Dobrý den,mate prosim někdo přehled o platovych podmínkách knihovnice na malém městě (do 5 tis.obyvatel)?jake vzdělání je třeba?v literatuře jsem docela zbehla,plus jsem studovala českou literaturu na VŠ.tahle práce by se mi moc líbila,vzhledem k dětem,pracovni době,klidnému prostředí atd.tak začínám zjišťovat,co a jak.
Popravdě Ti přeji hodně štěstí, na tuhle pozici není jednoduché se dostat...takhle zvažuje mnoho žen, stejně jako ty... Do 5000 obyvatel stihne knihovnu obsloužit jedna, max. dvě osoby... V některých menších městech ani není knihovna denně, jenom určité dny... takže to není ani plný úvazek
U nás v okresním městě 15-18 tis a rozmanité směny až do večera.
@veritanas Já vím, ale když vidím, kdo na těch pozicích pracuje, věřím, že bych se jim v případném výběrovém řízení líbila. Paní vedoucí znám, zajdu za ní a řeknu jí, po čem bych toužila. Sama zná můj vřelý vztah ke knihám a literatuře. Nabídnu jim, že budu chodit pravidelně předčítat dětem, jsem velmi herecky nadaná, dlouho jsem působila v ochotnickém divadle, moderovala a recitovala, takže bych děti uměla zaujmout. Dám jim ten svůj CV a motivační dopis, plus nabídnu možnost za rok začít zaskakovat za dovolené, nemoci atd. Mladší syn teď má 9 měsíců, takže za rok už bude schopný být s babi, co s námi bydlí nebo s tátou, který si pracovní dobu určuje sám. A budu vesmíru vysílat přání😂A jinak my jsme spádová knihovna pro okolní vesnice, takže otevíračka každý den a pracují tam 4 ženy.
@klea81 Já si právě myslím, že to musí být i o touze to dělat. Já právě knihovnu, její vůni a atmosféru, to ticho a přitom kontakt s lidmi, miluji od dětství.
@janule1940 ano, za peníze to opravdu dělat nejde 😉mě to taky lákalo, ale směny do 20 večer moc dohromady s rodinou nejdou, zejména když manžel smenuje.
@klea81 já se právě předběžně dívala a knihovnice spadá do 8. plat. třídy, což dělá nástup nějakých 19500kč hrubého, při daňové slevě a 2 dětěch jsem někde na 18 čistého. To by mi bohatě stačilo...i těch 15 by mi stačilo u této práce. Pokud nemusím denně 3 hodiny cestovat do práce busem nebo neprojedu měsíčně 3000kč za benzín plus čas...
@klea81 aha, u nás zavírá knihovna v 17.00...myslíš, že ty paní jsou tam třeba ještě 3 hodky po zavíračce???
být doma v 6 - půl 7 by mi nevadilo....v osm už asi jo. chci aspoň dětem přečíst pohádku😉
@janule1940 určitě, já ti fandím...😁 Jako učitelka české a světové literatury chápu tvé pohnutky i lásku ke knihám...
@janule1940 u nás jsou třeba ještě večer přednášky v knihovně a tak, asi to není každý den, ale prostě s tím musí počítat
@klea81 aaaa ano, to u nás také, tak to chápu, ale to by mi nevadilo. Můj muž si "pracuje, jak chce", plus máme v domě babičku a druhou babičku ve stejné městě, plus spoustu kamarádek ve stejném městě, takže by se to zvládlo.
@klea81 tak nemyslím si, že sedět do osmi za kasou je to stejné jako sedět sem tam do osmi v knihovně, navíc v knihovnách většinou nebývají otevřené víkendy.
@rezusesmichy já bych hlavně za kasou nevydržela. mám za sebou 6 let práce jako provozní na vlastní restauraci, práce od nevidím do nevidím...to by ještě šlo...ale vynucené tempo a ti lidi a jejich neustálé potíže a připomínky....v knihovně také pracuji s lidmi, ale v úplně jiném tempu a náladě. kasa musí být masakr, stejně jako plac v restauraci.
