2 měsíce a nestačí MM. Mám nasadit UM?

zuzik3010
29. čer 2023

Ahoj chtěla bych poradit..
Malá má dva měsíce a kojím na požádání cca co 2 hod. v noci vydrží i 6 hod. spát.
Do prvního měsíce měla žloutenku nasadili jsme proto čaj vypila okolo 60ml za den.
A teď po kojení mi přijde že není spokojená pláče a je nevrlá. A to kojím 20 min. Teď jsem jí na noc začala dávat 80 až 100 ml odsátého MM a pak ještě na 20 min. nakojila.
Mám nasadit UM a popřípadě jak a kolik??

andelka
29. čer 2023

A čemu má to UM pomoct? kojení po 2h není často. Kojení 20 minut není dlouho. Čaj bych nedávala vůbec, ale kojila. Zvlášť teď, když je teplo. Nespokojenost a pláč spíš nebude nedostatkem mléka.

ukki
29. čer 2023

@zuzik3010 no já kojim klidně i déle a někdy jsme měli interval i hodinu, když byl hlad

andelka
29. čer 2023

Já v létě i 3x za hodinu.
Nejstarší syn to měl tak, že po kojení cca 15-20 minut potřeboval cca 10-15 minut pauzu a pak dokojit.

zuzik3010
autor
29. čer 2023

Ona se pak odtahuje po tech 20 minutach a nechce ale přitom pláče a vzteká se. A čaj jsme zavedly jen kuly žloutence..
Mě spiš zajíma proc se odtahuje a place..

zuzik3010
autor
29. čer 2023

@andelka a čím ta nespokojenost ?

leilinka1234
29. čer 2023

Dcerka měla různá období. Různé bojkoty, spurty, cosi neznámého. Kojila jsem, když chtěla, v takovém období... Láhev jsem měla doma a nikdy jí nepoužila. Kojila jsem do roku a půl. Takových období jsme měli x a první přišel někdy právě kolem toho 2m.

hvezdicka09
29. čer 2023

@zuzik3010 zkus přečíst něco o růstových spurtech, často maminkam přijde ze mají málo mleka a nasadí um, ale je to jen období kdy je potřeba o to víc kojit, prejde to, přichází to ve vlnách.

kubesovaadelka
29. čer 2023

@zuzik3010 já teda MM opravdu neměla, za to dcera byla opravdu jedlík. Na UM máš vždy dávkování, ale aby má dcera byla spokojená, musela mít dvojitou dávku. Já když odsala po 3-4 hodinach nekojeni MM z obou prs, tak jsem vysala max 60ml, což je žalostně málo. Dceru jsem měla prisatou na prsach i dvě hodinky a stejně plakala, takže na doporučení doktorky jsem dokrmovala UM a uplnej obrat, už neměla zaťaté pesticky, ale krásně uvolněně po jídle usnula a spinkala. Další důvod u nás byl vigantol, který ji způsoboval bolení. Nasadili jsme Terezii a do týdne byl klid i od bolení. Tím tě nenabádám k tomu, abys přestala kojit, pokud má dcera zájem a ty máš dostatek MM. Já bohužel ale musela a nelituji. Ano zasteskla jsem si po tom kontaktu při kojení, ale není nad spokojenost miminka. Takže pokud si myslíš, že to mimcu nestačí zkus ji po kojení dát třeba 30ml UM a uvidíš. U nás to kolikrát stačilo na žízeň, ale to jí bylo 14 dní. Ve 2 měsících možná bude chtít více

alice180
29. čer 2023

Malá měla takové období taky vždycky pár dní a pak zase v pohodě. Takže bych počkala. Taky.jsem chtěla hned kupovat um a nakonec k tomu nedošlo. Kojila jsem ji rok a půl a pak se sama odstavila. Žádnou um jsme nepotřebovali. Jenom občas měla tohle období, jen pár dní. Vrtěla se odtahovala atd.

