Přírodovědné lyceum nebo gympl?

terka97
2. lis 2021

Dobrý den, právě se rozhoduji, jestli jít na přírodovědné lyceum nebo na gympl, v budoucnu bych chtěla jít na medicínu. Co je podle vás lepší a proč?

vikisik
2. lis 2021

@terka97 gympl

lv
2. lis 2021

Gymnázium, lepší příprava na vysokou

terka97
autor
2. lis 2021

Já vim, že je lepší gympl, ale bojim se, že mě třeba nevezmou na vysokou a já vlastně nebudu nic. Ale prostě mě to víc táhne na lyceum, ale nevím.

odula
2. lis 2021

@terka97 sorry, může to vypadat jako blbej dotaz ale já fakt nevím - jakej j rozdíl mezi oběma?tedy - krom toho ze lyceum je pravděpodobně vic přírodovědne zaměřený, samozřejmě. Curiculum? Úroveň? Závěrečná zkouška? Uplatnění?

sirinfirst
2. lis 2021

@terka97 ze stejného důvodu jsem kdysi zvolila lyceum. Já tedy technické, protože jsem chtěla studovat technickou VŠ. Rozhodně nelituji. Ale později z pozice vylučujícího na VŠ musím říct, že nejlépe připraveni jsou absolventi gymnázia.

konidana
2. lis 2021

@sirinfirst v teoretických předmětech. Já jsem též technik, a volila jsem rozhodně radši průmyslovku. Na vysoké nás byla polovina z průmyslovky a polovina z gymnázií, Gympláci sice váleli matiku, ale naprosto se nechytali na praxích. Na medicíně bude mít gymnasista asi více výhod, nicméně si myslím, že kdo bude chtít, dá to v pohodě i s lyceem nebo jinou podobnou střední školou. Naopak gymnasistovo uplatnění v praxi po maturitě bude bídné...

pampeliska1313
2. lis 2021

Pokud Vás to víc táhne na lyceum, šla bych tam. Třeba můj bratranec udělal stavebku a na vs se dostal na architekturu. Rikal, že lidi z gymplu byli v háji, protože měli možná všeobecnej přehled, ale stejně jim to u zaměření nestačilo, za to on byl v klidu.

konidana
2. lis 2021

Momentálně už řeším podobnou věc s dcerou. Zajímá ji veterina, ale na gymnázium určitě nepůjde. VŠ se teprve uvidí, to není vůbec jisté. Nejspíš půjde na střední školu s přírodovědným zaměřením na veterinářství, i když jí třídní posílá spíš na gymnázium. Ale z praktických důvodů se kloníme spíše k odborné škole.

lachipie
2. lis 2021

Asi bych šla spíš tam, kam tě srdce táhne. Já mam ekonomické lyceum a na VŠ jsem šla na německou a francouzskou filologii. A tam to bylo úplně jedno kdo tam šel z jaké střední školy. Já jsem byla celé prázdniny v zahraničí, takže jsem měla znalost jazyka lepší než gympláci.

lokesa
2. lis 2021

@terka97 Před lety jsem řešila stejnou otázku. Šla jsem na přírodovědný gympl 😉.

terka97
autor
2. lis 2021

@lokesa ráda bych, ale v okolí nikde není

maki90
2. lis 2021

@terka97 určitě gymnázium, připraví tě líp. Ono z toho lycea člověk taky nemá žádnou odbornost, s maturitou budeš stejné "nic" jako s gymplem. Na druhou stranu z gymplu můžeš jít kamkoli, kdyby tě třeba ta medicína pustila nebo nevyšla.

levandule_k
2. lis 2021

A jaké je uplatnění z přírodovědného lycea?

Gympl mi přijde jako lepší příprava na medicínu. Pokud je medicína tvým snem, tak máš 4 roky na to, aby ses tam připravila na přijímačky.

klovalka
2. lis 2021

Na medinu je lepší příprava jednoznačně gympl.
Co je z lycea? Je uplatnění lepší v praxi? Mám pocit, že třeba i v laboratořích chtějí aspoň Bc. z přírodovědy.

esmeralda11
2. lis 2021

Jako bývalá studentka medicíny doporučuji určitě gympl. Nevím o jediném spolužákovi z VŠ, který by měl lyceum a to asi nebude náhoda. U nás na menším městě dokonce bylo zdravotní lyceum, ale lidi z něj se na medicínu v drtivé většině nedostali (resp. já nevím ani o jednom).
Možná se na tom podílí i ústní část přijímaček na některé z fakult (včetně té mé), kde se zajímají spíš právě o tvůj přehled a zejména o celkové uvažovaní a na to tě lépe připraví gympl.

izz76
3. lis 2021

@terka97 Určitě gympl.. Kdyby jsi náhodou nešla na VŠ, tak i tak je lepší mít gympl než přírodovědné lyceum. Myslím, že mýtus, že člověk s gymplem je nic, je už překonán. V mém okolí ti s gymplem pracují v bance, na recepci v hotelu, u police, jako asistentka reditele a například pro srovnání slečny z obchodní akademie pracují jako prodavačky a pokladní.

ninive211
3. lis 2021

Pokud chceš studovat medicínu, určitě gympl.

llenka1
3. lis 2021

@terka97 ano, ide to aj z inej skoly ako z gymnazia. Ja som sla zo zdravky. Ak si ale pevne presvedcena ze medicinu chces, chod na gymnazium, pripravi ta najlepsie. Vyberom inej skoly si sance na prijatie znizis a budes musiet o ti viacej makat a dohanat ucivo, ktore budes potrebovat na prijimacky.

felixfelicis
3. lis 2021

Šla bych na gympl. Taky jsem kdysi chtěla studovat medicínu, nakonec jsem si to po 2 letech gymnázia rozmyslela a můj obor je o 180° jinde 🙂 S vystudovanym gymnaziem můžeš jít kamkoliv. Nevím, co přesně znamená přírodovědné lyceum (v našem městě byl jiný typ), za nás to byl "horší gympl", takže na praxi tě to nepripravi a pro VS je to imho spíš konkurenční nevýhoda.

medakote
3. lis 2021

@terka97 gympl. Co jsem tedy před lety dělala přijímačky, nejsou příliš odborné zaměřené ( i když biologii člověka doporučuji dostudovat do hloubky). Hodně všeobecných otázek a třeba fyzika pro mě byl masakr(a to jsem z gymplu) . Lidi ze zdravý sice mohli nahnat body na pár odborných otázkách, ale vubec se nechytali ve fyzice a třeba otázkách z biologie na kytky a zvířata apod. Pokud zvolis lyceum a budeš chtít na medicínu, tak si sezen učivo z gymplu (stačí Bi, che, fy, ma) a rozdíly se douč sama.

petulkadodo
3. lis 2021

@terka97 Z pozice vyučujícího na vš v jiném zdravotnickém oboru určitě gympl. Absolventi lyceí často nezvládnou přijímačky na medicínu, které jsou dělané na míru gymnáziím a i na bakalářských zdravotnických oborech vidím velký rozdíl v absolventech gymplu a lycea. Studenti z lyceí mají mezery v matematice, fyzice a mají velký problém napsat bakalářskou práci, chybí jim dril pořádných slohovek z gymplu.