Mám 4tydenní miminko, od narození jsme na UM, kojila jsem a přikrmovala, jenže mliko se mi přestalo dělat jsou tomu 4dny. Chtěla jsem se zeptat, kolikrát denně přikrmujete a kolik vám toho prcek vypije? Vím, že to je invidualní, ale tak přibližně aspoň. Prcek má 5 100g a 60cm a krmíme Sunarem Complex, někdy vydrží 3h někdy má hlad po hodině a půl :(
@leniczka23 on tez vypije za den tech 690ml - 720ml ale pije mi tak 10krat denne, vypije mi 30ml vic ne a za hodinu a pul vypije treba 60ml, pak za 3h vypije dalsich 60 a pak za 2h vypije 30ml.. Jsem z toho na nervy. Nevypije mi na raz treba 100ml aby dyl vydrzel. Dr. Jsem to rikala a ta mi nic konkretniho nerekla, tlusty neni to mi sama rekla, narodil se a mel 4380g, takze za mesic pribral ne celych 800g... Mam i fenyklovy čaj od 1.tydne, ten mi moc pit nechce.
@maminka92 Doktorka teda docela pipina..Maxim měl taky 4 kila když se narodil..🙂 Po těch třech hodkách je to dobré,ale když vypije těch 60ml nedávej mu za 2h zase,o chvilku to prodluž až se dostanete aspoň na ty tři hodky a časem třeba i na dýl a pak když to bude třeba po 4 hodinách už si dá 100..Kojené děti se mohou krmit jak chtějí,ale to je uplně něco jiného..Tak na to dávej pozor,byla by škoda ho naučit špatným návykům už takhle brzy..a tohle ti měla říct doktorka..Jinak prospívá pěkně,takže na nervy být určitě nemusíš..🙂 Pokud nechce čaj,zkus převařenou vodu..a nabízej,ale neni to nutný,UM stačí..
@leniczka23 ja ho zkousela aby vydrzel dyl, ale zacne hystericky plakat a neprestane dokud nebude mit flascicku v puse :( ... Nevim zda nejake jine UM co by ho treba vice zasytilo.
@maminka92 to je naprostá hovadina!!! Miminka se nepřežírají mlíčkem - vždyť na tom nic moc dobrého není. Nedovedu si představit, že bych svému dítěti nedala mlíčko, když má hlad. Jsme na UM úplně ze stejného důvodu a od stejné doby jako vy. V měsíci jsme to měli přesně jak jsi psala - taky vypil 30, pak po hodině 60 apod. Doktorka je chytrá, že ti na to nic neříká. Dej mu čas, ono se to srovná - náš Šíma už teď jí líp. Neměl žloutenku? Nenarodil se malinko dřív? Mírně nedonošené děti a děti se žloutenkou jsou spavější a člověk je u krmení často nemůže udržet vzhůru - to se pak krmí špatně. Rozhodně ale neuškodíš tak malému miminku, když mu dáš mlíčko znovu po hodině - to je holý nesmysl. Když jsi v součtu tak nějak +- v limitu za den (ale píšu schválně +-, přesně to dodržovat taky nejde), tak bych to vůbec neřešila. Nejde o žádné špatné návyky - co je to za nesmysl? Je prostě moc malinký. To se vážně srovná.
@anetadr zloutenku vubec nemel a naopak jsme se narodili ve 42tt, mel vahu 4 380g a 54cm. Tak proto jsem mu nestacila s laktaci a byl prikmovan, meho mlika vypil sotva 30ml a nemohla jsem se rozkojit. Tak proto to UM. Ono nerada vidim kdyz mi place, kdyz vim ze ma hlad, tak je pravda ze mu udelam treba tech 30-60znovu po te hodine a pul nebo po dvou hodinach. I kdyz me to taky vycerpava, kdyz v noci k nemu stavam co 2.5-3h. Ale opravdu mi vice nez tech 80-90 naraz nevypije
@maminka92 ještě dodám, že u větších dítek, což to vaše bezpochyby je (mám s tím zkušenost - první syn porodní váha 4700g, druhý 5020g), se celkový limit na mlíčko dodržovat moc nedá - je to průměr a větší dítka pochopitelně budou jíst víc. Řiď se spíš podle váhy, ne podle věku. Vážně se neboj - to se srovná. Takhle malá miminka si ještě návyky netvoří. Pokoušej se mu dát toho mlíčka najednou co nejvíc, ale když to nejde, tak to nejde. Šíma už jí líp, téměř jsme na těch třech hodinách (jsou mu 2 měsíce), ale třeba před chvílí tu řval asi hodinu po krmení, tak dostal ještě trošku a pak byl spokojený, smál se tu na nás, prostě pohoda. Nedovedu si představit, že bych mu nedala. Starší syn na tom byl úplně stejně a teď je z něj skoro čtyřletý fešák - rozhodně nemá obezitu, ani špatné návyky.... to je fakt nesmysl. Obezita naopak vzniká u dítek, kterým je v dětství jídlo odpíráno. Jakmile se později k jídlu dostanou, nevědí kdy přestat.