pe_tu_ss_ka
29. čer 2023

Může to být, bojkot, růstový spurt, neteče to tak, jak ona potřebuje, nebo kolem 2 měsíce jsem u obou děti dostala menstruaci i přes kojení, a jim to první dva tři cykly vůbec nechutnalo.. čaj jsem nedávala ani jednomu a oba měli žloutenku. Při sportech jsem kojila klidně co půl hodiny, tím se zvedla orodukce mléka a za pár dní byl vždy klid.

bereni
29. čer 2023

@zuzik3010 Kojim pulrocni skoro co hodinu. Nevidim duvod k prikrmu. Porovnavat odsate MM a UM nelze, slozenim je to naprosto jinde. Nekdy je to proste jen o kontaktu. Kojeni po 2 hodinach neni nic strasnyho… Caj kvuli zloutence na co? Dcera teda v porodnici mela zloutenku a caj jame vubec nedavali. Problem muze byt tedy rustovy spurt, bolest briska…muze toho byt vic, ale malokdy je to o malem mnozstvi MM.

zuzik3010
autor
30. čer 2023

@kubesovaadelka no bohuzel jsi odsaju 50 ml a to ji urcite nestaci…doktorka mi rekne ze pribira a to ji staci nezajimaji jestli je spoko.. zkusila jsem na noc dat jen Um a vypila 60 ml

zuzik3010
autor
30. čer 2023

@bereni ona ji mela strasne dlouho a aby vyloucila ty latky a podporila curani..

zmrzlinka
30. čer 2023

Pokud se Ti zdá hladová tak ji UM dej a uvidíš co bude....jestli bude spokojená ,tak bych ji UM začala dávat.Asi máš mlíka min....proto se může odtahovat od prsa a být nespokojená....

uzivatelkapetra
30. čer 2023

Pokud chceš na um ušetřit, opravdu zkus přečkat, to že neodsaješ neznamená, že nemáš.
I když nic jiného doma neuděláš, tak obětuj pár dní klidně jen a jen kojení, ono si to sedne. Čaj bych taky žádný nedávala, podpoříš tím svou laktaci. To že se kroutí může být opravdu jen spurtem (připadá jí, že to teče pomalu) nebo bolestí bříška (my se trápili opravdu poctivě celé tři měsíce). Střídej prsa když se bude vztekat, klidně vícekrát.
UM sice může vše vyřešit, ale taky by to možná byl začátek konce kojení, záleží jak to vidíš ty.

kubesovaadelka
30. čer 2023

@zuzik3010 pokud se ti po tom UM zda spokojenější, tak ji můžeš dokrmovat. Samozřejmě se tím sníží tvoje laktace a časem přestaneš kojit úplně, takže je v první řadě na tobě, jestli to chceš obětovat či ne. Já protože opravdu viděla, jak je po tom spokojená a spinká, není napjatá apod. Tak prostě obětovala kojení, když stejně jsem nic neměla

andelka
30. čer 2023

Nespokojenost může mít mnoho příčin a někdy je těžké zjistit jaká to zrovna je. Může mléko téct pomalu, rychle, bolet bříško, potřebovat odrihnout v průběhu, nesedí poloha..ale to všechno má řešení. Já mám odkojenych hodně let, a přitom jsem nikdy skoro nic neodsala. 50-60 ml max a z velkým vypětím sil. Lepší kojit fakt.

lennus
30. čer 2023

@zuzik3010 To, co odsaješ, neodpovídá často tomu, co si dítě vypije. Vydrž pár dní, může to být cokoliv, i horko. Kojila jsem děti 22 m a 2,5 roku a krize byly, pokud přibírá, je to ok, um a flaška je cesta do pekel s kojením.

lennus
30. čer 2023

@andelka Přesně, taky mi moc odsávat nešlo a kojila jsem oba celkem dlouho

andelka
30. čer 2023

@lennus právě. S odsáváním jakýmkoli způsobem jsem se vždycky hrozně trápila. Přesto všichni tři půl roku plně kojení,a celkem 13 a 15 měsíců a 3 roky.

