Ahoj,
chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti. Jsem po císaři a mám dvou měsíční holčičku. Od začátku kombinujeme kojení a UM, dlouho se mi rozjizdela laktace, už jsem myslela ze to nepujde, nakonec se zadařilo, malá saje z prsu i z lahve a našli jsme si nějaký rytmus. Jen váhám kolik mám dat dokrmu, protože nevím kolik vysaje. Nicméně MM ji nestačí, nepribírala, tedy jsme to dokrmy vyladili.
Používám i odsavacku, takže vidím nějaké mléko mám, snažím se hodně přikládat, ale doma mám ještě jedno ditko a psa, takže to není jako s prvním, která mohla být na prsu 24/7.
Ale nestezuju si a řekla bych ze kombinované krmeni zvladame. Teda až do teď.. Teď tedy k jádru pudla..
Včera večer jsem si musela vzít lék a lékař mi doporučil abych 24h nekojila a dala UM - když už ho dáváme. Holky.. To byl ale úplně jiný den. Malá blažená, najedla se z lahve cca po 3 hod. Tedy akorát 8x denně. Včetně uspávaní, žádný pláč, proste pohoda.. Den i noc a ještě teď jsem dávala z lahvičky a opět uspavani bez problému.
Jsem z toho rozhozená, nejradsi bych se na kojení vykaslala ale vím ze nemůžu.. Ale když jsem ji dnes viděla takhle spoko.. Asi se trápí hladem, ale tím ze něco přes den vypije, tak když zvysim dávku UM, tak blinka. Nebo mě napadá, boli ji břicho po mateřském mléce? Dnes se ji ulevilo? Nebo je to cele náhoda?
Já vám nevím…
Pro mě bylo UM pohodlnější, takhle mohl v noci ”kojit” manžel a já byla odpočatá. Navíc na kendamilu spal syn déle. Usoudila jsem, že fyzicky nejsem stavěná na to být co hodinu vzhůru, to by ze mě udělalo šílence. Navíc spánková deprivace nikomu neprospívá.
@gbp Jo? Je to známý fakt? Já to právě nevím. Jde mi spis o to aby malá nějak netrpěla hlady nebo bolestí 😬
I když samozřejmě vím ze kojení je nejlepší pro miminko, tak mě to dnes rozhodilo.
Já souhlasím s @95newmommy2020 . Nebyla jsem sice po císaři, ale malé to taky nestačilo, a mě laktace prostě nenaskocila, malá byla na prsu pořád, prsa krvavý už ale prostě nešlo to, maximálně, opravdu maximálně jsem po 2 měsících neustálého kojení oddala z obou prs 70ml, což je žalostně málo a stačilo to tak na noční kojení na zahnání žízně,takže i na doporučení Mudr jsem dokrmovala, a když jsem viděla to spokojené miminko, jak v klidu spí, tak jsem dávala samozřejmě víc a víc um jak mm. Malou to rozhodně nezabetonovalo, koliky tedy ty první měsíce měla, ale to má většina maminek i na mm co tak slyším vlz okolí. Největší otázka je podle mě, zda si to člověk může finančně dovolit dávat pouze a jen um, protože co si budem, když je dítě jen já Um tak to leze do peněz. Ano, chybí mi ten jedinečný kontakt, který je jen při kojení, ale neměnila bych, mazlit se můžu s dcerou i tak
Já teda od cca 2 měsíců začala dokrmovat, ale malý mi nikdy nespal celou noc. Kolem 6 měsíce se odstavil od prsa a to pak nastala pekelná hrůza i s UM, u prsa se mi totiž aspoň uspal 😀
Proč se nemůžeš vykašlat na kojení? U prvního jsem to měla podobně jako ty, ale já jsem možná upřednostnila sebe (byla jsem po náročném CS) a zůstala u UM - nejlepší rozhodnutí (syn má teď 3 roky a je to pohodář, díky UM i častěji hlídaný, nebývá nemocný, nijak ho to nepoznamenalo). U druhého dítěte jsem se rozkojila a teď toho zpětně možná lituju. Už 11 měsíců jsem se nevyspala, kojím v noci i co hodinu a jsem zničená...pokud to vyhovuje tobě i miminku, buďte na UM.
S UM je řada věcí "jednodušších", ale MM nikdy nenahradí. Jestli ti ta "pohodlnost " stojí za ty ostění věcí, je to tvoje věc. Ale její momentální spokojenost je jenom optický klam.
