Zdravím,nenašla jsem zde kategorii kojení,tak to zkouším tady.Chtěla bych vědět,co vyřadit z jídelníčku při kojení?Děkuji
preventivne bych nic nevyrazovala, akorat se tim budes stresovat. Kdyby melo miminko z neceho problem, tak to vypozorujes.
Já bych třeba preventivně nejedla zelí a luštěniny 😁 to jsem ani nezkoušela. Ale nám dělalo problém hodně věcí, například pečivo, česnek, mlíko...
Preventivně vyřazovat je opravdu zbytečné. Mrkni sem, to je obecně ke kojení velmi dobrý zdroj:
https://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/strava/
ja jsem zatim jedla i lusteniny, jahody, zeli.. vsechno naprosto v pohode..
Jak pisou holky, neni potreba se jakkoliv omezovat preventivne. Nekterym detem nedela dobre fenykl, vigantol, cerstve jeste teple pecivo, lusteniny, mléčné výrobky... Dceri vadi cibule, tu nemela rada uz v briaku a posilala ji zase ven 😀
@jitkav1984 alergizujici a nadymave potraviny 👍
Ahojky, myslim, ze kazdemu mimcu vado neco jineho. Nam vadila cibule a platkove sýry
@olga_ ono je otazka, ve ktere fazi kojeni zakladatelka je, pokud sestinedeli, tak je lepsi mit sestrici dietu.... samozrejme je otazka treba u mleka a vyrobku z nej... ja je jedla ve velkem, protoze vapnik a syn je na mleko alergicky... dokud nezkusi, nezjisti. Samozrejme tim myslim potraviny, ktere obsahuji hodne histaminu (jahody, rajcata, cokolada, tropicke ovoce aj) a pak silne nadymave jako je zeli, lusteniny atd. Na netu je spousta seznamu, co jist a co nejist. Je spousty pohledu, jak ke.kojeni pristupovat. Je jen na zakladatelce, co si vybere... a preji ji, aby mela to stesti a mela zdrave mimco bez alergii, protoze ackoli to hodne maminkam nedochazi, mit naprosto zdravoucke dite a bez alergii je nejvetsi dar
@priefi Souhlasím s tím, že je potřeba sledovat reakce a být schopná si zpětně okamžitě odvodit, co vadí. U nás nadělala např. v osmém měsíci paseku jemně perlivá voda. Smažené bych taky např. neriskovala a syrovou zeleninu po kilech bych do sebe rovněž necpala. Prostě všeho s mírou a sledovat reakce...
@olga_ problem reakci je ten,.ze muzou byt rychleji,.ale i pomaleji, takze nekdy je tezke vysledovat 😉 no... smazene v sestinedeli urcite ne 😉 to souhlasim... jak jsem psala,.setrici dieta a pozor na histaminova a nadymava jidla. Nas mrnous ma treba alergi na mleko, vejce, brambory a banany.... u mleka a vajec jsem podezreni v dobe, kdy byl jen kojeny, u brambor se osypaval az pri prikrmech a u bananu zvracel jak divy.
Já jsem ze začátku vynechala nadýmavá jídla. Pak jsem se k nim postupně vracela a sledovala, co to dělá. Jinak u nás bylo velký průšvih cukroví - dcera je říjnová, takže Vánoce byly v jejích cca dva a půl měsících. Měla hrozné bolení bříška, proplakala půlku noci. Takže cukroví jsem se pak už ani nedotkla...
