Studium VŠ při dětech. Máte zkušenost?

7. dub 2023

Ahoj všem!

Již nějakou dobu uvažuji, že se vrátím ke studiu, které jsem před 6ti lety ukončila předčasně. K dříve studovanému oboru bych se vrátit nechtěla. Ráda bych zabředla do zdravotnictví, což byl vždycky můj, ale myslela jsem si, že bych na to neměla, že jsem na to prostě "blbá"- doma mi to bylo jemně v tomto smyslu naznačováno. 🙄
Nicméně našla jsem se v porodní asistenci. Mám doma dítě 3,5, které již chodí do školky a já posledních půl roku přemítám nad tím jestli škola nebo práce. Zvažuji pro a proti. Jedním takovým velikým proti je, že by mě další 3 roku musel živit manžel. Zrovna dostavěli dům, na kterém ještě bude dost práce a samozřejmě investic, které by se museli po dobu mého studia odsunout na později, aby to manžel utáhl. Nevím, zda si při studiu takového oboru lze najít stálou práci. Obávám se, že ne, ale určitě bych si našla alespoň brigádu. Další proti je, že bych asi nebyla schopná pořádně se věnovat dceři, protože učení, seminárky, praxe atd....a tatínek není bohužel úplně ten tip, co dokáže ženu zastoupit ve všem, on je tip pomazlit, pohrát a vrátit. 😅🙈 Totéž domácnost - vše je v domácnosti na mě a když k tomu ještě přidám školu a brigádu, nevím jestli budu schopná to zvládnout. 🙄 Prostě jsem stále dost na vážkách......vy, co jste se rozhodly pro studium VŠ po dětech, napíšete mi prosím své zkušenosti? Děkuji,😊

exbordelar
7. dub 2023

Ahoj! Take jsem koketovala s touhle myslenkou. Resp. dodelat si Mgr. Ale zavrhla jsem to z duvodu, co jsi popsala. A to mam manzela, ktery me 100% zastoupi uplne ve vsem. Ale pro me by to byly dva roky stresujiciho pekla. Uz se uplne vidim, jsem nervni jenom z te predstavy. Takze magistr bude, ale az decka odrostou a ja nebudu vedet co s casem.
A ted k tvemu vysnenemu oboru. Ja jsem vseobecna sestra a porodni asistence je takovy nas “sourozenecky” obor. Na Bc. jsme meli hodne prednasek spolecnych. U presencniho studia je tam kolem 2500 h povinne praxe a 2500h teorie. Z toho musis mit odrozeno urcity pocet porodu, jinak nemuzes ke statnicim. No a co se tyka prace. Ja bych se pri studiu tohoto oboru nechala zamestnat jako sanitarka na gyn-por odd. Budes mit penize a zaroven budes v obraze, jak to doopravdy chodi v praxi. Znam spoustu zamestnancu - budoucich sester i doktoru, co takle zacinaji jako sanitari a pri tom studuji LF.
Drzim ti palce, at ti to vyjde a jednou posilis nase rady 🙂

exbordelar
7. dub 2023

Jeste me ted napadla takova cynicka poznamka. Kdyby nebyly u nas sestry tak podhodnocene a byly by placene tak dobre jako v zahranici, napr. 120 000 Kc cisteho, tak by ty tri roky stalo za to se kousnout a nejak to prezit, bo pak byste byli v baliku 😂
Ale bohuzel si nedelej nadeji, ze budete z tveho platu bohaci 😅 byvavalo hur, to je pravda, ale furt si obycejna sestra/por asistentka nemuze vyskakovat…

emillyhk
7. dub 2023

Já studovala dálkově jenom VOŠ, tenkrát ještě bezdětná, ale při práci. To se dalo. Ale během zkouškového nebo psaní absolventské práce šla domácnost stranou (muž binec nevidí a já neměla energii to s ním řešit) a tak trochu i manžel (ten je samostatný a podporoval mě, tak v pohodě). Mám sen, že bych si udělala ještě bakaláře, ale mimo můj obor, takže bych si musela doplnit chybějící středoškolské vzdělání v daném oboru. A na to si s dítětem a prací na plný úvazek netroufám. Možná až bude dítě starší, uvidíme, jak mu to půjde ve škole (jestli se s ním budu muset učit).
Jak se na to tváří tvůj muž, že byste byli dál bez tvého příjmu, že by musel převzít část péče o dítě a domácnost? Bez jeho podpory to budeš mít těžké...

autor
7. dub 2023

@exbordelar moc děkuji za přidanou zkušenost. 🌸🌸🤩 Tohle mě také napadlo, že bych se nechala zaměstnat v nemocnici právě jako sanitářka. Bylo by to vlastně takové nejrozumnější a zároveň nejjednodušší, že bych byla stále "v oboru".

