Čajík. Od kdy a kolik ho udělat?

tereszka_
27. únor 2020

Ahoj holky, mam dotaz ohledne cajiku. Moje dcerka byla bohuzel kojena pouze prvni dva tydny a pak jsem prisla uplne o mliko takze je na UM. Dcerce jsou 2 mesice, na posledni kontrole u doktorky jsem se ptala od kdy muzu davat cajik a ta mi rekla ze az od 6. Mesice. Ale me se zda ze mala ma obcas proste jen zizen a ne hlad, protoze by chtela bastit pomalu kazdou hodinu a nemuzu ji precpavat jinam by mela brichabol. Mam koupeny fenyklovy detsky caj ale vubec netusim kolik ho mam pro ni udelat..

iren_nmu
27. únor 2020

Když má žízeň, tak dejte jí obyčejnou vodu.

mariegroth
27. únor 2020

Ted to nemyslim rypave, ale jak clovek pozna zizen od hladu? To je koncept, ktery u miminek moc neexistuje podle me. Nejnovejsi pruzkumy rikaji, ze ani voda by se nemela davat. Zatezuje to ledviny. Pokud dostatecne krmis, tak bych treba zkusila dite Jinak stimulovat nebo nabidnout dudlik? Treba ji jen chybi cumlani

miba10
27. únor 2020

@tereszka_ dávala jsem třeba i kojeneckou vodu. Dávala jsem jinak čaj normálně do hrníčku a z něj si pil podle potřeby. Ale pokud si pamatuji do 4 měsíců jsem dávala hrnek menší hrnek čaje a pokud to vypil (což se stalo jen jednou) tak jsem pak dávala tu kojeneckou vodu). Od 4 měsíců pití nabízím a pokud pije, tak neomezuju.

laloogrey
27. únor 2020

@tereszka_ Mně řekla doktorka, že jakmile je mimošek na umělém mlíčku, tak mám po troškách nabízet čaj nebo vodu. Od cca třetího týdne dávám fenyklový čaj normálně z lahvičky. Doktorkou mi bylo dále řečeno, že může za den vypít max 50 ml. Ale to se nikdy nestalo. Občas si cucne a vypila max 30 ml za den...

tereszka_
autor
27. únor 2020

@mariegroth protoze cim dal tim casteji cca pul hodinu po krmeni zacina brecet ale fakt hodne brecet. Brisko ma vzdy mekke a prdiky normalne odchazi. I pravidelne kadi, takze predpokladam ze brisko to nebude. Dudlik si vezme nachvilku a za minutu ho vyplivne a jeci dal, kdyz jsem ji zkousela nabidnout jeste mlicko tak se prisala a pila, jenze pak byla precpana a blinkala a brecela o to vic. Z toho zacinam usuzovat ze mozna by k tomu potrebovala mozna drobet caje, ale nejsem si tim jista, proto pisu sem. Nerada bych ji nejak ublizila.

amazonkajanik
27. únor 2020

Děti snad do 3měsíců mohou mimo mléka max 2čajové lžičky tekutiny. Dává se víc,když je průjem,horečka,nebo velké horko.

denisahlavicova
27. únor 2020

Taky mám dceru od druhého týdne na UM a dávám ji fenyklovy čaj od ukončeného 1.tydne. Ale nevypije moc, pokaždé si tak 3x cucne a spí.

merope
27. únor 2020

Přijde mi, že takhle v zimě, pokud doma nepřetápíš a nepřehříváš ji, snad ani žízeň mít nemůže. A ano, u UM by se měly držet nějaké ty intervaly mezi krmeními. Aspoň tedy tak jsem to všude četla. Nenudí se? Čím ji stimuluješ? Máš pro ni nějaké zajímavé hračky? Povídáš si s ní? Dvouměsíční dítko pomalu přestává pořád spát a začíná se zajímat o svět kolem.

katkapavlik
27. únor 2020

@tereszka_ ahoj dávala jsem cca od 2 týdne (plně na UM) fenyklový čaj.

tereszka_
autor
27. únor 2020

@merope povidam si s ni cely den, kazde rano po krmeni ma na 30 minut houpatko s hudbou, pak jeste usne a potom uz ji nebavi nic. Poridila jsem ji takovy polstarek ktery je naplneny vodou a v nem
,, plavou'' umele rybky, na ten ji pokladam kdyz travime cas na brisku, na 10 minut ji to zabavi, ale pak zas krici, po tom jsem ji zacala pokladat do kojiciho polstarku do takovyho mirnyho polosedu pod hrazdicku s hrackama kde jsou zrcatka, chodim s ni a koukam s ni do zrcadla, zpivam ji pisnicky, chodime kazdy den ven pokud neni nejakej velkej ficak nebo nemrzne. Jenze vsechno z toho prestava zabirat, dudliky mi vzteky plive a chyta sileny hysteraky. Uklidni se ve chvili kdy ji dam lahev s mlikem. Kolikrat si jen parkrat cucne a uz nechce a pak je o to vic nevrlejsi prproze ji boli brisko (propina nohy, kope i kdyz ji chovam), nebo aspon mi prijde ze ji boli brisko. Proto jsem premyslela nad tim cajem. Doma mame nastavenou konstantni teplotu.

merope
28. únor 2020

@tereszka_ Tak to pak těžko radit. I když jak to popisuješ, mi to skoro přijde, že to hladem ani žízní úplně nebude. Ale najít, co pomůže a kde je ten skutečný problém, to je občas detektivní činnost. Můj drobek v tomto věku podobné problémy neměl, ale zato je mívá občas teď v roce a stále nemluví, aby řekl, co ho trápí, tak je to podobné 🙂. Držím pěsti.

toupalka
28. únor 2020

Ahoj, mam syny 2 a 5 let. U toho prvniho jsem se slepe ridila tim co mi rekla doktorka, tim ze se rika,ze maji pit jen vodu a kdesi cosi. Kluk porad rval. Druhemu jsem od 1. tydne davala vodu i caj, jak se mi to zrovna hodilo a dala jsem mu tolik, kolik chtel. Bylo to o poznani spokojenejsi miminko, nez muj chudinka prvni 😂 Dodnes take mnohem lepe pije a je mu jedno jestli obyc vodu nebo zrovna dostane neco lepsiho a na vyvoji mu caj ani voda nijak neuskodila.......podle me to dite zizen ma, at si kazdy tvrdi co chce. Stridala bych caj a vodu a ridila bych se selskym rozumem. Nepochopim, ze nekdo muze rict, ze nepotrebuji pit.