Mně kojit neslo. Možná blok z porodnice, kde jsem poslouchala jak mám blby bradavky a jak “někdo” kojit nikdy nebude a kdo tvrdí, ze muže každá, tak keca (slova vrchní sestry co si mě vzala na starost. Paráda.). Snažila jsem se, brecela, když jsem musela dokrmovat um. Do toho se snažila kojit. V hlavě jsem furt měla, ze mm je nejlepší atd atd. Když jsem dospěla k tomu, ze mi kojení proste vadilo. Nevim, fakt jsem se cítila silene neprijemne. Jakmile byl dva dny jen na um, silene se mi ulevilo. Ale pak zas plac - nechtěl prso, mliko se mi “nějak nedařilo” a zase kolečko vycitek. Nakonec byl do asi roka a půl na um. A zpetne.. mě to mrzí. Asi ne kvůli tomu, ze by kojení bylo lepší zdravotně, ale kvůli mazleni. Syn prvních měsíců měsíců plakal neustále, prvně z hladu, pak abmk. Co je pro Vás snesitelnejsi je důležitý. Malovala jsem si, jak budu kojit minimálně do roka a nakonec jsem byla rada za dva měsíce. Zpětne ani nechci vzpomínat jak hnusny a těžký to období pro mě bylo. Pokud se rozhodnete pro kojení - super. Pokud pro umělý - super. Syn prodělal covid, laryngitidu (dvakrát) ale musím zatukat - jinak nemocnej není (výjimečně rýma).. a já měla strach, ze když nebudu kojit, chytne kde co, jen se na nej někdo blbě podívá. V tomhle těžko radit, je to “náročný tema” za mě žádná z těch variant není vyloženě špatně. Je dobře, ze ty možnosti jsou.
Já kojila prvních 14 dní, pak jsem chytla zánět. Byl covid, doktor na telefonu mi napsal antibiotika vhodné pro kojící. Malá mléko nechtěla, odtahovala se, plakala udělaly se ragády, krev v mléku,... takže skončila na UM. Hrozně jsem si to vyčítala, nikdy si nepřipustila, že by kojení nešlo. Proběhlo odsávání, krmení z lahvičky a ona stejně MM poznala a nechtěla ho. Já psychicky úplně v háji, ona pořád plakala.
Jeden den přišel manžel z práce s krabicemi UM, že na kojení kašlem protože raději bude mít doma spokojené holky, než hromádku neštěstí s miminem co si může vyřvat hlasivky. Trvalo mi srovnat se s tím.
Na druhou stranu dceři sedlo hned první UM, neznám žádné koliky, bolesti bříška nebo průjmy. Mínusem je to vyvařování lahviček a příprava. Než nastoupila do školky, byla nemocná asi dvakrát, pokud nepočítám klasické nachlazení nebo rýmu.
Je to těžké rozhodnutí, nejdůležitější je abys ty s tím byla v pohodě a srovnaná v hlavě.
Moje plany jsou nasledujici (a zatim tak i v praxi funguji): Kojit tolik, co to jde, ale pokud by se MM dozadovala casteji nez po dvou hodinach, nebo casteji nez jednou za noc, tak prokladat umelym mlikem. Hlavni je, aby mamka a mimino byly spokojeny, nicmene ty protilatky atd z MM jsou potreba.
dobre, tak se omlouvam. je to tedy znamy fakt pro me. mam to z vlastni zkusenosti, mnoha diskuzi na toto tema, co uz jsem tu cetla, od laktacni + samozrejme rady babicek "nechces ji dat lahev, dyt uz ti zase rve". samozrejme to tak nemusi byt vzdy, ale je to tak casto.
jestli ji boli bricho po mm ti nikdo tady asi neporadi. mimco nevidime, ani neslysime, nevime jak casto krmis, kolik ani cim 🤷🏼♀️ je to proste jen na tobe, jak se rozhodnes. jakkoli se rozhodnes, bude to spravne prave pro vas ♥️
ja mam zkusenost (nechci se te ted dotknout a tvrdit, ze je to tvuj pripad), ze si sem casto chodi zeny pro ujisteni a podporeni sveho rozhodnuti nekojit. prijdou jako ty "rozhozene", protoze chteji pro mimco to nejlepsi a dostanou tu potrebne pozehnani pro pouzivani um. to ale vubec neni potrebs, ikdyz te potrebe rozumim.
je to proste jen o rozhodnuti matky 🤷🏼♀️ sama o tom ted trochu premyslim, protoze dceri rostou stolicky a je schopna si rict co 15 minut. tak to uz je teda i na me moc 🤷🏼♀️ ale nejsem si jista, jestli to um zaridi, aby furt nechtela. mm je proste i na bolest a asi ji to pomaha.
drzim palce, at brzy dojdes k rozhodnuti a jsou hlavne vsichni spokojeni ♥️
Děkuji moc holky za rady, já se bála ze tu dostanu céres a jste všechny moc milé! Co jsem nemohla těch 24h kojit, tak jsem odstříkávala a zjistila jsem, že opravdu vytáhnu z jednoho prsa max 20ml když odstrikam obě - což dělám při kojení, že nabízím obě prsa, tak to je 40 ml max. Což je jasné, že malé nestačí a proto pláče. Ono ji to bohužel ani neukonejší.. Jakoze kdyby byla v klidu a chtěla se kojit co 1,5 / 2h tak to ještě dam, ale ona takhle proste saje jako ďábel a pak pláče dokud nedokrmím. Dokrmuji také 40 ml.