autor
7. dub 2023

@exbordelar to by samozřejmě bylo skvělé, ale neboj iluze si nedělám 😅 nicméně já tohle neberu jako práci, která se dělá pro peníze, k tomu člověk musí mít cit a hlavně chuť a já vím, že bych se v tomhle našla...vím to odjakživa, ale bohužel myslela jsem si, že bych na to neměla v době, kdy jsem se rozhodovala, co studovat 🙄 kdybych se rozhodovala dneska, vse by bylo jinak a volba by byla jasná....

autor
7. dub 2023

@emillyhk zatím jsem mu o tom neřekla ještě, ale jsem si jistá, že mě podpoří nicméně, co se financí týká "jen".....bohužel úklid a péče o domácnost bude stále na mě, on bordel nevidí 🤦🏼‍♀️😅🙈

mirecka.jaroscakova
7. dub 2023

Studovala jsem VOŠ všeobecná sestra se dvěma dětma. Mladší měl rok a půl když jsem začala. Bylo to náročné, bez podpory celé rodiny by to nešlo. Ale pokud tě rodina podpoří a pomůžou ti, určitě do toho běž.

emillyhk
7. dub 2023

Ten úklid a domácnost se dá zvládnout. Co hlídání? Pohlídá ti někdo, zatímco budeš ve škole nebo na praxi? Kdo se bude věnovat dítěti, zatímco se budeš muset učit? Pokud pro vás jako rodinu není výpadek příjmu po dobu studia problém, najdou se i finance spojené se studiem? Na školné, učebnice, dojíždění? Pokud si to můžete dovolit, zvážila bych i paní na úklid. Zvládnout se to dá, ale je potřeba podpora manžela a ideálně i širší rodiny. Držím palce, ať ti to vyjde 🍀

exbordelar
8. dub 2023

Plus teda jeste prace ve zdravotnictvi obnasi delat patky, svatky, soboty, nedele, denni, nocni. Vanoce, Velikonoce - vecne hadky s kolegynemi, kdo bude slouzit 😅 Letni prazdniny - 14 dni dovolena ne s tremi vikendy, ale jen s dvema, tj. odjet pozdeji (pondeli) bo v nedeli mas jeste nocni nebo se vratit driv (v patek), bo v sobotu uz mas denni 😅 navic tech 14 dni dovolene v lete je vykoupeno brutalnimi prescasy, kdy v tom spitale v podstate bydlis - bo personalu je malo a vsichni chteji mit dovolenou a musi se vystridat… a kdyz ti ty tri vikendy nahodou vyjdou, tak jsi tercem pomluv minimalne do Vanoc, kdy si muzes svou “troufalost” odcinit tim, ze vezmes na Vanoce denni. I kdyz mas doma male deti.
Ale to jen tak na okraj, abys videla i tu druhou stranku mince, ze ne vzdy je zdravotnictvi romantika. Ty vztahy na pracovisti byvaji hodne komplikovane.
Ale zase jake si to udelas, takove to mas. Pro me je priorita rodina, takze odmitam travit v praci svuj veskery cas. To at tam jsou mladi a bezdetni. Ale samozrejme to obnasi mit status rebela a neprizpusobiveho 😁

merope
8. dub 2023

@exbordelar Slyšela jsem, že prý teď ze škol vychází výrazně více nepřízpusobivých rebelů, kteří si troufají se ohánět zákoníkem práce 😀. Tak snad se i toto změní.

Jinak za mě - kdyby tě byl manžel ochoten opravdu živit, tak do toho jdi. Teď jsi mladá, čím starší, tím horší. Mně je 47, v květnu mě čekají státnice a mám z toho hrůzu už teď.

madbetka
8. dub 2023

Vystudovala jsem dálkové pětiletý magisterský obor, v prváku se narodila první dcera, na začátku třeťáku druhá a na konci čtvrťáku třetí.
S velkou podporou manžela a se skvělou babičkou, která hlídala, když jsem musela do školy. Seminárky a ostatní učení jsem dělala po nocích, to jinak nešlo. Na státnice jsem se pak učila u svých rodičů, kde prostě čtrnáct dní hlídali s manželem děti a já se učila, aniž bych musela řešit péči o domácnost a o cokoli.
Lehký to nebylo, ale zvládnout se to dalo.

