Řešíte seberozvoj na mateřské?

adelisss
5. dub 2024

Pěkný den všem,
snažíte na mateřské a rodičovské věnovat i něčemu jinému než péči o dítě a domácnost? Chápu, že někdy má člověk hodně omezený čas a někdy i síly. Ale zajímá mě, pokud Vám teda zbyde kapacita, čemu se věnujete nebo jste se věnovaly na mateřské a rodičovské, abyste "nezakrněly" a neřešily jen rodinu a domácnost? Máte třeba tipy na nějaké zajímavé kurzy (třeba on-line), knihy, aktivity,...?
S prvním dítětem jsem si udělala např. jazykový certifikát na úrovni B2. S dalším dítětem bych se zase ráda do něčeho pustila, tak sbírám zajímavé tipy.
Děkuji za odpovědi.

ellyem
5. dub 2024

Já při prvním rodičáku dodělávala státnice, učila se na přijímačky a ve dvou letech dala dítě do školky a šla do práce, potřebovala jsem mezi lidi. Teď, co se mi blíží druhý rodičák, tak taky uvažuji nad nějakým certifikátem nebo rekvalifikačním kurzem, případně uvažuji, že bych šla dálkově studovat. Dívala jsem se na MBA, ale to stojí nějak 60 tisíc, tak uvažuji nad jinou variantou :D

cilkat
5. dub 2024

Dělám dlouhodobě cvičitelku v Sokole. Máme "povinné" vzdělávání v rozsahu 6 h seminář ročně... teda samozřejmě po tom, co máte cvičitelský kurz (3 víkendy) ... všechny kurzy jsou i pro veřejnosti, ale jsou hodně uzpůsobené potřebám Sokola (takže sport v klasické tělocvičně, ne třeba fitku se stroji).

drep
5. dub 2024

Já se teda vzdělávala hlavně ve svém oboru (intenzivní medicína), ale kdybych ještě někdy byla doma, tak se pustím do MBA, event. PhD a pak jsem objevila kurz lektora jógy pro děti, to by mě moc lákalo

exbordelar
5. dub 2024

Ja pisu knihu a preji si, abych to dotahla do zdarneho konce a nevzdala to. Je to drina. A nejtezsi je na tom po celem dni se prinutit k tomu sednout a psat. Pak uz to jde. To je ma latka, kterou bych chtela prekonat 🙂

ondul
5. dub 2024

Respekt a obdiv, zeny. Ja sem nektery dny rada, ze vubec zvladnu dat detem na stul teply jidlo. Treba dnes.
Ale kdyz to jde, tak par hodin do mesice na homofisu zvladnu.

madbetka
5. dub 2024

Vystudovala jsem vysokou školu (nejstarší dcera se narodila na konci prvního ročníku, druhá na začátku třeťáku, nejmladší v pátém ročníku).
Po promoci mi zbýval rok do konce rodičáku, tak abych se nenudila, začala jsem vést kroužek ve školce svých dětí. Asi bych nevydržela “jen být doma”, i když jsem byla doma moc ráda 😊

exbordelar
5. dub 2024

@ondul ja jsem na tom ale vetsinu dni podobne jako ty 😆 Vecer, kdyz usnou, tak nejsem schopna vstat z postele. Jenom lezim, cumim a moje nejvetsi dusevni aktivita je diskutovat na Modrem koniku 😂
Ale ted mam zrovna disciplinovane obdobi, a mam pravidlo 20 min denne. Takze kdyz uspim, driv nez vezmu mobil do ruky, otevru notas a 20 minut pisu. Vetsinou je z toho pak hodina az dve, kdyz se na necem zasadnim nezaseknu.
Ale jinak pri detech neco aktivne tvorit, je hodne tezky, a obdivuji vsechny, co fakt v tom maji kazen a neco dokazou 👍🏼

konidana
5. dub 2024

Ne. Uzivala jsem si zivota doma. A zvladla jsem treba udelat detem malovany zaves do okna. Teda s druhym miminem jsem uz mela roupy, a delala po vecerech par hodin brigadu do prace. Vydrzelo mi to jen par mesicu. Presne ty prvni 3 az 4 mesice , ktere me druhe dite vlastne cele prospalo (krom kojeni a prebalovani po 3 az 4 hodinach)

uzivatelkapetra
5. dub 2024

Chtěla bych se doučit více angličtinu, jelikož pracuji u Korejců a chtěla bych se tam vrátit (moje dělnická pozice skončila) na vyšším postu. Ale k tomu je nutná denní komunikace v Aj i po telefonu. Malá má rok, zatím jedu duolingo, pokud bude dost peněz, zaplatím si nějaký kurz.

junomcgaff
5. dub 2024

Hodně čtu, momentálně knihy o rodičovství. Po večerech se občas učím, protože nechci být pozadu, v říjnu nastupuju znovu na VŠ (dceři bude rok). Taky se snažím cvičit.

misulka84
5. dub 2024

@adelisss hlavní je dělat něco, nezakrnět. Já se naučila péct😁 , a hodně jsem sportovala.

martinka_33
5. dub 2024

Věnuju se pilně studiu ostatních matek na mateřském webu 🤣

konidana
5. dub 2024

@martinka_33 ty ses kecka🤣

zmrzlinka
5. dub 2024

U prvního dítěte jsem užívala to,že jsem doma.Po několika letech kdy jsem pracovala od rána do večera.Užila jsem si knížky a seriály.Ve dvou letech syna jsem šla do práce na plný úvazek.Pri druhé mateřské jsem byla ráda ,že jsem.A v půl roce dcery jsem šla na částečný úvazek do práce.

