Výběr střední školy. Jak jste na tom byli Vy? Máte nápady?

amelieaa
6. srp 2020

Zdravím! Je mi 14 let a po skončení letních prázdnin jdu do 9. třídy.
Můj problém je s výběrem střední školy, protože samozřejmě si vůbec nevím rady jako další mí vrstevníci. Na gymnázium se mi úplně jít nechce, kdybych se snažila tak na to hlavu mám, ale byl by to pro mě strašně velký stres. Další věc je, že mám talent (nejsem egoistická, pouze to o sobě vím, a mám to po tátovi) na nějaký taneční obor, uměleckou školu, zpěv a miluju vaření a jsem velká puntíčkářka. Je to těžké, protože z každých oborů, co se mi líbí teď vím, že by mě to dlouho nebavilo...takový problém má snad každý. V listopadu mi bude 15 a tak si myslím, že už je pozdě na nějakou taneční školu. Umělecké školy mají spousta oborů a většinou je to grafický design...úplně si nemyslím, že by mě bavilo dělat návrhy na různé věci, ale kdoví, opak by se stal pravdou. Ale třeba obor s fotografií, by mě možná bavil, protože mám ráda focení a mám v mobilu moc krásných fotek, ale jak říkám...vůbec nevím jestli by mě to bavilo na delší dobu. No a pak mě napadla gastronomie, to je taky další možnost. Nejradši bych byla, kdyby bylo všechno dohromady :D Jsem ale taky velký stresař a ze všeho jsem nervozní :D No a ikdyž mám nějaké nápady kam jít, přece jenom vlastně nevím nic.
Máma mi radí, že to mám nechat jít plavat, že čas rozhodne, když stejně teď nevím.
Dávám ji za pravdu, ale přece jenom jsem sem napsala, ať vím, nějaké vaše názory a nápady.
Byla bych ráda, aby jste mi napsali, jak jste na tom třeba byli vy, nějaké vaše nápady a tak.
Moc předem děkuji

andrea93133
6. srp 2020

Tak v dnešní době není problém vybrat jednu školu a v dalších odvětvích se zdokonalovat třeba kurzy a podobně 😉 mě máma natlačila na obchodku, sice mám maturitu, ale mě je to třeba k prdu, protože v tomhle oboru pokud nemám známí jsem bez šance najít práci, jelikož nemám praxi 🤷‍♀️ obvolala a obchodila jsem X pohovorů a všichni mi řekli to samé "bohužel.. nemáte praxi" 🤷‍♀️ a na vejšku jsem sice chtěla, ale měla jsem už dlouho přítele (teď už manžela) a chtěli jsme jít do svého, tak jsem šla makat do fabriky.. práce těžká a na prd (a tam jsem zjistila, že umím sakra makat) ale za pěkný peníze 😊 musíš trošku vědět co od života chceš a podle toho se rozhodnout.. jít do umění jako takového chce opravdu velký talent, aby si tě někdo všimnul a hodně dřiny na sobě abys byla lepší a lepší 😉 fotografování může být zatím tvůj koníček ve kterém se kurzy zdokonalíš a nakonec to může být tvoje obživa 😊 a co se týká gastronomie, upřímně učňáky tě nic moc nenaučí, zase by sis musela udělat nějaký lepší kurzy aby ses dostala na nějaké lepší místo a pořád se zdokonalovala, abys neskončila v nějaký putice a jediné gastronomické umění by nebyli hranolky a smažák 🤷‍♀️ jsem ti moc neporadila co? 😂 já kdybych se mohla rozhodnout znovu, tak jdu na jazykovku, protože kdo umí jazyky je za vodou 😉

amelieaa
autor
6. srp 2020

Děkuji moc za Váš názor! V něčem jste mi poradila, to né že ne. To máte pravdu s jazyky...já měla na výběr mezi němčinou a francouzštinou. Šla jsem na frájinu a kupodivu mi jde lépe než samotná angličtina 😂Máme na ní skvělou učitelku a je nás tam pouze 12, takže nám hodně pomáhá a může se nám více věnovat. A jsem ráda, že jsem se tak rozhodla, protože mí spolužáci, co šli na němčinu, absolutně nic neumí. Nejenže dělají bordel ve třídě a ze všeho mají srandu, ale mají učitelku, která dává furt pětky a nic je prostě nenaučila. Navíc mají úplně plnou třídu, takže taky nic moc. Nechám tomu volný průběh, popřemýšlím nad nějakými kurzy a uvidím za rok😎 Ještě jednou Vám děkuju.

shakira007
6. srp 2020

Ja na tvém místě bych si vybrala něco co tě v budúcnosti dobře uživí. I když tě to třeba nebude bavít, a pokoušela bych se prorazit. Můžeš chodít na nějaký kurzy, založit kapelu atd.

