Studium VŠ při 2 dětech. Máte zkušenost?

24. únor 2023

Zdravím všechny, velmi si pohrávám s myšlenkou, že bych nastoupila zpět do školy. Již mám titul Bc., byla jsem přijata na Mgr., ale z toho kvůli vzdálenosti školy a 2 malých dětí sešlo. Nešlo přejít na dálkovou formu. Co jsem na mateřské, můj zájem se začal stáčet jiným směrem a já myslím, že by mě to v životě naplňovalo a mělo to smysl. Škola je hned ve vedlejším městě. Ale problém je, že obě babičky jsou ještě pracující, studium pouze prezenční a v době případného nástupu by bylo mladšímu dítěti necelé 2 roky. Druhé školkové. Vůbec nevím, jestli by to bylo reálné vůbec dodělat. Má tu někdo zkušenost se studiem již při dětech? Jak jste to zvládaly vy? Jak rodina - děti, manžel?

swan42
24. únor 2023

Ja si pozadala o individualni studijni plan-tim mam prominutou dochazku, ale delam seminarky navic. Zkus se zeptat, jestli to tahle skola taky neumoznuje.
Spoluzaci se ale bohuzel nechteji o zapisky delit... Takze zkousky jsou narocnejsi.
Hlidani je na prd, ted od ledna jsme sehnali chuvu, ale jen jednou tydne. Jedno dite skolkove, druhe nema jeste rok.
Jo a dojizdeni do skoly nejmin hodinu a pul.
Manzel studuje taky, takze mazec. Proste musime kmitat...

ilonne
24. únor 2023

Studuji při 3 dětech. Aktuálně 5.rocnik. Je to sice kombinované studium, ale mazec. Chce to velkou podporu rodiny, hlavně manžela. První VS jsem vystudovala bez dětí, asi jsem si představovala něco podobného. Ale opravdu je to úplně jiné. Jinak si požádas o individuální studijní plán.

konidana
24. únor 2023

Spoluzacka behem VS porodila 2 deti. Nic nerozkladala, dala to v beznem terminu cely. (6 let misto 5.5) Nechapu. Mela tedy 100%podporu sirsi rodiny

cilkat
24. únor 2023

Já ztroskotávám na své (ne)schopnosti přijít domů a sednout k učení, řesp psaní článků. Potřebuju vždy aspoň tak hodinu a půl v kuse, aby to mělo smysl a to s dětma za zády prostě nedám.

konidana
24. únor 2023

@cilkat ja kdyz jsem se ucila na profesni zkoušky, tak bych to taky nedala. Nastesti manzel nekolikrat sebral obe deti a vypadli pryc na cely vikend od patku do nedele vecer.

fyii
24. únor 2023

pokud nemas hlidani tak denni studium je nerealne. Deti budou kszdou chvili marod, takze ti bude chybet dochazka. Zkus kombinovane nebo individual. Studovat se da i s detma, nejlip vychazi kombinovane my ho meli 1xtydne a to se zaridit da. Jo a taky neni skola jako skola..narocnost je ruzna

prejeta_zaba
24. únor 2023

Dodělávala jsem při dětech VŠ, pak jsem ještě začala dálkově jiný obor, nebudu specifikovat. Učit se můžeš po nocích, to se dá. Ale hlavně počítej mraky času na dojezd a přítomnost v té škole. I kdyby ti někdo prominul docházku, všichni to neudělají a minimálně o zkouškovém tam budeš muset X krát jet. Děti většinou do toho ještě onemocní, takže na školku se moc spoléhat nedá. Vykryjete to s manželem, případně s jinými příbuznými? Co když budeš muset napsat nějakou rozsáhlejší práci nebo splnit praxi, to taky zvládnete? A připrav se na to, že určitě nastanou krizové situace, kdy máš před zkouškou, potřebuješ se ucit, děti nechtějí spát a doma bordel jak v tanku - manželé to moc dobře nenesou. 😝 Ale stojí to tisíckrát za to, dokázat to. 🙂

tereza0111
24. únor 2023

Otehotnela jsem ve tretaku magisterskeho denniho studia. S jednim ditetem ok na rok preruseni, pak dokonceny rocnik. Ehm, otehotnela jsem znovu. Na rok preruseni studia, pak dokonceny dalsi rocnik. Otehotnela jsem znovu. Stejny scenar. Dokud byla nejmensi jeste opravdu mala tak jsem zvladla dodelat vsechny zkousky. Ted se trema akcnima detma a nejstarsi ve skole se nedokazu naucit na finalni statnici a dopsat diplomku. Ale chodim k tomu do prace - chodila jsem celou dobu na castecny uvazek, vzdy od cca pul roku ditka. Kdybych nechodila do prace, tak by to asi slo. Mam pred sebou posledni pulrok co to muzu dokoncit, verim, ze to nejak dam i se trema detma a praci 🙂 Ale je to hnus

swan42
24. únor 2023

@fyii zadavatelka pise, ze kombinovana forma na tehle skole neni mozna

fyii
24. únor 2023

@swan42 tak v tom pripade na denni studium bez zalozniho hlidani je dle meho nerozum..

