Jak na umělé mlíčko?

celaskon87
16. bře 2015

Ahoj, jdu si k Vám pro radu. Mám 4 měsíčního syna, který byl dosud kojen. S nedostatkem mateřského mléka jsme několikrát bojovali, vyhledala jsem laktační poradkyni, odsávala, často přikládala, brala homeopatika atd, ale při preventivním zvážením u lékařky malý "zhubl" 100 g za 2 týdny. Bylo nám doporučeno podávat UM 1x na noc. Dopadlo to nakonec tak, jak jsem tušila - totiž, že bude vyžadovat UM častěji, než 1x denně, a tak mu skoro vždy před kojením tak 60-120 ml UM (dle situace) připravím. Převařuju kojeneckou vodu, vodu z kohoutku mu zatím dávat nechci (kvůli methemoglobinémii). Jenže to samozřejmě trvá, než vodu převařím, než voda vychladne atd, což neoceňujeme zejména v noci. Jak to děláte vy? Jak zvládáte např. to, když se jde někam na návštěvu? Berete vodu do termosky a prášek do vody nasypete až na místě? Děkuji za cenné tipy!

alboo
16. bře 2015

@celaskon87 já nějak nechápu, co na tom každej vidí za složitost, mám dítě na UM od začátku a v pohodě. Mlíko dělám pokaždý nový, to že někdo dá mlíko do termosky mi přijde jako zbytečný hazadr se zdravím dítěte, ale at si každej dělá, co chce, jen se pak nesmí divit... Když byla menší, dala sem vařit vodu, převařila, dala chladit, mezitím, dítě přebalila, dala na břicho, odměrkovala mlíko a smíchala, pak dala do hrnku se studenou vodou a bylo. V noci sem nekrmila, kdyby jo, dala bych si asi převařenou vodu do termosky. Ted už vodu nepřevařuju, jen ohřeju, smíchám a chladím v hrnku se studenou vodou. Složitější, mi přišlo, když sem začínala s příkrmy, tak sem potřebovala mlíko u příkrm, tak se dávala hotový UM do hrnku s teplou vodou, aby mi než sní příkrm nevychladlo. A když někam jedeme, mám dávkovač na mlíko a termosku na vodu, pak naleju část vody do lahve a část do víčka od lahve (aby se rychleji vychladilo) a smíchám 🙂

pattie
16. bře 2015

Moje děti byly na UM až cca od třičtvrtě roku (večer a v noci) a řešila jsem to zásadně termoskou s teplou vodou. Měla jsem termosku plus skleničku se studenou vodou a namixovala jsem to, časem na to člověk už dostane grif, kolik toho má smíchat. Používala jsem vždy vodu z vodovodu, jen převařenou.

kacikaci
16. bře 2015

@celaskon87 termoska s převařenou vodou + studená převařená voda do lahve, třeba na noc ideální, jak si ušetřit čas; nebo pokud jsme šli na procházku, kde jsem věděda, že budu krmit, udělala jsem mlíčko do lahvičky a tu dala do termoobalu..
od roka dávám pouze teplou kohoutkovou..

celaskon87
autor
16. bře 2015

Díky všem, já se v tom nesnažím hledat složitosti, UM dělám asi 4. den, jak jsem psala, dosud byl syn kojený, takže nebyl problém ho kdykoliv a kdekoliv nakrmit. Myslím, že tu kolikrát některé matky řeší větší "hlouposti", v okolí moc matek, co mají takto malé dítě na UM, neznám, tak jsem prostě zeptala 🙂

alboo
16. bře 2015

@celaskon87 nemyslela sem to zle 😉

smallinka
16. bře 2015

.

drosea
16. bře 2015

mám syna už od porodnice na UM, taky jsem to ze začátku strašně řešila a nevěděla jak na to. Pak jsem si koupila dávkovač a půllitrovou termosku- doma během dne, v noci, na výletě, prostě všude to dělám tak, že si dám horkou převařenou vodu do termosky, vychladlou převařenou do lahvičky a v dávkovači mám připravené odměřené mlíko. Když má hlad, tak jen smíchám a je to. Dělám to tak už 10m a poradila mi to laktační poradkyně. I když jdu jen na krátkou procházku nebo nakoupit vždy mám sebou termosku a aspoň jednu dávku mlíka. Syn je v tomhle nevyzpytatelný a chce kdykoliv a kdekoliv, nikdy nedodržoval žádné intervaly. Zhruba do 5m jsem používala kojeneckou vodu, teď (od příkrmů) převařuji kohoutkovou. A pokud nám náhodou došla na výletě teplá voda vždy mi jí v nějaké hospodě ochotně uvařili (i v Německu na nádraží).

nikamari
16. bře 2015

Já mám připravenou převařenou kojeneckou vodu,která je studená-před použitím ji přihřeji v mikrovlnce a smíchám s práškem.přijde mi to nejjednodužší způsob.

smardik
16. bře 2015

jak už někdo psal, měla jsem v termosce převařenou teplou vodu, v lahvi nachystanou studenou, přidala jsem UM, zamíchala a bylo, otázka chvíle

achjonetusim
16. bře 2015

Aha, tak já jsem amazonka na entou 😎 V porodnici mi hned řekli že si stačí zavolat na radnici města kde žijeme jestli je voda pitná v kvalitě pro kojence a nemusím ani převařovat. Vodu tedy nepřevařuju, neohřívám, dávám rovnou z vodovodu v pokojový teplotě. Když jdeme ven mám lahvičku a v ní rovnou namíchaný mlíčko. Na noc to zas dělám tak že mám na nočním stolku lahvičky s nadávkovanym mlíčkem a v noci je zaleju vodu z PETlahve podle potřeby. Jakýpakcopak.

