Podnikani v kosmetickém oboru. Ano či ne?

12. črc 2022

Zdravím dámy, chtěla bych spíše poradit. Je mi 20 let jsem na mateřské dovolené a pořad mám nutkání využít volný čas nějak aby to do budoucna mělo smysl. Chtěla bych si udělat školu/kurz kosmetičky + rasy, obočí . Během mateřské dovolené bych si pomalinku sháněla lidi setrila a později bych si chtěla otevřít nějaký salon . U nás ve městě jsou dvě které mají věcně plno a objednání trvá i 2 měsíce. Chtěla bych do toho zatáhnout i moji sestru která je vyučená kadeřnicí takže by jsme měly salon kadeřnických služeb+ rasy,obočí,čištění pleti, masáže obličeje a k tomu by si sestra možná udělala ještě kurz na gelové nehty. Vím ze to není nic levného ale myslím ze ani nemozneho. Já se hodně dívám po videjich s kosmetikou takže by mě to určitě bavilo a sestru to samé což si myslím ze je hodně důležité k podnikání. Možná predbiham moc do předu ale můžete si říct ze je toho zbytečně možná moc tak aby jsme se pochopily. Představovala bych si to tak ze třeba pondělí středa pátek kadeřnictví, rasy, obočí. Úterý čtvrtek gelove nehty a čištění pleti. Nejsme teda moc velké město je tu přibližně 10-15 tisíc obyvatel. Ale nehtové studio ani jedno, kadeřnictví sice 2 nebo 3 ale věcně plné, kosmetický salon jeden a taky šance chytit volné místo je štěstí. Zatím by byly i volné prostory. Mám před sebou ještě 3 roky mateřské. Myslím ze když se tomu budu věnovat naplno ze by to mohlo mít budoucnost. Potřebovala bych vědět jestli je to možné nebo mám sundat růžové brýle ze se tímhle v budoucnu neuzivime. Moc děkuji za každou odpověď i radu cokoliv❤️

bara88
12. črc 2022

Tak určitě se tím dá uživit ale potřebuješ dopředu opravdu hodně nasetrit, vybavení nestojí málo. A pak tedy uvazuj jestli budeš s dítětem ve školce moct pracovat každý den třeba do šesti večera?

nelinecka1
12. črc 2022

Pár měsíců zpět jsem sháněla kosmetičku a byl to velký problém, takže nebála bych se toho, že nebudeš mít klienty. Pravda je, že asi nebudeš končit ve 3, protože dopoledne málokdo může, ale jestli máš možnost domluvit se s partnerem, tak to určitě vyzkoušej.

dura175
12. črc 2022

Já bych do toho šla. Šikovných kosmetiček i kadeřnic je málo, v tomto oboru se kvalita uplatní vždy. Přijde mi zbytečné teď plánovat, které dny bude co k mání, to nejspíš vyplyne že situace. Za mě je třeba fajn střídat ranní a odpolední nebo večerní provozní dobu, ne každý může chodit v “normální” čas.

martt
12. črc 2022

Já mám tetu , která je kosmetička a zároveň dělá i nehty . Dělala si kurz právě v době na mateřské. Vim , že pro ni pak bylo nejhorších cca 5 let než se začala čistě vydělávat . Počáteční investice je docela vysoká. Na víc se to nezdá, ale i kosmetičky musí splňovat hygienické normy a nektere jsou fakt nesmyslne. Na víc už si třeba rozmysli jak by to bylo až by dítko chodilo do školky a a náhle onemocnělo jestli budeš mít třeba i hlídání. Na víc co teď vím od tety tak ji teď ubývají dost klientky kvůli penězům, že na to nemají. Pokud máš zázemí rodiny a i finance tak proč ne. Ale pokud by si musela jít do nějakého úvěru apod.. tak bych v dnešní době do toho zatím nesla .

bara88
12. črc 2022

Hlavně být DOBRÁ kosmetička, fakt neznamená udělat si jeden kurz nebo školu, to fakt ne

limali
12. črc 2022

Všetko je možné keď sa chce 😊 Osobne by som sa najskôr zamerala na vstupný vklad - koľko by vás stáli kurzy? Nákup materiálu, vybavenie do salónu, nájom, energie?…ak by ste potrebovali podnikateľskú pôžičku, čo to v dnešnej dobe obnáša (podmienky, úroky…)? Čo všetko je treba mať zariadené ak budete obe OSVČ. Všetko by som to hodila na papier a vypočítala si, za akú dlhú dobu by sa vám všetky vklady vrátili a či ste schopné všetko utiahnuť než získate zákazníkov. Držím palce 😊

camelinka
12. črc 2022

Ja bych se v tehle dobe trochu bala, protoze kdyz clovek bude potrebovat usetrit, nejdriv omezi tyhle zkraslujici zalezitosti, tedy aspon myslim...

veruuu_kubesovic
12. črc 2022

Nápad je to pěkný, bohužel naráží na to, že dítě první rok ve školce bývá často nemocné, tak aby je měl případně kdo hlídat v době nemoci, či vyzvednout ze školky, protože kadeřnice či kosmetička opravdu v 15h zavřít nemůže...

1pomnenka
12. črc 2022

Pokud budeš mít salon ve svém, tak ano. Pokud v nájmu, nešla bych do toho. Nájem, voda elektřina, smlouva s firmou o likvidaci odpadů atd. Kamarádka měla stejný nápad, byl to její životní sen. 5 let jí trvalo, než si vybudovala klientelu a nájem musela platit, i když nevydělávala. Pak do toho přišel covid a musela zavřít. Pracuje od 7 do 19, největší zájem je o večerní dobu a o víkendy. Přes prázdniny je mrtvá sezóna a leden to samé. Neví, jak to bude od září, lidé šetří nejvíce na službách, zábavě, kultuře. Když to vidím, nikdy bych do toho nešla.

irmamala
12. črc 2022

Nedokážu posoudit situaci na malém městě, ale v Praze musíš být opravdu dobrá, aby ses uživila. Zrovna v tomhle oboru se ty trendy tak rychle mění, že musíš mít čas a prachy na neustále nová a nová školení, produkty, přístroje. Protože ty ženské, které ti přinesou prachy, takové, co o sebe dbají pravidelně i kdyby na chleba nebylo, ty prostě chtějí top servis. Vidím to u tchýně, která dělá kosmetičku, ale dělá to stejně už 10 let, nic nového nepřináší a chodí k ní akorát pár bab, kterým to stačí. Pak mám kamarádky kosmetičky, kadeřnice, nehtařky, řasařky, které tím žijou, neskutečně se vyšvihly a vydělávají těžké prachy..... Jenže.... Dřou od rána do večera, děti mají od mimin u chův a víkendy obrážejí školení nebo veletrhy. Takže tvoje představa, jak zkoukneš videa na youtube a uděláš si kurz, mi připadá lehce naivní. Navíc v době krize budou lidé (obzvlášť na malém městě) šetřit na zbytných věcech. Pokud se té myšlenky nechceš vzdát, zkusila bych spíš najít místo v nějakém zavedeném salónu s klientelou, než začínat úplně od nuly a investovat velké prachy do něčeho, s čím třeba za rok skončíš.