Kolik UM ma vypít 6týdenní mimčo?

nikolasek16
8. srp 2020

Dobry den, maminky prosim o radu! Mam 6ti tydenni miminko a jsme bohuzel na UM. Potrebovala, bych od Vss poradit.. vsude jsou tabulky kolik ma dite vypit a tak. Ale ja , bych radeji radu skutecnou.
Mame 59cm a vahu dneska cca 4.900kg. Prosim kolik ml byste mimcu davali UM mlicka?? Pijeme 100-110ml.. ale asi to bude malo.. nekdy se rozciluje a breci, ale jindy zase ne. Tak uz nevim!!
dekuji za rady a pomoc!
Pekny den preji!

nat
8. srp 2020

@nikolasek16 tabulky jsou jedna věc a realita jiná.Kazde miminko je jiné a srovnávat s ostatními není dobré.Neznamena že když pláče že má hlad.Muze ho trápit něco jiného.Brisko prdíky a nebo třeba chce jen pochovat 🙂

miba10
8. srp 2020

@nikolasek16 na 6tydenni mimčo bych řekla, že to staci. Jak píše @nat, ten pláč může být z jiného důvodu

nat
8. srp 2020

@miba10 však jsem to psala že to není zákonitě z hladu ,😂😂

miba10
8. srp 2020

@nat já vím, vždyť na to jsem odkazovala 🤷‍♀️

nikolasek16
autor
8. srp 2020

@nat chapu,ze kazde miminko je jine. Ale nemame problem s bolenim briska, vse funguje jak ma... Tohle je spis priznak hladu.. kdyz jdu dat odrihnout zacne brecet, dam mu dudak a uplne se po nem vrhne...
Ptam se na nazor a radu kolik vypiji jine miminka a ne ze podle nazoru mu hned dam tolik. Jen by me proste zajimalo kolik podobna vahove nam mimca vypiji. Takze asi tak.
Dekuji

andrea93133
8. srp 2020

Ahoj, vzorec je 4,9(váha) X 150 (ml mléka co by měla vypít na kilo váhy) / počet krmení za den (třeba 6) ,takže příklad 4,9 x 150 / 6 = 122,5 ml na jednu dávku.. malé jsem to musela počítat protože MUDr pořád buzerovala že přibírá hodně a že jí určitě překrmuju 🤦‍♀️ naštěstí to malé stačilo.. 😊

klokanka31
8. srp 2020

@nikolasek16 Tvoje mimčo váží docela dost, tahle váha odpovídá kolem 11týdne. Moje 11týdenní dcera má ještě o 10 dkg míň. Pláč rozhodně není jen z hladu, a že se vrhne po dudlíku, to moje dcera dělá taky. Napapá se, začne natahovat, tak dáme dudlík a spinká.

nelinka5217
8. srp 2020

Naše ma 5500kg 59 cm 7 týdnu vypije 133,ale né vždy a nekdy je ješte málo.A taky dávame dudlik pak pěkne usne.

mateju_sm
8. srp 2020

@klokanka31 řekla bych, že primárně záleží na porodní váze dítěte. Nelze srovnávat dítě s porodní váhou okolo 4kg s dítětem s porodní váhou okolo 3kg.

klokanka31
8. srp 2020

@mateju_sm Tak to nevím, ale doktor nám říkal že je fajn si na netu najít dětskou kalkulačku, tam se zadá datum narození, a pohlaví dítěte, a vyskočí tabulky kolik by mělo v daný den vážit, měřit, atd. Samozřejmě je tam nějaké rozmezí, co se dá ještě tolerovat.

mateju_sm
8. srp 2020

@klokanka31 tu tabulku znám a můj syn byl cca do roka mimo tabulku, jak výškově, tak váhově. Narodil se s váhou přes 4kg a tak měl v 6t přes 5kg, což bylo vzhledem k porodní váze adekvátní. Asi u dítěte, které se narodilo s váhou okolo 3kg by to mohlo být jinak. Vzhledem k tomu, že paní píše o 59cm bych řekla, že má její miminko adekvátní váhu vzhledem k výšce.

marketakoc
8. srp 2020

@nikolasek16 vůbec bych neresila kolik podle tabulek a dala bych to co vypije, stejně jako u kojení na požádání. My měli porodní váhu 4kg na začátku vypil klidně 150ml myslím si,že si miminko vezme jen co potřebuje teď v 5m máme 70cm a 8,3kg,což na výšku je ideální, nedovedu jsi představit se řídit podle tabulek a nedat mu najíst.

