V lavici ve třiceti?

roxolanka
17. led 2019

Ahoj holky, je tu mezi vámi někdo, kdo se rozhodl studovat střední školu v pokročilejším věku? Bohužel mi dlouho trvalo, než jsem si uvědomila, jak bych vlastně se svým životem chtěla naložit. Mám jen ucnak a chtěla bych studovat úplně jiný obor a dálkové studium s tímto oborem nechci, takže bych chodila na denní studium. Malej půjde příští rok do školky, takže bychom ani nepřišli o společný čas odpoledne. Partner mě také podporuje a je pro. Je tu mezi námi někdo, kdo také studoval ve třiceti "od začátku" Myslíte, že má cenu teď začínat úplně novou školu?

vafle
17. led 2019

Rozhodne ano! muj muz treba zacal varit pivo a spoustu jeho kamaradu zaclo studovat sš pivovarnickou, je to ted in a nikdo se tam tomu nedivi, pouznavali jim nejake zkousky z jejich maturit a jsou to treba i vysokoskolaci, za me na tom nic neni. Ja jsem taky vecny studen 😀

pavca1982
17. led 2019

Taky jsem věčný student.Nejdřív jsem si udělala maturitu, pak 3 roky vyšší a pak 3roky bakaláře, takže celkem 10 let.Do toho děti, práce.Je mi 36let.Pokud máš i podporu partnera tak není o čem.Jen do toho👍

hankaviki
17. led 2019

Asi bych do toho nešla. Chodit do školy s nezletilcema, nebo teda sotva dospělýma..Na dálkový ano, tam bych šla.

raschwa
17. led 2019

Upřímně, na denní bych nešla. Neumím si to představit, ve 30 letech v jedné třídě s dětmi o polovinu mladšími a i jinak mi to prostě přijde už divné. Co radši práce nebo rodičák a dálkově studium? To mi přijde rozumnější a pokud je to v daném oboru možné, určitě ano, dobrý nápad, i když to bude fuška. Držím palce, taky jsem věčný student. 🙂

marketa1218
17. led 2019

Denní studium už by mne nelákalo, také mi je 30. Neumím si představit každý den sedět v lavici s puberťákama 😀 Ale dálkové, nebo třeba nějaký kurz proč ne.

roxolanka
autor
17. led 2019

Děkuju za povzbuzení holky 🙂 Mě taky představa sezení v lavici s pubertakama neláká, ale chtěla bych začít studovat zdravotnickou školu a dálkově se mi do toho nějak úplně nechce. Precijen toho budu muset hodně dohnat a v té škole to prostě neosulim a snaž bych to dohnala. Navíc je u dálkového rok navíc, to už bych mohla, samozřejmě pokud mi to všechno půjde, byt jeden rok na vosce. Nebo je tu ještě varianta dodělat si maturitu nástavbou, ta je jen dva roky a pak rovnou na vosku na diplomovanou všeobecnou sestru. Zase si ale říkám, že ty základy že zdravky by byly pro další studium mnohem lepší, než u té nástavby...

sudylichozrout
17. led 2019

@roxolanka abys nedopadla jak Víťa ve Vrať se do hrobu 🙂

eviicka
17. led 2019

@roxolanka já bych tedy taky spíše zvážila tu nástavbu s maturitou a pak VOŠ. U nás se na zdravotnickou VOSku hlásila tak polovina absolventů zdrávky, zbytek byl gympl, ale i jiné střední školy. Pokud budeš mít dostatečnou vůli a motivaci, můžeš se během těch dvou let základy somatologie atd. doučit. Případně se i na vaší zdravce informovat, jestli nedělají přípravně kurzy apod. Když půjdeš na střední školu od začátku ztratíš hodně času všeobecnými předměty.

Jinak teda denní VOŠ zdrávka, už není žádná legrace - je to alespoň u nás hodně těžká a časově náročná škola (spousta Bc oborů jsou proti tomu leharo).

Ale jinak držím palce, zrovna dneska jsem si taky říkala, že práce ve zdravotnictví by mě bývala docela bavila. Ale mě bude 40 a můj obor mě baví, tak já už to měnit nebudu 🙂.

merope
17. led 2019

Sice jsem nezačala ve 30ti a ne střední, ale začala jsem ve 38 doktorát (taky prezenčně) a je to teda masakr, vůbec to neleze do hlavy, vedle toho ještě pracuji, je to šílené, ale nelituji. A spolužáci jsou moc fajn - a většinou jim je kolem těch 20-25. Musíš se holt smířit s tím, že ti neznámí budou vykat a považovat tě za pedagoga, ale jinak v pohodě.

