Ahoj, ráda bych se zeptala zda-li tu jsou nějaké maminky, které se přihlásily na VŠ při MD. Dá se studium (dálkově) zvládnout? Děkuji za odpovědi
Studovala jsem při MD Bc.,rodila jsem v prvním semestru,statnice jsem dela těhotná 🙂
@podestatka tak to klobouk dolů! 🙂 obavy ze mne pomalu opadají
Ahoj, já dělam doktorát a k tomu normálně pracuju a teď od října nastupuju na mateřskou, jako hodně jsem řešila, zda budu přerušovat nebo ne, či skončím, ale nakonec jsem si řekla, že když to dávám k práci, tak to musím zvládnout i s dítětem, navíc mne manžel podporuje a řekl, že vypomůže a to budu pracovat i s dítětem, jsem osvč, takže mi nic jinýho nezbývá :D...učim i na vysoký škole a v tom taky hodlám pokračovat, ale podle mě primárně záleží na zázemí, které člověk má a že ví, že když musí třeba do školy, že má prcka kam dát, případně nevadí, že tam půjdeš s ním 🙂....a jak vždycky říkám, vzdát se to dá vždycky, ale musí se to aspoň zkusit 🙂
Já se na to taky chystám....VŠ už mám, ale potřebuji dodělat specializaci. Začnu tedy, až bude malýmu rok, aby už nebyl na mně tak závislý a mohl hlídat táta. Jiné příbuzné tady blízko nemáme.
Studuju kombinovaně na Karlovce pedagogickou fakultu, maminek se tu pohybuje hodně. Nevím jestli celá univerzita nebo jen PedF má i určité výhody pro rodiče s dětmi do tří let a celkově teď docela frčí "prorodinná politika", většina učitelů je vstřícná, blbci se najdou všude.
První část studia jsem dělala ještě před synem, potom jsem přerušila a od jeho roku jezdím znovu. Hodně záleží na podpoře vašich blízkých, možnostech hlídání a délce dojíždění - je to náročné zorganizovat (my třeba máme nejvíc úterky, takže vzít si na to dovolenou). No a zkouškové, to je kapitola sama pro sebe 😂 , ale vždy se to nějak dá.
Osobně můžu říct, že si studium daleko víc užívám teď, než když jsem k němu pracovala. Ta možnost párkrát do měsíce odjet, vypnout plínový režim a strávit pár hodin v intelektuálně podnětném prostředí je k nezaplacení :D
Podala, jsem si přihlášku na výšku a otehotnela, na prijmacky jsem šla, přece jen byly v době kdy jsem byla v malem tydnu a těhotenství nemuselo dopadnout,na školu jsem se dostala a když už jsem se dostala, tak to prece hned nevzdám. Mám za sebou rok a celkem to jde. Myslím že s ročním dítětem to bude horší než s tim miminem. Chvilemi toho mam plne kecky, ale to hlavně proto, že jsem si nechala část úvazku z práce a pri zkouskovem mam i termíny odevzdání práce... mamka mi dost pomáhá, protože do školy jezdí se mnou a vozí mi malou u školy, doufam ze ted uz budu moct nechávat mamku s malou doma, ale pořád se dost koji, tak uvidíme jak to bude...
I ja to s detetem zvladla. Zalezi jak narocny obor si vyberes. Ja zvladla pedak s ditetem. Statnicovala tehotna. Mela jsem jeste takove nutkani zvladnout jeste jeden obor ale se dvema uz jsem to vzdala 😁
Dulezity je vyber oboru. Podpora rodiny. Ptz samozrejme nebudes moct fungovat jako mama ani jako manzelka na 10p% takze te nekdo bude muset zastoupit a partner prezit zkouskove kdy jde domacnost stranou 😁 ale jak uz padlo je to fajn moct "uniknout" od rodicovskych povinnosti a rozvijet se.
A mam kamaradku ktera je teprve machr! Ma dve deti (zacalo v jejich 5 a 2 letech) k tomu pracuje a tatinek se na ne vykaslal takze to zvlada s pomoci mamky. A dava to. Pred tou klobouk dolu!
Holky, mám tři děti. 6,3 a 1 a na podzim jdu taky na pajdák dálkově :D tak uvidíme, jak to bude doma vypadat.
Na Bc. Pravo a mezinarodni obchod na Pravech na MU jsem nastupovala bez deti, u statnic jsem uz mela chlapecka 3 roky a dcera skoro 1,5. (mela jsme nejaky cas preruseno, protoze vzdy slo o rizikove tehu) no a pak jsem nastoupila na Mgr. Verejna sprava na stejne skole. Jde to kdyz clovek chce, ja vlastne nikdy nezazila byt doma jen s detma a nechodit do skoly.