Když jsem nekojila, dávala jsem UM 80ml 8x denně, což je nějakých 640ml. To z prsa nedám ani kdybych kojila co dvě hodiny.
Takže jak píšete, budu kombinovat dál a budu to dopocitavat do těch cca 650ml 😊. Myslim opravdu, ze ji trápil hlad víc než bolení bricha.
ale tim kolik odsajes nebo odstrikas se nerid. to opravdu neni smerodatne. miminko vysaje vic nez odsavacka nebo kolik odstrikas rukou. takze ja bych asi nejake vypocty moc neresila. na kojeni je fajn to, ze to prave nechas na mimcu a nemusis resit kolik ma nebo nema vypit. takze pri tom prikrmu se budes asi muset ridit spis tim jestli jeste chce/nechce.
a pokud ti na tom kojeni zalezi a chces ho udrzet, zamerila bych se teda spis na to, aby bylo vice mleka. poradit se s laktacni, kontrola prisati, kojit na pozadani, telo na telo, stridat prsa v ramci kojeni nekolikrat, stridat polohy, dobre jist, piit, kojici caj, vyvar, pripadne homeo, bylinky, prsa nahrat ...atd. atd.
protoze pokud dokrmujes lahvickou, je dost mozne, ze se stane, ze mimco brzo nebude chtit kojit vubec.
Souhlasím s @gbp. Nejhorší co můžeš udělat je řídit se tabulkama kolik by mělo a nemělo miminko vypít. Z toho se časem zblázníš.
To je pravda co píšou holky, pokud nechceš přestat kojit, tak to zkus rozkojit, já už to bohužel nedala. Ale tabulkama se neříd, to je jen doporučená. Třeba malá ve 2-3 měsících dvojnásobek doporučené denní dávky, pokud nedostala dvojnásobek tak prostě furt plakala, přidala jsem ji a byla spokojená
@kubesovaadelka Mě zase jedla méně než uvádějí tabulky, ale přibírala a byla spokojená. Řešila to neustále jen tchýně, že to do ní mám nacpat, protože v tabulkách píšou a ona je jen mlsná. 🙈
Kojení funguje na proncipu nabídky a poptávky. Čím víc kojíš, tím víc mléka se utvoří. Když budeš víc a víc dokrmovat, bude se tvořit míň a míň mléka. Ale kolik se ho tvoří, nikdy nezjistíš odsáváním. Odsávačka funguje na jiném principu než dětská pusinka. Já plně odkojila tři děti a nikdy neodsála víc než pár mililitrů. To je nesmysl. Kojení navíc opravdu není jen o jídle, takže to, že dítě chce kojit, neznamená, že je hladové. Naopak to, že po umělém mléku tvrdě spinká, neznamená, že je spokojené. Některé děti mají po umělém mléku bolesti bříška a oravdu ne každé dítě po umělém mléku prospí celou noc. A přínos mateřského mléka pro imunitu taky není 100% u každého dítěte, ale je opravdu nezanedbatelný. Rozhodni se podle sebe. Ale netvoř si argumenty z mýtů.
@michaela666 tchýně jsou mezery🤣 u nás to byl právě opačný problém no. Ale přece ji nenechám urvat se hladem. Apetit až na občasné výjimky ji zůstal furt. Má 14,5kg v necelých 22mesicich🙈
takhle. ja to napisu drsne. sem zastancem kojeni, prvni sem kojila do dvou let, ted kojim druhou. ze tohle um dela, je podle me znamy fakt. ja sem dokrmovala ze zacatku prvni dceru, narodila se driv a s kojenim sme mely problemy. rikala sem tomu um sadra. proste je to zabetonuje a usnou 🤷🏼♀️ oproti tomu je mm lehke a snadno stravitelne a tohle proste neumi. navic mam pocit, ze moje chytre deti proste vedi, ze nocni kojeni udrzuje laktaci a taky ze cim vetsi je poptavka, tim je vetsi nabidka 😅 takze tak. kazdy podle sebe, delej to tak, abys byla v pohode ty i mimco. nastesti zijeme v dobe, kdy si muzem vybrat 😊👍