Zdravím maminky, prosím o radu..Mám 2 měsíční dceru, stále kojím. Poslední dobou mi ale přijde, že se mi přestává dělat mléko..prsa se mi přestávají nalévat, jen občas v nich cítím tlak jako předtím. Nejsem si jistá, jestli mléko tedy mám nebo ne..malá mi začala hodně plakat a nevím zda to není kvůli hladu. Pro jistotu mám doma UM..je možné dát jí ho třeba jednou za den, aniž by jí to ublížilo ? Moc se v tomhle neorientuju. ☹Předem děkuji 🙂
Je normální, že po šestinedělí se přestávají prsa nalívat, tvorba mléka se přizpůsobila miminku. Mléko se vytváří i během kojení. Dávát UM je zbytečný, vyloženě ji neublížíš, ale bude se pak tvořit míň mlíka a roztáčí se kolotoč - dítě dostane UM, tvoje tělo bude tvořit míň mlíka, přidáš UM a postupně přestaneš kojit.
A miminko může brečet kvůli různým věcem, ne jen kvůli hladu. pokud dobře přibírá, hladem to není.
@verus04 tak ty taky nejíš pokaždé stejné množství jídla, někdy ti stačí svačinka, někdy si dáš pořádný oběd. Takže někdy dítěti stačí i 5 minut, může mít jenom žízeň. A taky s věkem si jsou děti vytáhnout potřebnou dávku za kratší dobu, než tomu bylo po porodu.
@betelgeuzz to je pravda..
Pravda..no tak super, už sem se začínala bát, že budem muset přejít na UM. Děkuju za rady 🙂
@verus04 V prsech je stále mléko, jen se zredukovala tvorba, dle vasi potreby..to, ze jiz nejsou nalita jako ze zacatku je v poradku. Zkuste casteji prikladat a UM zatim nedavejte. Jakmile place, prilozte..a uvidite jak se to bude vyvijet. Hlavne je hloupost dodrzovat jakesi casove intervaly kojeni..Kojte, dle potreb miminka.