Psaní jako práce. Co musí mít člověk vystudované, aby se tím živil?

renatkaa1996
4. led 2022

Ahoj holky, tady mi nekdo vzdy dobre poradil. Jen jestli nektera nevite, ja jsem totiz vygumovana matka na materske zrovna ted 😄🙈ale strasne me bavi psani, spise teda vymysleni ruznych textu apod. kamaradky po me chteji vymyslet proslovy a dlouhe popisky k fotkam na instagramu.😄Jako mala jsem psala knizky a strasne me to bavilo. No napadlo me, ze bych se tim mohla po materske zivit😄jenze.. jako… noo.. vubec nevim jestli nejaka takova prace existuje a vubec co musi mit clovek vystudovane aby se tim vubec uzivil😄s cestinou vim, ze mam co dohanet, ale to je ten posledni problem, ktery by vyresilo pripadne studium. Ted mam maturitu z cestovniho ruchu a nedodelanou vysokou sociologii (asi uz to nedodelam). Dekuji moc za vase rady. ❤️

journals
4. led 2022

Co třeba zkusit pro začátek nějaký copywriting?

bramarfi
4. led 2022

Copywritingem se živit dá, beletristickým psaním nedá. (A ano, jsou výjimky, jako vždy a všude.) Studium jako takové není podmínkou, byť jsou obory, které tomu mají blíž.

ada22
4. led 2022

Copywriting ideální práce, když máte malé děti. Určitě si rozšířit znalosti v oblasti SEO případně základy úpravy fotografií a grafiky. Doporučuji kouknout na kurzy od Czechitas.

ai30
4. led 2022

Idealne kurz copywritingu, storytellingu a SEO. + Vypilovat ceskou gramatiku a stylistiku.

veroniqess
4. led 2022

Pracuji jako šéfredaktorka, momentálně na rodičovské. Živit se můžete třeba jako redaktorka, ale. Pokud přijímáme nového redaktora, prochází několika vstupními koly, přičemž jedním z nich je prověření znalostí gramatiky, která musí být na opravdu vysoké úrovni. Přednost určitě mají uchazeči s odpovídajícím vzděláním, a to žurnalistika či bohemistika. Sama mám vystudovanou bohemistiku na Filozofické fakultě (Mgr.) a doktorát.
Zkuste nějaké kurzy, doplnění vzdělání.

sudylichozrout
4. led 2022

Psanim se zivim. Urcite bys mohla zkusit copywriting, tam to ale chce pochopit zaklady remesla a mit trochu talentu. Pokud pises rada a dobre, zkus nejaky kurz, ktery te nauci prave to remeslo, dopiluj pravopis a koukej na inzeraty. Copiky hleda porad nekdo. Pro novinarinu nepotrebujes mit zurnu, ale tam to fakt chce projit jako elev redakci (staz), abys nasala to, jak se obsah tvori. Jestli jsi z Prahy, tak treba aktualne.cz dost pracuje s elevy. To same CRo.

sisinka74
7. led 2022

@veroniqess předpokládám, že takové konkurzy budou všude. Myslím na práci redaktora. O to víc je smutné, že se mi nedaří najít jediný článek, kde by nebyla gramatická chyba. A kolikrát už v nadpise I, Y. Hrubka jak Brno. Někdy mám pocit, že tam píše každý, kdo má ruce. Proto mě to trošku pobavilo. Přesněji, ta pasáž o té gramatice 🙏

leymea
7. led 2022

Muj bratr se psanim zivi, nema zadnou specialni skolu, ale uz od malicka ho to strasne bavilo a byl v tom dobrej. Zacal jako redaktor v deniku a pak zacal pracovat sam na sebe. Nevim odkud jsi, ale porada i kurzy. Taky nevim jestli tady mohu zverejnit webove stranky, ale zkusim to www.vaclavvotruba.cz . 🙂

veroniqess
7. led 2022

@sisinka74 Asi záleží na médiu. Obecně bych řekla, že tištěná média jsou na tom v tomto ohledu mnohem lépe než internetová. Pracuji v tištěném.
Ale rozhodně musím souhlasit, že s jazykem je to celkově čím dál horší 😃

sandra_n
30. čer 2022

Ahojte, sice pozdě, ale zkusím to. Neměla by zde některá z Vás chuť občas vyměnit nějaký delší e-mail? Psaní je taky součást mého povolání, který pobytem doma dost trpí a ráda bych "trénovala". Najít pak protistranu schopnou napsat souvisle stránku textu je dnes téměř nemožné.

sudylichozrout
30. čer 2022

@sandra_n Ahoja, klidne mi napjs soukromou zpravu, oc jde. A muzeme se domluvit. 😉