Zakládal jste někdo dětskou skupinu?

lani1
6. dub 2023

Zajimala by me zkusenost se zalozenim detske skupiny vzhledem k casove a administrativni narocnosti apod. Nase skolka ceka na dotace na pristavbu, je tam uplne minimum mist, ze se nedostane ani nase trileta, ale je tu 30 novych parcel. Zatim se nastehovaly jen dve rodiny a uz bude problem s mistem pro nasi dceru, pritom tu bydlime osm let. Okolni vesnice smula, nema tam trvale bydliste a i vekove dostane minimalni pocet bodu. Jedina alternativa skolka 5 tisic mesicne. Napada nas vytvoreni detske skupiny v ramci obce, protoze ten problem tu bude dal, dokud se skolka neprestavi. Ocenim jakekoli zkusenosti, prosim opravdu zkusenosti a nejen odhady. Diky

merope
6. dub 2023

Jenom info - spádová obec je povinna zajistit místo v MŠ všem dětem starším 3 let, je to ve školském zákoně. Jen to málokdo ví. Tzn. jít do tvorby dětské skupiny je určitě dobrý nápad, ale dá se na to jít i "oficiálně".

lani1
autor
6. dub 2023

@merope Ano, resim i se starostou, ale nelibi se mi myslenka, ze by mela dcera nekde rok dojizdet a zvykat si jinde, kdyz je tady i navaznost na skolu. A taky otazka, kde by mi sehnal misto(ne treba po ceste do prace apod)

janule0123
6. dub 2023

U sestry v praci chtěli a po zjištění všech požadavku se na to vykaslali ..

eviicka
6. dub 2023

@merope to mě zajímá, jak je to, když vesnice žádnou spádovou obec nemá (zkrátka je takový přetlak dětí, že vesnice, které byly původně spádové od toho upouštějí, aby zajistili místa vlastním dětem)? Dětských skupin je v okolí do 15 km celkem dost, jenže tam bývá zase problém vysoké školné, díky nižším dotacím na starší dítě.

K dotazu: počkala bych na schválení sousedského hlídání, u nás o tom obec uvažovala a náročnost na všechno veliká.

merope
8. dub 2023

@eviicka @lani1 Zkuste mrknout třeba tady:

Mají mateřské školy určené spádové obvody? Která mateřská škola má povinnost přijmout dítě?

Pro mateřské školy zřizované obcí nebo svazkem obcí stanovují obce spádové obvody podobně, jako je tomu u základních škol. Obec musí zajistit místa v mateřské škole pro děti uvedené v § 34 odst. 3 školského zákona (v případě dovršení tří let do začátku školního roku) s místem trvalého pobytu (u cizinců s místem pobytu) ve spádovém obvodu. Požádat o přijetí může zákonný zástupce dítěte v kterékoli mateřské škole, pokud bude mít volnou kapacitu, může dítě přijmout, i když má dítě místo trvalého pobytu v jiné obci.

Zdroj: https://www.msmt.cz/vzdelavani/predskolni-vzdel...

Teď teda koukám, že to je pro děti, co jim jsou 3 roky k začátku školního roku, ale aspoň tak. Určitě je třeba tlačit na obec / starostu, ať obec plní zákonné povinnosti. Otázkou je, co dělat, kdyby obec opravdu ty zákonné povinnosti neplnila (podat na ni žalobu?). A dalším problémem je, že to místo můžou pak "na truc" zajistit někde úplně jinde, třeba na druhém konci republiky ☹. BTW četla jsem, že se ZŠ začíná být problém takový, že některé obce umí zajistit prvňákům místo ve školách třeba 70 km vzdálených a blíže ne. Ale už je to pak něco, s čím se dá jít na obec a trošku to medializovat - teď sice není před volbami, ale za chvíli už bude a už by se to stávajícímu starostovi nemuselo hodit (pokud je tam teda trošku politický boj - u maličkých obcí i toto může být problém). Protože pak bohužel zbývá jediná alternativa a to je jít na tu radnici sami a zajistit to sami (což teda ale mimochodem může být velmi moudré už v tom, že pokud radnice neumí zajistit školku, co bude pak za 3 roky se školou?).