Mléko. Nemůže uškodit nepřevařená voda z kohoutku na přípravu?

annarej
11. říj 2020

Ahojky, mám dotaz. Kamarádka dělala svému dítěti mléko ale použila vodu z kohoutku bez převaření ☹ malý mléko vypil ale nemůže mu to nějak uškodit?? Jaký na to máte názor?😕😕😬

emamaira
11. říj 2020

Záleží, jak je dítě stare a zda mají kvalitní vodu. Ale myslím, že jednou se nic nestane, pokud není voda vysloveně závadná.

penelopaw
11. říj 2020

Souhlasím s @emamaira . U prvního dítka bych to prožívala jako tragédii, u druhého už bych si řekla, že pokud je voda kvalitní, tak ho to asi nezabije 🙂. Navíc je to dítě kamarádky, takže bych si o tom myslela svoje a radu dala jen na vyžádání ;).

nazka
11. říj 2020

@annarej no já u první prevarovala kojeneckou vodu snad do roka a půl, pak dávala jen kojeneckou. U druhé jsem dávala 8 měsíců a teď dám napít i z kohoutku a dítě mi žije bez problémů. Viděla jsem nedávno testy na kojenecké vody a zírala jsem teda.. Takže pokud to není novorozeně, tak bych to jako tragédii neviděla. A navíc to není tvoje dítě 🙂

ejmate
11. říj 2020

@annarej voda z kohoutku se u malých dětí nepoužívá kvůli vysokému obsahu dusičnanů, které se v těle pak mění na dusitany. Je jedno jestli je převařená, převařením se zlikvidují mikroorganismy, ale ne dusičnany. Proto se kupuje kojenecká voda, která má minimální množství dusičnanů. Nicméně věřím, že někde je kvalitni voda i v kohoutku, ale určitě bych nechala udělat rozbor. Jinak když to sítě vypije jednou za čas, nestane se asi nic. Ale při pravidelném podávání je to nebezpečné, protože dusitany znemožňují přenos kyslíku v krvi miminek.

astyna88
11. říj 2020

U prvního syna jsem používala běžnou vodu z kohoutku, dožívá se pěti let, asi mám štěstí 😀o těch dusitanech jsem se to dozvěděla až pár let zpět, tak poslední mládě má kojeneckou.

jako_mala_holka
11. říj 2020

Tak je rozdil, jestli je diteti mesic nebo dva roky... ja pouzivam kojeneckou, ale neprevaruju

keksik002
11. říj 2020

Nemůže.. Normálně jsem používala např v noci tp bylo jednodušší, pustit teplou vodu z kohoutku.. Vlastne, nikdy jsem zadnou vodu neprevarovala :D bud jsem ohrala v mikrovlnce tu kojeneckou, nebo proste pouzila kohoutkovou 🤷‍♀️

hezz17
11. říj 2020

Syn je teda kojeny. Ale asi od 4 nebo 5m dostaval k obedu vodu a neprevarovala jsem. My mame z vodovodu kojenecke kvality. Vodiu z plastaku, ktera tam jebstocena x mesicu bych mu naopak nedala.

teeerez
11. říj 2020

pokud to neni novorozenec a maji vodu v poradku, tak to detatku urcite neublizi

bylinarka
11. říj 2020

Do jednoho roku bych převařovala každou vodu. Pokud teče z kohoutku kvalitní voda, tak po 1. roce života už ne. Pokud je to voda z městského řádu, kde jsou potrubí desinfikována chlórem, pak bych nepřevařenou vodu (var 7 min.) nepila ani jako dospělá. Chlór se usazuje a kumuluje v těle - organismus ho neumí vylučovat, a tak jeho hladina stále stoupá. Stává se časem startérem mnoha nemocí, které se projeví až po letech pití nepřevařené chlorované vody. Málokdo si to dá do souvislostí. Vodu je třeba převařit a nechat ustát do vychladnutí. Pak opatrně přelít svrchní 3/4 vody do skleněné láhve a spodní 1/4 vylít (vykrystalizované soli sedají ke dnu). Vodu dát vychladit do chladničky a takto používat k běžnému pití. Není to tolik práce a přinese to velký užitek. Nejsem ani zastánkyní kupované vody v PET láhvích.

bylinarka
11. říj 2020

@keksik002 Pro vaši informaci: Nevím, jestli máte bojler nebo teplou řádovou vodu, ale v každém případě je takto ohřátá voda vždy považována za vodu užitkovou, neboť obsahuje mnoho různých chemikálií a bakterií nejen z trubek. Teplá řádová voda dokonce koluje v uzavřeném oběhu (je tedy stará) a pouze se doplňuje podle aktuálního odběru. S tímto přístupem si zaděláváte u dítěte i u sebe na vážné nemoci. Mikrovlnka je také nevhodná (i pro dospělé), ale to je jiné téma.

