Dobrý den,
Ráda bych se zeptala, přítel má vlastní malou firmu. A momentálně velmi nespolehlivou účetní. Chtěla jsem se zeptat zda na takové účetní ve vlastní firmě je možné absolvovat nějaký kurz a člověk to pak zvládne sám a nebo nikoliv a je potřeba mít školu ?
Rádi bychom případně něco takového absolvovali a účetnictví si ve firmě dělali sami.
Budu ráda za Vaše zkušenosti, případně rovnou doporučení na kurzy apod.
Děkuji.
@zuzineckah velká firma to není. Cca 6 zamestnanců, jedná se o rozvoz - náklaďáky. Externí firmu máme, ale paní účetní je trochu nespolehlivá. :/ já jsem momentálně na rodičáku tak premýšlím i pak do dál. Tak by to teoreticky mohla být cesta. Proto zjistuji zda lze i bez školy 🙂 dekuju mrknu se a začnu zjišťovat
@kok123 určitě se to naučíš. Já dělám manželovi DPH bez jakýchkoliv zkušeností a jde to (mám účetní program Pohoda). Přemýšleli jsme , že bych si taky udělala účetní kurz + daně a dělala to komplet, ale nebaví mě to. Nemám potřebnout pečlivost. Takže od ledna i DPH přebírá pan, který nám dělá optimalizace a DP. Jsem ráda, že se toho zbavím 🙂
Nejdůležitější je praxe, škola pomůže, kurz taky - ale je potřeba vědět, co přesně potřebuji a mít nějaké povědomí o této problematice, hlídat si aktuální přehled. Obzvlášť mzdy umí být pěkně záludné. Zkusila bych kurz, pak spolehlivou účetní, která zaučí v praxi a ukáže, na co si všechno dávat pozor, jak hlídat daně, zálohy, s dopravou jde třeba i silniční daň, vyplňovat všechny výkazy... a pak zkusit samostatně. Ale určitě ne samostatně pouze s kurzem. Ono to není jen čistě o tom, že člověk ví, kam co zaúčtovat.
@kok123 je to SRO?
Dělala jsem účetní, dá se to zvládnout i bez školy, ale musí tě někdo zaučit. Já školu mám, nicměně mě to úplně nenaplňovalo a dělat bych to nechtěla, nechala bych si to dělat externě. Pořad nade mnou visel termín DPH a mezd, plus roční daně.
@biedronka10 ano je to S.R.O.
Účetnictví se věnuju už asi 14 let a mám na to školu,ale na mzdy bych si netroufla ani náhodou..tam je to tak specifický,že na to běžný účetní kurz nemůže stačit.. já jsem takhle zaučovala holčinu,co měla kurz přes pracák a uměla tak nějak všeobecně všechno,ale vlastně skoro nic..a za 14 dní někomu do hlavy nalít jen to,co bude opravdu potřebovat,byl fakt mazec. Držím palce,pokud se pro to rozhodneš,zase tak jednoduché to nebude.
Mzdy se dají nechat zpracovat externě
@kok123 nevím jak velká firma to je, ale rozhodně to jde zvládnout i bez školy. Ideálně kurz nebo mít na nějakou dobu po ruce někoho, kdo tě zasvětí. Případně nechat dělat externí firmu. Pokud nemá moc položek to vyjde na levno.