orangutan123
30. čer 2023

@zuzik3010 zkuste si zavolat laktační poradkyni. UM je až ta poslední možnost...já měla malého od narození na UM, teda kojila sem+ dokrmovala, i přes veškerou snahu se mi nepodařilo plně rozkojit a v 5 měsíci začal opravdu bojkot, protože prostě UM a flaška byla lepší. Jasné nenechám dítě o hladu pokud to opravdu nejde, ale hodně sem to obrečela...a za UM teď nechám snad celej rodičák 🙈

vladienka
30. čer 2023

@zuzik3010 dcera mala silnu novorodenecku zltacku, zlte oci mala cca 3-4 mesiace a caj sme fakt nedavali, najlepsie je kojit a kojit. Prislo teplo, prisiel spurt, moze prist bojkot, ale nic z toho nie je dovod davat UM ak pribera.

orangutan123
30. čer 2023

Jo a chci se zeptat ten čajík na žloutenku Vám někdo poradil? Malej měl taky žloutenku a říkali jenom kojit,kojit a kojit, tělesný kontakt tělo na tělo, na sluníčko ale ne na přímé, jednu noc byl pod lampou ještě v porodnick a pak cca do 14 dnů to zmizelo úplně

zuzik3010
autor
30. čer 2023

@orangutan123 doktorka ona mela v porodnici v norme a i doma jen to trvalo aby zmizela tak doktorka rikala ze mam davat caj aby vyloucila ty latky..

bereni
30. čer 2023

@zuzik3010 Ale to nemuzes srovnavat odsate MM a MM co si sama vytahne💁‍♀️. Ja odsaju taky klidne jen 50 ml a kojim bez potizi pulrocni mimco. Pokud pribira krasne tak se na nenaky UM vyprdni. Vim co rikam, prvni ditko jsem mela na UM, presne pro reci od tchyne typu “slaby mliko, malo mlika..” a zbytecne. Druhe ditko ted kojim a nemit osvetu v kojeni tak jsme beztak zas na UM. Pokud dite prospiva, nehledej duvody nespokojenosti uplne v nejakym hladu.

atomix
30. čer 2023

Pokud začneš dávat UM, tak se začni loučit s kojením. Mléko se tvoří podle potřeby dítěte, ale vždy s malým zpožděním. Pokud dítě začne potřebovat mlíka víc, tak několik dní trvá, než to tvoje tělo podchytí. Proto je nespokojená. Pokud ta nespokojenost trvá příliš dlouho, pak si malá asi vytváří bojkot kojení.

orangutan123
30. čer 2023

@zuzik3010 no, právě proto by se mělo kojit a ne dávat čaj, nevím slyším tohle poprvé a třeba mě tu někdo vyvede z omylu 😊

rebe
30. čer 2023

Co to znamená to teď, o kterém píšeš? Při růstovém spurtu potřebuje dítě víc mléka, ale upravení laktace několik dnů trvá. Taky jí nemusí sedět to nasazené umělé mléko, nemůže tam být souvislost? Obecně, pokud chceš kojit a kojení zachovat, tak nejlepším řešením je kojit. Nasazení umělého mléka je nejlepší cesta k umělému mléku. Umělé mléko není cesta ke kojení. Takže ze všeho nejvíc záleží na tom, co chceš a čeho chceš dosáhnout.

orangutan123
30. čer 2023

Jinak, taky musím říct že zhruba do 3 měsíce sem nedělala nic jiného než kojila a přebalovala, byl schopnej dudlat na prsu klidně i hodinu a za půl hodiny chtěl zase. Ono to totiž není jenom o mléku...UM jsme vyměnila 3 než sem zjistila které mu sedí. A taky pozor na bolení bříška zameněné s hladem. Já teda musela vyměnit i vitamín D. Prostě zkoušet, zkoušet, zkoušet.