@maminka92 vážně jsme to měli úplně jak píšeš - pokud máš rozumného manžela/přítele, popros ho, ať tě občas na noc vystřídá - můj muž je úžasný a střídá se se mnou jak potřebuji. Vážně se to srovná. Máme jen o měsíc víc a už je to skoro po těch třech hodinách a pije mi 150ml. V měsíci taky max. tu 90.
@anetadr jsem se vicected uklidnila, ze v tom nejsem sama 🙂 . chlap vetsinou vstava k malemu o vikendu a nechava me vyspat, v tydnu vstava do prace ve 4:30, protoze dojizdi za praci 100km denne, tak to zase chci aby se vyspal on, nez aby mi chytl nekde pri jizde mikrospanek.
Ahoj, můžu se připojit🙂 Malému bude měsíc příští týden a bohužel ještě není na své por. váze.Bojujeme s kojením a upřímně jsem to vzdala...moje doktorka říká, že jen kojit, kojit kojit, ale když vím jak mi po tom pláče tak mi je do breku..Teď mám půjčenou váhu a vypije tak max z obou prs 20 někdy 40 ml..zbytek ho dokrmuji, ale nevím přesně dávku vždy mu pak ještě dám necelou 60tku více ani nechce..Je to v pořádku?
@maminka92 já bych šla za doktorkou a řekla jí at mi poradí, kdo jiný ti to má říct když si nevíš rady?
Víš ono je tohle hodně o názoru, já bych třeba nedávala měsíčnímu miminku pít vodu nebo čaj protože si prostě myslim že to nepotřebuje. Krmení umělým mlékem by mělo mít 3 hodiny rozestup protože je hůře stravitelné, prý se v bříšku nahromadí různě natrávené mléko a pak je z toho bolení. Snažila jsem se to dodržovat nebo alespoň rozestup 2 hodiny. Byl to boj ze začátku ale časem se to srovnalo 🙂 Zkoušela jsi jinou značku? Třeba tohle mléko co máš málo zasytí.
@mafeska rikala jsem to dr. a rikala at davam aspon pauzu 2,5h jenze to kolikrat nejde, kdyz mi vypije 30ml a vic nechce a za hodku place ze chce zas. :( to same jsem rikala i dr. ta proste at se snazim dokud to pujde, ale jinak pekne mali prospiva. Ze zacatku jsme meli Nutrilon,l z toho blinkal, pak Hami, ale to mu taky nesedla, tak mame Sunar a jeste uvazuju o vyzkouseni Hipp nebo Beby. Uvidime, nechci tez z neho delat "pokusneho kralika"
@mafeska
@maminka92 nám laktační poradkyně v porodnici říkala, že míchání starého a nového mlíčka je mýtus. Za nás dodávám, že jsme s tím neměli jediný problém - ani u prvního, ani u druhého prcka, a pokud @maminka92 s tím taky nemáte problém (myslím pláč po krmení, kroucení apod.), tak bych to vážně neřešila. Málo kdo má zkušenost s krmením UM už v tak raném věku. Opravdu to není tak jednoduché, jako se starším dítětem. Měsíční miminko u krmení často usíná a nejde vzbudit. Určitě se to časem upraví. Je to vážně nevyzrálostí.
@indien je to v pořádku. Dohromady je to cca těch 80-100ml - to je krása. Jsi statečná, že takhle válčíš. Já jsem to právě kolem toho 4. týdne vzdala. Než jsem to vzdala, tak jsem ještě nějakou dobu dělala to, že jsem třeba jednou krmila, jednou kojila. Já osobně zastávám názor (za který by mě asi eluska88 z prosincovek ukamenovala😀), že je lepší spokojená maminka a spokojené miminko na um, než kojený, uřvaný, hladový neurotický novorozenec a maminka na pokraji Bohnic.... u nás už to s tím hraničilo.
@maminka92 Mam filosofii jako @anetadr - dulezity je abys byla v pohode, nic lepsiho svymu miminku nabidnout nejde 😵 Mam ani ne mesicni miminko (porodni miry 4300gr 52cm) , moje mlicko obrikovi nestacilo, ja mela nervy na pochodu, prvni decko na x-ty koleji cela rodina domacnost v rozkladu, ja v hlave jen mlicko mlicko. Ted stridam nebo kombinuju kojeni (hlavne v noci) s lahvi (pouzivam Medela Calma kvuli technice sani), nic nepocitam davam mlicko podle potreby miminka. Dam 30ml vidim jestli chce jeste, vecer je gurman to davam 90ml rovnou a moje mlicko navrch. Ridim se podle nej. Samozrejme kdybych videla ze ma problemy se zazivanim, spatnou stolici, moc nebo hodne ublinkaval tak c asovani trebas resim, obezitu teda rozhodne ne 😅 Dulezity je jestli miminko prospiva. A maminka ovsem taky! Pokud je maminka utrapena, tezko muze miminko prospivat. Nekde jsem ted cetla moc hezkou vetu - nectete moc v knihach, ctete miminko samo 😉
@maminka92 To je špatně jestli mu dáš po hodině a půl,po hodině a půl nemůže mít hlad,zkus nabídnout vodu,může mít žízeň,ale drív jak za 3 hodiny mu další UM nedávej,zaděláváš na překrmování a dětskou obezitu..Jinak můj syn měl za den kolem 600-700 ml v 5-6 porcích..Pediatrička ti neřekla jak máš krmit UM?