Mateřské mléko vs. umělé mléko. Může přechod na UM opravdu pomoci ohledně spaní?

7. zář 2024

Ahojte, zajímalo by mé,jestli prechod na UM muze opravdu pomoci. Všude okolo mé narazim na maminky, co ve 3 mesici miminka presly na UM a jen se raduji,jak jim miminko najednou začalo spát i v kočárku, postýlce, spí lépe v noci apod.. Mám 3M miminko co spí porad jen na mé a jeste pred usnutim rve. Jako by se mu to vlastně ani u me v nositku nelibilo, ale jinde proste neusne a rve jeste víc. Takže v zoufalství si pohravam s myslenkou nad UM. Bylo by fajn, kdybych mohla se starším sama dal než na zahradu. Bohužel mi nejde odstrikavat. Tak dekuji za vaše zkušenosti a názory.

monuleee
7. zář 2024

Ahoj, já kojila jen 3 dny po porodu, pak jsem že zdr.duvodu musela přestat, takže byl už jen na UM. A jako takhle- je to pohodlnější, ale nezdá se mi že by spánek byl bůhví jakej. Vstával jsem 3x-5x v noci a večer před spaním se kroutil a dosloval řval- boleni

squezy
7. zář 2024

Hele, neexistuje zaruka, že když najedes na um, že se všechno umění dle tvych představ. Moc bych na to nesazela, že mimco prestane brečet a bude spát celou noc..

alice180
7. zář 2024

@squezy souhlasím. Navíc jako takhle máš pro něj mlíko už hotový, ohřátý na správnou teplotu. Nemusíš nic mýt, sterilizovat. Na cestách je to pohodlnější, v noci je to pohodlnější. Jediná nevýhoda je, že prostě musíš krmit jen ty narozdíl od um. A když odcházís tak jídlo odchází s tebou no. Rozmyslela bych si to, zpátky už to nevezmes.

lennus
7. zář 2024

Poradila bych se s laktační poradkyní, mně u prvního syna moc pomohla. První půl rok byly občas boje, ale nakonec jsem ho kojila 22 m. Byl narozený předčasně o 7 t. dříve. Ty první tři měsíce jsou náročné, doporučuju si přečíst o 4. trimestru. UM nemusí pomoct k lepšímu spánku. Druhorozená dcera první tři měsíce proplakala a pak zlaté dítě. Taky mi moc nešlo odsávat. Za mě stojí za to zabojovat, samozřejmě nějak rozumně, já měla velkou podporu manžela. Syn spával občas na něm, já na zádech neusnu. Držím palce!

j.a.n.i
7. zář 2024

No, ono to povětšinou nebude tím, že přešly na UM, ale tím, že se to obecně dost často po tom 3 měsíci láme jak dítko dozrává...

j.a.n.i
7. zář 2024

@monuleee Nějak nevím, co je na UM pohodlnější, snad jen to, že může nakrmit i někdo jiný, ale jinak takových otravných činnosti kolem.
Jako jo, chápu, že když někdo kojit nemůže nebo mu to nejde, tak je za UM rád, ale práce je to rozhodně víc.

cherie24
7. zář 2024

Je to přirozený pud sebezáchovy, protože lidské miminko je samo zcela bezbranné, proto vyhledává neustálý kontakt a pocit bezpečí. Neřekla bych, že to člověk očůrá přechodem na umělé mléko. 🙂 Je to zcela normální stav a pozůstatek z dob naší opičí historie. Manžel nemůže nosit? U nás po práci hodně šátkoval i chlap. Nebo uspával na hrudníku i on.

miryp
7. zář 2024

Naše děti byly bohužel na UM a tyto fámy tedy rozhodně neplatily. Kdybych si mohla vybrat, kojila bych...

junomcgaff
7. zář 2024

Některé děti prostě v těch 3 měsících začnou lépe spát atd ,u někoho to trvá dýl. Nemyslím si že za to může UM, jedině pokud bys měla málo mléka.

me_druhe_ja
7. zář 2024

Může a nemusí. Nikdo to dopředu neví. 🙂
Mě dcera nespala v podstatě celý první rok. Nikde a nikdy. Odstavila jsem ji v 10,5m a do měsíce začala spát celou noc. Teď ve třech a půl letech spí klidně 12h v kuse v noci.
Nicméně těžko říct, jestli by to probíhalo stejně, kdybych ji odstavila driv. 🤷

j.a.n.i
7. zář 2024

@me_druhe_ja Nebo naopak jestli by nespala v tom cca roce celou noc i jako kojená.

me_druhe_ja
7. zář 2024

@j.a.n.i jasně, to už se nikdy nedozvíme. 😀 každopádně myslím, že u ní to mělo vliv na spaní. Já přestavala kojit postupně a každou noc, co jsem snižovala kojení, se to zlepšovalo. 🙂 ona se v té době kojila v noci téměř nonstop. Klidně i 3x do hodiny. Průměrně se budila po hodině.
Ale mě to nijak nevadilo, já si na kojení nikdy nezakládala, brala jsem to prostě jako levnou a pohodlnou obživu malého dítěte a nic víc. 🙂 ale chápu, že někdo si na kojení zakládá jako na něčem extra tak pak to může být složité odstavit....

