergicke deti se treba postupne i odmitaji kojit, protoze si spoji, ze po kojeni prijde bolest. Takze pokud je alergicka a ty ji zpet davas normalni mleko, treba proto ho nechce. A stejny problemy ji ted zpusobujes tim bobikem, akorat tam je to jeste jina liga. Kdyz maji deti alergii na mleko, je pak zadouci, aby co nejdriv presly na prikrmy a mely mleka (i specialniho) minimum... Ale tezko das mlecnej slazenej vyrobek jako prvni prikrm diteti, u ktereho mas podezreni na nesnasenlivost neceho z mleka.

jjasmina
24. říj 2021

@bibiniky sorry, ale z tohodle bych opravdu radost neměla a řešila bych odmítání mléka jinak

n_ikola
25. říj 2021

Zkušenost s ABMK nemám, ale vím, ze ty mléka jsou chuťové opravdu hnusne a ani se nedivím, ze to děti nechtějí pít.

Zkuste toto, nevím jak chuťové - my používáme Kendamil anticolic, taky speciální mléko a chutná jako normální, není vůbec hnusne jako beba, nutrilon apod.

https://www.kendamil.cz/produkt/specialni-mleka...

Podle mě za zkoušku nic nedáte 😉