jako_mala_holka
8. srp 2020

Mala v 6 tydnech vazila necelych 5kg a vypila v jedne davce 120ml, myslim, ze cca 5x denne... dr rikala ohledne vahy, ze je to ok, ze prospiva hezky... porodni vaha byla 3380g... ted ji jsou 2 mesice a vypije 150ml 5x denne (+-) a vse ok

nikolasek16
autor
9. srp 2020

@andrea93133 Dekuji moc! My byli na kontrole ve ctvrtek a Mudr. rikala, ze pribira krasne , tak jsem byla moc rada, ale jak rikam. Malej se uz dozaduje nejspis vic jak tech 100-110🙁

nikolasek16
autor
9. srp 2020

@klokanka31 Nevazi hodne ... porodni vaha byla 3.820kg a 52 cm.. zadny drobek to nebyl😊

nikolasek16
autor
9. srp 2020

@mateju_sm dekuji😊

nikolasek16
autor
9. srp 2020

@marketakoc Dekuji moc za radu a odvahu do dalsich dnu! 😊

nikolasek16
autor
9. srp 2020

@jako_mala_holka Moc dekuji za Vasi zkusenost a pro me nakopnuti, abych se pripadne nebala zda maleho neprekrmuju😊

agnes_123
9. srp 2020

@nikolasek16 Klidně dejte víc, pokud cítíte, že má hlad. Jen zohlednete 2 věci - na rozdíl od kojenych dětí se dítě na UM opravdu přejídat může. Statisticky pokud má kojenec nadváhu, bývá na UM. Umělé mléko není asi tak dobře stravitelné, nevím. Prostě rozdíl v tom je.
Druhá věc je zvracení. Aby se mimčo neprejidalo a pak nezvracelo.
Suma sumárum, pokud má dítě HLAD, dejte mu najíst 😊 Ale pokud to hlad není, může se vypapat nebo zvracet. Sledujte miminko, komunikujte s ním, určitě to poznáte ☺

andrea93133
9. srp 2020

@nikolasek16 tak mu dej klidně víc 😊 jestli má 6 krmení na den, měl by vypít těch 120 - 130 ml 😊 přece nenecháš prcka hladového 😉

klokanka31
9. srp 2020

Zas mít pak dítě tlusté... Moje známá od malička dítě překrmovala, nutila ho dojídat... Byl tlustý už jako mimino, a dnes ve 20 váží 160 😮 včera jsme viděli nějakou maminu, mimču mohlo být tak 4 měsíce, a to bylo nechutný, jak bylo tlustý. Ale záleží na každém jak si toho svého drobečka nakrmíme.

jako_mala_holka
9. srp 2020

@nikolasek16 doktorka by ti urcite rekla, kdyby vazil moc, bud v klidu 🙂 az zacne lezt, pozdeji chodit, tak uz tak pribirat nebude... a kecu, ze bude tlusty, si nevsimej, takova by nejspis nechala dite (miminko!) rvat hlady, jen aby mela splnenou tabulku 😉 je fakt rozdil, jestli jsou diteti treba tri roky nebo je to mimino, proboha... u moji sestry dokonce doktorka pred cca 12 lety, kdyz byla miminko, varovala, ze moc ji, ze bude tlusta... je uplne normalni, proste jak se potom zacala hybat, tak faldiky zmizely, zato doktorka jede pres tabulky porad, co jsem tak slysela 😀 samozrejme vseho s mirou, ale urcite bych nenechala miminko hlady

jako_mala_holka
9. srp 2020

@agnes_123 presne tak, kdyz place, dobre je nejdriv zjistovat, proc... ja zkousim prebalit, pochovat, zabavit, zkousim, jestli ji neni horko, neboli brisko, takze pocvicim nozkama, apod... a kdyz porad rve, tak ma hlad... po 2 mesicich uz to vetsinou poznam, i treba podle toho dudliku, ktery zkousim dat, vrhne se na nej, cuca a kdyz zjisti, ze nic, tak ho pusti a place, plac se casto stupnuje

jako_mala_holka
9. srp 2020

Jak uz tu nekdo psal, na UM se "vykrmit" muze, je urcite potreba davat pozor, ale od toho je i pediatr, aby to kontroloval, ja si to taky hlidam, ale nehrotim to, kdyz ma fakt hlad, tak dostane... netrapila bych ji... zalezi i na porodni hmotnosti, na vysce,... neda se to zobecnit... muzu doporucit aplikaci Kojeni, je to fajn, aby clovek vedel, kolik mimco vypilo, kolik plinek pocuralo apod, do zacatku super vec

vykoupilovaz
11. srp 2020

@nikolasek16 My máme 7 tydnů a dávám mu 160 ml. Radila jsem se s pediatrem a vše OK.

ekou
11. srp 2020

@nikolasek16 v tomto obdobi mi bobes jedla mezi 90-120ml.

nikolasek16
autor
11. srp 2020

@vykoupilovaz dekujiii!! ☺️

nikolasek16
autor
11. srp 2020

@ekou dekuji Vam😊

nikolasek16
autor
11. srp 2020

@jako_mala_holka moc dekuji! Hned jsem klidnejsi 😊

ekou
11. srp 2020

@nikolasek16 hele prcek si stejne rekne sve. Jak mala mela rustove obdobi, tak spasla celou lahvicku a jeste dostala pridavek +30ml. Ted mame prikrmy a jeden tyden sni celou misku a nekdy polovinu misky necha... Ono jak se clovek poznava s novym clenem rodiny, tak pak uz pozna kdy ma hlad a kdy je nejaky problem ;)