Jak dlouho může být dítě plně na UM?

17. srp 2020

Mám téměř 7 měsíčního chlapečka, od narození na UM.
Bohužel příkrmy moc nebaští, a já ho nechci nutit, když se na ně necítí. Mlíčko mu stačí, a nevypadá, že by měl zájem o jídlo. Váhu má taky dostatečnou, spíš vyšší.
Našla jsem, že pokud je dítě kojené, může být jak dlouho chce na MM, a pak volně přejít na BLW. Tohle se mi moc líbí, můžu to aplikovat i na UM?
BLW zatím také bez úspěchu.

sigyn
17. srp 2020

UM ale není MM. U uměle "kojených" se doporočuje s příkrmy začít v ukonč. 4. měsíci, aby si dítě osvojilo žvýkání, získalo prospěšné látky, které už v UM nestačí a aby si tělo začínat zvykat na alergeny.

autor
17. srp 2020

@sigyn Škoda :( Já si to myslela, on už samozřejmě jídlo měl, ale jen proto, že jsem si k němu sedla a nakrmila ho. A ne proto, že by chtěl. To se mi moc nelíbí. Hodně jsem si četla o BLW, avšak to má souvislost hlavně s plynulým přechodem z MM na jídlo do ručky. Ne ty mixy.....:(((

darinka84
17. srp 2020

I u UM samozřejmě můžete přejít na blw... Píšou to i přímo v té knížce o blw.. Překlad z angličtiny... Takže to děláte dobře.. Až bude mít zájem o jídlo nabídněte...

autor
17. srp 2020

@darinka84 To by bylo skvělé. Nechci na něj spěchat. Kdyby začal mít zájem například až po 10. měsíci i později, nebude to vadit ?

malytlustyhroch
17. srp 2020

Je problem teda, ze nechces davat mixovane, nebo ze nema zajem? Jako ze si jidlo nestrci ani na chvili do pusy? Jestli ma zajem aspon trochu, tak blw muzes i v 7 mesicich, ne? Pokud chces jit cestou blw, tak stejne tezko ocekavat, ze po par dnech nahradi jednu davku UM jen prikrmem.

lgsk
17. srp 2020

Dcerka začala pořádně jíst až v roce. Doktorka o tom věděla, sama řekla, že ji nedonutim a ani nevypadá, že by ji něco chybělo... Takže pokud dítko prospívá, tak by to problém být neměl.

autor
17. srp 2020

@malytlustyhroch On něco sní. Zhruba půlku velké skleničky. (90g) Pokud před něj položím kousky zeleniny a ovoce, tak to trochu olízne a zahodí.
Když mu příkrm nedám, tak mu nechybí. Podle mě to sní jen proto, že mu to dám. Ne, že by to odmítal. Na lžičku otevírá pusinku. A na začátku se šklebí.

autor
17. srp 2020

@lgsk Doktorky argument, je takový, že mi pak později nebude chtít jíst. To je podle mě hloupost.

marti89
17. srp 2020

A jíte před prckem? U nás byla největší zábava brát nám jídlo z talíře, nenabízeli jsme, ale cíleně provokovali, jak je to dobrý a že nedáme (prostě vyvolat chuť to taky dát do pusy)..

fandysek_1
17. srp 2020

Pokud ti otvírá pusinku a hezky jí, tak bych nepřestávala a postupně nahrazovala jednu dávku mléka za prikrm. Tak zatím neví, co dělat s tím jídlem a tak to pro něj není tak atraktivní a raději se nechá nakrmit. V tom nevidím nic špatného. Zároveň si v jeho věku nedokáže říct, že chce prikrm a ne mlíko. Jak by ti to asi měl říct, že mu to chybí?

miba10
17. srp 2020

Vůbec se s příkrmy nemusí začínat tak jak je někde napsáno. Každé dítě je jiné a některé prostě k tomu ještě nedošlo. Mluvím z vlastní zkušenosti. Dcera byla od narození na um. Jako prvorodicce mi taky všichni huceli, že od ukončeného 4.mesice by se mělo to či ono. Prdlacku. Dcera mi nechtěla NIC. Všechno prskala, plivala, vztekala se. Tak jsem to prostě nechala na ni. Byla jsem ráda, když mi začala jist časem aspoň jogurty nebo dýni s rýži, mrkev atd. Pediatr řekl, že nenutit a nechat ochutnávat pokud má o jídlo zájem. Tak jsem ji nechala, prehoupnul se cca 9.mesic a začala mít čím dál větší zájem o jídlo. Pak se pomaličku rozjidala. Ona je prostě nejedlik. Ale to byl její tatínek jako dítě taky, takže to má mít po kom. Syn je po mě. Ten sbasti snad všechno.

autor
18. srp 2020

@marti89 Ano, to bere jen příbory, brčka, tahá za prostírání.

