Ahoj holky, prosim o radu. Mala mela 15 mesicu a stale kojim. pije uz pouze 2x denne( pred spanim a rano po probuzeni). Z noha duvodu uz bych rada s kojenim prestala. Zacla jsem zkouset nabizet UM. Lahvicka nema vubec sanci, s tou dela akorat kraviny. Je zvykla pit uz z hrnecku( caj, voda), ale UM odmita. Vyzkousela jsem snad vsechny mozne znacky a nic. Prevarovane kravske se mi davat zatim nechce. Mlecnych vyrobku za den ma dostatek( syry, bile jogurty, tvaroh, maslo, zerve, pudink, atd..), vse ji s chuti a dost. Myslite, ze bychom se bez UM mleka obesly, pokud bych vysadila kojeni? Je nutne v tomto veku? Dekuji za jakykoli nazor ci radu.
Neni nutne..a klidne i zkuste kravske, ne plny hrnek, ale po troskach, cucnout, ale ani to neni nutne.
Není
Také si myslím že nutné to není, zejména pokud je kojena a odmítá umělé, nechce asi žádnou náhražku, a učit na láhev je taky asi v tomhle věku zbytečné. .třeba to kravske prevarene ji pak bude chutnat, nebala bych se dát ji ochutnat. Já umělé dávám dvouletému a budu ještě chvíli, protože málo pije,večer a ráno má rád flašku a kojeny nebyl, tak neví, o co přišel. Každé dítě to může mít jinak
Ahoj, u nás to bylo velmi podobné, také "neuměla pít z lahvičky",ale hrneček zvládala od 6. měsíců, UM nechtěla, kojit jsem přestala ve 14ti měsících, po pár dnech strávených v nemocnici, kdy mi visela na prsou 30x denně. Dávala jsem jí pak aspon casteji plnotučné mléko, bylo mi to i doporučeno laktační poradkyní. Mě mimichodem nechtěla jíst ani takový ty kaše, co se dávaj dětem na noc. Doteď nejí ani krupicovou kaši :-/ Takže si myslím, že mužeš být klidná 🙂
Vsem Vam moc dekuju za rady a prispevky. Jsem opravdu klidnejsi a asi se nebudu tak bat vysadit kojeni🙂 ted uz verim,ze to zvladne.
@mrskato jsem rada, ze jste tezke chvile v nemocnici zvladly. Mohla bych se jeste zeptat, jak mala prijmula fakt, ze mlicko z prsu uz opravdu nebude? Ja tak nejak pocitam s tim,ze se to par dni bez place neobejde. Nevim,zda pochopi,ze mlicko proste neni🙂
@kolibrik007 není nutné, děti nejsou telátka a nemusí pít mateřské mléko jiného savce a to ani ve formě UM. Pokud má vyváženou stravu, není nutné to do malušáků cpát. To do nás jen ty nadnárodní společnosti cpou reklamu na jejich produkty a my pak máme pocit, že bez UM naše děti nebudou zdravé a šťastné...
Ahoj, řešila jsem to samé, přestala jsem kojit ve 13ti měsících a syn moc nechtěl pít z lahve UM, doktorka z toho byla docela nervózní, že je to jako nutné atp., tak jsem si hodně načetla a jsem přesvědčená, že to fakt nutné není, pokud má dítě pestrou stravu a jí vše. U nás to tedy nakonec dopadlo tak že jsem pár týdnů nabízela, a teď syn ( 20 měsíců) pije každé ráno 200ml jak se probudí a strašně se na to těší, má takový rituál, a jinak pestrá strava a nic mu nechybí.
Neni nutne mala mi od roku pije obyčejné mléko
@kolibrik007 ačkoliv jsem se toho odstavování vždycky dost bála, po té nemocnici jsem byla už absolutně rozhodnutá, že přestanu kojit. Hned, jak nás pustili, zavedla jsem opět režim ráno a večer, po pár dnech už jen ráno a vlastně během 14ti dnů jsem ji odstavila úplně. Asi 4-5 dní se mi občas sápala do výstřihu, ale svým způsobem to docela šlo, mám pocit, že neplakala ani jednou.
V té nemocnici se jen uklidňovala a já jí to ráda dopřála, protože, co si budeme povídat, pobyt v nemocnici není nic příjemného, neměla totiž dudlík, jako miminko si ho vzala párkrát, ale pak už ho nechtěla vůbec.
Myslím, že když se přestává postupně, tak to odstavování probíhá více v klidu, navíc v tomto věku už dětičky mnohé chápou, ale chce to být opravdu rozhodnutá 🙂 držím palce!
@evulina77 I pres reklamni a celkovy boj firem o zakazniky si rikam, ze UM ma opravdu spoustu vitaminu a probiotik, ktere suplujou materske mleko. Spousta deti na nem krasne vyroste( ja nejsem vyjimkou🙂). Hlavne me dost vystrasila mudr, kdyz i presto, ze vedela, ze mala ma pestrou stravu se spoustou mlecnych vyrobku, vyznamne doporucovala, ze kdyz vysadim kojeni, nejmene do 2 let, je UM nutnosti. Jinak je supr a jsem s ni spokojena🙂
@mrskato ve vsem souhlasim a mam to podobne. S tim rozhodnutim mam velky problem🙂Navic mame jen 4 zuby,takze cekam, kdy zacnou rust. Pri druhe jednicce nahore, pila snad 5x za noc. Nic jinyho ji neuklidnilo a dat prso je to nejjednodussi a navic to pomaha. Ale snad,kdyz uz bude vedet, ze prso ne, tak treba uklidni cajicek z hrnecku🙂 . Po teto diskuzi bude odstavovani jednodussi a jsem zase o krok vice pripravena. Brzy zahajim akci "mlikostop". Dekuju Vam za podporu.
Já dávám oběma synům Hipp Junior, protože myslím, že kravské mléko jejich tělíčka hodně zatěžuje. Obsahuje zbytečně moc bílkovin a je tučné. Hipp jim dodá vitamín D a železo a ty jsou pro malé hodně důležité. Dětem navíc chutná, máme ranní a večerní hrneček. Ale je to na každém rodiči, jak se rozhodne, každému vyhovuje něco jiného.
Není nutné. Obě děti jsem odstavila kolem 1 roku věku a obě odmítaly jakékoli mléko v tekuté formě nejméně do dvou až tří let. Jedly pestrou stravu, sýry, bílý jogurt, ... mléko (čerstvé kravské) jedině v kaši nebo v lupínkách cornflakes. Podle mne to je v úplně v pořádku.