Ahoj holky, chtěla bych se zeptat vás, co máte zkušenosti, dá se při prezenčním studiu na VŠ (zdravotnický obor) i pracovat třeba na půl úvazku nebo brigádně? Dá se to stíhat dohromady s učením, praxemi a jedním školkovým dítětem? Jaké jsou vaše zkušenosti prosím, děkuji.
@areh hlídání by problém nebyl, ale spíš jsem právě myslela jestli se to dá stíhat časově a samozřejmě trochu i fyzicky či psychicky 😅
No tak časově ti to přece nikdo neřekne, nenapsalas obor, ani nevíme tvůj rozvrh. Ale jestli ses opravdu nepřepsala a jedná se o prezencni studium, čili denně ve škole, k tomu praxe, kdy bys do toho zaměstnání chtěla chodit, v noci? A s dítětem budeš kdy? Tak není to nemožné, ale bude to šílené. 🤷♀️
@prejeta_zaba ano prezenční...je mi jasné, že na plný úvazek to nelze, ale měla jsem na mysli brigády nebo nějaký částečný zda se dá časově zvládat...kdo má zkušenost
A kdy by si byla s dítětem?tohle si nedovedu představit
@bara88 právě proto se ptám na zkušenosti ostatních, kteří takto studovali při dětech, aby mi řekli svou zkušenost jestli je to reálné a zvládnutelné nebo spíš ne
Tak ono stačí trošku logicky přemýšlet. Denně škola a k tomu praxe plus ještě práce?
@bara88 tak nejsi ve škole od rána do večera a pak tu jsou také víkendy přeci...brigády se dají dělat třeba 2-3x v týdnu, to záleží na okolnostech ...jak jsem již psala, proto se zde ptám na zkušenosti ostatních a ty evidentně zkušenost nemáš tudíž nemáš, jak přispět do diskuze, aby to bylo k tématu, takže se s dalším komentářem neobtěžuj, děkuji 🙂
Studovala jsem dálkově s 2 dětmi, k tomu praxe a tam mi přímo nabídli brigádu (placenou fakt mizerně, bylo to spíš takové rozšíření praxe). I tak jsem z toho o zkouškovém bláznila. Děcka věčně nemocné, takže o nějakém spolehnutí na školku nemůže být řeč, pořád myslíš jenom na to, kdy se budeš moct učit a kde seženeš hlídání, manžel na nervy z toho, že doma není nic udělané a nic společně nepodnikáme. Ale jezdit tam denně, to si ani nechci představovat. I pokud máš spolehlivé hlídání, dokážeš si představit tam mít dítě "odložené" několik let prakticky nonstop? Co to udělá s těmi vztahy? 🤷♀️Ano, dá se pracovat o víkendech nebo třeba i mí spolužáci dělali noční a pak zvládli jít do školy, ale k tomu máš to malé dítě, které tím pádem vůbec neuvidíš nebo budeš padat na hubu únavou.
@prejeta_zaba kdyby bylo možné mít brigádu v rámci praxe, vlastně tedy placenou praxi, bylo by to ideální samozřejmě.....jinak já nevidím rozdíl v tom jestli budu denně na 8 hodin jezdit do práce jako každý běžný pracující člověk nebo na 8 hodin jezdit do školy 🤷♀️ otázka je teď jen nějaký ten přivýdělek k tomu..,.každopádně, když to nepůjde a nebudu to zvládat, tak samozřejmě budu mít jen školu a holt se budeme muset trochu uskromnit
A co chceš studovat za obor?
@areh porodní asistence
Na UPOL je kombinovaná forma, pokud to nemáš přes celou republiku 😉
@areh jojo to vím, ale to zrovna mám 🙈 téměř doslova přes celou republiku 😅🙈
Jej, škoda 🙂
@areh ale děkuji ti za zprávu 😊
Mě připadá skoro nemožné i to prezenční studium s dítětem. A to mám toho skutečně hodně a hladinu toho, co je nebo není problém, docela daleko od nějakého průměru. Mám tři malé děti, na cestě čtvrté, firmu, obchod. Hlídací babičky nemáme. Ale výhodu mám v tom, že plno věcí můžu někomu zadat a to, co skutečně musím řešit já osobně, můžu dělat ,,na svůj úkor", třeba v noci, když mě děti nepotřebují. Tak bohužel celkem často málo spím, ale nechci dávat děti nějaké tetě na hlídání nebo je uklízet k pohádce. A ten čas si můžu vcelku řídit. Muset být denně pravidelně někde ,,v tolik a tolik", tak to nedám. Přemýšlela jsem nad otázkou poctivě, ale tvůj model mi nějak nevychází. Pokud není problém hlídání, tak si v pohodě odpovíš sama, prostě mrkneš na rozvrh a budeš vědět, technicky vzato to samozřejmě možné je. Ale za cenu, že to odnese dítě. S prezenčním studiem asi budiž, ale s přivýdělkem to bude úplně na jistotu, že to lidově řečeno prcek odsere a možná ti to pak bude líto. Potřebuje čas s maminkou... Pokud to utáhnete, tak do studia bych asi šla. Už tak tomu budeš muset věnovat i čas navíc, mimo ten, který budeš trávit přímo někde ve škole. Ale plánovat si k tomu ještě třeba přivýdělek na víkend, to už je brutal, myslím vůči dítěti, vztahu a rodině celkově.
Při prezenčním studiu bc všeobecná sestra jsem měla brigádu, ale rozhodně to nebyl puluvazek, max. pár víkendových dnů, škola byla po-pá, plus praxe, stíhat se to moc nedalo a to jsem neměla děti.
s ještě teda jak čtu, že je jedno, jestli 8 hodin v práci, nebo ve škole... nevím, kde budeš studovat, já mám zkušenost z Brna, spoustu času jsem strávila předjížděním mezi školou a nemocnicí, výuka roztahaná přes celý den, ráno kolikrát od sedmi, večer do těch sedmi taky, s dítětem a prací za mě nezkombinovatelné. Ale třeba se to za těch 20 let změnilo.
Tak zrovna zdravotnický obor si představit nedokážu. Měla jsem spolubydlící na koleji (a nejen ty) a ty neměly šanci ani na pořádnější brigádu (podobně to je u VOŠ, také blízká zkušenost).
Těch praxí a i učení je u zdravotnických oborů fakt hodně.
Píšeš, že nevidíš rozdíl mezi tím chodit do práce...jenže ty potřebuješ stihnout jak školu (to znamená se učit, úkoly, seminárky), tak práci a dítě. Jedině nechat brigády na víkendy a prázdniny.
Pokud se během let tedy něco nezměnilo...
@mirecka.jaroscakova děkuji za přidanou zkušenost 😊 naštěstí tady je výhoda, že přejíždění mezi školou a nemocnicí zabere max 10 minut nicméně chápu, jak to myslíš.....ono, když to tak vidím i dle názorů ostatních, asi bude ideální počkat až nastoupím a pak dle časových možností a situace si něco kdyžtak hledat 🙂
Bc. jsem studovala prezencne, u toho mela par dni v tydnu brigadu. Ted chci jit na navazujici a jelikoz mam male dite, jdu dalkove.
Já si to tedy moc představit nedokážu. Hodně záleží jak často máš školu, jestli by ti třeba praxi uznali v rámci brigády. Na zdravotní škole je té praxe opravdu hodně a tohle by bylo velké ulehčení. Máš hodně hlídání? To je také zásadní. Co když bude dítě nemocné? Ne každý vyučující to zohlední pri docházce (vlastní zkušenost). Případně si lze požádat o individuální plán a třeba omezit docházku do školy, pokud to povolí.