Ja kojim 4mesic a nejim cerstve pecivo, jidla na cibuli a cilene nejim nadymava jidla zeli, lusteniny, hrasek atd, a citrusy...taky mi rikala mudr.ze bych nemela jist tolik mlecnych vyrobku ale na to kaslu uz ted mi prijde ze si nemam co dat 😀 ono stejne kdyz ma mimco sklony k boleni briska tak se tomu nevyhnete, kolikrat mala rve a ani.nevim co sem.snedla ze ji to vadi....znam I maminy ktery skoncily na sucharech a vode..hmm jaky ma to mliko pak asi vyzivovou hodnotu ze...
tak ja jsem mela v sestinedeli rizek a v pohode :D proc by se nemelo jist smazene?? bramboraky jsem taky jedla. Jediny, po cem mymu synovi strasne boli brisko, je med, nemuzu nic s medem, ani do caje.. nevim, jestli na med nebude mit alergii :(
@luj89 Protože to opravdu někomu může zadělat na několik krušných nocí - já je obecně nejím moc, ale ségra na to teda dojela luxusně. Tady je vidět opět, jak je to brutálně individuální a jak si to každý musí odzkoušet sám a jak nemá smysl v tomto ohledu cokoli paušalizovat. Univerzální seznam prostě neexistuje - viz všechny úvodní příspěvky. Pokud se pouštíme do detailů, už se zákonitě rozcházíme a co někoho rozsměje k pláči, druhého u toho při vzpomínce zamrazí. Tak asi tolik k tomuto tématu jako celku. 😎
@karlajasmine Viz můj příspěvek výše, mě by zase rozesmál ten med, takže asi tak 😉.
@luj89 Teď vidím, že ten můj příspěvek jsem omylem směřovala na tebe, patřil samozřejmě @priefi a kopíruju proto znovu, aby si to přečetla.
Protože to opravdu někomu může zadělat na několik krušných nocí - já je obecně nejím moc, ale ségra na to teda dojela luxusně. Tady je vidět opět, jak je to brutálně individuální a jak si to každý musí odzkoušet sám a jak nemá smysl v tomto ohledu cokoli paušalizovat. Univerzální seznam prostě neexistuje - viz všechny úvodní příspěvky. Pokud se pouštíme do detailů, už se zákonitě rozcházíme a co někoho rozsměje k pláči, druhého u toho při vzpomínce zamrazí. Tak asi tolik k tomuto tématu jako celku. 😎
@olga_ Jj, ten med vubec nechapu.. chudak strasne trpi, kdyz si dam cokoli s medem, v zivote by me to nenapadlo a je to pekne otravny takhle v zimni sezone, kdyz clovek dostane rymu a ani si nemuze dat med do caje :(
Já jedla vše a sledovala reakce - bolení bříška nebo osypky...byli jsme v pohodě.
@olga_ med je casty alegen, ale jak jsi psala, nekomu neco vadi, nekomu zase ne
@luj89 neber to jako vysmech 😉 nemyslela jsem to jako vysmech... smazene je obvykle na oleji, takze hodne mastne, mimi muze mit zazivaci potize. Napr.takovy rizek, obal je obvykle z vejce, ktere je opet casty alergen. Mi treba uz v porodnici dali doporuceni jist na zaklade setrici diety, takze zadne smazene a spol. Ale jak psala olga, nektere mimi ma obri problemy, nektere ne.
@olga_ ja prece vim, ze smazene ne, spise me prekvapilo, ze nektere maminky se ladujou smazenym do alleluja a pak se divi, ze mimi place bolesti 😉 To nebylo ve stylu, ze se ma jist, ale ze me prekvapilo, ze to nekdo ji v sestinedeli 😉 takze jsi ve vysledku prispevek adresovala spravne 😉
@karlajasmine a ktery med pouzivas? Kvetovy nebo lesni? Kvetovy je hodne bohaty na alergeny, lesni alergici zvladaji lepe 😉
@priefi domaci.. netusim, jestli je kvetovy nebo lesni, ale dik za tip, to je dobre vedet 🙂
@karlajasmine ono domaci se pozna tak, ze svetly je kvetovy, tmavy lesni (je trochu pozdeji nez kvetovy).
Moc děkuji za nazory.Je pravda,že každé dítě je individuální.Budu muset zkoušet😊
Nedoporucuji se jahody, nadymava zelenina, cerstve pecivo a nekdy mlecne vyrobky. Ja jsem v porodnici snedla celou misku jahod ze zahradky mych rodicu, ktere mi prinesli. 😀 Ale budes to muset vyzkouset, ja mohla jist vsechno.