Hele, obavy z tebe opadají dost rychle, po pár příspěvcích. I kdyby ti tu půl národa napsalo, jak je to v pohodě, měla by sis to zvážit přímo na tvou situaci. My nevíme, kolik a jak starých dětí máš, jaké ty děti jsou, jaké máš možností hlídání a jaký obor chceš studovat. Asi bude taky něco jiného jestli bydlíš hned vedle fakulty nebo budeš dojíždět přes půl republiky. Zvládnout se to dá, ale není to na hurá akci "však to nějak dám". Stojí to roky neprospaných nocí a spoustu nervů, kromě studia taky o dítě, o hlídání, o partnerský život apod.
@helinkaaa Nejsem si jistá, jestli někdo kdo to nezvládl, se tím bude chlubit. Ale kdybys to náhodou nezvládla, tak nejsi sama. Kamarádka studovala při práci (full time) VSE, kvůli práci a neshodám k jednou prf. ale toho nechala a šla na soukromou (ekonomickou) dálkově, uznali jí dost absolvovaných předmětů ale nestihla ji dokončit a otěhotněla a musela přerušit i tu soukromou, jelikož s dítětem fakt nešlo připravit se na státnice z mikra, makra, statistiky i když jí zbýval kousek, dítko bylo náročné na péči. Tam prý jsou velice vstřícní a muže se vrátit když to poleví doma. Takže 5-6 let studia a dost peněz v háji a nabité vědomosti pomalu utíkají pryč, jak sama říká. Je to příšerně náročné, já nejsem schopna s dětmi napsat ani jeden souvislý email abych od počítače neustále neodbíhala a neřešila wc, nočník, řev, jídlo, vaření, pády, vztekání, zvonek u dveří, zvonící mobil (a to na něm nepoužívám data). Ale zase pokud je babička, podporující manžel, tak proč to nezkusit.
Já studuju prezenčně poslední ročník Ing. v Praze, dopisuju diplomovou práci. Otěhotněla jsem na konci prvního ročníku, první semestr jsem zvládla těhotná, druhý už s miminkem (narodila se předčasně). Občas hlídaly babičky, někdy tatínek. Ale měla jsem individuální plán, nemusela jsem chodit na přednášky a některá cvičení. Zkoušky jsem všechny zvládla. Ale malá byla a je hodně hodné dítě, spí celou noc, tak jsem nebyla unavená a měla jsem energii a čas na učení. Přeju hodně štěstí 🙂
Já měla v plánu dodělat si mgr. Ale manzel pracuje na smeny, vcetne vikendu. Moje mamka to samé, manželovi rodiče by pravidelne hlídat nemohli. Oboji jsou 60km daleko. Takže u mě z toho sešlo. A zpětně si to ani nedovedu představit. Ze začátku jsem byla jen a pouze kojna. Od 4m cca do roka a čtvrt extrémní separani úzkost. A to nejen na cizí lidi ale i na manžela :-/
holky a jak je to s placením na státní vš při kombinovaném studiu?
@bassetlady Ahoj, co konkrétně myslíš? Pokud jsi nepřekročila dobu studia (započítává se i nedokončené), neplatíš nic.
Také na podzim nastupuji dálkově na magisterské na FSV UK. Mám z toho strach, protože synovi bude 16 měsíců a separátní úzkost dost intenzivní, a to i při hlídání babičkou či manželem. Oba my vyjdou vstříc a snad to půjde, ale asi v té škole nebudu moc v klidu, protože na malého budu myslet. Jak se budu připravovat na zkoušky nebo psát diplomku netuším, malý je živý a nespavý...
Hodně záleží na tom, jaký budeš mít dítě a jakou mu budeš chtít být matkou. S naším synkem bych za ty víc jak dva roky nezvládla ani kurz na umělý nehty. Je od malička dost náročný na čas a pozornost a já bych ho nechtěla kvůli nějaké škole separovat, strkat po rodině a ignorovat jeho potřeby. Na studium VŠ je potřeba každým den mít klid na učení, což s některým dítětem lze a s jiným nelze.
Zvládla jsem a zvládnout se to dá, ale musíš se hodně hecnout. Klasický režim, přednášky a cvika, jsem zvládala s pomocí manžela (buď jezdil se mnou a vozil kočárek, zatímco já se učila nebo zůstával doma a staral se), státnice pak byly šílený. Ve chvilkách, kdy malá spala, jsem musela okamžitě přepnout do stavu učení a tři měsíce jsem jela jako fretka. Mám fildu a podporu babiček minimální.