lida9
11. říj 2020

u prvniho ditka prevarovat i kojeneckou vodu, u druheho prevarovat kohoutkovou, u tretiho neprevarovat a ctvrte aby clovek byl rad ze nepije z kaluze😀

barulina
11. říj 2020

Tak ja pouzivam pouze kohoutkovou vodu. Malemu prevarim pokazde. Nesnasim balene vody

keksik002
11. říj 2020

@bylinarka to je vec nazoru ;)

herkules6969
11. říj 2020

@keksik002 paní má pravdu, to není věc názoru 🙂 studená voda, je pitná voda (samozřejmě jak v kterém kraji - to se může kvalita lišit) , ale teplá voda, je voda užitková, tedy může obsahovat i různé bakterie.... To je dané, vím, to přímo od zdroje, na to se zkuste informovat 🙂

keksik002
11. říj 2020

@herkules6969 asi takto, syn uz bude mit 4 roky.. Takze to uz je jedno a nemam v planu se tu dohadovat. Davala jsem studenou do mikrovlnky a nebo v noci teplou z kohoutku abych nebudila pul baraku hrkanim mikrovlnky ;)

herkules6969
11. říj 2020

@keksik002 Chápu, to nebylo myšleno ve zlém 🙂 jen informace, které se můžou třeba někdy hodit 🙂

keksik002
11. říj 2020

@herkules6969 v pohode, ja to beru.. 🙂 myskim ale ze kazdy podle sveho nejlepsiho svedomi, ja vyrostla na vode ze studanky - neprevarene, bylo to levnejsi nez voda z kohoutku a o zadnych zdravotnich problemech nevim, mamka zas pila vodu ze studny, ohratou na plynovym sporaku.. :D ono si nevyberete..

astyna88
11. říj 2020

Ty jo, to je zajimave s tou teplou vodou 😳

prejeta_zaba
11. říj 2020

@bylinarka A na co si prosímtě člověk zadělává tou vodou? Ad městská voda. Nevím jestli vy máte vodu z křišťálové studánky, ale s vlastní studnou se tam (aspoň donedávna) normálně lilo Savo nebo jiné dezinfekce, čili chlór. Nedokážu si představit, co všechno by tam žilo, pokud by se ta voda pravidelně nedezinfikovala. Já ti nevím, dřív lidi umírali na choleru, protože neměli čistou vodu, teď budou vymýšlet čachrymachry, jak by ještě víc žili sterilněji. Městský vodovod je pravidelně kontrolován, mnohem víc než kojenecká voda, co se jednou napustí do petlahve a pak žije roky někde po skladech a obchodech, tak si nevybereš. Vodovodem asi nechtěj cíleně vyhubit obyvatelstvo, ne? To máš z nějakého ověřeného zdroje?

lucka662006
11. říj 2020

My volíme kompromis, studená voda z vodovodu, přes filtrační systém, který by měl odstranit těžké kovy, a chlor. Do jaké míry odstraní, samozřejmě netestujeme v laboratoři. Ale voda po přefiltrování chutná lépe, ne tak chlorově. U prvního dítěte jsem pouze kupovala kojeneckou vodu, v životě bych mu nedala napít vody z kohotuku nebo nekojenecké koupené vody 🙂 Druhé dítě už pilo vodu z vodovodu po přefiltrování.

barulina
11. říj 2020

Teplou vodu z kohoutku bych nepila ani ja, je uzitkova, se studenou pri nas nemam problem, synovi pul roku prevaruji stale a dokud bude pit um prevarovat budu. A to i na cajik a pod

nazka
11. říj 2020

@astyna88 😁

maudd
11. říj 2020

Teplá voda z kohoutku je užitková, pít by se fakt neměla. Dítěti bych ji fakt nedala. Jsou v tom různé bakterie. Jinak převařenou kohoutkovou klidně, vetsina má velmi dobrou kvalitu.

klokanka31
12. říj 2020

Já bych teda malé nedala vodu z kohoutku, a už vůbec ne teplou. Jako nachystat mléko tak že ho zaleju teplou vodou z kohoutku, fuj 😨

sigyn
12. říj 2020

Každá vodárna udává kvalitu vodu na svých stránkách (případně sdělí na infolince). Třeba u nás v ulici je kvalita vody označená jako vhodná pro kojence. Sice ji i tak převařujeme, ale věřím, že dítě by se z vody neotrávilo 🙂 Jinak ono to máte všude něco - z láhví se uvolňují mikroplasty, studniční voda může být zase moc tvrdá atd. atd. Pokud to není voda z kaluže, tak bych to neřešila.

me_druhe_ja
12. říj 2020

Jen tak pro info: v ČR je například pořád zvykem používat kojeneckou vodu a tu i převařovat a tady je větsina děti na UM a valna většina jede kohoutkovou a nikdo nic neprevaruje. Ani doktoři to neříkají. A děti žijou. 😀 já teda kojila, ale od asi 8,5m je syn na UM a někdy prevarim, někdy ne. Jak to vyjde. Předtím měl cajiky k obědu. A všechno kohoutkovou. Z plastu jsem nikdy nepoužila.

bylinarka
12. říj 2020

@prejeta_zaba Když se budete o takové věci zajímat, hodně věcí zjistíte, a pak se můžete svobodně rozhodnout, jak s informacemi naložíte. Řekla jsem svůj názor a vy mějte svůj. Třeba ale někomu jinému pomůže naše konverzace k rozhodnutí, jak dál. Děkuji, že respektujete mé vykání.

alcar
12. říj 2020

Pouzivala jsem kojeneckou neprevarenou (jen ohratou v ohrivacce). Dnes (pokud bych mela ctvrte dite) uz bych davala jen kohoutkovou ohratou (neprevarenou).