Užitečný vědět:
Pokud už máte Nutrilon udělaný a ohřátý, měl by ho malý vypít do dvou hodin při pokojové teplotě, pak už vylít. Pokud ho už máte smíchaný s vodou, ale ještě nebyl ohřátý, tak vydrží 8 hodin při pokojové teplotě a
pokud ho máte v lednici jen smíchaný s vodou a nebyl ještě ohřátý, tak můžete použít 24 hodin.

hojda
16. bře 2015

Převařit si vodu, nechat jí vystydnout na dobrou teplotu a dát do termosky, super je dávkovač na UM, třeba na cesty, nebo na noc, nemusíš nic odměřovat, už to máš odměřené, jen to nasypeš do té vody.

alcar
16. bře 2015

Holky ja nevim, ale asi to delam blbe. 😅 Ja si dam prasek primo do flasky a do te pak naliju vodu a tak to smicham. Zadne davkovace nepotrebuju. Dokonce ani nesleduju, jak horkou vodu tam liju, jestli ma fakt tech 40 nebo 60st. A dite zije... Na noc si davam vodu do termosky.

hojda
16. bře 2015

@alcar Pak ale nemáš přesné množství vody tj. buď je mlíčko víc husté, nebo slabší, ten prášek v lahvičce zabere nějaký objem. U většího dítěte to nevadí, ale u malého miminka bych to tak nedělala. Pokud dáváš hodně teplou vodu, tak zničíš probiotika v mléce, což je velká škoda.

pkolin
16. bře 2015

Já si vždy převařím celou petku kojenecké vody, nechám schladnout (většinou převařím večer a přes noc chladne) a pak vliju zpět do petky. Před použitím naliju do lahvičky potřebné množství, ohřeju v mikrovlnce a pak přidám sušené mlíčko. Nikdy nepřipravuji mlíčko do zásoby, vždy dělám čerstvé a co malý nevypije, zlikviduji. Na cesty termoska s teplou vodou a dávkovač na sušené mlíčko...

alcar
16. bře 2015

@hojda vrouci nedavam, ale horkou jo. Necekam a nesleduji, kolik ma stupnu, to je fakt. U maleho mimca bych to asi hlidala nebo si poridila ohrivacku, ale mala ma uz rok, probiotika uz davat stejne nebudu. S tim mnozstvim mleka mas pravdu. Ja davam 3 odmerky a vody trochu vice, protoze caj mi pit moc nechce. No a k cemu je ten davkovac, jak to funguje?

hojda
16. bře 2015

@alcar Probiotika jsou v UM a když dáš horkou vodu, tak je zbytečně zničíš. Dávkovač má oddělné přihrádky a tam si odměříš potřebné množství prášku a pak už nemusíš třeba v noci počítat odměrky, ale jen to vše nasypeš najednou do lahvičky, tak na cestování je to super, že si v tom ten prášek vozíš.

alcar
16. bře 2015

@hojda aha, tak to uz nevyuziju, ja uz davam mleko jen rano, vecer a v noci, coz jsme vzdycky doma. Ale dobre vedet pro pripad druhatka, kdyby se nekojilo. 🙂

evka_praha
17. bře 2015

Hezký den maminky!

Studuji poslední ročník vysoké školy a v současnosti pracuji na diplomové práci týkající se dětské výživy. Můžete mi prosím pomoci vyplněním dotazníku? Velmi mi tím pomůžete!

http://nakup-detske-vyzivy.vyplnto.cz/

Dotazník se týká obecných nákupních zvyklostí při nákupu dětské výživy a je určen maminkám s dětmi do 3 let.

Moc Vám děkuji za ochotu a pomoc! Evča

alcar
17. bře 2015

@evka_praha vyplnila jsem, ale neslo mi vyplnit v otazkach, kde bylo treba zaskrtnout od 1-6 treba dvakrat 5 apod. Nevim, jak z pc, ale z iPadu mi to neslo.

pkolin
17. bře 2015

@evka_praha Vyplněno, pěkný dotazník. Docela by mě zajímaly výsledky, tak pokud třeba budete mít chuť se o ně podělit, prosím o IP. Děkuji moc

olusenka
17. bře 2015

@evka_praha dotazník hlásí chybu u otázky 10, nejde dovyplnit a odeslat.

evka_praha
27. bře 2015

Děkuji moc za vyplnění! U otázek, kde se má seřadit 6 faktorů podle toho, jak jsou pro Vás důležité u nakupování určitého výrobku - každý faktor (každý řádek), musí mít unikátní hodnotu, není to otázka na škálování, ale na určení pořadí od nejdůležitějšího po nejméně důležitý.

Pokud Vás budou zajímat výsledky výzkumu, zde je má e-mailová adresa: wotrelovae@gmail.com, dejte mi vědět!

pavlusa01
17. dub 2015

Já malé davala sunar,od pátého měsíce a také jsem převařovala kojeneckou vodu...Já si převařila vždy litr a pak v kastrůlku jen ohřála na doporučenou teplotu a když se mi povedla voda teplejší,tak jsem měla právě doforoty tu vodu a pak to nakombinovala,já nikdy nedělala sunar dopředu,on se nasype do flaštičky a parkrát se flaštičkou zatřepe a je krásně rozpuštěný...na cesty jsem si vodu dala zvlášt do termosky a vždy v době krmení jen namíchala... 🙂