autor
8. dub 2023

@emillyhk dcera chodí do školky, takže hlídání není potřeba a v případě potřeby - vyzvednutí ze školky, hlídání v době, kdy bych se musela učit, tak manžel se postará případně vím, že se můžu na všem spolehnout na tchýni 🙂 finance samozřejmě budou chybět, ale ne tak abychom si to nemohli dovolit...... Už jsem tak na 90% rozhodnutá, že do toho půjdu, schvaluje to i rodina, takže snad ..😅😅🍀🍀

emillyhk
8. dub 2023

Tak to je super 😊🍀

autor
8. dub 2023

@exbordelar to je mi jasné a s tím do toho také jdu 💪

autor
8. dub 2023

@merope ano včera jsme o tom mluvili a řekl mi, že pokud o to opravdu stojím a bavilo by mě to, tak ať do toho jdu, nemá problém nás živit dál 🙂 a já si říkám, že když je teď tak už nejspíš nikdy....navíc přihlášku si přidám na příští rok, takže mám rok a něco na to ještě kdyžtak něco vydělat a i se připravit, protože zdravotní obor jsem nikdy nestudovala žádný, ale jako laik znalosti mám, protože mi to odjakživa bylo koníčkem

merope
8. dub 2023

Pokud chceš teď, mrkni / poptej se, zda by ses nemohla přihlásit rovnou - dost škol otevírá přijímací řízení i s přihláškami v srpnu (ale nevím, jak to je na zdravotních oborech, já vidím spíše ty technické).

autor
8. dub 2023

@merope už jsem koukala, do 31.3. byl poslední termín nicméně i kdyby se z nějakého důvodu termín prodlužoval, nechala bych to až na příští rok ...chci se pořádně připravit na přijímačky (právě z důvodu, že jsem zdravotní školu nestudovala nikdy žádnou byť znalosti mám) abych měla jistotu, že přijímačky udělám a také pak chci ještě vydělat nějaké peníze abych měla alespoň nějakou rezervu a nenechávala další 3 roky vše na manželovi, i když vím, že jemu by to nevadilo

exbordelar
8. dub 2023

Tak super, moc ti fandim! A na jakou skolu se chces prihlasit? A z ceho tam budou prijmacky? Ne vsude totiz maji stejne i kdyz je to tentyz obor.

autor
8. dub 2023

@exbordelar moc ti děkuji 😊 bude to západočeská univerzita jelikož bydlím kousek od Plzně 😊 pokud se příští rok nic nezmění, tak mají u přijímaček test z biologie člověka, na stránkách mají i ukázky z minulých let, takže si myslím, že se na to dá solidně připravit 😊

vojkina
8. dub 2023

Já dodělávala bakaláře loni v létě, s 2,5 letým synem a těhotná... Mimi má aktuálně 5 měsíců, starší 3 roky a já přemýšlím o Mgr 😁 Co jsem tak zjistila, škola asi 4 soboty za semestr (hlídal by manžel či babička) a co se týče seminárek a učení se, tak to jsem u bakaláře dělala hlavně po večerech, když syn usnul.. a já teda hlavně nejela na Áčka, klidně jsem měla ze zkoušky za E, ale hlavně že jsem to měla. Což bylo taky svým způsobem takové méně stresující pro mě..

felis
14. dub 2023

Studovala jsem když byla dcera ve školce a to dálkově VOS a pak před rokem jsem si udělala kurz na pedaku. Jsem HR Consultant a můžu Ti za sebe říct, že je cenný člověk, který se učí něco nového než ten, kterého to neláká. Jo a vykasly se na to, že Ti někdo říkal, že na něco nemáš. Mám takovou kámošku, který její třídní na základce říkala, že neudělá ani učňák a Kačka má titul Ing. a je velmi úspesna vedoucí textilní výroby.
Co se týče studia s dítětem, tak je to těžký. Budeš často nevyspala, podrážděná, nebudes doma nic stíhat a budeš v permanentním stresu 😃 Všechno tohle se dá eliminovat, když budeš dělat věci do školy postupně. Chodit na zkoušky v predterminech a fakt se snažit spát co nejvíc. Určitě zapomeň na hezké víkendy a na 12 druhů cukroví před Vánoci. O víkendu se totiž učí a před Vánoci jsou první predterminy. Nejsem pesimista a ani se Tě nesnázím odradit - taková je prostě realita... Ale víš co je úplně nejvíc a plus a mega pozitivní? ❤️ Že to zvládneš. Opravdu tohle všechno zvládneš a získas titul/papír a plus nové kamarádky do života. VOS jsem studovala jako samoživitelka a dala jsem to (i když to teď nechápu), a pokud máš fungujícího muze a třeba hlídací babi, tak to půjde mnohem snáz. URČITĚ DO TOHO JDI! Určitě budeš mít chuť to v průběhu studia vzdát, ale pamatuj, že ten sladky pocit po úspěšném dokončení studia za to prostě stojí 💪🏻❤️

autor
14. dub 2023

@felis moc ti děkuji za tak milá slova, velmi si toho vážím ❤️ s tím, že to bude náročné počítám, ale věřím, že díky podpoře rodiny to zvládnu 🙂 už jsem rozhodnutá do toho jít 💪