Student a přerušení studia. Poradíte, prosím?

renatkaa1996
10. pro 2020

Ahoj holky, ptam se jen nez zavolam na studijni abych byla trosku informovana, kdyz prerusim studium od letniho semestru tedy od 5.2 nejak.. termin porodu mam 28.1 musim mit nejakou uznanou dobu rodicovstvi.. akorat ja chtela statnice uz v kvetnu, jelikoz mi bude 25 a pristi rok uz 26. Chtela jsem se zeptat, zda by tedy nevadilo, kdybych mela statnice v tech trech letech uznane doby rodicovstvi a nebylo by to zpoplatneno kvuli veku. Takze treba jestli to jde prerusit i na rok nebo dva a statnice bych mela ve 26 nebo 27 bez zpoplatneni. Moc tomu nerozumim. Dekuji 🙂

mamikry
10. pro 2020

@renatkaa1996 Neprerusovala jsem studium, ale prodluzovala kvuli materstvi. Poslala jsem zadost na dekanat a poplatek za studium mi odpustili, i kdyz mi uz bylo uz 26. Nevim, jak je to v pripade, ze prerusis ale, nemyslim si, ze by pri nem muselo byt uznane rodicovstvi. Kazdopadne na studijnim to budou vedet.

elencze
10. pro 2020

Zpoplatnění studia nesouvisí s věkem. Po 26. narozeninách si musíš sama za sebe platit pojištění, nicméně, pokud je to tvá první škola, tak studuješ zdarma. Zpoplatněno je až v okamžiku, kdy překročíš standardní dobu studia, takže bakaláře můžeš studovat celkem 5 let, z toho 4 zdarma, 5. rok je zpoplatněn, navazující magisterské 4 roky, 3 zdarma a 4. se opět platí školné. Pokud se tě bude školné týkat, je možné podat žádost o jeho snížení nebo odpuštění a argumentovat právě rodičovstvím.

eliska_f
10. pro 2020

Je otázka, jak dlouho jsi studovala už, kolikate to je studium atd.. Me třeba z žádného důvodu u Bc. nechtěli uznat snížení poplatku. Mgr. už zvládám v pohodě i s prckem 🙂 ale narodil se v červenci 🙂

cherie24
10. pro 2020

@renatkaa1996 já mám přerušeno na Mgr. Nesla jsem před porodem těhotenský průkaz a přerušili mi to asi ani ne na půl roku a pak jsem tam šla znovu už s malou a rodným listem a podle toho mi přerušili do jejích 3 let. Nastoupit zpátky můžeš ale kdykoli. Prostě ukončíš přerušení a vrátíš se ke studiu. Zpoplatněné by toto být nemělo. Jen už nebudeš mít hrazené sociální a zdravotní, nebo tak nějak? Timhle si nejsem úplně jistá, ale platit těch (u nás cca 20t na semestr) bych neměla a do 26 let se rozhodně nevejdu.

cherie24
10. pro 2020

@eliska_f zvládáš denní nebo dálkové s dítkem? Já mám přerušeno denní a říkám si jestli by nebylo lepší spíš podat přihlášku na dálkové. Ale moje škola dálkově můj obor neumožňuje, takže bych musela jedině dojíždět do Prahy.

areh
10. pro 2020

@renatkaa1996 nemusíš přerušovat. Zaevidují uznanou dobu rodičovství - do 3 let dítěte, ale ty můžeš normálně studovat dál. Mě přerušení studia nevyhovovalo, byl hrozný návrat do toho kolotoče. Lepší by bylo rozložit si ročník (část udělat v jednom roce a část ve druhém). Ale to jsem tehdy nevěděla. Státnice chceš už teď v květnu?

eliska_f
10. pro 2020

@cherie24 mám dálkové hned od začátku Mgr., jelikož nemám možné hlídání jen mého muže, který v týdnu pracuje 🙂

renatkaa1996
autor
10. pro 2020

@areh no chtela jsem, ale mam strach, ze to nezvladnu. Na studijni jsem volala a chteji po me poslat postou zadost o preruseni studia a uznanou dobu rodicovstvi. Studuji jiz 4 rokem Bc.

areh
10. pro 2020

@renatkaa1996 a máš denní nebo dálkové studium? Máš splnit ještě nějaké předměty nebo tě čekají jen statnice? Jestliže chceš státnicovat v květnu 2021, tak si to nepřerušuj. Nebo se poraď na studijním, co je nejlepší ve tvém případě,abys mohla ke statnicím

renatkaa1996
autor
10. pro 2020

@areh mam denni, zbyva mi jen Němčina coz jsou 4 kredity to budu mit zkousku ted, a na studijnim mi prave poradili at to prerusim, jinak bych za ten semestr musela platit 20k a pak dalsich 20k

areh
10. pro 2020

@renatkaa1996 mě s uznanou dobu rodičovství poplatky odpustili,ale nevím, jestli je to tak běžně... Spíš bych ještě koukla do školního řádu,jak to konkrétně máte.

cherie24
10. pro 2020

@renatkaa1996 tady pak není problém věk, ale překročení 4 let, které na studium Bc máš. Tak přeruš a uvidíš jak na tom budeš. Já třeba byla ráda, že jsem ráda a s malým mimčem bych státnice asi dělat nechtěla, ale pokud budeš mít spavé miminko není to nemožné a dá se to zvládnout 😉

krupka3
19. pro 2020

Mne je 29 a za studium nic neplatim a nikdy jsem neplatila. Mas nejake garantovane roky zdarma, at je ti kolik chce. A preruseni studia se do toho nepocita. Osobne ti doporucuji zacit se studiem co nejdriv, protoze na materske clovek strasne zlenivi, jelikoz je to doma s ditetem narocne. Drzim pesti.