barunka1985
26. únor 2023

začala jsem když mel syn 2roky a prvák jsem končila chvíli před porodem. v třetaku jsem znovu otěhotněla. skolu jsem si prodloužila svoji vinou ale mám hotovo.
opravdu to chce velkou podporu manžela a rodiny.
u nás byl k fakultě detsky koutek tak jsem si vždy nejmenší dítko brala s sebou

smokemom
26. únor 2023

Dělám druhou vysokou školu. První byla sladká mladá léta na denním studiu ve 20. Teď mi je 37,jsem ve druháku na dálkovém na stavební fakultě, mám dvě děti 4 a 7 let,stavime domek, pracuji jako OSVČ projektant bezpečnostního řešení staveb, tzn dennodenně odmítám zakázky nebo bych tam i spala asi. Ale jo jde to 😁 mám zlatého pomáhajícího tolerantniho manzela, polovinu vlasů, 10 kilo nahoře, každý rok mě stojí cca 30tis (škola každý víkend pátek sobota, dojíždění, spaní)

gertha
27. únor 2023

Jde všechno, záleží na mnoha okolnostech. Spolužačky na dálkovém studiu měly některé i čtyři děti. Ale opravdu to chce podporu rodiny, muže, babiček a dědečků. Ale znám i matky, které si hlídají navzájem. Prostě pomoc, protože na přednášky a zkoušky ty děti vhodné brát není 🙂)

barunka1985
27. únor 2023

@gertha my jsme mohly brát miminka, dokud hodně spaly pak už to neslo

gertha
27. únor 2023

@barunka1985 jasně, tak jsou i výjimky a osvícení vyučující 🙂

sikkacirek
27. únor 2023

Já si dodělala s dětma doktorský studium práv 🙏, po dvou letech jsem měla první dítě, po dalších dvou druhý...studuje se to 4 roky, dělala jsem to 6 let, vzdávala to snad každý měsíc :D, neměla jsem žádné hlídání, děti - mimino (pak dvě) se mnou chodili i na zkoušky :D...učila jsem se venku na procházkách s kočárkem, psala po nocích (ani jedno dítě mi navíc nespalo a nespí :D)..nejhorší bylo napsání disertace...já do toho všeho ještě pracuju, rekonstruujeme dům, první dítě má handikap, jako vloni jsem získala titul a brečela jsem štěstím na promoci, protože jsem nechápala jak jsem to udělala :D, do toho tam ty dva moji caparti a tleskal mi ve stoje fakt celej sál a to bylo prostě úplně nejvíc, no bulela sem dojetím jak želva :D...ale univerzita mě opravdu hodně podpořila :D....znova bych do toho popravdě už nešla :D, ale podle mě je to o tom, že buď opravdu chceš a nebo ne, o ničem jiném to opravdu není....ale pokud bude jedno ve školce a druhé dva roky, tak to bych do toho šla, pokud to není medicína, tak se dá snad vystudovat všechno s dětma :D, a nejspíš i ta, když je někdo total blázen a může si zajistit hlídání na praxi......držím palce! bude to peklo, ale stojí to za to ....vzdělání je něco, co ti nikdo nikdy nevezme!

arielka222
27. únor 2023

Jde to. Ale mám kombinované, letos mám mít státnice Ing. Doma mám 2 male deti a ještě k tomu chodim do práce. Ale upřímně je to fakt masakr, manžel musí hlídat, zabere mi to čas, vikendy kdy bych mohla být s rodinou se musím učit nebo psát DP a seminárky. Jako jasný je to je období, ale mockrát sem to chtěla vzdát a vykašlat se na to. Je to jen o tom chtít a něco tomu obětovat. Ale teda prezenční studium si vůbec nedovedu představit.

petrasipkova1
27. únor 2023

@sikkacirek vzdělání ti nikdo nevezme, ale dětství děti je pryč jako svihnuti proutkem .

sikkacirek
27. únor 2023

@petrasipkova1 tak dětem jsem se i přes to zvládla věnovat na 100%, je to prostě vše o tom jak si kdo dokáže zorganizovat čas (ano, na sebe jsem čas neměla jinak žádný, neviděla jsem jediný film, seriál, nepřečetla knihu apod.) a upřímně, tím, že mám děti nekončí můj život, jen je obohacen o další jeho složku 🙂

petrasipkova1
27. únor 2023

@sikkacirek tak to je skvělé,jsi dobrá. Ja bych to nebyla schopna nikam už nacpat, asi náročnější děti 😂

autor
27. únor 2023

Děkuji všem za reakce, jste skvělé. ❤️ Školu jsem obvolala, sehnala si i kontakty na několik studentů a došla jsem k závěru, že počkám ještě. Chci si děti užít a za 2 roky jde tchýně s tchánem do předčasného důchodu. Oni se vnoučatům velmi rádi věnují a prý rádi pomůžou a podpoří. Očividně to jde, kde je cesta tam je vůle. Ale teďka by to bylo velmi, velmi náročné a jak tu zaznělo, to dětství mi už nikdo nevrátí. 🙂

magdaveselkova
27. únor 2023

A co zvolit jinou školu, jinou formu. Já mám 2,5lete dítě+ těhotná a studuju Ing. Program. Obě babičky taky pracují a do školy jezdím každý víkend přes 200km. Ale vybrala jsem si jí protože mají dálkové studium oboru co jsem chtěla. Je to teda ale síla 🤣🤣🤣 za mě. Každý to má jinak. Ale abych byla upřímná myslela jsem si, že to bude větší pohoda😟 ale nějak to už doklepu když tam jsem. Držím pěsti