lolam10
18. srp 2020

Potrebuje hl.zelezo z jidla.a nejde o to ho nutit ale prijit na neco co a jak bude jist.kdyby nechtěl jít do první třídy taky byste čekala az se na to bude cítit?podle mě to není nejlepsi

zuzita15
18. srp 2020

Tak ono jde spis o to, ze UM neni zadna vyzivove bohata hitparada, takze by se deti na UM mely UM idealne do roka zbavit, proto se zacina driv. Zatimco slozeni MM se prizpusobuje potrebam ditete, tak UM zustava porad stejne. Pokud je vahove spis nad prumerem, zkusila bych UM omezit a nabizet prikrmy, at uz formou BLW nebo lzickou. Ciste na UM by treba rocni dite byt fakt nemelo, obsahuje v podstate jen ovitaminovou naloz sacharidu, nic vic

hanih
18. srp 2020

Tak pokud sní v sedmi měsících půlku velké skleničky a na jídlo otevírá pusinku, tak dle mého jí krásně a neřekla bych, že se o jídlo nezajímá. Ono se to může zdát, ale to dítě třeba jen ještě neví, co s tím. Jsou děti, které se po jídle vrhají a baští, ale ne každé je takové. Moje dcery pevně zavřely pusinku a nevzaly si ani sousto, i když jsem je krmila lžičkou. Když dostaly kousky, spíš si s nimi pohrály a tím to končilo. Ve vašem případě bych na něj netlačila, ale pokračovala v nabízení. Pokud jí mixy, dávala bych mu je třeba k obědu a svačinku bych zkusila kousky do ručky. Myslím, že to nabízení a společné stravování je důležité, i kdyby nic nesnědl, protože si na to bude zvykat, okukovat a nakonec to i zkusí. Nicméně nehrotila bych, že toho nesní moc, nebo někdy i nic, a nechala bych ho, ať si jede svým tempem. Samozřejmě pokud prospívá.

miba10
18. srp 2020

@zuzita15 no ono řekla bych, že to není tak úplně pravda. Narovinu. Dceru mám nejedlika. Ovoce do ní nedostanu a zeleninu jen v polévce. Tak zdroj vitamínů prostě není. Ano v jejím věku ji stále dám um. Je mi úplně jedno kdo si co o tom myslí
,protože to je jediný zdroj vitamínů pro ni. A máme to i podložené výsledky krve

surikata131
18. srp 2020

To ti jí dost pěkně na 7 měsíčního, tolik nesní moje dcera v 9,5m :D Mojí malé taky dám treba nakrajený okurek, zužlá to, okusuje, ale nic nesní. Dávala bych mu teda normálně mixované prikrmy, kdyz to jí a mezi tím zkoušet dal blw, treba na to prijde s prejdete na blw úplně. Prijde mi to lepsi než jen UM, kdyz z tech kousku reálně nic nesní. kdyby to prskal, držel pusu zavřenou, tak ri nic jineho nezbyde, ale kdyz hezky papá prikrm, tak bych mu ho dávala, ať má pestřejší stravu

zuzita15
18. srp 2020

@miba10 vzdyt pisu, ze je to ovitaminovana sacharidova bomba. Ale vyzivove bohata hitparada to proste neni a je mi taky jedno, kdo si co mysli. Zkus par mesicu pit jen nutricni drinky, vitaminy ti chybet nebudou, hladova nebudes, ale budes tlusta jako 🐷 Ono kdyz je dite zaplacnute UM a vi, ze ho vzdycky dostane, tak si na nej pocka. Ja bych v tomhle byla striktni.

zuzita15
18. srp 2020

@miba10 mimochodem, kdyz ji zeleninove polevky, tak v cem je problem? Rozhodne bych ji dala treba na veceri zeleninovou polevku a UM by proste nebylo

miba10
18. srp 2020

@zuzita15 třeba v tom, že zrovna jako živá jen na um být nemůže, tak nemůže jist jen tu polévku. A nevím jak fungují nutriční drinky, ale děti z um tlusté opravdu nemám. Striktní můžu být v ledascems, ale dítě hladové opravdu nenechám. Nedostává jen um.

malytlustyhroch
18. srp 2020

Tak pribory, prostirani, talire, to jsou velka lakadla. Zvlast kdyz je vidi jen u jidla, jsou jako uplne nove hracky 😉 Mladsi vzdycky vzal talir prevratil ho, vysypal tech par kousku zeleniny a zacal cucat talir 🙂 Pokud chces podporit nebo vyzkouset jedeni kusu sam, tak doporujucu ty veci kulturniho stolovanu vubec do jeho dosahu nedat. Davala jsem jidlo primo na stul, nebo na zem. Pripadne jsem mu nechala at si talir ocuca a po chvili vzala a mimino si sesbiralo jidlo ze stolu. Ale prijde mi, ze ty fazi, kdy si s jidlem (a nadobim) hlavne hraje a jen parkrat ocuca se stejne nevyhnes ( a ty,kdy vsechno hazi na zem, take ne).

darinka84
18. srp 2020

Naše ma rok a trictvrte... UM dostává. A od začátku jedeme blw... Tady ty kaše, skleničky a rozmixovane jídla nechtěla nikdy... Od začátku chtěla jíst sama.. Musíš si ujasnit co vlastně chceš... Jestli ji krmit nebo blw. Za mě to vyřešilo dítě tím, že to ani nechtěla a od začátku jí sama. Ano několik týdnů je to hraní si s jídlem, sní sotva pár kousků, všude nepořádek .... Pak se rozjedla, do toho jsou období zubů, kdy zase sní trochu a ma mliko po snídani, obědě, večeři a před spaním... Ja v UM žádné zlo nevidím, takže v tom mám jasno takhle... A moje dítě se opravdu nenechá a nikdy nenechalo nakrmit lžičkou, takže bych se z toho zbláznila kdybych to řešila... Takže takhle to máme my. Nejdůležitější vidím ujasnit si to v hlavě a ať se v tom cítí dobře dítě i maminka...