@janule1940 knihovnictví jako takové je i studijní obor, ale nemyslím, že by to byla podmínka. Budu přát štěstí, ať to vyjde;)
@janule1940 Tohle je třeba právě aktuální inzerát u nás v maloměstě 🙂
Ředitelka Městské knihovny Jaroměř přijme
zaměstnance na pozici knihovník/knihovnice pro pobočku Jaroměř – dětské oddělení
hlavní pracovní poměr na dobu určitou – zástup za rodičovskou dovolenou
Předpokládaný termín nástupu: 1. 10. 2020 nebo dohodou
Požadavky:
Středoškolské vzdělání ukončené maturitní zkouškou (výhodou obor knihovnictví),
Znalost literatury,
Komunikační schopnosti,
Práce s PC – pokročilá znalost práce s MS Word a MS Excel (MS Office),
Orientace v prostředí internetu – práce s informacemi, vyhledávání informací,
Zodpovědnost, pečlivost, příjemné vystupování, časová flexibilita,
Náplň práce:
Knihovnické činnosti (zajištění chodu dětského oddělení, pořádání besed pro MŠ a ZŠ),
Komunikace s lidmi,
Práce na PC
Další nezbytné předpoklady:
státní občanství České republiky, u cizích státních občanů trvalý pobyt v České republice,
dosažení věku 18 let,
trestní bezúhonnost
Platové zařazení (bonusy):
platové zařazení dle nařízení vlády č. 341/2017 Sb., o platových poměrech zaměstnanců ve veřejných službách a správě,
5 týdnů dovolené,
Příspěvek na stravenky
Požadované doklady:
strukturovaný životopis s uvedením údajů o dosavadních zaměstnáních a o odborných znalostech, kontaktní údaje (e-mail, telefon)
motivační dopis
kopie dokladu o nejvyšším dosaženém vzdělání,
reference výhodou
Městská knihovna Jaroměř si vyhrazuje právo zrušit bez uvedení důvodů toto výběrové řízení kdykoliv v jeho průběhu nebo nevybrat žádného uchazeče
Přihlášku s přílohami a motivační dopis zasílejte v obálce označené „KONKURZ“
@janule1940 U platových podmínek taky záleží, zda jde o samostatnou knihovnu nebo subjekt města. Já pracuji v knihovně na 6-ti hod. úvazek s kolegyní na 8-mi hod. úvazek. ve městě se 7-mi tisíci obyvateli a 600 čtenáři, výpůjční dobou 29 hod. týdně za 20 000 hrubého + 2 600 os. příplatek a 1x za 3 měsíce prémie. O práci v knihovně má většina dost zkreslené představy. Není to jen "pípání čtečkou" zapůjčených a vrácených knih. Je v tom i účetnictví, statistiky, vyřazování, besedy, autorská čtení atd. Ale jinak je to krásná a pohodová práce. Jsem ráda, že mi před 20-ti lety bylo umožněno vykonávat tuto práci i přes jiné SŠ vzdělání.
@janule1940 plat je dle tabulek jako státní zaměstnanec. Vzdělání si můžete dodělat při práci knihovnice. Moje mamka je knihovnice v obci do 2000 obyvatel. Plat se jí zvyšuje dle odpracovaných let. Je pravda, že knihovna není otevřená denně, ale dny kdy není otevřeno chodí do práce a dělá papíry pro obec apod. 🙂 Po nástupu do zaměstnání cca před 7 lety, tak jezdila do Brna jednou týdně a dodělala si kurz. Ta práce se mi líbí, ale moc není volných pracovních pozic a existuje i střední škola knihovnictví, nevím jestli tyto uchazeči nebudou mít přednost, jelikož mají vzdělání v oboru. 🤷♀️
@hany84
@jirovapa Já právě doufám, že by mohlo moje vzdělání stačit. Jejich systém ovládám, základy knihovnictví jsme měli na VŠ, studovala jsem čj a literaturu, účetnictví ovládám- účtovala jsem si částečně s.r.o.,ms office umím, s informacemi pracovat rovněž, studovala jsem v dvojoboru žurnalistiku, takže snad mi to vyjde. moc se mi už studovat nechce ve smyslu dojíždění někam.
@rezusesmichy na peníze jsem myslela 😉
@klea81 tak to asi jo, ale zase záleží jak kde no🙂
@janule1940 však já taky ne 😉
@mari2 Existuje stale, obor se obvykle jmenuje neco jako informacni studia a knihovnictvi a studuje se na filozoficke fakulte. Vim o Praze (tam jsem studovala ja), Opave (tam byval jen Bc., nevim, jak je to dnes) a Brne. Nicmene v oboru jsem pracovala jen necelých 5 let, po detech jsem se do knihovny z mnoha duvodu nevratila.
@janule1940 Podle toho, co tu pises, mas velmi dobre predpoklady, jdi do toho, drzim palce.
Jak ti to dopadlo?
To se bude lišit lokálně, zkusila bych napřed rozhodit síť po okolí, jestli je někde volno, jaké nabízí podmínky a co požadují. Klidně poslat strukturovaný životopis a v motivačním zdůraznit svoji lásku ke knihám..