Ahoj mamky. Chci se zeptat... Mam trimesicni holcicku a doted to bylo spokojene miminko. Posledni dobou je hodne neklidna a dost casto breci, prave, ze i bezprostredne po kojeni...tak si rikam, jestli treba uz ji to moje mlicko neprestava stacit... Jak jste poznali, ze to vasim miminkum uz nestaci a je potreba prikrmovat umelym mlickem? Dekuji, za vase zkusenosti.
my meli kolem 3. mesice taky takovouhle fazi, byl to rustovy spurt, tyden jsem kojila snad co hodinu a pak se to srovnalo. dokrmovat um bych zacala, az kdyby zacala hubnout.
Ja jsem zacala dokrmovat um asi v 3-4 mesicich, kdyz jsem zjistila, ze nepribiraji. U obou to bylo stejne, za mesic nepribrali vubec nic.
@panickatlamicka kojim co hodinu, mozna i casteji, ale je to cim dal horsi prave...saje treba dvacet minut z jednoho prsa ,pak i z druhyho, ale stejne pak breci... Nekdy breci i pritom, to predtim vubec nedelala, tak nevim, ale nic jineho me nenapadlo, cim to muze byt 😲
@janapazderkova saje spravne (pauza v brade)?
@panickatlamicka myslim, ze saje spravne, protoze prsa nemam nality, neni to tak, ze by nesala, ani prdiky ji netrapi, takze vzduch taky nepolyka. Uz sem skusila i odsavacku, ze by me to jako navysilo laktaci, ale vetsinou nic moc neodsaju
@janapazderkova ja taky nkdy nic neodsala. Vis co, tady budou litat ruzny tipy a rady, ani ja neporadim presne, pokud neznam „pribeh" a jen muzu tipovat. Posilam screen s kontakty na lp , jedny muzes volat az do 22h .
@panickatlamicka jo dekuju. Treba je to fakt tim, ze uz ji to nestaci...taky nevim, zeptam se doktora az tam pujdem, ale mama mi taky rikala, ze nas se segrou musela dokrmovat, ze nam to uz nestacilo a ze pak byl klid, kdyz zacala, tak nevim 😕
@janapazderkova to je pomerne rozsireny mytus, ze mm uz nestaci, vetsinou bohuzel i pediatri doporuci um. Drzim palce.
@janapazderkova zkus tu poradkyni, verim, ze to prekonate. 🙂 zatim ahoj. 🙂
@janapazderkova Na tvém místě bych si domů pozvala LP z mamily (mamila.sk), aby zkontrolovala techniku a celkově poradila. Jsou fakt dobré. Asi základ je kojit často z obou prsou, stlačovat prso, aby se zvýšil tok mléka, zkusit samopřisátí, hodně kontaktu s miminkem atd. Případně bylinky na zvýšení laktace. Může jít o chvilkovou záležitost, laktace by se měla sama upravit, pokud začne miminko vydatněji pít. Nebo ten pláč vůbec s hladem nesouvisí. S UM bych určitě počkala až po převážení a po konzultaci s laktační. Držím palce, ať je miminko brzo zase spokojené! 🙂
@rebejsova no piju vsechny mozny bylinky a caje co jdou, vlastne uz ani nic jinyho nepiju. Treba to s tim nesouvisi, to taky tak muze byt, ale uz vubec nevim s cim by to mohlo souviset. Kazdopadne uz sem zkusila vsechno na zvyseni laktace a furt se nic nedeje a to uz nejaky ten patek to je porad stejny ne-li horsi. Nikdy nemela se sanim problem. I v porodnici nas chvalili, jak to delame pekne a spravne... Myslim, ze se na tom nic nezmenilo... Pribira porad dobre, je jak otesanek, porad by jen pila...proto si myslim, ze uz ji dam min, nez by si prala...tak nevim uz.. 😕 uvidime jestli to s tim souvisi nebo ne.