honeya
6. srp 2020

@amelieaa Já jsem kdysi taky pořádně nevěděla kam jít. Rozhodovala jsem se mezi zdravotnickými a mezi pedagogickými obory. Tenkrát jsem dělala na Úřadu práce takový test, na jaký obor bych se hodila. Jen tam odpovídáš na otázky a paní si pak s tebou popovídá, co ti vlastně vyšlo a na co by ses hodila. Nakonec jsem šla do zdravotnictví na laboratorního asistenta a pak si dodělala vošku zdravotního laboranta. Jen jsem před státnicema otěhotněla, tak jsem ani do práce nenastoupila :D Ikdyž to po škole není uplně dobře placený (co ale je bez praxe), tak si myslím, že jsem si obor vybrala dobře. A co třeba zkusit hotelnictví? Tam něco s gastronomií určitě máš. Jazyky se ti tam taky hodí.

kometkak
6. srp 2020

Vyber si z oborů, kterých je dnes nedostatek a které jsou dobře placené. Fotografů je dnes plný internet a obvykle si lidi vše vyfotí sami mobilama (které dnes už fotí velmi dobře) a přestává být ochota fotografům platit. Taktéž grafika a podobné obory. Před 20 lety dvojnásobný plat průměrné mzdy, není pomalu více dostane prodavačka v Lidlu.. 😅 Protože grafické programy ovládá každý průměrný středoškolák.. Na tančení rovnou zapomeň, že by tě to živilo.. Jestli to neděláš profesionálně od 4 let. Gastronomie.. otázka co bude dál.. jak s tím pohne korona a další následující pandemie (globalizace).. Rozumné je se naučit jazyky, pak ve zdravotnictví bude práce vždy.. zubaři atd.. počítače.. jako programování, mobilní aplikace..práva, technické obory, co jdou dopředu. Možná něco s realitama, bankovní sektor.. učitelům slibují lepší podmínky. V ČR jsou myslim na 65% průmerných platu vysokoškoláků. Údajně se to má srovnat. V evropě to tak je.. Tak ten trend takový asi bude.. A tady je dnes dobré umět perfektně nějaké řemeslo..

amelieaa
autor
6. srp 2020

@honeya Děkuji moc za názor. To je dobrý nápad, to mě taky napadlo. Musela bych sice zabrat na angličtině, ale určitě by to šlo. 😎

amelieaa
autor
6. srp 2020

@kometkak Ani jsem nemusela přemýšlet a plně souhlasím s vaším komentářem. Máte ve všem pravdu a ujasnila jsem si díky tomu pár věcí. Vyškrtávám tanec, protože to bych musela opravdu být odmalička třeba gymnastka, nebo něco takového. S fotografií máte taky pravdu. Většinou si lidé už upravují nejradši fotky sami, krom třeba nějakých hezkých svatebních, rodinných fotek. Hold pčkám, co bude dál. Ještě mám pár měsíců čas a uvidím. Třeba jednou se ze dne na den rozhodnu.
Moc děkuji🙏🌞

konidana
6. srp 2020

@amelieaa dojdi si s mamkou do pedagogicko psychologicke poradny. Tam pohovorem a nejakymi testy zjisti jake mas studijni predpoklady a poradi kam se nasmerovat. Daji i tipy na konkretni skoly. Me to kdysi v osmicce hodne pomohlo a pristi rok chci jit s dcerou, ktera tape uplne stejne jako ty. Pokud se ti to zda jsko dobry napad, s objednanim nevahejte, mivaji docela dlouhe cakavi doby na termin.

sigyn
6. srp 2020

Osobně bych moc nedala na názor ,,co je dnes žádané", ono za 4 roky to může být úplně něco jiného. Já taky nevěděla, co jít studovat. Chtěla jsem právničinu nebo grafiku, ale v okolí žádná kvalitní škola nebyla a delší dojíždění si rodiče nemohli dovolit. Tak jsem měla SŠ ekonomického oboru, VŠ společenskovědního a nakonec pracuji v IT. 😅 Hlavní je vybrat si obor, který vám půjde. Když člověku něco jde, tak ho to baví a snáz se v tom zlepšuje. Nemá tedy cenu jít technickou, když Vás nebaví matematika, na peďák, když nerada mluvíte před lidmi atd. To byste taky za dva roky rychle vyhořela už na škole. Zkuste si probrat všechny dostupné školy a najít něco, co Vás zaujme. Za ty čtyři roky se pak posunete blíž tomu, co byste chtěla dělat a navíc řada zaměstnání ted ani striktně nevyžaduje určitou školu, důležitá je praxe a tu můžete nabrat, ať studujete cokoliv.

vrabcak0007
6. srp 2020

@amelieaa taky me napadla ta hotelovka jako prvni, kdxz jsem to cetla...