A mimochodem - určitě lepší ve 30ti, pokud to jen trošku jde, než ve 40ti nebo než v 50ti litovat, že jsi celý život dělala, co nechceš a nedělala, co chceš.

normalnimatka
17. led 2019

a to bys do tý školy normálně chodila celý 4 roky teda předpokládám.... to mi přijde fakt hodně. jelikož maturitu nemáš, ais bys musela chodit na všecko, a teda ztrácet čas češtinou atd (nic proti, při běžným studiu samozřejmě důležitá věc), když chceš mít "jen" papír ze zdrávky...mi přijde prostě škoda. pokud to jde, dala bych spíš nástavbu na maturitu a pak případně vošku. sice to bude náročnější objemově za čas, ale jesi to místo čtyř trvá roky 2, tak by mi to za to stálo. stejně teda nevim, co je dneska možný dělat se střední zdrávkou samotnou jako takovou...asi nic moc, ne?

hankaklem
17. led 2019

Já jsem v 31 začala studovat dálkově(chodila jsem jen pondělky 13.00 -19.00)veřejnosprávní činnost a v 36 jsem maturovala.Bylo tam pár mladších,ale většina v mém věku.Držím pěsti

roxolanka
autor
17. led 2019

@normalnimatka Já bych ale právě pak chtěla na tu vosku i z té zdravky. Nechci jen papír, že jsem ji dělala 🙂 Já to opravdu chci umět a pak jít na vosku na všeobecnou sestru. Každopádně je to přes nástavbu rychlejší cesta, jen nevím, jestli ta "lepší" 🙂

raschwa
17. led 2019

Pokud jsi opravdu odhodlaná, myslím, že varianta dva roky nástavby a dodělat maturitu a pak VOŠ je lepší než od prváku chodit zdrávku. "Ztrácet" 4 roky klasickou SŠ ve 30 letech, i když máš podporu manžela, je pro mě trochu sci-fi. Rozhodně ti ale tím nechci brát nadšení, lehké nebude ani jedno. Jak už tu zaznělo, ztrácela bys strašně času všeobecnými předměty. Popř. se na vybrané škole informuj,jestli není možné na denním studiu mít tzv. individuální studium, kam se chodí jen na přezoušení, třeba že bys chodila na odborné předměty a praxi a všeobecné by sis "jen" nastudovala doma a nemusela si je odsedět. Víš, jak to na SŠ chodí, dospělák už to může vnímat jako ztrátu času, to tempo nebude podle mě nijak závratné. Puberta, no, prošly jsme si tím všechny. 🙂

gruyerre
17. led 2019

@roxolanka No popravdě, pro mě úplná noční můra tahle představa...půl dne sedět v lavici, učit se krom předmětů, které opravdu potřebuješ k profesi zdravotní sestry i všechny ty ostatní, stresovat se každý den, z čeho mě kdo tasí 🙄😀 a popravdě, ať bys jako člověk byla jakkoliv fajn, do kolektivu patnáctiletých asi nezapadeš, a ono to není nic moc v takovém prostředí přežívat 4 roky. Šla bych do dálkového studia.

hankaviki
17. led 2019

@roxolanka a proč myslíš, že by tě to na VOŠ nenaučili? že je to jen o papíru?

roxolanka
autor
17. led 2019

@hankaviki Asi to nějak nechápu. Prave že já si nemyslím že to je jen o papíru. 😉

raschwa
17. led 2019

@gruyerre Tedy úplně mě obešly mdloby, když si představím bandu 30 puberťačk, které jsou tak strašně znuděné vším a školou především a na mě budou pohlížet jako na exota, který "to moc žere". To by taky asi měla zakladatelka zvážit, že to nebude lehké se v tom 4 roky pohybovat. Obávám se, že mě by to spíš znechutilo a utekla bych odtud. Zatímco při správné motivaci to dálkové studium, kde si to člověk už řídí podle sebe, je prostě lepší volba!

roxolanka
autor
17. led 2019

@gruyerre Asi to s nástavbou bude opravdu "snazší" Každopádně mě nijak školní lavice, zkoušení a podobně nedesi a s žádnými pratelstvimi ani nepočítám. Tiché ignorování by mi vyhovovalo 🙊

roxolanka
autor
17. led 2019

@raschwa Asi jsem fakt divná, když to tu čtu 😂 Mě by ty pubertacky fakt nijak nevadily 🙈

raschwa
17. led 2019

@roxolanka Tak mě je ještě o 10 let víc než tobě, ale i ve 30 by to pro mě byla spíš noční můra, tedy nejen ty pubrťačky, ale i vše okolo SŠ. 🙂 Ale je fakt, že já se začala až na VŠ cítit svobodně a fajn. Tak možná jen špatné vzpomínky... 🙂 Každopádně ti fandím a drží palce, ať ti nadšení a odhodlání vydrží.

bayt
17. led 2019

A to je vůbec povolené? Jako že nic ve zlým, ale já bych nechtěla, aby s mým patnáctiletým synem v lavici seděla třeba čtyřicetiletá paní, nevím :D Myslím si, že pro dospělé je dálkové studium nebo nějaký individuální plán...

roxolanka
autor
17. led 2019

@bayt Prosím? To myslíš vážně? Mě přijde divné, že to vůbec někomu přijde divné? Co by tvému synovi ta ctyricetileta paní provedla???