@janapazderkova Na podpoření laktace se doporučuje benedikt lékařský a pískavice řecké seno - obojí je v kasplích, ne jako čaj. Já to nezkoušela, ale prý to zabírá. No, ale pokud malá přibírá, tak je to myslím úplně v pořádku. Třeba "jen" potřebuje být u tebe, uklidňovat se u prsa, uspávat se atd. Ještě bys mohla zkusit šátek nebo nosítko, třeba je prostě kontaktní a potřebuje tě. Má v pořádku stoličku? Ještě mě napadá, že by to případně mohla být nějaká nesnášenlivost něčeho z tvé stravy (např. laktózy)... Ale to fakt už střílím naslepo.
@rebejsova jojo s kakanim problem nema, kaka nekolikrat za den a to tak, ze pekne 😀 ale s tim kontaktem uz me to taky napadlo, ale prece ji nemuzu mit u prsa nonstop, aby nebrecela, to taky nejde...nositko uz jsem zkousela taky. Vydrzi v nem chvilku spat, ale fakt jen tak maximalne 15 minut a pak zas breci. Vecer s usinanim je to podobny, usne mi u prsa, prelozim do postylky a v tu ranu je vzhuru a totalni rev, vyndam ji, dam k prsu a je spokojena, a takto porad dokola, nez ji to unavi. Tak treba to bude tim kontaktem, ja uz nevim 😨
@janapazderkova cim vic ji budes tu potrebu byt u prsa odpirat, tim vic se muze problem prohlubovat. 🙂
@janapazderkova klidne bych ji mela v posteli, nac ji dokola prendavat a trapit tak sebe i ji. A nonstop na prsu ti nebude si myslim.
@panickatlamicka no ono je uplne jedno, jestli ji prendam do jeji postylky nebo ne, protoze jen ji odsunu od prsa, tak zacne. A pak ten kolotoc dokud ji to neunavi tak, ze uz ji je to pak jedno, kde je
@janapazderkova a kdyz neodsunes? Mne ho dcera vzdycky vyplivla ve spanku sama.
Proste je to nas malej, pekne vycuranej beranek 😀 jak neni po jejim, je zle 😕
@panickatlamicka ona ho taky vyplivne, tak chvilku cekam, vypada, ze spi, no a jen s ni pohnu, abych ji posunula tak zjisti, co se deje a je to... Ani dudlik nepomuze, ten porad vyflusava. I kdyz pres den bez nej neda ani ranu. 🙂
@panickatlamicka ale na to uz jsem si zvykla... Proste ji to trva nez zabere poradne. Ale horsi je to prave pres den, jak jsem psala vyse. Tak sem myslela, jestli to neni tim, ze je tak nejak porad malo najedena, tak jsem chtela slyset nejaky nazor 🙂
@janapazderkova nehybat se, neodsunovat, nedychat! 😂
Kdyz jsem kojila, tak jsem mela ten samy problem a laktacni poradkyne mi poradila at si zkusim odstrikat a uvidim kolik ho mam a tim jsme zjistili, ze mam malo mlicka a tak jsem musela zacit prikrmovat a vsechno bylo ok. Po trech zanetech prsu se mi mlicko ztratilo, tak uz jsem pak nemela na vyber :-\
@lucca2211 tak odstrikanim se mnozstvi mm nezjisti. Kdybych se mela ridit radou od tve lp, tak bych vyhodnotila, ze nemam zadne mleko (neodstrikam/neodsaju vic jak 10ml), coz je zvlastni, kdyz kojim pres 3 roky.
musela jsem dat umele mleko jelikoz sem to mliko proste nemela,kojila jsem hodinu co hodinu a ona rvala a rvala -rvala hlady...kdyz jsme sli na kontrolu k dr. tak mi bohuzel skoro za 3tydny pribala 250g =/ takze jsem prestala trapim sebe i malou a jsme jen na um,sice nam je pul roku a na um uz je tak od 3mesice ale je spokojena 🙂
@panickatlamicka muzu jedine zavidet, ja jsem se po trech zanetech prsu uz nerozkojila vubec ☹ a to jsem vyzkousela snad uplne vsechno a nic.
Nezacala jsem prikrmovat nikdy. Pokud jsi doted kojila, tak to pujde i dal, neboj. Produkce mm muze klesat z duvodu podani dudliku, needektivniho sani. Ve 3 m to ale muze byt i rustovy spurt, takze kojit casteji, stridat prsa, navysit laktaci. Um je naprosto zbytecne.