martt
7. srp 2020

@andrea93133 Já s tebou nesouhlasím co se týká toho, ze na ucnaku toho moc nenaučí. Hodně záleží jaký ucnak třeba toho kuchaře si vybere. Ja jsem vyučený kuchař. Od prvaku jsme měli celostátní gastro soutěže, na praxe jsme chodili do restaurací, jde jsme se toho naučili docela dost. Na víc na kurzech tě svým způsobem naučí vařit, ale ne technologické postupy a normy což je také důležité. Když se jdeš hlásit o práci na kuchaře většinou chtějí vyloženě vyučení v oboru. Pokud nemáš a máš "jen kurz" většinou po tobe chtějí praxi pokud to opravdu není putyka, kde jim je jedno jak se vaří.

martt
7. srp 2020

Ta gastronomie není špatna. Pokud tě baví vařit jsou i maturitní obory kuchaře. Ale hodně záleží jakou gastronomické školu si vybereš. Do nás třeba i na kucharovi hustili, ekonomiku a právní předpisy,technologicke postupy a měli jsme tam i angličtinu z které jsme měli i závěrečnou zkoušku. Paradoxně jsem měla jen učňák.

marta_kovar
7. srp 2020

@amelieaa Jelikož nemám po SŠ tak dlouhou, tak tuším kolik je teď různých oborů na výběr. Sama si musíš zjistit, co je v tvém okolí žádané a jestli máte okolo sebe firmy, kde využiješ chemii nebo jestli máš okolo sebe hodně restaurací atd.(byl to jen příklad). Ono hrozně velikou roli hraje i kde bydlíš (samozřejmě pokud plánuješ, že se odstěhuješ přes celou ČR, tak potom nemá cenu se tím řídit). Já sama jsem vystudovala Analytickou chemii na chemické průmyslovce a svoje dítě bych na to v životě asi nedala. 😄 I můj názor je, že fotografovat můžeš ve svém volném čase a i na plný úvazek bez školy. A ta umělecká.. no, asi bych to nebrala jako obor, kterým si na 100% vyděláš. Takových lidí je a kromě tance nebo zpěvu neumí v podstatě nic. Nejlepší je si sednout nad časopis, který je každý rok poskytnut všem zájemcům o školy a tam jsou vypsané všechny obory a všechny školy v ČR. Postupně si to projít protože každá škola má jiné požadavky ikdyž je to např.gastronomie. Pak školy navštívit a podívat se na vybavení. Podle mě je to docela podstatná věc. 😊

andrea93133
7. srp 2020

@martt jasný, netvrdím že je to na všech školách stejné, jen je to většina případů bohužel.. alespoň před 10 lety byla 🤷‍♀️ taky netvrdím že na práci kuchaře nepotřebuje vyučení, jen je lepší udělat si další kurzy aby případná práce byla lukrativnější a aby měla snahu a hlavně chuť se zdokonalovat 😉 měl jsi štěstí na školu a to je dobře 👍 já třeba bohužel do teď nevím jak vypadá účetní program a to díky škole 🤷‍♀️ praxe byla jednou za půl roku na týden a šlo o mytí regálů a doplňování zboží, úklid pokojů nebo třídění faktur 🤦‍♀️ já znám díky škole jen teorii, praxi vůbec 🤦‍♀️ takže škola tak nějak k ničemu 🤷‍♀️ proto píšu že kdybych mohla vrátit čas, jdu jednoznačně na jazykovku, to by nebyla ztráta času 😉

g_m
7. srp 2020

@amelieaa Jaké máš známky? Jak se učíš? Píšeš, že bys gympl i zvládla a zároveň ti tu někdo doporučuje jít na kuchaře a to je dost velká propast, takže primární otázka je, jak se učíš a jaké předměty ti jdou?

monaluza
7. srp 2020

Co pedagogika pro predskolni deti? Tam se da realizovat ve vice oblastech - hudebne, vytvarne i pohybove. A pokud znate jazyky, muzete se dostat i do mezinarodni skolky... Podle mne je to pro zenskou idealni, protoze materska skolka je temer vsude, na vesnici i ve meste.

martt
7. srp 2020

@andrea93133 Já nevím jak ted, ale za mne byla jazykovka něco jako gympl se zaměřením na jazyky. Většinou po ní se stejně muselo jít dál aby si měla větší uplatnění. Vím že když jsem šla po nástavbe na VOŠ, měli jsme tam holcinu z jazykovky, která byla nešťastná, že nenašla po práci hned uplatnění. Do kanceláře ji vzít nechtěli, protože neměla ekonomiku a účetnictví , učit ji taky nechtěli nechat neměla pedagogický minimum. A těch tlumočníků a překladatelů tolik zase neschaneli. Takže pak musela jít na VŠ nebo na VOŠ.

