Dobrý den, právě se rozhoduji, jestli jít na přírodovědné lyceum nebo na gympl, v budoucnu bych chtěla jít na medicínu. Co je podle vás lepší a proč?
Gymnázium, lepší příprava na vysokou
Já vim, že je lepší gympl, ale bojim se, že mě třeba nevezmou na vysokou a já vlastně nebudu nic. Ale prostě mě to víc táhne na lyceum, ale nevím.
@terka97 ze stejného důvodu jsem kdysi zvolila lyceum. Já tedy technické, protože jsem chtěla studovat technickou VŠ. Rozhodně nelituji. Ale později z pozice vylučujícího na VŠ musím říct, že nejlépe připraveni jsou absolventi gymnázia.
@sirinfirst v teoretických předmětech. Já jsem též technik, a volila jsem rozhodně radši průmyslovku. Na vysoké nás byla polovina z průmyslovky a polovina z gymnázií, Gympláci sice váleli matiku, ale naprosto se nechytali na praxích. Na medicíně bude mít gymnasista asi více výhod, nicméně si myslím, že kdo bude chtít, dá to v pohodě i s lyceem nebo jinou podobnou střední školou. Naopak gymnasistovo uplatnění v praxi po maturitě bude bídné...
Pokud Vás to víc táhne na lyceum, šla bych tam. Třeba můj bratranec udělal stavebku a na vs se dostal na architekturu. Rikal, že lidi z gymplu byli v háji, protože měli možná všeobecnej přehled, ale stejně jim to u zaměření nestačilo, za to on byl v klidu.
Momentálně už řeším podobnou věc s dcerou. Zajímá ji veterina, ale na gymnázium určitě nepůjde. VŠ se teprve uvidí, to není vůbec jisté. Nejspíš půjde na střední školu s přírodovědným zaměřením na veterinářství, i když jí třídní posílá spíš na gymnázium. Ale z praktických důvodů se kloníme spíše k odborné škole.
Asi bych šla spíš tam, kam tě srdce táhne. Já mam ekonomické lyceum a na VŠ jsem šla na německou a francouzskou filologii. A tam to bylo úplně jedno kdo tam šel z jaké střední školy. Já jsem byla celé prázdniny v zahraničí, takže jsem měla znalost jazyka lepší než gympláci.
A jaké je uplatnění z přírodovědného lycea?
Gympl mi přijde jako lepší příprava na medicínu. Pokud je medicína tvým snem, tak máš 4 roky na to, aby ses tam připravila na přijímačky.
Na medinu je lepší příprava jednoznačně gympl.
Co je z lycea? Je uplatnění lepší v praxi? Mám pocit, že třeba i v laboratořích chtějí aspoň Bc. z přírodovědy.
Jako bývalá studentka medicíny doporučuji určitě gympl. Nevím o jediném spolužákovi z VŠ, který by měl lyceum a to asi nebude náhoda. U nás na menším městě dokonce bylo zdravotní lyceum, ale lidi z něj se na medicínu v drtivé většině nedostali (resp. já nevím ani o jednom).
Možná se na tom podílí i ústní část přijímaček na některé z fakult (včetně té mé), kde se zajímají spíš právě o tvůj přehled a zejména o celkové uvažovaní a na to tě lépe připraví gympl.
@terka97 Určitě gympl.. Kdyby jsi náhodou nešla na VŠ, tak i tak je lepší mít gympl než přírodovědné lyceum. Myslím, že mýtus, že člověk s gymplem je nic, je už překonán. V mém okolí ti s gymplem pracují v bance, na recepci v hotelu, u police, jako asistentka reditele a například pro srovnání slečny z obchodní akademie pracují jako prodavačky a pokladní.
Pokud chceš studovat medicínu, určitě gympl.
@terka97 ano, ide to aj z inej skoly ako z gymnazia. Ja som sla zo zdravky. Ak si ale pevne presvedcena ze medicinu chces, chod na gymnazium, pripravi ta najlepsie. Vyberom inej skoly si sance na prijatie znizis a budes musiet o ti viacej makat a dohanat ucivo, ktore budes potrebovat na prijimacky.
Šla bych na gympl. Taky jsem kdysi chtěla studovat medicínu, nakonec jsem si to po 2 letech gymnázia rozmyslela a můj obor je o 180° jinde 🙂 S vystudovanym gymnaziem můžeš jít kamkoliv. Nevím, co přesně znamená přírodovědné lyceum (v našem městě byl jiný typ), za nás to byl "horší gympl", takže na praxi tě to nepripravi a pro VS je to imho spíš konkurenční nevýhoda.
@terka97 gympl. Co jsem tedy před lety dělala přijímačky, nejsou příliš odborné zaměřené ( i když biologii člověka doporučuji dostudovat do hloubky). Hodně všeobecných otázek a třeba fyzika pro mě byl masakr(a to jsem z gymplu) . Lidi ze zdravý sice mohli nahnat body na pár odborných otázkách, ale vubec se nechytali ve fyzice a třeba otázkách z biologie na kytky a zvířata apod. Pokud zvolis lyceum a budeš chtít na medicínu, tak si sezen učivo z gymplu (stačí Bi, che, fy, ma) a rozdíly se douč sama.
@terka97 Z pozice vyučujícího na vš v jiném zdravotnickém oboru určitě gympl. Absolventi lyceí často nezvládnou přijímačky na medicínu, které jsou dělané na míru gymnáziím a i na bakalářských zdravotnických oborech vidím velký rozdíl v absolventech gymplu a lycea. Studenti z lyceí mají mezery v matematice, fyzice a mají velký problém napsat bakalářskou práci, chybí jim dril pořádných slohovek z gymplu.
@terka97 gympl