martulka88
7. zář 2024

Když porovnám UM a kojení, tak my jsme si s manželem UM vynachválili. Syn spal i u kojení hezky v noci. A vůbec mi nepřišlo "otravné" sterilizovat. Však umyté to bylo hned a akorát dvakrát denně jsem pustila sterilizaci. A ani cestování nebyl problém a že cestujeme hodně. Přešla jsem na UM kvůli Abkm a ještě, že existují taková mléka a syn byl konečně bez bolení.

malytlustyhroch
7. zář 2024

Chapu spravne, ze druhy duvod je, ze se ostychas kojit mimo svuj pozemek? Samozrejme nemusis, ale jestli pres to u tebe nejede vlak, co si nacvicit kojeni v satku? Satek se trochu povoli, aby mimino bylo niz a melo hlavu u bradavky a muze se najist pri zachovani maximalniho soukromi.

95newmommy2020
7. zář 2024

Nám um pomohlo. Já měla z kojení jen horečky, tvrdá prsa a navály. Díky UM mohl “kojit” manžel. Dělal to rád, přišel na styl kontaktní krmení z láhve a hrozně si to pochvaloval. A já se mohla po té porodní a hormonální zátěži prospat. A taky na UM a na manželovi lépe spal.

dyechampion
8. zář 2024

Nejdrive bych doporucila laktacni poradkyni, aby se vyvratily napriklad nejake chyby a aby se potvrdilo, ze mimco spravne pije a vzdy se plnohodnotne napije a nemam hlad. A take zkonzultuj s pediatrii jestli mimco spravne prospiva a pribira.
Na UM bych prechazela jen kdyby to bylo fakt nutne ze zdravotniho hlediska.
Nespolehala bych, ze ma UM na spanek tak velky vliv, tam je vice faktoru.
Jinak UM je bohuzel fakt mega moc prace navic, furt sterelizujes lahvicky, pocitas kdy to musi vse byt ready, termoska s teplou vodou je zachrana, ohrivace jsou dost na prd, pokud to chces co nejrychleji tak vzdy to delas jak alchemik (a to jak doma tak i venku). A kdyz nekde chces vyjet tak vse se sebou…A o cenach UM nemluvim🤐

monuleee
8. zář 2024

@j.a.n.i jo co se týče toho chystani tak jasný že je to práce navíc, ale myslím tím spíš že když jsem kojila jen těch pár dní tak jsou bojovala s polohama a dost me bolely i prsa, takže mne bylo fakt pohodlnější pak to UM

j.a.n.i
8. zář 2024

@monuleee Nojo, ale nemůžeš porovnávat prvních pár dnů, kdy se to učí každá a i to dite, se stavem pak. Samozřejmě když porovnám prvních cca 14 dnů až měsíc kojení se zbylými cca 2,5 lety, tak pak to bylo výrazně pohodlnější, než na začátku.

monuleee
8. zář 2024

@j.a.n.i to máš pravdu, neříkám že to je pohodlnější pro každého, ale pro mě to tak bylo, vím že 3 dny nic není a žena se to teprve všechno učí, ale je to napsáno ciste z mého pohledu a mě to tak vyhovovalo

kecupka66
8. zář 2024

Já tedy částečně kojila do 3 měsíců a když jsme přešli jen na UM, opravdu se spánek nijak neupravil😄 Maximálně mu ve 3 měsících přešly ty bolesti bříška, takže přestal tolik plakat, ale jinak byl spánek pořád stejný..🤷‍♀️ Teď má syn čerstvě 3roky a pořád se v noci budí.. 🤦‍♀️🤣

cherie24
8. zář 2024

@monuleee kojení první dny bolí, tak to prostě je. Mě se u první dcery kroutily prsty na nohou u kojení,jak to bolelo. I u druhé mě rozkojování bolelo, ale byl to jen týden, než se vše srovnalo, pak už je to úplná pohoda. A není nic pohodlnějšího, než vyjet s miminkem na výlet a nemuset řešit, jestli mám sebou dost věci na krmení a jestli budu mít kde ohřát vodu apd. V noci odpadá vstávání a dělání mléka. 🙂 a UM spánek nezajistí, znám i takové, kteří jezdili pravidelně ve 3 ráno s kočárkem po ulici nebo v 1 ráno autem kroužili po okolí nebo celé noci houpali miminko v hojdavaku. Všichni bez kojení. Kamarádka teď kojí a vstává jen jednou za noc. Je to loterie. 🙂

monuleee
8. zář 2024

@cherie24 jo malej taky na UM neměl spánek ukázkovej. A jak říkám kojení u mě trvalo tak 3 dny, tak nevím že se ta bolest pak srovná, tak porovnávat jen s tím, s čím můžu že svých zkusenosti🙂