Má furt žízeň, ale vypije toho hodně. Je to v pohodě?

27. říj 2024

Zdravím, synovi bude 7 měsíců, je na příkrmech a UM.
Pití nabízím mezi jídly, ale dnes se mi stalo, že jsem nabídla a on chlastil pokaždé o sto šest a několikrát jsem doplňovala lahvičku. Je pravda, že je strašně živý, furt někde leze a je zadýchaný. Často se potí, protože je horkokrevný a nesnese více vrstev, musíme furt udržovat chladněji.
Dnes vypil za den cca 250 ml tekutin. Čaj, voda..
Je to v pohodě?

lencaa11
27. říj 2024

Asi bych to hlídala aby si nezatěžoval ledviny a nebo aby nebyla někde za rohem cukrovka

autor
27. říj 2024

@lencaa11 jenže to je těžké, když hltá opravdu jak o závod a tu lahev nechce ani pustit.. a cukrovku poznám jak ?

cilkat
27. říj 2024

Kolik k tomu vypije UM? Ono... i to může být "jen" návyk prostě naplnit žaludek obsahem flašky bez ohledu na to, jestli má nějakou kalorickou hodnotu (nerozlišení haldu a žízně), ale pokud k tomu má ještě třeba 5 dávek UM, tak mi 250 ml dalších tekutin přijde opravdu hodně a konzultovala bych to s pediatrem nikoliv proto, že "je špatně mu to pití dát", ale že to fakt může být příznak jiného metabolického problému.

autor
27. říj 2024

@cilkat nene nemá tolik UM 🙂🙏🏻 má jen na noc a ráno k snídani kolem 210 ml dávku dávám. Tak možná proto, že byl zvyklý na hodně mléka a teď s příkrmy dohání tekutiny takto

eloise02
27. říj 2024

Článek dr.max: Kolik tekutin pro dítě je „tak akorát“?
Během plného kojení není třeba další tekutiny přidávat. Jakmile dítě začne přijímat i jinou stravu, pak se vám bude hodit stručná tabulka s doporučeným příjmem tekutin podle věku.

6 měsíců: 950–1100 ml/den

9 měsíců: 1000–1250 ml/den

1 rok: 1100–1300 ml/den

2 roky: 1350–1500 ml/den

Tak teda nevím, pokud pije jen ráno a na noc mlíko, jak píšeš, tak má těch tekutin spíš sakra málo, ne?

petramana
27. říj 2024

@eloise02 taky mi to prijde podle tabulky malo 🤷

nelly_strokova
27. říj 2024

@eloise02 Ty jo, to je celkem dost, to dcera (8 měsíců) ani za nic nevypije. 😂 Normální pití odmítá a UM tolik za den rozhodně nedá. 😅

hanka_12345
27. říj 2024

U cukrovky je priznak toho piti prave ale i x dalsich veci. Trd z hlavy nevim ale zkus vygooglit ale treba segrin syt taky silene pije, vyzere trrba lahev vody pred spanim . Ale je v poradku nic mu neni

veronicka89
27. říj 2024

Dala bych jinou lahvičku, než na na mleko

misha31
28. říj 2024

250ml je ale prece malo, potrebuje vypit kolem litru s UM

cilkat
28. říj 2024

Tak pokud má UM takle málo, tak má fakt 'zcela nárok' mít žízeň. Jsem předpokládala, že má těch dávek víc (jsem kojila, ale ještě v roce byl syn na jednom pořádném jídle, jinak na mléku).
Jinak do celkového příjmu těkutin je vhodné započítat i část příkrmů, pokud má různé kaše a piré, je v nich taky dost vody, ale už to prostě není mléko, no.
Takže bych řekla, že to má dítě vlastně zcela pod kontrolou, ale nebála bych e mu nechat lahev s vodou v dosahu, ať si to fakt reguluje sám.

misha31
28. říj 2024

Jinak ja urcite nabizim kazdou hodinu piti + ho ma i v dosahu. Mam 9m chlapecka - ma snidani, obed, veceri. Za cely den i noc vypije dohromady 600ml UM a cca 400ml caje.

misha31
28. říj 2024

A jeste bych popremyslela, zda neni brzy ho nechat fakt jen na mliku k snidani + na noc. Tech prikrmu uz sni fakt celou davku? Nema hlad?

veruuu_kubesovic
28. říj 2024

A to má ty příkrmy, už ho plně zasytí? Jinak u 7mesicniho dítěte má pořád u stravy převažovat UM, já si úplně nepamatuji, že bych dítěti dávala neco jiného na pití? Možná tak jsem zkoušela dávat caj, ale UM bylo nejčastěji...

zmrzlinka
28. říj 2024

Dvě dávku UM jsou v 7 měsícich málo.Nediv se ,že pak pije čaj.

hanka_12345
28. říj 2024

@nelly_strokova to je jak u nas dospelych. Ty vypijes 2,5-3l denne? ja teda rozhodne ne. 3l mam tak na tyden 😀 a pokud bych mela pit jen vodu tak nevypiju uz vubec nic a takhle to ma hromada lidi.
Naopak muj manzel ten je sschopen vypit vlétě litr na ex a za den da i 5l pokud je vedro

nelly_strokova
28. říj 2024

@hanka_12345 No jasný, já prostě nabízím a když nechce, tak co se dá dělat. 😂 Kdyby měla žízeň, tak si to vezme. A přece jen má stále to mléko, tak i to má trochu jako pití.