amelieaa
autor
7. srp 2020

@konidana Já jsem vůbec nevěděla, že něco takového je. Navrhla jsem to mamce a souhlasila, že je to určitě dobrý nápad a můžeme to zkusit. Děkuju!

amelieaa
autor
7. srp 2020

@g_m No, tenhle rok jsem se snažila mít dobré známky, protože ještě než byl koronavirus, se vysvědčení počítalo. Jenže takhle už ne a hlavně jsem dostala vlastně o šanci míň. Mám dobré známky celkem ze všeho, musela jsem zabrat. V každém předmětu mi jde něco víc, něco míň. Krom češtiny, která je prostě celkem těžká. A co mi jde nejvíc je asi výtvarka, hudebka, zeměpis je super, ten mě baví hodně, přírodopis, francouzský jazyk....matematika mi nejde, to je prostě strašný. Máme učitele sice hodného, ale když chcete něco vysvětlit, tak Vás prostě ignoruje...takže mi kolikrát došly nervy a bez toho, abych se hlásila jsem nahlas řekla, jestli by byl ochotný to nám všem vysvětlit. Co myslíte, samozřejmě že ne.

g_m
7. srp 2020

@amelieaa Jen se 100% nesoustřeďte na to, co vám poradna poradí jako výsledné povolání. Švagrovi řekli, že má jít na zdravotnickou školu, přitom nesnáší pohled na krev 😉 Ale určitě to může pomoct a dát trochu směr.

Souhlasím s @monaluza, podle toho, co Vás baví, tak pajdák by byl super. Pak klidně můžete na výšku na učitelství obor VV-HV nebo cokoliv v kombinaci i s tou Fr... Výška není tak strašně složitá, jak se zdá a v posledních letech už tam berou snad každého 🙈

A taky souhlasím s tím, co psaly holky nade mnou. Vyprdněte se na tančení i focení. Jsem učitelka a fotografka a k focení jsem žádnou školu nepotřebovala... Pokud máte jednou fotit, tak k tomu dojdete i bez školy, ale s tím bych ještě počkala a zaměřila se na nějaké normální povolání.

jipe
7. srp 2020

pokud je vztah k dětem, tak pedagogika by nemusela být špatná, ale mě primárně napadla nějaká "lepší" hotelová škola

beruna84
7. srp 2020

Když jsem se v patnácti rozhodovala, kam dál.. 🙂 ja byla taková všestranně založená, bavilo mě pohybovat se mezi lidmi, od mala jsem malovala a věnovala se focení, ale najít mně padnoucí obor, to byl oříšek.. Z výběru, obchodka, zdravka, pedak, gympl, prumky, hotelovka.. Šla jsem na gympl, tam se průběžně vykrystalizoval můj další směr. Taky sem byla stresar a navíc strašně líná na učení, to uz nebyla taková pohoda jako na základce. Co si pamatuju, v devitce jsme podstupovali naky testy, nemáte něco podobného s vaším výchovným poradcem? Tenkrát sem si tukala na hlavu, ale ve svy podstatě teď dělám dost podobnou profesi, možná dokonce i jednu z těch, která mi tenkrát vyšla 🙂 osobně doporučuji jazyky, jestli na ně máš hlavu, počítače.. Ono asi ve finále málokdo pracuje v tom oboru, co vystudoval (Kromě asi zdravky a pedaku, tam je to jasný, ale ani to není dogma). Držím pěsti, ať se rozhodneš dobře, dle sebe, dle citu.. Nenech se nikým nekam 'nacpat'.. 🍀

amelieaa
autor
Autor odpověď smazal
Zobraz
amelieaa
autor
7. srp 2020

@beruna84 No, jelikož půjdu teprve do devítky tak nevím. Naše výchovná poradkyně, která i učí češtinu, je trošku naprd. Určitě zrovna za ní, bych s nějakým mým problémem nešla. Co vím, tak deváťáci, kteří teď odešli, dělali test max. ohledně přijímaček...matematika, čeština atd., ale nic jiného nevím. Třeba se to změní, to bych byla ráda. Jediná věc, kde jsme byli jak teď v osmé a půjdeme i v deváté, byla schola pragensis, kde bylo spoustu škol na výběr. Různé letáčky atd. Ale v podstatě to bylo úplně k ničemu. Měli jsme hodinu na prohlídnutí víc jak 300 škol, ve čtyřech obrovských pater. A když počítám to, že každý tam nechodil sám a měl svého kamaráda, tak se často nedostanete tam, kam chcete. Naše učitelka, se samozřejmě tvářila jak skvěle nám to pomůže a jak vymyslela skvělý "výlet".
Jinak moc děkuju!!🌹

moncas2
Autor odpověď smazal
Zobraz