Učitel v MŠ nebo učitel na střední?

marka128
16. bře 2021

Ahojte,
Přemýšlím na jakou výšku jít... mám ráda malé děti, hraju na hudeb. nástroj, takže mě docela láká jít učit mateřinky, ale zároveň by se mi i líbilo učit a bavit se s většími "dětmi" (tam bych učila nejspíš dějepis a češtinu).
A tak bych se chtěla zeptat, co by jste doporučili. Vím, že to i to má své klady i mínusy, ale chtěla bych vědět nějaké vaše zkušenosti, rady, postřehy a třeba mi to pomůže při rozhodování.
Díky

veritanas
16. bře 2021

Ahoj, je to jako nebe a dudy. Já Mám střední školu. Jak píšeš, už to nejsou žádné děti. Potřebuji respekt a pochopení, ale vyžadují pevnou ruku. Musíš pro ně být někým, kdo respektuje je a koho respektují oni. Já bych neměnila. Teď na mateřské mi strašně chybí kontakt s mladými a jejich pohled na svět. Taky bych zvážila, co tě bude bavit víc studovat. U mateřské školy se budeš věnovat spíše pedagogice, inkluzi, sociální pedagogice, atd
Ale u střední školy se budeš věnovat primárně oboru. Minimálně po dobu bakaláře, tam je pedagogiky minimum. Hodně štěstí a držím palce. 💙❤️

janule1940
16. bře 2021

@marka128 ja bych v MŠ nejspis brzy vyhořela,a s přihlédnutím k tomu,ze na sš budete mít nejspis vyšší platové ohodnocení,bych sla na sš.zalezi zase ale na uplatnění,znam dva učitele s touto aprobaci v ms kraji,oba těžce sháněli místo,jeden nakonec skončil na druhem stupni zš.

hankaviki
16. bře 2021

@janule1940 prej "nakonec skončil.." 😅🤭

janule1940
16. bře 2021

@hankaviki jeee,tak jsem to nemyslela,i kdyz to asi zní blbe🤣on chtěl hrozne na stredni,mel takové své představy o tom,jak bude už s téměř dospělými diskutovat,rozebírat atd.je fakt nadšenec,ale proste mu to nevyšlo a je na zš.

merope
16. bře 2021

Doporučila bych si sehnat "papíry" na střední a při studiu se porozhlédnout, zda by nešly dotáhnout i ty na mateřinky. Resp. soukromé mateřinky / dětské skupiny berou bez jakýchkoli papírů a ač se vláda snaží, tak výhledově vždy v této oblasti bude místo, kde to půjde dělat i bez papírů. Víc papírů se vždycky hodí. Blbý jsou "papíry" na první stupeň, tam je to paradoxně asi největší šílenost.

kafr
16. bře 2021

Vystudovala bych střední, níž můžeš vždy, nahoru už těžko. Já mám 2. stupeň, při studiu jsem si dálkově dodělala maturitu - předškolní a mimoškolní výchovu.
Teď učím na SŠ a příští rok nemám jistý úvazek, zato jsem našla místo v MŠ.

eviicka
16. bře 2021

Mě vždycky lákaly menší děti a řízením osudu jsem se dostala ke středoškolákům. A i když jsem krátce byla na základce, víc mně seděli devaťáci. Malé děti jsem studovat nemohla, neb jsem levá na cokoliv hudebního. Trochu mě to i mrzí. Na druhou stranu bych hodně zvážila to uplatnění, u malých dětí se práce v oboru hledá mnohem lépe.