bayt
17. led 2019

@roxolanka No nechtěla jsem se tě fakt dotknout, zajímalo by mě jen, jestli je to povolené? Jako ze strany rodiče prostě bych si tohle absolutně nepřála, mají tam být vrstevníci. Vlastně máš pravdu, že by asi nic neprovedla. Ale ta představa, to jako kluci budou při těláku čučet, jak ti jde třeba běhání, nebo já nevím? Divné. Však i jim by bylo nepříjemné tam mít dospěláka...třeba o přestávkách.

roxolanka
autor
17. led 2019

@bayt Jak rozdílně běhá tricatnik? Možná lépe 😉 Me to prostě divné nepřipadá, ale je fakt, že se cítím ještě hodně mlade, to k tomu možná přispívá. Každopádně by to bylo těžké, ale divné pro mě určitě ne. Děkuji za postřehy i za jiný názor 🙂

bayt
17. led 2019

@roxolanka Jo, a hezky u toho tý třicátnici nadskakujou prsa :D Věř mi, že tohle by vyvolalo mezi rodiči velkou nevoli.

raschwa
17. led 2019

@roxolanka Úplně jen ze zvědavosti, zjišťovala jsi, zda je to opravdu průchozí? Ptala ses někde nebo je to zatím jen ve fázi rozvažování? Mě by taky zajímalo, zda je to vůbec možné. Jako rodiči by mi to asi nevadilo, jako studentovi možná i jo. 🙂 Já se taky cítím mladě, ale ti puberťáci to, bůhví proč, tak nevidí. 🙂

roxolanka
autor
17. led 2019

Nic jsem zatím nezjistovala. Hodně mě tu holky nahlodaly na tu nástavbu a pak na VOŠku na všeobecnou sestru, tam už bych snad žádné pohoršení nevzbuzovala 🙊 Navíc jsem u nás ve městě našla soukromou školu na nástavbu, která je dálkově a jen na dva roky, to by mohla být dobrá volba 🙂

normalnimatka
17. led 2019

@roxolanka já to nemyslela tak, že chceš jen papír. blbě vyjádřeno. je mi jasný, že jsi do toho nadšená a že to chceš dělat, a proto to chceš studovat. líp to řekla raschwa. prostě chceš dělat sestru - to tě šlechtí. ale přijde mi blbost mařit čas tělocvikama a literatůrama a tak. a docela mě překvapuje, že s klidem řekneš, že by tě neděsilo a nestresovalo, kdo by tě kdy tasil. podle mě úplně nevíš co říkáš. ono v tomhle bejt 4 roky je docela mazec. a že budou předměty, který ti třeba úplně nepudou. (no jít si dát znova středoškolskou matiku, tak jsem úplně v prdeli teda...) zcela upřímně, nebude ti to myslet tak jako zamlada, to je prostě fakt, a doufám, že se tě nedotknu, když řeknu, že možná taky úplně nemáš představu o tom, jaká nálož to bude. ono je něco jinýho chodit na učňák (zvlášť když nejsi žádná hlupka) a chodit na zdrávku. ta úroveň jde teda pořád dolů, to je sice pravda.... no ale teda nevim. a další věc je, jsi už máma, nebudeš mít tolik času, abys psala furt nějaký seminárky a prostě se učila. jakože lepší střední škola to víceméně dennodenně vyžaduje. ale to samozřejmě záleží na tom, jak ti to pude, a jestli bys u toho vůbec nepracovala, enbo ještě chodila do práce, atd atd. mně to prostě přijde jak úplně jinej svět. řešit vedle dítěte to, že se musim učit nějaký nepotřebný kikotiny do matiky...(nicméně s nástavbou by to nebylo o tolik lepší, zvládnout objem učiva musíš tak jako tak, ale možná, že se to tak nehrotí, nebo aspoň v těch mimo předmětech), ale kdybys tam nechodila, tak bys měla víc času se tomu věnovat, místo krájení nekonečnejch hodin v lavici.

roxolanka
autor
17. led 2019

@normalnimatka Děkuju a vůbec se mě to nedotklo. Máš pravdu, že nevím do čeho jdu a že to myšlení už také nebude takové, jako bývalo. Je pravda, že místo hodin tělocviku a jemu podobným bych se mohla při nástavbe ty odbornejsi předměty učit sama a ušetřit i nějaký ten rok a kdybych tu VOŠku náhodou nedala, tak mi zůstane aspoň ta maturita z nástavby. Děkuji za rady ❤️

lueur
17. led 2019

@roxolanka ahoj, na denni studium bych se vykaslala. Je to ztrata casu a ta zdravka ti tak skvely zaklady neda, sby to to pak chybelo na vosce. Udelej si maturitu a s ni muzes cokoli. Na vos pripadne klidne mrkni na bakalare, ono to vyjde na stejno se jede uplne od zacatku, jsou tam lidi i z jinych skol nez ze zdravek. Jen se mrkni, jestli se da bez praxe studovat zdravka vos i vs dalkove. ( jestli to neni primarne pro lidi z praxe na doplneni vzdelani)