@bassetlady jak pise
@chiara75,, ale započítává se jen nedokončené. Už mám jednu VŠ vystudovanou. Pokud úspěšně ukoncus, můžeš studovat další zadarmo. Pokud neukoncis,,pak už se při překročení 6ti let studium platí.
@korneliusa To bych zase takto nesoudila. Obzvlášť pokud nemáš osobní zkušenost. Rozhodně se neucis každý den. Do školy jedeš např. 1x týdne, takže rozhodně nikoho neseparujes a neignorujes ničí potřeby. Předpokládám, že každá z nás občas někam od rodiny vypadne. Mmch i v rámci zachování vlastního duševního zdraví a pohody je to prospěšné. Navíc dítě má tatínka a ten náš mě plnohodnotne zastoupí. Učíš se při zkouškovém období, ano to je náročné, ale zvladnout se to dá po večerech.
Možná se pletu, ale tvůj příspěvek zní poněkud odsuzujícne vůči studujícím matkám. Máš snad osobní zkušenost?
@bassetlady Jasně. Mě je 40. A už jeden Mgr. titul mám a teď studuji druhý. Ona dálkove. Započítává se jen neúspěšně studium.
Otěhotněla jsem v 1.semestru, porodila a státníce jsem dělala podruhé těhotná. Pak jsem si dala chvíli pauzu a pustila se do dalšího studia. Teď si dávám chvíli oraz a přes zimu bych si chtěla udělat ještě jeden kurz 😁 Starší je 3 a 3/4 a mladšímu budou 2.
Během výuky a zkoušek pomáhal manžel. Učila jsem se, když děti spaly nebo po večerech. Nemáme možnost hlídání.
@ilonne Já dálkově studovala před dítětem, když jsem pracovala a každý den jsem si k tomu musela alespoň na chvíli sednout. Co se týče toho "vypadnutí", to je jasný. Ale šprtáním se málokdo odreaguje. Takže musíš občas vypadnout, občas se učit, občas uklidit, občas uvařit, občas spát. A to se prostě sčítá a s některým dítětem to lze (spavé, klidné, co se samo zabaví) a s jiným je to peklo (koliky, prořvaný noci, potřeba neustálého kontaktu, pak to začne lozit a běhat a musíš na to furt koukat, jestli se nepokouší o sebevraždu, atd...). Náš je ten druhý případ. Neexistuje, že by mě nechal v klidu číst a neskákal mi u toho po hlavě. Mít dítě jako jsem byla já, tak se doma nudím. Nejraději jsem si prý sedla doprostřed hraček a celý hodiny jsem si spokojeně hrála.Takže, jak píšu, s některými dětmi to jde a s některými ne. A předem to nikdo vědět nemůže, jaký dítě bude mít. Studující matky určitě neodsuzuji, z koho se mi zvedá žaludek jsou "matky", který kadí na dítě, aby měly klid a mohly si uskutečňovat svoje plány, ať už jsou jakýkoliv. Jen k té docházce ještě dodám, že odjet na celý den od kojence, byť jednou týdně, je pro mě osobně naprosto nepřijatelné. To opravdu separace je a pořádná.
@korneliusa Podívej, já mám děti tři. Jednu VŠ vystudovanou při práci před dětmi. Druhou jsem začala studovat, když nejmladšímu bylo 8m, když jsem byla ve škole zastoupil tatínek nebo babičky. Nebo jezdili s námi. Byl kojeny lahví, takže jsem mu odsavala MM. Jsou s námi i kojící a těhotné matky, děti mají poblíž s tatínkem nebo babičkou. Všechno jde, když se chce.
https://www.modrykonik.cz/group/2123/ je tu skupina Studující maminky. Jde to. Na mateřské jsem kombinovane udělala Bc. a prezenčne Ing. Začala jsem když dceři byly asi dva. V průběhu studia jsem stihla porodit ještě dva kluky 😂😂 Jednou ve zkouškovém období a potom ke konci semestru. Je ale opravdu potřeba mít kolem sebe lidi co pohlidaji děti a disciplínu k učení
@helinkaaa nejsem tento případ, ale kamarádka studovala při vysoké škole a zvládla to. Sice říká, že bez pomoci chlapa, babiček a kamarádů by to nedala (musela chodit na praxe jako zdravotní sestřička apod.), ale je ráda, že to zvládla. 🙂 Snad se vám ozve někdo s osobní zkušeností. Hodně štěstí 🍀.