haaanka21
5. dub 2024

Vystudovala jsem VŠ. Naučila jsem se šít, takže šiju teď už i pro sebe. Před rokem jsem se začala učit plavat, mým snem je naučit se motýlka 😉 no a teď se snažím vrátit ke psaní. Já už jsem doma 7 let, to člověk stihne hodně věcí.

adelisss
autor
5. dub 2024

Díky všem za odpovědi. Právě mi přijde, že si musím dát nějaký cíl nebo se dokopat k něčemu víc než uvařit, přebalit, uklidit,... Mně ten stereotyp pak začne lézt na mozek.

ele_nka
5. dub 2024

@adelisss já se začala věnovat řemeslu a tak mě to začalo bavit, že jsem u něj zůstala i po mateřské.

konidana
5. dub 2024

@ele_nka co delas?

ele_nka
5. dub 2024

@konidana textilní řemesla. Několik technik tkaní.

adelisss
autor
5. dub 2024

@ele_nka Šila jsem i šatičky, kostýmy na karneval, dělala sandály,... Ale mám strach se tím živit. Pro sebe nebo rodinu něco vyrobím jako dárek, ale mám strach z toho dělat business. Nevím, jestli umím pracovat s nejistotou, kterou podnikání přináší. Děsí mě třeba propady příjmů - jeden měsíc tak a druhý úplně jinak.

ele_nka
5. dub 2024

@adelisss já mám normální práci, ale nechala jsem si to jako vedlejšák. Je pro mě relax vymýšlet, realizovat a stále se učit nové techniky.

elesse
5. dub 2024

Dodelala jsem doktorat a v kratsim rozsahu podnikam… ale spis obdivuju, ze je nekdo v pohode “jen” doma s detma🙂

krisstina93
5. dub 2024

Dokud sem měla jen jedno a dvě děti, tak sem chodila vypomáhát do práce, teď mám tři už ty směny neskloubim :D ale hodně čtu, zlepsuju se v angličtině, delala sem si kurz na foceni, hodně cestujeme, proste porad něco no :D

fyii
5. dub 2024

ja jsem mela dvakrat tydne rodilou mluvci na nemcinu🙂 ale ja jsem vlastne nemela ani materskou, ja mela dite furt nekde za krkem a delala s nim...

martinka_33
5. dub 2024

@konidana no vážně, až mě to samotnou štve jak často tu jsem, ale kdykoliv mam snahu se věnovat něčemu perspektivnějšmu, stejně skončim v tomhle kurníku 🤣

nattt
5. dub 2024

Mohu se zeptat, jak to, zeny, delate?? 😁 Po vecerech/nocich po uspani deti? Nebo vam spi hodne pres den? Hlidaci babicky? Vice zapojujete partnera do pece o deti?

krisstina93
5. dub 2024

@nattt stačí mít víc dětí, ony se zabavi vzájemně a já mám hromadu času, kdy bych se nudila :D mě teda děti nespi přes den a hlídání nemám žádné.

kaaacaaatkooo
5. dub 2024

V 5 mesicich veku syna jsme si poprve s manzelem vecer sedli k filmu 😅 Do 1r. veku syna jsem byla rada, ze jsem rada. Ale pak se ve mne neco zlomilo. Krom toho, ze jsem byla uplne hlavou mimo a nic si nepamatovala :D , tak mi nevyhovovala financni zavislost na manzelovi a chybel mi kontakt s lidmi. Zaroven jsem vedela, ze neni realne jit nekam na brigadu. A tak jsem pomalinku zacla pracovat doporucovanim znacky, kterou uz nekolik let zboznuju a v 6/23 jsem si sla pro zivnostak. Bavi me to natolik - osobnostni rust, vzdelavani, organizace prezentaci, nova pratelstvi, radost lidi okolo, ze verim, ze se nam zadari miminko a budu moct pokracovat 🙂 Precejen podnikani na materske ma sve obri vyhody 🙂 Tak proc toho nevyuzit. Na spouste schuzek se mnou byl i syn a pracuju, kdyz v poledne spi nebo vpodvecer, kdy mam svou hodinku klidu na praci 🙂 A pres den si praci prubezne resim, jak to zrovna jde. ;)

tridvajedna
5. dub 2024

Nezvládám z hlediska seberozvoje nic, jsem přes 4 roky doma se dvěma dětma, oba nespavci od malinka, i po večerním uspání se mladší každou chvíli budí. Od začátku první MD řešíme stavbu domu, ve vzácných volných chvílích se věnuju tomu.

martinka_33
5. dub 2024

@nattt 90% úspěchu se nachází v tom porodit klidného a nenáročného jedince ☝️ Zatimco u nejstarší bylo absolutne nemyslitelné se venovat čemukoliv jinému než sundavání šplhajícího batolete nebo likvidování skod batoletem způsobených (zabránit tomu byl scifi), nejmladší je díte, u kterého si dovedu představit studovat, pracovat nebo lelkovat (aktivne provozuju to poslední 😁). Ta si v klidu 2 hodiny lepí magnetky z ledničky do knížky a nazpět, aniž by k tomu vyžadovala mojí asistenci.